PiaLK

Älkääpäs nyt miehet lähtekö mihinkään

"Tule pois sieltä Pariisista, täällä Suomessakin on autettavia. Kehitysapurahat on lopetettava. Rajat kiinni. Suomi irti EU:sta, niin loppuu se turha turvapaikanhaku."

Siinäpä muutama kommentti somesta. Maahanmuutto puhuttaa, etenkin kun viime aikoina on julkistettu tilastoja ulkomaalaistaustaisten tekemistä seksuaalirikoksista Suomessa. On selvää, että täällä rikoksia tehneet pitää passittaa pikavauhdilla takaisin lähtömaahansa. 

Mutta jos joku kuvitteli, että Suomi on jokin erillinen saareke, jossa voidaan heittoistuinnappia painamalla irrottautua muusta maailmasta ja lopettaa maahanmuutto kokonaan, hän erehtyy pahasti. Tilanne maailmalla on paljon monimutkaisempi. Otan esimerkiksi Afrikan.

Osallistuin äskettäin Ranskan parlamentin kokoukseen, johon oli kutsuttu Sahel-maista Tshadin, Nigerin, Malin, Mauritanian ja Burkina Fason poliitikkoja. Ranska satsaa tulevina vuosina yli miljardi euroa näiden maiden vakauttamiseen. Rahaa tulee myös Euroopan unionilta ja Maailmanpankilta. Investointeja tarvitaan, koska olemme jo myöhässä näiden maiden auttamisessa. 

Saharan eteläpuoleisen Afrikan maista suurin osa kuuluu 25 maailman köyhimmän maan joukkoon eivätkä Libyan sekasorto ja levottomuuksien leviäminen naapurimaihin ole ainakaan auttaneet tilannetta. Sisällissodat, köyhyys ja näköalattomuus ovat johtaneet siihen, että esimerkiksi Malista on tullut huumeiden kauttakulun, laittoman maastamuuton ja ihmiskaupan keskus. Etenkin nuoret pojat ovat helppo saalis terroristien värvääjille. Terroristit ovat yhä enemmän soluttautuneet tavallisten ihmisten joukkoon. "Kukaan ei tiedä, kuka heistä on terroristi ja kuka tavallinen paimentolainen, ennen kuin terroristi paljastaa itsensä tekemällä terroristisen teon", sanoi eräs Sahel-kokouksessa mukana olleista.

Miksi Afrikan tilanteen sitten pitäisi kiinnostaa suomalaisia? Siksi, että Maailmanpankin arvioiden mukaan Afrikan väestö kaksinkertaistuu tämänhetkisestä 1,2 miljardista 2,4 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Heistä parempaa elämää etsimään voi lähteä 86 miljoonaa, kun ilmastonmuutoksen myötä eläminen käy sietämättömäksi. Vuonna 2015 tulijoita oli 1,5 miljoonaa, ja jo tätä pidettiin kestämättömänä lukuna. 

Kun jo vuosia sitten olin suomalaisyrityksen vientimatkalla ranskankielisessä Afrikassa, minulle sanottiin, että ”pistäpä merkille, kenellä on se hienoin Mersu talon pihalla. Hän on se, joka tästä kaupasta päättää.” Korruptio on iso ongelma näissä maissa. Siksi tarvitaan ennen kaikkea päättäjiä, jotka pystyvät kääntämään suunnan ja luomaan köyhissä maissa eläville nuorille uskottavan näköalan paremmasta tulevaisuudesta nimenomaan omassa maassa, ei Euroopassa. 

Pariisin Sahel-kokouksessa osa miehistä poistui kyllästyneen näköisenä tauolle, kun alkoi osuus, jossa puhuttiin naisten tärkeydestä talouskasvun rakentamisessa. Olisi tehnyt mieli huutaa perään, että ”tulkaapas nyt miehet takaisin”, sillä jokainen tietää, mitä siitä seuraa, jos tyttö ei saa mennä kouluun tai jättää sen kesken. 5-6 lasta ja enemmänkin, ja usein ensimmäinen lapsi syntyy jo pitkälti ennen täysi-ikäisyyttä. Sosiaaliturvaa takaamaan? Ehkä. Ja juuri siksi on hyvä tietää, että vasta taloudellinen itsenäisyys tuo naiselle todellisen itsenäisyyden. Mikroluottojen ja lainojen myöntäminen nimenomaan naisille on ollut todistetusti tuloksellista. Väestönkasvua saadaan hillittyä, kun erityisesti miehet ymmärtävät, kuinka tärkeää on satsata tyttöjen koulutukseen ja raskaudenehkäisyyn. 

Euroopan unionin rajoille sijoitetut maahanmuuttopisteet, sisärajojen valvonta tai mikään muukaan yksittäinen kikka kolmonen ei tule pysäyttämään tänne tulevaa maahanmuuttovirtaa, jos ei varsinaisiin juurisyihin päästä kiinni.

Ja sille tyypille, joka käski minun tulla pois Pariisista, sanon: ”Tule sinä puolestasi tänne, niin alat ymmärtää, mistä tässä on kyse. Ja mitä tässä pitää tehdä ja miksi!”

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

"Pariisin Sahel-kokouksessa osa miehistä poistui kyllästyneen näköisenä tauolle, kun alkoi osuus, jossa puhuttiin naisten tärkeydestä talouskasvun rakentamisessa."

Eikö tämä kerro jo kaiken asenteista ja ns. machokulttuureista? Mitenköhän aioit ulkoa käsin muuttaa toista kulttuuria x? Ei voi sanoa ainakaan etteikö kaikkea mahdollista olisi vuosikymmenien aikana jo yritetty ja saattaa olla, että se muutos tulee vain sisältä ei ulkoa jos nyt on edes tullakseen vai onko tämä joku superhyrbis jossa kun tuhat edellistä kertaa puhe ei ole mennyt perille niin kunhan Pia Kauma kertoo kollektiivisesti afrikkalaisille miehille vaikka länsimaisesta tasa-arvosta niin äkkiä lotkauttavatkin korvaansa?

Jotenkin onnistunut listaamaan asioita oikein, mutta johtopäätöksiin et (uskalla) mennä.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kirjoituksesta välittyy tosiaan ajatus, että länsimaat täysin ulkopuolisina maina voisivat ehkäistä Afrikan väestöräjähdyksen tässä vaiheessa, kun väestö tuplaantuu 30 vuodessa ja että länsimaiden ponnistelut Afrikassa olisi ensisijainen keino vaikuttaa siirtolaisvirtoihin Afrikasta Eurooppaan. Ulkopuoliset maat pystyvät tässä vaiheessa hyvin rajallisesti vaikuttamaan Afrikan kehitykseen. Vastuu Afrikan maiden kehityksestä on ensisijaisesti itsenäisillä mailla itsellään.

Suomalaisten ja muiden maiden päättäjien velvollisuus on huolehtia ensisijaisesti omien maidensa asukkaiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Tämä edellyttää rajavalvontaa matkustusasiakirjoineen jokaisen maahan pyrkivän kohdalla. Viime kädessä maan elinkelpoisuus on turvattava vaikka muurein, jos on tarpeen - kuten historiallisissa kaupunkivaltioissa. Kuitenkin jo oikeanlaisella viestinnällä Afrikan suuntaan ja asianmukaisin rajakontrollein saadaan paljon aikaan.

Esteinä kehitykselle Afrikassa ovat tosiaan ainakin yleisafrikkalainen mentaliteetti ja etninen hajanaisuus. Näille emme ulkopuolisina mahda suoraan mitään. Voimme kyllä pyrkiä vaikuttamaan afrikkalaiseen mentaliteettiin, mutta on monet kerrat todettu eri yhteyksissä, kuinka muutos kulttuurisissa ajattelutavoissa kestää yhteisöissä sukupolven tai sukupolvia. Myönteisenä viime aikojen uutisena Afrikasta on onneksi se, että afrikkalaiset nuoret miehet eivät pidä enää monivaimoisuutta kuumana juttuna, vaan vähän jopa nolona.

On myös huomattava, että afrikkalaisten tulojen kasvaessa muuttovirtakin kasvaa tutkitusti, kun on rahaa matkalippuihin. Afrikan taloudellinen kehittäminen länsimaiseen malliin on myös ekologisesti kestämätöntä.

On toki oltava reilu ja yhteistyössä muiden maailman maiden kanssa, mikäli ne eivät toimi siten, ettei yhteistyötä sovi tehdä. Tietotaitoa ja ympäristöteknologiaa kannattaa ainakin viedä edukkaasti kehitysmaihin. Auttamisen ehtona tulee yleensä ottaen olla voimakas väestöpolitiikka väestönkasvun hillitsemiseksi.

Kuitenkin olisi ehkä parasta, että länsimaat miettisivät yhdessä visiota, millainen kehitys Afrikassa on maapallon kantokyvyn kannalta kestävää ja auttaisivat Afrikkaa vain kohti sellaista tulevaisuutta. Afrikan omat korruptoituneet johtajat, joille tärkeintä on monta autotallissa kiiltelevää urheiluautoa tuskin suostuvat maapallon kannalta kestävään kehitysvaihtoehtoon.

Ilmastopäästöt ovat pääasiassa länsimaiden aiheuttamia, mutta se johtuu vain korkeammasta teknologiastamme. Afrikkakin olisi saastuttanut yhtä lailla - tai korruptoituneisuus huomioiden vielä pahemmin - jos afrikkalaiset päättäjät olisivat ryhtyneet jo tosissaan kehittämään maitaan omiensa suosimisen ja pröystäilyn sijaan.

Toni Rintala

"Heistä parempaa elämää etsimään voi lähteä 86 miljoonaa, kun ilmastonmuutoksen myötä eläminen käy sietämättömäksi."

Missään ei eläminen ilmaston muutosten takia sietämättömäksi ennusteta muuttuvan. Päinvastoin, viljely ja ruoan tuotto lisääntyy Afrikassa jatkuvasti. Vientiinkin riittää vaikka kuinka paljon.

Alueellisia ongelmia on siellä, missä ihminen on kaatanut puut. Ihminen on siis itse pilannut alueet.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Päinvastoin, viljely ja ruoan tuotto lisääntyy Afrikassa jatkuvasti. Vientiinkin riittää vaikka kuinka paljon."

Aivan. Jo vuosikymmeniä sitten luin, että valtaosa Afrikan alueella kalastettavasta kalasta menee eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten kissojen ja koirien syötäväksi.

Ja nykyään kansainväliset ruokajätit vuokraavat peltoja Afrikassa ja tuottavat siellä (roska)ruokaa tai biodieselin raaka-ainetta teollisuusmaihin samalla kun vuosittain 10 miljoonaa afrikkalaista kuolee nälkään -- suurinpiirtein siinä pellon laidalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mutta jos joku kuvitteli, että Suomi on jokin erillinen saareke, jossa voidaan heittoistuinnappia painamalla irrottautua muusta maailmasta ja lopettaa maahanmuutto kokonaan"

Eipä tällaisiakaan vaatimuksia ole näkynyt, ainoastaan haittamaahanmuutto, terroristien ja raiskaajien maahanmuuton lopettamista on vaadittu. On myös vaadittu keskustelua ylikansoituksesta Afrikassa josta kukaan ei tule Suomeen ilmaston takia vaan sosiaaliturvan perässä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Afrikan väestöntiheys on alle puolet Euroopan vastaavasta. Ei ihme, että niin paljon Afrikan luonnonvaroja käytetään eurooppalaisten elättämiseen. Eikä ihme, että afrikkalaiset lähtevät perään.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Aivan. Kukaan ei halua jäädä Puolaan, Liettuaan, Latviaan tai Viroon, jotka ovat turvallisia maita, vaan pyrkivät Suomeen, jossa saa asunnon ja Kelagoldin. Mainitsemani maat jakavat rahaa kitsaasti. Siksi ne ei kiinnosta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kun Afrikkaa ryöstetään "kehitysavunkin" nimissä asumiskelvottomaksi, afrikkalaiset lähtevät niille seuduille, mihin se ryöstösaalis on viety. Tämä on mitä luonnollisinta.

Yhteiskuntamme suuria valheita: Kehitysapu

Africa is not poor, we are stealing its wealth

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

En kyllä siellä paikan päällä nähnyt ryöstelyä, muuta kuin mitä meiltä yritettiin ryöstää oma henkilökohtainen omaisuutemme. Ehkä sitäkin on, mutta kummalliselta se silti tuntuu sen valossa, mitä näin ja koin.

Zimbabwe oli vielä silloin 1996 kohtalaisen hyvin menestyvä maa, jossa valkoiset "ryöstöviljelivät" huolehtivat ruuan tuotannosta pääsääntöisesti. Nyt kun heidät ryöstettiin ja paikkalliset hoitavat homman, niin jokainen tiedämme, miten siellä nyt menee.
Etelä- Afrikka seuraa esimerkkiä!

Asiantuntijat ovatkin näköjään täällä ja ne ovat niitä, jotka eivät koko maanosassa ole koskaan käyneetkään, mutta tietävät kaiken. Kuten Pia ja Kejo.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

En oikein tykkää siitä asenteesta että suomalaisille sanotaan: jos emme "auta" eli maksa sitä ja tätä, niin... ... ...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Noin 100 reissua Afrikassa tehneenä voin sanoa, että Kauman kannattaisi mennä paikan päälle katsomaan ja kertomaan, miten asiat pitää hoitaa. Turha meille on siitä täällä saarnata.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Ehdotuksiani väestönkasvun estämiseen

Tehdään mielipidetiedusteluita Afrikassa, joissa kysyttäisiin ihmisiltä miksi te teette niin paljon lapsia. Jotta ongelma voitaisiin ratkaista, niin olisi syytä tietää asiasta paremmin.
Maksetaan väestönkasvusta kärsivissä maissa asuville nuorille naisille esimerkiksi 30 euroa kuukaudessa siitä, että eivät ole raskaana.
Opetetaan kurjuudessa eläville afrikkalaisille, että ei pitäisi tehdä lapsia kurjaan maailmaan.
Vaaditaan pakkoavioliittojen ja alaikäisten avioliittojen kieltoa Afrikkaan.

Perustetaan sellaisia itsenäisiä valtioita, joissa lastenteko on kokonaan kielletty.
Ne voisivat olla vain miehille tai vain naisille avoimia tai niissä estettäisiin lisääntyminen esimerkiksi asettamalla pääsyvaatimukseksi sterilisaatio.

Tarjotaan seksuaalivietin poistavia tai sitä oleellisesti heikentäviä aineita.
Kemiallisesti avustettu pidättyvyys saattaisi kelvata ehkäisymenetelmäksi joillekin sellaisille henkilöille, jotka eivät uskonnollisista syistä halua tavallisia ehkäisyvälineitä käyttää. Sellainen ehkäisy eroaisi tavallisista menetelmistä siinä, että se ei irrottaisi seksuaalista mielihyvää lisääntymisestä, jolloin se ei käsitykseni mukaan olisi esimerkiksi katolisen kirkon opin vastaista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Tehdään mielipidetiedusteluita Afrikassa, joissa kysyttäisiin ihmisiltä miksi te teette niin paljon lapsia."

Kyllä se tiedetään ihan hyvin. Useissa Afrikan maissa ei ole toimivaa sosiaaliturvajärjestelmää, joka takaisi toimeentulon vanhuksille. Siksi vanhuksilla pitää olla omia lapsia heistä huolehtimassa. Ne lapset on tehtävä hyvissä ajoin ja koska lapsikuolleisuus ja kuolleisuus muutenkin on korkea, on lapsia varmuuden vuoksi tehtävä paljon.

Tehokkain tapa alentaa syntyvyyttä on ottaa käyttöön vankka sosiaaliturvajärjestelmä.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Epäilen sen olevan joskus vain tekosyy vastuuntunnottomalle käyttäytymiselle. Itse ainakin valitsisin mieluummin kurjan vanhuuden itselleni kuin kurjan lapsuuden lapsille. Vaikka ei olisi sosiaaliturvaa, niin jos yksityinen omaisuus olisi turvattu, niin silloin olisi mielestäni parempi varautua vanhuuteen kokoamalla omaisuutta, kuin tekemällä lapsia. Lasten kasvattaminen sellaisiksi, että heistä olisi turvaa ei ole ilmaista.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei ole tuonut sosiaaliturvaa afrikkalainen sosialismi, ei. Se on tuonut gepardihattuiset miljonäärit alistamaan entisestään jo kertakaikkisen kusetettuja ihmisiä.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo Vastaus kommenttiin #14

Kannatan Ubuntu-ideologiaa, mutta vastustan sitä, että siitä tehtäisiin totalitaarinen poliittinen järjestelmä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(filosofia)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #14

Eipä sosialismi ole mihinkään mitään hyvää tuonut. Onneksi syntyvyys on laskussa kutakuinkin kaikkialla. Sekään tosin ei ole sosialismin ansio.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kyllä maanosan köyhyys on puhtaasti heikon hallinnon syytä. Afrikkalaiset eivät yksinkertaisesti pärjää kilpailussa muita vastaan.

Rhodesian pellot ovat maailman tuottavimpia ja he veivät tupakkaa, viljaa ja lihaa kaikkialle maailmaan kun siellä oli englantilainen järjestelmällinen hallinto.

Kukaan ei kärsinyt nälänhädästä eikä kolerasta.

Sosialismi yhdistettynä poppamiestason hallinnointitaitoihin on johtanut rhodesian ja puoli afrikkaa kaaokseen.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Afrikassa on paljon köyhiä maita, mutta siitä huolimatta tai juuri siksi, se on maanosa, jossa väestö nelinkertaistuu 80 vuodessa. Lisäys on 3,5 miljardia. Nytkään ei ruoka riitä, mutta miten se riittäisi tulevaisuudessa. Ei mitenkään.
Miksi ei käydä keskustelua syntyvyyden rajoittamisesta Afrikassa? Siirretäänkö heidät Eurooppaan? Afrikkalaiset itse eivät pysty tai eivät ehkä halua puuttua liian suureen syntyvyyteen. Kenen siihen pitäisi puuttua. Vai annetaanko luonnon hoitaa se.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Ovatko toiset edes ehdottaneet aikaisemmassa kommentissani 10. mainitsemiani ideoita?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Nytkään ei ruoka riitä..."

Hyvinhän se riittää; nytkin mussutan suklaata ja hörpin kahvia päälle...

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Olipa taas naiivi purkaus henkilöltä, joka tarkastelee näitä ongelmia 5 tähden hotellien ikkunoista kylmä Martini edessään ja ilmastoitujen autojen takapenkiltä. Kevyesti suomalaisia syyllistävää ja dissaavaa tekstiä Pariisista, jossa Kauma tuskin uskaltaa yksin iltaisin liikkua, eikä syy siihen ole keltaliivit. Tähän pari alkeellisinta huomiota; Afrikan väestö tuplaantuu 2050 mennessä, ilmastonmuutos, Suomi ei ole saari...

Jos kansanedustajalla ei kaiken kokemuksensa perusteella ole esittää kuin näitä vanhoja nollatason kliseitä, niin kannattaa pitää se kynä taskussa. Jättää itsestään vähemmän ylimielisen ja yksinkertaisen kuvan.

Matti Simonaho

"Heistä parempaa elämää etsimään voi lähteä 86 miljoonaa, kun ilmastonmuutoksen myötä eläminen käy sietämättömäksi. Vuonna 2015 tulijoita oli 1,5 miljoonaa, ja jo tätä pidettiin kestämättömänä lukuna. "

Ilmastonmuutoksen seuraamuksena on arvioitu, että jopa puolet ihmisistä 24 astetta Päiväntasaajan molemmin puolin menehtyy. Siellä kaikki maanjäristykset, tsunamit, tulivuorenpurkaukset, myrskyt ja niiden kaikki seuraamukset (tuhoutuneet ydinvoimalat, kemialliset tehtaat myrkyllisine aineineen ja kaasuineen j n e) eniten vaikuttavat.

Mielenkiintoista on myös, että jo 1950 -luvulta saakka Afrikkalaisia on autettu hädässä, mutta hätä on sama vielä tänäänkin. Kai 1950 -luvulta jotain puoli miljardia on kaikenkaikkiaan kuollut? Afrikan maista on kuskattu ja kuskataan kaikki mikä on arvokasta k e öljy, kulta, timantit, j n e jonnekkin päin maailmaa, ja tietenkin Afrikkalaiset lähtevät katsastelemaan että minne Afrikan kaikki rikkaudet on viety ja viedään että hekin saisivat muuta kuin kuoleman palkaksi - kun he eivät itse ole hyötyneet niistä paljoa mitään muuta kuin "avustuksen".

Matti Simonaho

"Kun jo vuosia sitten olin suomalaisyrityksen vientimatkalla ranskankielisessä Afrikassa, minulle sanottiin, että ”pistäpä merkille, kenellä on se hienoin Mersu talon pihalla. Hän on se, joka tästä kaupasta päättää.” Korruptio on iso ongelma näissä maissa. "

Ei muuta. :)

Matti Simonaho

Samojen lakien mukaan niin kuin kukat on luotuja kukkimaan, niin on myös kuplat luotuja puhkeamaan.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Toivottavasti näitä kommentteja luettaisiin Afrikassa Google-kääntäjän avulla.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Kirjoituksen sinisilmäinen osuus kummastuttaa.
Miksi Afrikan historiaa ja nykytilannetta ei ole vaivauduttu edes valiokunnissa avaamaan. Sitä vastoin on kehitetty aivopesulauseita, joita voi metriksi kutsua, verrattavissa peruuttamattomaan päätökseen kuin hyökkäysvaunu tai rituaali.
Miksi Afrikka on sellainen kuin on, entä olot. Mihin katosi Afrikan paratiisi ja rikkaudet.
Keiden hallinnassa on Afrikka, kuka on vienyt heidän rikkaudet, maat ja mannut.
Entä aiempi orjakauppa, sisältä ja ulkoa järjestetty. Entä mikä on ihmiskaupan nykytila?
Mikä osuus on mailla, joihin ei kuulu suomalaisten vastatuu toisten rikkaiden maiden puolesta.
Kuka tuhosi Libyan sodilla. On viitteitä, että rahamaailma sen päätöksen teki!
Voiko luetteloida, ketkä eurooppalaiset maat riisti afrikkalaisia ja onko edelleen omistuksia heillä?
Valiokunnilla on laiskanläksyjä. Selviytyykö kunniallisesti vai loistaako vastuun suomalaisia, kuin myös afrikkalaisia kohtaan?
Anteeksi jos tuli tehtäviä.

Toimituksen poiminnat