PiaLK

Abortti Argentiinassa - kun Soini leikki tulella

Ulkoministeri Timo Soini sai perjantaina 21.9. odotetusti eduskunnan luottamuksen äänin 100-60. Tyhjää äänesti 18 ja poissa oli 21. Itse äänestin Soinin ja sitä kautta hallituksen koossa pysymisen puolesta. Aborttiäänestys tämä ei ollut missään mielessä, koska abortti on ollut Suomessa laillinen jo vuodesta 1970, eikä tähän oikeuteen olla kajoamassa nytkään.

On tietenkin selvää, että ulkoministeri, joka edustaa virallisesti Suomea maailmalla, ei voi toimia maamme virallisen linjan vastaisesti missään tilanteessa. Soinin osallistuminen virkamatkan aikana abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa viime keväänä ei ollut hyväksyttävää. Tuollaiseen matkaan ei voi sisältyä osuutta, jossa edustetaan jotain muuta kuin Suomen hallituksen kantaa. Ministeri on ministeri kesät-talvet 24/7.

Olisin toivonut, että ulkoministeri Soini olisi jo Kanadan-matkan jälkeen saamansa puhuttelun seurauksena pidättäytynyt abortinvastaisten mielipiteidensä ilmaisuista. Mutta ei. Vielä piti kesällä kirjoittaa "ploki", jossa hän kehui Argentiinaa hienoksi maaksi, kun Argentiinan senaatti oli äänestänyt abortin laillistamista vastaan.

Tavalliselle tallaajalle ja rivikansanedustajalle vapaa mielipiteen ilmaiseminen sallitaan. Mutta ulkoministerin kohdalla tilanne on jo ongelmallisempi. Kuten oikeuskanslerikin totesi, ”Soinin osallistuminen tilaisuuteen Kanadassa on voinut mahdollistaa virheellisen tulkinnan, että kyse olisi Suomen virallisesta kannasta.”

Samalla pitää kuitenkin muistaa, että Soini ei missään virallisessa tilaisuudessa tai konferenssissa maailmalla ole esimerkiksi pitänyt puhetta tai tuonut esiin kantoja, jotka olisivat olleet ristiriidassa hallituksen politiikan kanssa. Siksi pidin välikysymysmenettelyä Soinin toiminnasta täysin liioiteltuna. Puhuttelu, nuhtelu ja julkinen ryöpytys ovat aivan riittävä opetus - ainakin tässä vaiheessa. Sen tietää jokainen, joka joskus on siihen myllyyn joutunut. Välikysymyksen laatijoiden motiivit liittyivätkin aivan suoraan ensi keväänä pidettäviin eduskuntavaaleihin, joihin erityisesti Sdp valmistautuu jo nousussa olevien gallupien kiilto silmissä. Aihe kuin aihe kelpaa aiheeksi teatteriin, jota kutsutaan hallituksen kaatamiseksi. Hyvin pelattu, demarit, kun katsoo aiheesta syntynyttä mediatilaa - ja monia, jotka ottivat juonenne täydestä!

Kannatan tietenkin aborttioikeutta, vaikka abortti itsessään ei ole mitenkään ongelmaton asia.  Onneksi seksuaalivalistus on toiminut ja aborttien määrä Suomessa on tänä päivänä vain puolet siitä, mitä se oli vielä 1970-luvulla.

Argentiina kun jo tuli mainittua, niin on hyvä tietää, että latinalaisen Amerikan maista vain kolmessa on abortti sallittu ilman rajoituksia. Näitä ovat Kuuba, Uruguay ja Guyana. Monissa maissa raskaudenkeskeytys on sallittu vain, jos sikiöllä on epämuodostuma, äidin terveys on vaarassa tai raskaus on tullut raiskauksen seurauksena. Kokonaan kielletty abortti on esimerkiksi Dominikaanisessa tasavallassa ja Nicaraguassa. Abortista voi joutua vuosiksi vankilaan, ja nainen voi saada rangaistuksen jo siitä, että edes epäillään, että hänelle on tehty abortti.

Lainvastaisuus ei tarkoita sitä, ettei abortteja siellä silti tehtäisi. Paremmin toimeentulevat naiset saattavat kirjautuvat sairaalaan, mutta virallisiin papereihin tulee merkinnäksi jotain aivan muuta, kuten se että kyse on ollut umpilisäkkeen poistosta. Huonommin toimeentulevat joutuvat turvautumaan abortintekijöihin, joiden menetelmät eivät aina kestä päivänvaloa. Kaikkein köyhimpien tilanne on luonnollisesti kaikkein kehnoin. Kaikkiaan maailmassa on arvioitu kuolevan 47000 naista vuosittain epäonnistuneiden aborttien seurauksena. 

Latinalaisessa Amerikassa on katolisella kirkolla edelleen vahva asema, ja kielteinen kanta aborttiin tulee sitä kautta. Kirkon luomat epäviralliset normit ovat hyvin syvällä yhteiskunnassa. Nainen ei ole samalla arvostuksen tasolla miehen kanssa monissa muissakaan asioissa, ja monet naiset ikävä kyllä itsekin siirtävät alistamisen traditiota omille lapsilleen. Lainsäätäjien on vaikea ohittaa uskonnon kautta tulevaa sosiaalista painetta, ja siksi lakien muuttaminen on hidasta. Tämä taas selittää ainakin osan siitä, miksi Argentiinassakin vielä kesällä päädyttiin kielteiseen kantaan. Siihen josta Soinikin niin iloitsi.

Suomen korkeimpien kansainvälisten lähettiläiden tulee ymmärtää, miten syvälle yhteiskunnallisiin rakenteisiin vaikuttavasta asiasta puhutaan, kun puhutaan naisten oikeudesta aborttiin. Siksi koen, että ulkoministeri Soini leikki tulella osallistuessaan kynttilätilaisuuteen Kanadassa ja iloitessaan abortin vastustajien voitosta Argentiinassa. Tällä kertaa ulkoministerin sytyttämä tulipalo saatiin sammumaan, mutta liekkiä ei saa jättää kytemään. Uuden palon sammuttamiseen ei todennäköisesti koko palokunta enää suostu.
Sent from my iPad

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eilisessä äänestyksessä ei äänestetty oikeudesta aborttiin eikä myöskään oikeudesta uskonnonvapauteen tai mielipiteeenvapauteen. Kaikki nämä oikeudet ovat osa Suomea eikä niitä ole kyseenalaistettu. Suomi on toiminut vuosikymmeniä globaalisti naisten oikeuksien kärkimaana ja vienyt naisten oikeuksien sanomaa myös muualle.

Ulkoministeri on vain oudosti viestinyt ajattelevansa toisin.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niin, voihan sitä miettiä, montako aborttia Soini tempauksellaan on estämässä maailmalla ?

Sen on vähän niin kuin voisi kysyä: Montako jalkaväkimiinaa Suomi on omalla "esimerkillisellä" jalkaväkimiinojen käyttökiellolla estänyt maahan laittamasta Afganistanissa, Syyriassa, Irakissa ja Itä-Ukrainassa ?

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Soinin kannattaas uusia tämä sama temppu.Saisitta taas hyppiä seinille ja pöyristyä. On se niin lapsellista teidän touhut eduskunnas. Kun ihimiset olis viisahia ja vaihtaas sinne koko porukan seuraavis vaaliis...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Soini ei ole pyytänyt anteeksi ja on valmis toimimaan koska tahansa samalla tavoin uudestaan. Anteeksi vain, mutta hän pyyhkii teillä kokoomuslaisilla lattiaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Eh, Soini on siis samalla kannalla kuin aina, ja voi koska tahansa sanoa saman henkilökohtaisen kantansa kuten aina? No aikamoinen ylläripylläri kyllä. Miten se noin meni? Mikäli ei haluta ottaa abortin vastaisia kantoja omaavia ministereiksi, niin ehkei heitä kannattaisi ottaa ministereiksi. On totaalisen typerää kuvitella että he eivät henkilökohtaisia näkemyksiään ottaisi vapaa-ajallaan esille - viekä reilusti typerämpää, kun kyse on Soinista.
Kai Soinilta voi anteeksipyyntöä kysyä hänen sanottuaan normaalin, vuosia samana pysyneen, kantansa... mutta en kamalasti pidättäisi hengitystä odotellessa sitä anteeksipyyntöä (jota ei ole tulossa tietenkään). Arvopohja Kokoomuksella kesti varsin hyvin Soinin ja kestää selvästikin edelleenkin. Se on sinällään aika hassu tuo "arvopohja".. sana joka jotain on selittävinään, vaikkei lopulta mitään tarkoita.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Mitä Soinin olisi pyydettävä anteeksi. Sano ihan joku konkreettinen teko tai kirjoitus?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

En tiiä äänestettiinkö abortista, naisten oikeuksista, suomen ulkopoliittisesta linjasta vai Soinin pärstäkertoimesta? Tai jostain muusta. Mutta se mitä olen ihan tässä kuukausia lueskellut eri lähteitä ja katsellut telkkaria , niin sellanen maku on tullut, että Soini on "lirittänyt" näköelimeen suomen hallituksen osanottajia yx toisensa jälkeen. Ovela pelimies. En ostas häneltä autoo, enkä missään tapauksessa istus sökörinkiin, jos siinä istus Soini pelaamassa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Piia Kauma, kiitos valaisevasta kirjoituksestasi.

Minusta eilinen näytelmä oli lähinnä irvokas ja arvoton. Sen teki sellaiseksi ministeri Terho. Ministerin luottamuslauseäänestyksestä tehtiin hallituskysymys. Yhdenkin epäluottamusäänen tuleminen hallituspuolueesta olisi tarkoittanut hallituksen hajoamista. Sipilä, Soini, keskustalaiset ja Orpokin toistelivat Terhon sanomisia kuin se olisi ollut ehdoton totuus.

Keskustan Saarikko moitti tänään kokoomuslaisia siitä, että he nostivat itseään muita ylemmäs ja suomivat ääneen, kuinka vaikeaa monille napin painaminen on ollut. Saarikko kertoi, ettei vihreän napin painaminen ollut yhtään sen helpompaa hänellekään.

On selvää, että Terhoa ja Soinia ohjasivat epävarmuus, pelko ja suoranainen kauhu. Reilun vuoden takaiset puoluekokoustapahtumat olivat osoittaneet, että omatkin voivat satuttaa. Päätösvallan antaminen kaveriporukan ulkopuolelle oli suorastaan riipivää. Siksi aseet olivat järeimmät mitä kaapista löytyi.

Pelko oli ihan turha. Oli olemassa Kauman kaltaisia ihmisiä, jotka uskoivat Soinin kykyyn hoitaa ulkoministerin tehtävää ilman pakottamista ja uhkailuakin. Olet Kauma, siinä onnellisten joukossa, joille napin painaminen ei aiheuttanut tunnontuskia.

Itselleni Soinin jatko itsessään ei ole minkäänlainen ongelma. Ongelmaksi muodostui se, miten päätös synnytettiin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ymmärrän kyllä, että persujen sinisiipi on Soinin panttivankina, koska heitä ei olisi ilman Soinia. Kuten ei muitakaan persuja. Ilman isoa puoluetta Halla-ahokin on pelkkä ilmassa istuva nolla, tyhjää äänestävän puolueen tyhjää jauhava tyhjäpää. Mutta se on kyllä jo outoa että koko hallitus on Soinin panttivankina.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kansanedustaja Kauma kirjoittaa kauniisti omasta menettelystään eilisessä, arvottamassa, äänestysnäytelmässä. Olisin toivonut, että hän olisi myöskin kirjoittanut edustamansa puolueen edustajien puheista äänestyksen jälkeen, jos kokoomuksen eduskuntaryhmän tarkoitus oli äänestää Soinin lisäksi myöskin hallituksen luottamuksen puolesta. Jos näin oli, miksi pääministeri Sipilä piti syyllistää.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

No, samallahan Pia Kauma olisi voinut avata sitä miten kokoomukseen vaikutti keskustan kansanedustaja Markku Pakkasen uhmakas ulostulo. Kysyä voi, oliko tuo ulostulo Markku Pakkasen henkilökohtainen mielipide, vai edustiko se keskustan eduskuntaryhmän mielipidettä ?

ks. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259339-keskustala...

Mutta täytyy myös todeta, että ihmeen helposti demarit saivat hallituspuolueet usutettua toistensa kurkkuun. Onko niin, että hallituspuolueiden välillä ei tässä kännyköiden ja iPadien sekä iPhonien aikakaudella ole minkäänlaista suoraa yhteytttä ?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Joo, en minäkään kannata Aborttia ehkäisykeinona ja niitä tehdään 90% kaikista Aborteista. Näissä Aborteissa Naisen terveys ei ole vaarassa, eikä lapsi ole epämuodostunut, sairas, raiskaustapaus jne. Jollainlailla komppaan Soinia tässä asiassa, mutta osaan rajata ne jotka täytyy tehdä ja mitkä olisi vältettävissä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Timo Soinin blogissa oli 14.9. teksti, "ONKO SDP VÄSÄHTÄNYT?"

http://timosoini.fi/2018/09/onko-sdp-on-vasahtanyt/

Eikö tällainen kirjoitus ole hieman outo arvovaltaiselta ulkoministeriltä? Minusta ei ole mikään ihme, että SDP tämän jälkeen teki Soinista välikysymyksen? Tilasiko Soini itselleen tämän välikysymyksen, jossa sitten koko hallitus kaapattiin Soinin takuumieheksi?...

Pia, onko tällainen kirjoittelu sopivaa ulkoministeriltä?...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Pia Kauma ja muut kansanedustajat saisivat kertoa kantansa steriloimislakiin.
Abortteja voisi vähentää lisäämällä oikeutta sterilointiin.
Se lisäisi naisten ja miesten itsemääräämisoikeutta omaan kehoon.
Kokoomus hyväksyi kesän puoluekokouksessa 25 vuoden ikärajan, mutta tapahtuuko asiassa mitään.
Kansanedustajan lakialoite olisi helppo tehdä vaikka kopioimalla malli http://steriloimislaki.blogspot.com

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikki kääntyy parhain päin kun riittävästi hokee itselleen.

En tehnyt mitään väärää, en ole vallanhimoinen, en tehnyt mitään väärää, en ole vallanhimoinen.....

Kansa näkee kuitenkin tuollaisen populistisen julistuksen taakse.

Kannattaa olla katsomatta peiliin, sillä totuus voi oikeasti joskus sattua.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Toivottavasti tämä turha jauhaminen tästä asiasta jo loppuisi, mutta tällä kertaa pelkään olevani väärässä ja se voi jatkua vielä tuolla eduskunnan suuressa salissa ja pienimmisäkin. Suomella on liian hyvin asiat, että tällaiset asiat ovat se substanssi, mistä jauhetaan ja pahimmassa tapauksessa jaksetaan jauhaa loputtomiin.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Hyvin pelattu, demarit, kun katsoo aiheesta syntynyttä mediatilaa - ja monia, jotka ottivat juonenne täydestä!"

Joo, näinhän tämä meni. Mielikuvilla demarit pelasivat taas kerran taitavasti. Osa hallituspuolueen kansanedustajistakin lähti siihen Maarit Feldt-Rannan masinoimaan mielikuvapeliin mukaan. Väistämättä tulee mieleen vuoden 2000 presidentin vaalit.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Tavalliselle tallaajalle ja rivikansanedustajalle vapaa mielipiteen ilmaiseminen sallitaan. Mutta ulkoministerin kohdalla tilanne on jo ongelmallisempi. Kuten oikeuskanslerikin totesi,

”Soinin osallistuminen tilaisuuteen Kanadassa on voinut mahdollistaa virheellisen tulkinnan, että kyse olisi Suomen virallisesta kannasta.”"

Mistä oikeuskanslerin lausunnosta tuo lainauksesi on kopioitu?

Jos lainaa tekstiä olisi hyvä lainata oikein tai edes ilmoittaa mistä on lainattu.

Tavallinen tallaaja uskoo helposti tällaiset vääristelyt eikä jaksa tarkistaa faktoja alkuperäisistä lausunnoista.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ Argentiinassakin vielä kesällä päädyttiin kielteiseen kantaan

Kun nykyinen presidentti M. Macri oli Buenos Airesin pormestari ja nykyinen paavi arkkipiispa, heidän välinsä aborttikysymyksen takia tulehtuivat siinä määrin, ettei paavi vielä käynyt virassaan Argentiinassa, vaikka Etelä-Amerikkaa kiertelikin.

Muistaakseni äänestys abortista oli varsin tiukka, joten siinä ei suurta tuuletuksen varaa ole. Abortin kannatajat onnistuivat kikkailemaan aborttilain nurin. Macri on pitänyt asiasta suunsa kiinni ja tyytynyt äänestystulokseen virallisesti ja 'palkkioksi' sai kutsun Vatikaaniin.

Parlamentissa kansanedutajat hyväksyivät lain raskauden keskeyttämisestä 23 tuntien väännön jälkeen äänin 129 puolesta ja 125 vastaan. Tästä kadulla riemu repsi, mutta se oli lyhytaikaista sillä senaatissa lakiesitys kaatui jääden vahvistusta vaille.
Joten Soinin puheet Argentiinan aborttilaista kaipaa pientä tarkennusta.
https://elpais.com/internacional/2018/06/14/argent...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Joten Soinin puheet Argentiinan aborttilaista kaipaa pientä tarkennusta."

Onkohan Soini isommin puhunut Argentiinan aborttilaista?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

> 21
Ei, mutta blogissaan kirjoittanut senaatista jättäen edustajahuoneen mainitsematta. Kiitos tarkkaavaisuudesta!

Argentiinassa lainsäädäntövalta on kaksikamarisella kansankongressilla (Congreso de la Nación), johon kuuluu senaatti (senado), jossa on 72 jäsentä ja edustajainhuone (Cámara de Diputados), jossa on 257 jäsentä

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Minun mielestäni koko tämän jupakan käsittelyssä julkisuudessa on unohdettu totuus ja puhuttu mielikuvista joita joillekin ihmisille on syntynyt Soinin toiminnasta. Kukaan ei ole mitään konkreettista virhettä osoittanut tapahtuneeksi, on vain pöyristytty että "olisi voinut tapahtua kauheita". Soinin toimintaan ulkoministerinä ovat suurinpiirtein kaikki tyytyväisiä mutta kun hänellä on vahva mielipide esim. abortista ja se poikkeaa "hyväksytystä" halutaan väittää tapahtuneen sellaista mitä ei kukaan kuitenkaan pysty esittämään tapahtuneeksi.
Se minua jurppii, olipa kohteena kuka tahansa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 23/ EM: "..julkisuudessa on unohdettu totuus.."

Yhtä oikein olisi ollut, jos Soini olisi kirjoittanut, että Argentiinan kansanedustajat hyväksyivät aborttia koskevan lakiesityksen (kommentti 20). Mutta jostakin syystä tämä puoli asiasta ’unohtui’.

Ei minullakaan itse um-toimintaan ole muuta kuin kehuttaavaa. ’Pelaamisesta’ ja väärän mielikuvan luomisesta minä tässä narisen. .. väärin sammutettu!

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #24

#24
Julkisuudessa unohdettu totuus tuostakin mainitsemastasi Soinin blogista on se että Soini ei siinä maininnut aborttia sanallakaan mutta media ja vääristelijät tunsivat siinä piikin ja alkoivat jauhamaan. Eikä mennyt kauan kuin kaikki "tiesivät" mitä Soini oli kirjoittanut eikä totuutta enää tarvinnut tarkistaa alkuperäisestä viestistä. Siitä vaan sitten kaikilla foorumeilla levittämään "totuutta" eikä aikaakaan kun "totuutta" oli niin kauan maiskuteltu että höyrypäisemmät alkoivat hankkimaan epäluottamuslausetta; pelkän huhun varassa. Kanadan kynttilänpoltossa oikeuskansleri ei perättömiin huhuihin ottanut kantaa vaan varoitteli yleisesti ministerin toiminnan ulkomailla olevan tarkkaa ja harkintaa vaativaa puuhaa, hän ei nimenomaan maininnut että Soini olisi jättänyt harkinnan käyttämättä. Sitä vastoin hän nimenomaan totesi ettei Soini ollut toiminut laittomasti.
Näitä ei kukaan enää höyryjen noustessa halunnutkaan tutkia alkuperäisistä asiakirjoista vaan painettiin mutulla suuria otsikoita jotka olivat "vähän sinne päin" mutta eivät läheskään tosia.

Toimituksen poiminnat