PiaLK

Myös ikäihmisen on voitava äänestää jaloillaan

Esperi Caren tapaus on osoittanut karulla tavalla, mitä voi tapahtua, jos hoitajien hätähuutoa ei oteta vakavasti tarpeeksi ajoissa. Esimiesten nimenomainen tehtävähän on varmistaa, että juuri oikea määrä oikeanlaista osaamista on paikalla juuri oikeaan aikaan. Esperi ei ole ainoa laatuaan, vaan julkisuudessa on tullut esiin muitakin tapauksia, kuten nyt tiedetään. Lisäksi on käynyt ilmi, että joissakin hoivapaikoissa on jopa käytetty haamuhoitajia työvuorolistoilla, siis ihmisiä jotka eivät oikeasti ole käytettävissä. Tämä on aivan käsittämätöntä ja epärehellistä toimintaa.

Kaiken huippu on se, että joissakin hoivapaikoissa epäkohtia esiin tuonutta työntekijää on rangaistu rehellisyydestään, vaikka nimenomaan omavalvonta ja ilmoitusvelvollisuus ovat tärkeä osa toiminnan laatua. Tällaisesta johtamisesta on usein seurauksena pelon ilmapiiri työpaikalla. Siitä taas seuraa työuupumusta ja pitkiä sairauslomia ja entistäkin suurempia työpaineita, koska työpaikan huono maine ei houkuttele osaavia ihmisiä riveihin.

Vanhukset tulevat tänä päivänä hoivakoteihin entistä huonokuntoisempina. Liian vähäinen auttavien käsien määrä on riski myös öisin. Jos tulee palohälytys tai muu evakuointia vaativa asia, liikuntakyvyttömien ihmisten talosta ulos saaminen voi olla aikamoinen haaste, jos työvuorossa on pahimmassa tapauksessa esimerkiksi vain yksi hoitaja 20 hoidettavaa kohti.

Esperin tapauksessa syyttävä sormi osoittaa nyt kaikkia yksityisiä yrityksiä, vaikka paljon hyvääkin toimintaa on. Ja vakavia puutteita hoidon laadussa on myös julkisella puolella. Kunnat tuottavat nykyisin itse noin puolet tehostetusta palveluasumisesta. Toinen puoli ostetaan yrityksiltä ja muilta tahoilta kilpailuttamalla. Kunnat eivät toisin sanoen tulisi enää toimeen ilman yrityksiä.  

Vierailin viime syksynä viidessä hoivakodissa kotikaupungissani Espoossa. Sanoin järjestäjille jo etukäteen, että en halua vain purjehtia paikalle juomaan kahvia ja rupattelemaan mukavia kansanedustajaa varta vasten puunattuun hoitopaikkaan. Minua kiinnosti, millaisia paikkoja ne oikeasti ovat ja miten siellä voidaan. Olen ollut 15 vuotta kuntapäättäjänä Espoossa, ja kymmenkunta vuotta sitten teimme sosiaali- ja terveyslautakunnan kanssa matkan Tanskaan, jossa vanhustenhoito oli jo silloin paljon paremmissa kantimissa kuin Suomessa. Siellä lähtökohtana oli vanhuksen itsemääräämisoikeus. Ikäihminen ei ollut vain numero excel-taulukossa tai nimi ovenpielessä. Vanhuksia ei lääkitty tokkuraan tai teljetty sisälle. Heillä saattoi olla mahdollisuus hoitaa pientä yrttiviljelmää talon viherhuoneessa tai vaikka osallistua iltapäivätansseihin. Muistisairaus tai inkontinenssi ei heitä pidätellyt.

Tämän viikon keskustelun jälkeen voi olla vaikea uskoa, että kymmenessä vuodessa on Suomessakin tehty aikamoinen harppaus juuri edellä kuvattuun suuntaan. Espoolaisissa hoivapaikoissa näin paljon hyvää. Kyynikko tietenkin voi sanoa, että näin vain kauniin julkisivun. Mutta vanhempi rouva, joka välipalalla vispipuuron eteensä saatuaan toisteli useampaan kertaan lausetta ”Oчень хорошие люди здесь » (=oikein hyviä ihmisiä täällä) ainakin oli aidosti tyytyväisen oloinen. Hän myös muistutti, että yhä enemmän tarvitsemme myös hoitajia, jotka pärjäävät muista kulttuureista tulleiden ihmisten kanssa. Eräs toinen, vanhempi mieshenkilö puolestaan tuuletti iloisena, kun satuin paikalle saman kerroksen oleskelutilaan. Hän oli saanut päivän Mölkky-kisassa voiton! Esimerkkejä iloisista ilmeistä löytyisi enemmänkin. Ehkä olet eri mielltä, mutta itse en usko, että kaikki oli pelkkää etukäteen opeteltua näyttelemistä.

Vakavia puutteita on silti edelleen. Yksi ongelma on valvonta. Omavalvonnan lisäksi valvontaa hoitaa kunta, joka palvelut ostaa sekä Valvira ja Aluehallintovirasto. Pääasiassa valvontakäynnit ovat kuitenkin ennalta hoivakodin tiedossa eli halutessaan hoivapaikat voivat näyttää toiminnastaan kiiltokuvaa, joka ei vastaa todellisuutta märissä vaipoissa makaavista ihmisistä. Yllätyskäyntejä pitää voida tehdä. Myös liian pienet sanktiot sopimusten rikkomisesta ovat ongelma. Etenkin ison yrityksen tai kansainvälisen konsernin ollessa kyseessä, voi käydä niin, että yritys vain maksaa pienet sakot ja jatkaa toimintaansa entiseen malliin. Myös kunnan omiin hoitopaikkoihin pitää kohdistaa valvontaa.

Harmituksen aiheita voisi jatkaa enemmänkin, mutta mainitsen niistä enää yhden. Se on veronmaksajan kukkaro. Esimerkiksi juuri Espoossa yksi ostettu hoivapaikka maksaa karkeasti 4500 euroa kuukaudessa. Sattumoisin veronmaksaja samassa kaupungissa maksaa kuntaveroa keskimäärin suuriin piirtein saman verran, mutta kokonaisen vuoden aikana. Hoito on siis aika kallista lystiä ja siitä suurin osa lankeaa veronmaksajalle, joten meillä on toden totta oikeus vaatia rahoillemme vastinetta.

Jatkossa myös omaisilla kannattaisi olla reaaliaikaisesti mahdollisuus pysyä kärryillä, mitä hoivakodissa tapahtuu. Jos vanha äiti tai isä asuu 560 kilometrin päässä toisella paikkakunnalla, kuten meidän perheessä joku vuosi sitten, omaisesta huolehtiminen on hankalaa. Hoivakodeissa on paljon ikäihmisiä, joita juuri kukaan ei käy katsomassa. Ja vielä: Ihmiset eivät yleensä edes vanhoina halua tulla kohdatuksi pelkästään sairauksiensa kautta, joten liikunta-, taide- tai mediaosaaminen voisi olla hyvä elämänlaadullinen juttu.   

Jos sote-uudistus menee läpi, vanhuksilla ja perheillä on jatkossa parempi mahdollisuus äänestää jaloillaan. Voi mennä johonkin muuhun paikkaan, jos homma ei pelitä.  Ihmisten hädällä ei pidä tehdä politiikkaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

HS: "Vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurantatutkimuksen mukaan hoiva on yksityisellä puolella keskimäärin hieman laadukkaampaa kuin julkisella, räikeitä laiminlyöntejä on nyt noussut eniten esiin yksityisissä palvelutaloissa."

THL lähetti kyselyn pelkästään esimiehille. Koko totuus paljastuu vasta kun kysely lähetetään myös rivihoitajille mieluiten kotiosoitteeseen, jotta painostukselta vältytään.

THL puhuu yksityisistä yrityksistä yhtenä rykelmänä - tämäkään ei kerro totuutta. Onko kyse pienistä perheyrityksistä vai näistä hoivajäteistä?

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005986614.html

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Juuri näin. Ei pidä niputtaa kaikkia yrityksiä. Toimijoita on erilaisia.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Oisko näistä räikeimmistä tapauksista tulossa poliisitutkinta? Ne mitä tällä viikolla olen kuullut ja lukenut viittaa kyllä rikolliseen toimintaan, heitteillejättöön ja jopa kidutukseen.

Miljoonafirmoille kun kymppitonnin sakko ei ole mitään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tässä palveluseteli-ideologiassa ja valinnavapaushegemoniassa ei Kokoomus tunnu lainkaan ajattelevan käytännön tilannetta ja tarjontaa. Luotte kuvaa siitä, että kunnassa olisi sitten ikäänkuin useampi kauppa, jonne voi vaan mennä niin halutessaan.

Ensinnäkin erityisesti pienemmillä paikkakunnilla ei tule olemaan useita tarjoajia. Näkyvissä on myös, että suuret toimijat vaikuttavat jakavan markkina-alueita.

Toisekseen ainakaan yksityinen voittotavoitteissaan ei pidä ylikapasiteettia odottamassa uusia tulijoita. Kun kyseesssä on henkilöstöintensiivinen toiminta, niin nopea kasvattaminen tai laskeminen ei ole niin yksinkertaista vaikka jatkuvasti pyritäänkin työntekijän turvaa laskemaan.

Kolmanneksi, eikö sitten nykyisellään vanhuksen hoitopaikkaa voida vaihtaa ellei jossain paikassa homma toimi?

Tuossa mm Birgitta valonen kirjoitti blogin Entä kun hyvät hoitopaikat ovat jo täynnä?
http://bvalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268806-en...

Sitten voisin oikeastaan esittää kysymyksen, kun ilmeisesti esityksen hyvin tunnet:
Miten mallissa estetään kermankuorinta eli se, että yksityisille päätyy lähinnä ne vanhukset, joilla on palvelusetelin tai muun korvauksen lisäksi mahdollisuus maksaa itse paremmista palveluista?

Miten estätte sen, että meille julkiset hoitavat normitallaajat ja yksityiset toimijat ottavat paremmin kannattavat varakkaammat?

Vai haluatteko edes estää - tuskin. Kenties se on jopa piiloagendallanne.

Mä luulen, että varsinkaan pienemmilä paikkakunnilla ei soten myötä parannuksia tule. Suuremmissa kaupungeissa ehkä näin voi tapahtua.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Isossa kaupungissa, ainakin teoriassa, jos saa kaupassa x huonoa palvelua voi siirtyä käyttämään toista kauppaa y. Tämäkään ei oikein vielä ole valinnanvapautta jos kauppa y on yhtä huono joten tarvitaan vielä ainakin kauppa x ja ehkä z jotta voi valita mieleisensä omien laatukriteeriensä puitteissa.

Mitään tekemistä tällaisella teorialla ei ole reaalimaailman kanssa kuin ehkä joidenkin kampaamo ja parturi yritysten kohdalla joita on pienemmässäkin kunnassa sen verran monta että saa valita mieleisensä.

En jaksa millään uskoa ettei esim. Pia Kauma tätä ymmärrä ts. joka niemessä ei ole vanhuspalveluntarjoajaa joista voi valita haluamansa vaan paikkoja täytyy metsästää tosissaan ns. luonnolliseen poistumaan nojaten. Esim. muistisairas oikean maailman tasolla ei todellakaan valitse mitään vaan voi omaisten kauhuksi joutua odottamaan vapaata paikkaa jostain kuukausia. Sinänsä maakunta olisi isompi aluea mikäli siis vanhus valitsisi läänin tasolla paikkansa eli jos sitä kotoaan on pakko pois lähteä niin sama se sitten minne?

Kokomustien mainostoimistot keksivät yleensä ties mitä hokemia ja keinoja kiertää asioita haluamaansa suuntaan joten vanhushoito on tässä tällä kertaa poikkeus. Ei tule mieleen koska viimeksi ovat 'desimaaleineen', laatutarkkailuineen, johtamisoppeineen jne olleet näin pihalla, argumenttien taso ollut näin onnetonta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kuka on antanut erivapauden näille konsernien tytäryhtiöille suomenpäässä toimia vastoin lakeja.Kun kaikkia toimijoita sitovat aivan samat lait.

Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä

(näiden työhön kuuluu myös asiakkaalle kertoa hänen oikeuksistaan ja neuvoa mistä saa tarvitsemansa palvelut jne.) EI kuten kaupungeissa että asiakkaat eivät saa mistään mitään tietoja ja niitä pantataan mm.kotihoidossa .Jätetään kertomatta mm.sotaveteraaneille heidän palveluistaan joihin on oikeus jne.Ei kerrota vammaisten oikeuksista ,ei vanhusten tai perheiden laillisista oikeuksista jne.Vai onko se syy kuitenkin se etteivät nämä osaa niitä lakeja kuten on mm.lastensuojelun työntekijöiden kohdalla,kun konsernien omat firmatkin kouluttavat ainoastaan opimaan huostakirjan ulkoa?

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista

Yksi esimerkki sieltä josta ei mainita koskaan.Tosin samaa vaivaa kuin muillakin ns.asiakkaiden ja potilaiden etujen valvojilla kuin avilla ,valviralla,oikeusasiamiehellä jne.kun savat liksansa valvottavalta.Verorahoilla toimivilta joiden puolueettomuus onkin sitten ihan eri juttu.Näitä valvojia kun ei valvo kukaan puolueeton taho.

Potilasasiamies
Terveydenhuollon toimintayksikölle on nimettävä potilasasiamies. Kahdella tai useammalla toimintayksiköllä voi myös olla yhteinen potilasasiamies.

Potilasasiamiehen tehtävänä on:

1) neuvoa potilaita tämän lain soveltamiseen liittyvissä asioissa;

2) avustaa potilasta 10 §:n 1 ja 3 momentissa tarkoitetuissa asioissa;

3) tiedottaa potilaan oikeuksista; sekä

4) toimia muutenkin potilaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi.

On helppo selitellä julkisuudessa kun suurin osa ei tunne lakeja ,kuten eivät työntekijätkään saatikka johtajat joita nimitetään hyvä veliverkostosta konsernien tytäryhtiöitä laittamaan firmat edelleen myyntikuntoon,voittojen varmistamiseksi.Kun siellä häärää sitraa myöten veronmaksajien rahoilla porukkaa edistämässä näiden konsernien asiaa.mm.Mehiläinen ja sen historia.itla(neste osakkeet) jne.jne..Samoja naamoja pyörii paikasta toiseen.Poliitikkoja näiden järjestöjen ynm.sisäpiiriläisiä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Valvira ja avi ,oikeusasiamies ovat ne tahot joille sitten valitetaan kun eivät lailliset toimenpiteet ole onnistuneet.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Palveluseteli jota kokoomusjohtoinen liitto mainostaa on hauska juttu.Kokoomuslainen EK haaraosasto mainostaa kuinka vanhus voi itse valita.Ja jos vanhus dementoituu,ei jalat kanna tms.tai jos henkilö on muuten VAJAVAINEN ,on tietysti sitten ne omaiset tai ammatti-ihmiset jotka auttavat valitsemaan sen hoitopaikan...

Kyllä,kyllä.Puhukaa hoitotestamentista ja palvelusuunnitelmasta myös.Ikävä kyllä palvelusuunnitelmakin elää ,tai pitäisi elää ,eikä kuten nyt 10v.vanhojen lääkemääräysten annetaan jatkua vanhuspuolella eikä lastensuojelun lakeja noudateta ,ei YK lastenoikeuksia ,tai mielenterveyspuolen asiakkaita kohdellaan vastoin lakeja.Pakkohoitoja jatketaan vuosikausia jne.omaisia ei päästetä katsomaan jne.

Tulemme nostamaan voimakkaasti esiin HALIn keskeiset ratkaisut hyvinvoivan Suomen kannalta:

Monituottajuudella parempia palveluita
Osaava työvoima varmistettava(kokoomuksen moniosaajat( ko?)joita onkin suomeen tuotu yli 32 000)
Parempaa vertailtavuutta palveluihin (???)

Ei mene jakeluun miten näillä kokoomuksen tai keskustan sisäpiiriläisten edunvalvonta toimilla ,liitoilla ja lakien uudistamisilla sieltä Kataisen ajoilta asti, paranee suomalaisten palvelut missään sosiaali ja terveydenhoidon firmoissa ,saatikka julkisella ,jota olette ajaneet alas 90 luvulta asti keskustan kumppanina.Päinvastoin lait on säädetty tukemaan härskiä liiketoimintaa ihmisillä.On luotu tarve tyhjästä konserneille ,varsinkin lapsi ja perhepalveluissa ,jossa huostafirmat tulivat lainmukaisten tukitoimien tilalle.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niin...... mitähän jos alettaisiin kysellä vanhustenhoidosta niiltä jotka niissä laitoksissa ovat. Vanhusten puhetyyli on joskus hidasta, epäselvää ja epätarkkaa, mutta hyvällä tahdolla ja rauhallisesti kyselemällä saataisiin paljon arvokasta tietoa. Ratkaiseva kysymys on se, mitä he itse kukin haluaa omassa hoidossaan parannettavan, ihan yksityiskohtaisesti.

Kyselyn ei tarvitse olla tieteellinen, vain sellainen että arjen ongelmat tulisivat esiin. Mukana olisi hyvä olla joku lähiomainen niin keskustelu sujuisi helpommin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kuulkaas nyt kansanedustaja, kyllä ikäihminen saa myös äänestää vaikkapa rullatuolista eikä vain jaloillaan. Laki esteettömyydestäkin sen jopa vaatii... ;-)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Jaloilla äänestämisen ihanne lienee näistä huolella valituista sloganeista oudoin.

Yksittäiset Kokoomuksen kansanedustajat, jotka etsivät uutta duunia kansanedustuslaitokseemme, ovat nyt näillä blogipalstoilla aktivoituneet.

Minullakin on lapsia, kaksi ja heidän lapsiaan neljä.

Eivät lapseni tai heidän jälkeläisensä tee minusta yhtään parempaa ihmistä.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Olisiko nyt kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen vanhustenhoidon huonoon nykytilaan ovat yhtä lailla syyllisiä kaikki puolueet, jotka kukin vuorollaan ovat jättäneet nämä asiat retuperälle. Tietysti (näistäkin) ongelmista on helppo syyttää kokoomusta - ehkä se helpottaa omaa tuntoa. Vastuutaan ei kuitenkaan pääse pakoon toisia syyttelemällä.

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Martti Nurmi. Jos luit kirjoitukseni, niin et tosissasi voi väittää, ettemmekö me haluaisi oppia virheistä. Totta kai haluamme. Tässä voi katsoa peiliin aivan jokainen. Myös minä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ei viitsisi enää vääntää rautalangasta LAIT on jo, valvonnasta,ammattipätevyydestä ,palvelusuunnitelma tehdään asiakkaan kanssa(tai omaisen jos ei pelaa pää ns.tai edunvalvojan joka taas pitää määrätä kun asiakas on estynyt itse hoitamasta asioitaan tai ei kykene.Sitä ennen se kuitenkin on näiden työntekijöiden tehtävä laatia se yhdessä asiakkaan tai tulevan sellaisen kanssa.Sitä tarkistetaan tarpeen mukaan es.lääkitykset jne.ei niin että palveluntuottajakarsiin jo sovituista palveluista vähentämällä palvelun tasoa oman voittonsa maksimoimiseksi.Tästä ei kannata edes mainostaa missään.Kun kaikki välineet jo on näiden laittomuuksien torjumiseksi olemassa.

Mitään yllätyksiä ei silloin tule mihinkään:asiakkaan hoidon tarve,ruokavalio ynm.on sinne kirjattu.
Kun nämä alan tyypit eivät tunnetusti tunne oman alansa lakeja ,eivätkä muitakaan lakeja jotka sitovat heidän toimintansa,tulos on tämä.Ei mikään hoitajamitoitus ole se ongelma yksinään vaan vaan se on seurausta tästä suhmuroinnista.

Palvelusuunnitelma on kirjattu lakiin Se on tehtävä oli sitten vanhus tai vammainen,lastensuojelun asiakas jne.Siitä jo selviää asiakkaan tarpeet ja mielipide.Eli mitään epäselvää ei ole siinä,millaista hoitoa tai hoivaa ikä-ihmisellekkään annetaan .

On aivan turha vedota mihinkään hoitajapulaan ,resurssipulaan koska asiakkaiden tarpeet ja hoidon tarve ovat JO tiedossa,kun asiakas palvelujen piiriin tulee.Jos asiakas ei saa palvelua joka on sovittua,on syy ainoastaan LAITTOMASTI toiminen ,ei mikään muu!

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista johon kuuluu PALVELUIDEN LAADUN varmistaminen eli toimitilat,henkilöstö,viranomaisvalvonta,omavalvonta,johtaminen,palvelujen laatu Eli se mitä näiden jokaisen kohdalla laadun varmistamiseksi kuuluu.

Kuinka paljon on kokoomus tai keskusta laittanut vauvalle tai ikä-ihmiselle hintaa kuolemantapauksissa näissä konsernien tytäryhtiöissä kun nyt ei makseta latiakaan mm.huostaanotetun lapsen kuolemasta,joka johtuu näiden toimijoiden laittomuuksista??Hallitus on kieltäytynyt edes harkitsemasta asiaa.

Vanhukselle se hinta saadaan kyllä,sen jälkeen kun omaiset ovat jaksaneet valittaa tarpeeksi kauan jos heitä on.Tai puolisolle saadaan se hintalappu jne.Hoitovirheistä.

Kun kaikki nyt rahassa mitataan,vaikka YK onkin kieltänyt lapsikaupan ,ihmiskaupan .Kun nyt on veivattu ja reivattu kierretty vuosikausia 20v.kohta ympyrää ihmisillä Loppupelissä se syyllinen istuu siis siellä päättäjien palilla kuitenkin.Ihan Arkadianmäellä avustajineen ja kuntien/kaupunkien suojatyöpaikoissakin.Se taho joka on antanut systeemin suomeen pesiytyä ja jatkua muutamien edunsaajien hyödyn takia ja piste.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kokoomuksen kansaedustajista ja muuten vaan vaikuttajista on yllättäen löytynyt ryhmä, jotka ovat hoiva-alan ammattilaisia. Olen tutustunut...olen ollut vaikuttamassa...jne.

Sitten seuraa älypitkä essee, jossa tarkastellaan ongelmia ensiksi myöntämäll ne, mutta meillähän menee ihan oikeasti muuten kivasti eikö?

"Siitä tulikin Laura Jenna Ellinoora Alexandra Jurvanen
Lienee useampi etunimi turva sen pienen ihmisen
Koko nimi on Laura Jenna Ellinoora Alexandra Camilla
Hiukset kiharat ja simmutkin kun mamilla alakerran Ramilla"

Laulun sanoin bannia odotellessa.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Eiköhän kaikissa puolueissa ole mukana hoitoalan ammattilaisia. Ja hyvä niin.

En tiedä, minkä maan uutisia olet seurannut, mutta Suomessa ei kukaan ole viimeaikoina väittänyt, että vanhustenhoidossa menee kivasti.

Vanhustenhoidon ongelmat eivät poistu kirjaamalla yksi luku lakiin, jokainen sen ymmärtää. Tarvitaan huomattavasti laaja-alaisempi puuttuminen asioihin ja sitä ei tämän viikon poliittinen teatteri todellakaan ole.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Sitä laaja-alaisuutta tässäkin blogissa tarjotaan viimeisen päälle. Kuitenkin päämäärä on sama ja sumutus lienee lähinnä oikea termi. Eritoten kun tuo yhden luvun liittäminen lakiin on vastenmielistä. Mitä haittaa siitä olisi?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #25

Ymmärrät kai, että hoitoalan yritykset mielellään palkkaisivat lisää väkeä. Lisäkustannukset laskutetaan kunnilta - et kai kuvitellut, että samalla rahalla saataisiin 40 % enemmän hoitajia ?

Jos olet samaa mieltä edellisestä, niin ymmärrät, että kunnat voisivat jo nyt laittaa 40 % enemmän rahaa vanhustenhoitoon ja saisivat vastaavavasti enemmän hoitajia. Mikseivät sinun kuntasi päättäjät tee sitä - mitä oma edustajasi on tehnyt asialle ?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #26

Tottakai ymmärrän. Ostajan ja myyjän välisestä paradoksista lienee kysymys. Jos nämä kansainväliset ovat niin hyviä kuin väittävät... miksi eivät käytä sitä hyväkseen.

Mainostaisivat vaikka telkkareissa hoitaja per asukki, kun me ollaan niin ihania.

Ovatko ne ihan aidosti yrityksiä. Sosialismilla on monet kasvot.

Mika Korhonen

Kuntapäättäjiä kiinnostaa yleensä vain se halvin hoito. Ikävä olla realisti, mutta maailma on raadollinen ja ihmisiä tarkastellaan nykyisin vain numeroina. Jos halvin hoito sattuu johtamaan potilaan menehtymiseen niin jotkin kuntapäättäjät näkevät asian vain positiivisena tapahtumana, koska tästä syntyy kunnalle säästöjä. Näin ollen kunnan talouden kannalta on aina parempi että syntyy säästöjä nopeammin. Ei tätä totuutta tietenkään ole soveliasta ääneen kertoa, mutta se on eräänlaista hiljaista tietoa, joka pitää paikkansa useimmissa tapauksissa.

Kovaa voittoa tavoittelevat yritykset sen sijaan tarjoavat vain niin vähän kuin mahdollista ja niin kalliiseen hintaan kuin mahdollista. Tämä on myös talouden realiteetti. Tavallisen kansalaisen asema on aina heikko mikäli puhutaan vanhusten hoitamisesta. Ainoastaan upporikkaat vanhukset voivat nauttia hoidon parhaista puolista, mutta he eivät käytäkään näiden lööpeissä olevien yritysten palveluja.

Tavallinen kansalainen (vanhus) on käytännössä aina vain kuluerä niin valtiolle kuin kunnalle kun häntä tarkastellaan taloudellisin perustein. Tämän vuoksi vanhuksilta leikataan aina palveluja heikommaksi ja heitä verotetaan suhteessa aina muita enemmän, koska harvoilla heistä on enää voimia lähteä sotimaan asioista. Päättäjät näkevät tämän vastarinnan puuttumisen myönnytyksenä uusille leikkauksille. Vanhukset sen sijaan koittavat vain elää ja kituuttaa eteenpäin niillä resursseilla joita saavat.

Poliitikot sen sijaan käyttävät nykyistä keskustelua vanhusten hoidosta vain omien irtopisteiden keruuseen, mutta kukaan ei käytännössä ole valmis tekemään muutoksia vaikka sen aika olisi ollut jo kauan. Kaikki ylimääräinen raha suunnataan mieluummin muihin hankkeisiin jollain verukkeella. Kokoomuksen vakioveruke on alentaa yritysveroja, jotta se toisi lisää työpaikkoja ja sitä kautta parempaa toimeentuloa. Todellisuudessa tämä on vitsi, sillä työpaikkoja ei tule lisää Suomeen ja yritysten verokertymistä katoaa jatkuvasti enemmän veroparatiiseihin mikä taas kasvattaa verottamisen painetta vähäosaisia kohtaan, sillä heillä ei ole mahdollisuutta kiertää veroja samalla tavoin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Ihmisten hädällä ei pidä tehdä politiikkaa."

Politiikkaa ei, mutta bisnestä kylläkin? Irvokasta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kuntapäättäjänä voisit vaatia oikeita toimia. Tarjouksiin voisi kirjoittaa tietyn hoitajamäärän jolla homma toimisi. Nyt hinta vain on ainut kriteeri.

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

onhan kokoomuksessa alan toimijoita: Laura Räty, Männistöt isä ja poika. Välillä firmassa, välillä tsekkaamassa säädösten valmistelua omaksi eduksi ja kilpailijoiden tarjouksia...
Menkää itseenne, ihmiset: miten syvälle jaksatte keski-ikäisinä tottuneina tietotekniikan käyttäjinä perehtyä netti-, puhelin-, sähkönsiirtotarjouksiin, tehdä vertailut ja valita parhaan? Aivan niin, useimmat ei pahemmin jaksa. Mitä sairaampi ja uupuneempi, sitä huonommin. Miten muka iäkäs, sairas, vammainen, kehnosti tietokonetta ja nettiä käyttävä vanhus tai hänen uupunut, muidenkin velvoitteiden rasittama omaisensa jaksaisi. Valinnanvapaus on minusta lähinnä vastuun pakoilua: "itepähän valitsit moisen riistolaitoksen".
67-vuotiaana verkostokoulutuksen ammattilaisena en jaksa ajatellakaan sukeltelua netissä vertailemassa palveluasuntojen tms vaihtoehtoja. Odotan, että alalle koulutettu ihminen tekee sen verovaroillani.
Ja jos firma on luotu tuottamaan voittoa ja kilpailemaan markkinoilla, se tekee sen tuotantokustannuksilla: työvoima, ruoka, hygienia, tilat ja niiden siisteys. Simple as that.

Pasi Karlsson

Saattaa jopa olla "kepulaisesti" toimivaa Kaumaa fiksumpi ulostulo!

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9afb7c5f-785d-4...

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto

Kokoomus on ainoa puolue, joka ei halua lailla mitoittaa hoitohenkilöstön määrää..se kertoo olennaisen puolueen oikeista motiiveista, kuten tämänkin blogin joutava höpinä itsestäänselvyyksistä kertoo tyyliin..” kun minä kävin Tanskassa” ..Olisiko ollut opettavampi tapa tehdä pari työvuoroa lähihoitajana vaihtamassa vanhusten vaippoja? Olisi saattanut asian ydin paljastua kookomusrouvalle ja hoitajamittoituksesen saamisesta lakiin voisi olla parempikuva käsitys, kuin pelkästä jutustelusta.

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Martti Nurmi. Ymmärrät väärin. Veronmaksajan pitää vaatia rahoilleen vastinetta, koska summat ovat suuria. En sanonut niin, että nimenomaan vanhustenhoidosta ei kannattaisia maksaa. Tahallista väärinymmärtämistä en hyväksy myöskään sinulta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Vanhusten hoiva-asiaa ajankohtaisena alla:

"Asiakkaiden tarpeiden tulisi ohjata sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamista" (UEF)

https://blogs.uef.fi/oikeuttakohtuudella/2019/02/0...

---

Tuntuisi, että vanhuksen huonosta hoidosta tai hoivasta voi tehdä asiakasmaksun oikaisuvaatimuksen ihan yksittäinenkin hoitokodin tai kotipalvelun asiakas, jos hän ei saa mielestään rahoilleen vastinetta?

Onko kellään kokemuksia asiaan?

---

Jotta asiat sujuisivat paremmin tulevaisuudessa:

"Hyvinvointioikeuden instituutin lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi uudeksi asiakas-ja potilaslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksiVIITE: STM Dnro(STM074:00/2018)"

http://www.uef.fi/documents/300201/0/HVO+lausunto+...

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Häpeän kotimaani puolesta! Kovasti mainostetaan, että meillä on maailman onnellisimmat ihmiset? Eivätpä kaltoin kohdellut vanhukset ole mukana tilastoissa! Vaikka kunnat ovatkin vastuussa vanhustenhoidosta voisivat myös suomalaiset eläkerahastot osallistua osittain oman maan hoitopalvelujen tuottamiseen. Rahat pysyvät kotimaassa ja varmasti me osaltamme niitä eläkerahastoja kartuttaneet sen hyväksyisimme. Kyllä eläkerahastot riittävät myös meidän suurten ikäluokkien jälkeen. Se on laskettua totuutta muu on pelkkää poliittista vääristelyä! Otetaan mallia muista pohjoismaista!

Me vanhemmat ihmiset, jotka olemme eläneet ilman keskuslämmitystä ja lämmintä vettä, emme vaadi luksusta vaan tärkeintä on turvallinen ympäristö ja huolehtivat ihmiset!

Toimituksen poiminnat