PiaLK

Kuinka paljon ulkomaalaiseen rakastuminen saa maksaa?

Hallitus suunnittelee tulorajan asettamista perheenyhdistämiselle. Kansainvälistä suojelua vaativalta saatetaan tulevaisuudessa vaatia 1700 euron nettotuloja kuukaudessa, jotta hän voisi tuoda lähtömaahan jääneen puolisonsa Suomeen. Jos lähtömaassa odottaa kaksi lasta, nettotulojen pitäisi olla 2600 euroa kuukaudessa.

Tulorajat tarvitaan. Turvapaikanhakijoiden määrä on yllättänyt kaikki ennusteet emmekä tiedä, kuinka suuriksi määrät vielä nousevat. Tulorajojen vastustajat eivät voi käyttää perusteluna edes sitä, että Suomi poikkeaisi muista Euroopan maista. Käytännössä yksikään EU-maa ei enää varauksetta suostu ottamaan vastaan pakolaisia. Tanskassa hyväksyttiin tammikuussa laki, jonka mukaan turvapaikanhakijoiden omaisuutta voidaan takavarikoida kulujen kattamiseksi. EU:hun kuulumaton Norja lopetti jo viime vuonna perheenyhdistämisten lentokulujen maksamisen.  Britanniassa juuri lisääntynyt maahanmuutto on yksi syy siihen, miksi siellä on kyllästytty Euroopan unioniin ja unionista eroamisesta äänestetään luultavasti ensi kesänä.

Suurin osa kansainvälistä suojelua tarvitsevista sekä maahanmuuttajista yleensäkin haluaa löytää paikkansa siellä, minne asettuu sekä ansaita perheensä elannon itse. Tilastojen mukaan työllistyminen ainakin Suomessa on kuitenkin hyvin hankalaa ja se vie aikaa. Ihminen ei elä pelkästä pyhästä hengestä, ja pitkiä aikoja pelkästään sosiaaliturvan varassa eläminen tulee kalliiksi veronmaksajille. Lisäksi se katkeroittaa osaa kantasuomalaisista, koska he kokevat, että heidän sosiaaliturvaansa leikataan muualta muuttavien elannon rahoittamiseksi.

Mutta mikä olisi oikea summa, joka tänne tulevilta voitaisiin vaatia? Helsingin Sanomissa eilen julkaistun tilaston mukaan noin puolet suomalaisista aikuisista saa käteen alle 1700 euroa kuukaudessa.  Samassa jutussa todetaan, että Suomessa pienin kokopäivätyöstä maksettu palkka on 1670 euroa kuukaudessa, josta verojen ja pakollisten maksujen jälkeen käteen jää noin 1400 euroa.  Olisiko oikeampi summa vaatia siis tuo 1400 euroa tai vielä vähemmän?  Vaikka 1400 euroa itse asiassa on varsin pieni määrä rahaa, etenkin jos asuu pääkaupunkiseudulla, esimerkiksi takuueläkkeellä tai toimeentulotuella elävä joutuu pärjäämään vielä paljon pienemmälläkin kuukausisummalla. Vastaus kysymykseen, paljonko, ei ole helppo, mutta ei hallituksen arvio nyt ihan metsässäkään ole.

Yhtä kohtaa viranomaisten kaavailuissa on vaikea niellä. Se liittyy suomalaisiin, jotka rakastuvat ulkomaalaisiin. Tulorajaehdon täyttäminen vaadittaisiin myös suomalaiselta, joka haluaa oleskeluluvan EU:n ulkopuolelta tulevalle ulkomaalaiselle puolisolleen. Minusta tulorajan ei pitäisi koskea suomalaisia lainkaan. Sanon näin, vaikka tämän todetessaan tietää saavansa ihmisoikeusaktivistit niskaansa: "Suomella on perustuslaki ja olemme sitoutuneet Euroopan unioniin ja kansainvälisiin sopimuksiin, joissa ihmisiä ei saa laittaa eriarvoiseen asemaan esimerkiksi syntyperänsä perusteella!" Jos esitys nyt ylipäänsä pääsee eduskuntakäsittelyyn, aika todennäköisesti perustuslakioppineet tulevat sen tuomitsemaan perustuslain vastaisena, etenkin jos samaa edellytystä ei laiteta myös kantasuomalaisille.

Pääsäännön pitää olla, että tänne tulevan henkilön tulee jollakin järkevällä aikavälillä kyetä vastaamaan omasta toimeentulostaan. Kun on saanut elämänsä muutoin raiteilleen. Miksi Suomen pitäisi tässä asiassa toimia toisella tavalla kuin muut?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

1400 euroa/kk Suomessa on kitumista ja harvassa maassa tulot ovat tuon alle ostovoimalla korjattuna.

Yleensä naimisiin mennään nuorena ja monet opiskelevat. Suuntaus on nykyisin se, että suomalainen muuttaa pois Suomesta puolisonsa maahan.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Ilmeisesti tuloraja kuuluisi sekä mies että naispuolisiin.
Siksikin höpö höpö kuulunee omiin kommentteihisi.

Mutta jos jossitellaan, niin näistä peräkammarin poikien vaimoista tulisi usein esim. hyviä hoitajia eikä heillä ole tusinaa lapsia kuten muslimi miehillä. Muslimi miehet jopa menevät vahtimaan naisiaan ja tyttölapsiaan jopa terveyskeskuskäynneille. Eivät he töihin ehdi. Lisäksi ovat usein sopimattomia ja haluttomia töihin. Eivätkä sopeudu Suomen sääntöihin kuten kaakkois Aasialaiset.

Mutta asiaan:
Veronmaksajien ei kuulu maksaa mistään rakkaussuhteista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä tähänastinen summa on ollut millä perheen saa tuoda maahan?

Riitta Pestola

Kokoomus on kyllä tässä antanut liikaa periksi perussuomalaisille.

http://riittapestola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2121...

Pekka Heliste

Tämä laki iskee kyllä persuihin, peräkammarin pojat eivät voi enää tuoda vaimoa idästä

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Pettymys....
Haluaako yleensä järkevä kommentoija Heliste kieltää peräkammaripojilta elämää parantava oikotie, samaan aikaan, kun suvakit tekevät sitä verovaroin?
Vaadin Pekka tarkentavaa selitystä! :)

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #25

Kerroin vain keneen laki vaikuttaa...
Toisaalta saattaa olla hyväkin, ettei köyhyydessä eläviä naisia tuoda tänne hellan ja nyrkin väliin kotiorjiksi

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #26

Yksilökohtainen valinta.

Halvennatko Pekka kommentillasi naisia, siitä, että heillä ei mukamas ole vaistoa havaita, kuka on hyvä mies, kuka on huonompi? Joku äkkipikainen voisi jopa kysyä, että oletko kenties ehkä hirveä sovinisti tai jotain sellaista?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #28

EU-tutkimus: Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/603138/EUtutkimus...

Näin on ilman mamujakin

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Kuinka paljon ulkomaalaiseen rakastuminen saa maksaa?"

- Hmm. Mieluiten sen pitäisi olla maksutonta. Mutta suostun harkitsemaan joitakin kymppejä, korkeintaan muutamaa satasta, mutta silloin kohteen pitää olla jo todella korkeatasoinen. Nimittäin: jos kahden kesken ei pääsisi jutustelemaan mukavia yhteisellä ja ilmeikkäällä suomella, olisi suhde loppujen lopuksi melko arvoton.

Pekka Iiskonmaki

#4
Todella suppea näkemys. Suomen kieli on melko kankeaa ja monella muulla kielellä kommunikointi sujuu paremmin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Keneltä sujuu, keneltä ei. Mikä on vastauksesi bloggaajan kysymykseen?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suomen kieli on erittäin joustava.

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Riitta. Voi olla, että jotkut ajattelevat juuri noin. Mutta tässä tullaan monen ihan käytönnön kysymyksen äärelle. Onko oikein, että perheenyhdistämisellä esimerkiksi perheen isä tuo Suomeen vaimonsa ja kahdeksan lasta sekä äitinsä ilman mitään käsitystä siitä, millä perhe tulee jatkossa toimeen? Kokoomuksen lähtökohta on se, että todellisessa hädässä olevia ihmisiä pitää tietenkin auttaa, mutta aivan kaikkeen ei ole varaa. Jotain suunnitelmallisuutta tarvitaan. Tästähän se presidentti Niinistökin puhui valtiopäivien avajaispuheessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos maahanmuuttaja on pakolainen eikö hänen perheensäkin ole oikeutettu pakolaisasemaan?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Minkälaista rakkautta se on, jos pitää tuoda rakkaansa muiden veronmaksajien elätettäväksi?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vaikea kysymys! Tulkitsen sinun epäilevän, ettei intohimon aste ole täydet sata.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mistä päättelet ajatuksiani? Katson, että pitää miettiä onko mahdollista elättää rakkauden tunnustamisen ohella rakkaansa omilla varoillaan ennen kuin perheenyhdistämishakemusta kirjoittelee. Intohimolla ei ole mielestäni mitään tekemistä todellisen rakkauden kanssa. Tämä on tietenkin oma näkemykseni asiasta ja Tuomollakin omansa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #11

"Mistä päättelet ajatuksiani?"

- Olin jo vastaamassa että "rivien välistä", mutta huomasin vastanneeni vain yhden rivin kommenttiin. Vetäydyn tästä keskustelusta!

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No onhan nuo summat ihan älyttömiä. Poliitikot ovat tosiaan vieraantuneet tavallisen työtä tekevänkin ihmisen arjesta. Teillä ei ole mitään käsitystä palkoista mitä saa vaikkapa lähihoitaja tai bussikuski.

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Margareta. Aivan vastaavia tulorajoja ei toistaiseksi ole, mutta maahanmuuttovirasto soveltaa jo tulorajoja mm. niihin perheenkokoajiin, jotka eivät ole Suomen kansalaisia ja ovat tulleet tänne esimerkiksi töihin. He eivät ole turvapaikanhakijastatuksella.

Taru. Jos hallitus on vieraantunut tavallisen ihmisen arjesta, niin mikä sinusta olisi oikea tulotaso? Jos luit kirjoitukseni huolella, niin siinä todettiin, että alhaisin Suomessa kokopäivätyöstä maksettu palkka on 1640 euroa kuukaudessa. Nettona se on 1400 euroa. Osapäivätyötä, silpputyötä jne. tekevillä palkka on tietysti pienempi.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

1400;- on jo totuudenmukaisempi. Nykyaikana tosin kenenkään toimeentulo ei ole taattu, ei edes teidän, rouva valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Joitakin vuosia sitten oli iso juttu afrikkalaisesta miehestä joka ei saanut vaimonsa ja lapsensa Suomeen vaikka palkka oli kohtuullinen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tunnetun tarinan mukaan Kalle Tappiselta menivät kaupunkimatkalla lompakossa olleiden käteisvarojen lisäksi viimeisetkin siemenperunat, kun soittoravintolassa rakastui Tamaraan.

Vastauksena blogistin kysymykseen arvioisin, että ulkomaalaiseen rakastuminen ei saa yksityiselle kansalaiselle maksaa suhteellisesti ottaen liikaa.

Käyttäjän PetteriTerho kuva
Petteri Terho

määrällisesti huomattavasti isompi ongelma suomalsille veronmaksajille ovat ne suomalaiset, joista kumpikin, tai toinen, saavat toimeentulotukea tai vastaavaa. samalla logiikalla näiden ihmisten avioliitot tulisivat kieltää ja avioliitolle tulisi asettaa toimeentuloraja. näin onneksi ei kuitenkaan ole, mutta jos tähän malliin lähdetään, niin se voi hyvin olla tulevaisuutta. inhottava ja sairas lakiesitys. toivon, että ei mene lävitse.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En ymmärrä miten tulisivat paremmin toimeen aviottomina. Onhan kalliimpi elää erikseen kuin yhdessä.

Käyttäjän UkkoLiikkanen kuva
Ukko Liikkanen

Blogin kaksinaismoralistisin kommentti koski kantasuomalaisten katkeroitumista sosiaaliturvaleikkauksista. Kun kerta sosiaaliturva maksetaan verovaroista, niin kerrotko Pia meille, että mitkä verotulot ovat vähentyneet ja saaneet leikkaukset aikaan, ja kuka ne on tehnyt ja millä perusteilla. Voit tehdä ihan rohkean arvion jossa suhteutat rehellisesti maahanmuuton kustannukset veronkier*, anteeksi verosuunnittelun suhteellisiin kustannuksiin. Ennenkuin alat puhua yritysten ahdingosta, joka vaikuttaa työllistämishaluihin, niin varmaan voinet myös kerrata yrityksille puolueesi antamien verohelpotusten työllistävän vaikutuksen, ja sen kustannukset suhteessa yritysten maksamiin osinkoihin. Toki tämä on laillista, en minä sitä kiellä, tehän ne lait sääditte.

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Taru. Kiitos. Tiedoksesi tosin, että valtuustoryhmän puheenjohtajana en saa palkkaa.
Ukko. Ei koskenut. Se on sinun tulkintaasi. Kansantalouden koko on junnannut samoissa luvuissa jo monta vuotta. Se varmasti kertoo jotakin. Aika kaukaa haettu tuo linkkisi veronkiertoon tässä. Ei oikein liity aiheeseen. En ole itse säätämässä lakeja, joten haukut väärää puuta.

Pekka Heliste

Kokoomus on keksittynyt leikkaamaan etuja pineituloisimmilta

Kuitenkin suuri-ja keskituloiset saavat eniten tulonsiirtoja, mutta niistä Kokoomus ei ole halunnut tinkiä

Kotitalouksien saamat tulonsiirrot tuloluokittain

I (pienituloisin 10 %) 10 397, II ) 15 431, III) 16 825, IV) 17 048 ,V) 15 893,
VI) 15 159, VII) 14 375, VIII ) 13 756, IX) 13 327 ,X (suurituloisin 10 %) 16 318

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Saahan se maksaa mitä vaan kunhan maksaa itse samoin riitelyn lapsista jos ero tulee ja sehän tulee kun rahat loppuu siksi rajat.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pia Kauma " Minusta tulorajan ei pitäisi koskea suomalaisia lainkaan. Sanon näin, vaikka tämän todetessaan tietää saavansa ihmisoikeusaktivistit niskaansa."

Ihmisoikeusaktiivisistä huolimatta kyllä minäkin olen kanssasi samaa mieltä, että jätetään suomalaiset lain ulkopuolelle. Heillä voi myös olla omia läheisiä sukulaisia, jotka auttavat nuoria opiskelijoita ym. vaikeuksien ylitse, ainakin alkuun. Sen verran sentään meidän pitää omistamme huolehtia.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Entäs jos tulijat eivät saisi suomessa mitään tulonsiirtoja sanotaan vaikka 2 tai 3 v sisään maahantulosta. Jos menevät yhteiskunnan lompakolle niin evätään maassaolo-oikeus. Sitten saisi tulla kokeilemaan täällä elämistä niin kuin parhaaksi näkee.

Ilmari Sepponen

Turha noita asioita on murehtia. Jälleen yksi tietämättömien vatuloima esitys, jonka joutuvat perumaan.
Itselläni on Liberialainen vaimo ja tytär, mutta heille se vasta onkin hankalaa ja kallista minulle hankkia viisumit heille Suomeen. Ensin täytyy lentää Abuja:n Nigeriaan Suomen Suurlähetystöön ja asua hotellissa noin 2 viikkoa odottamassa viisumia.
Afrikan lennot ovat hirvittävän kalliita, lennot maksavat yhteen suuntaan yli 1000 euroa kpl, hotellissa menee noin 1000 euroa + rahaa elantoon + viisumimaksut.
Laskin, että viisumit tulevat maksamaan kuluineen noin 4000 euroa +3000 euroa lentoliput Suomeen, jos viisumit myönnetään, jos ei myönnetä, niin 2000 euroa lisää paluulentoihin Liberiaan.
Itse sain viisumin Berliinistä Liberian Suurlähetystöstä postitse, viisumi 75 euroa + 15 euroa käsittelykulut.
Suomen Suurlähetystö vaatii, että viisumihakemukset on jätettävä ja noudettava henkilököhtaisesti.
Nigerian Suomen Suurlähetystö hoitaa kaikkien Länsi Afrikan maiden viisumiasiat.
Länsi Afrikan maat ovat noin 100-200 vuotta Suomen kehityksestä jäljessä.
Tuossa viisumiasiassa Suomi elää vielä kivikaudella.

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Ihan omakohtainen kokemus (2002/2003):

- tulot kysyttiin ja muistaakseni tuloraja oli myös (joskin kohdallamme ei oleellinen este)
- äitiysneuvola julkisella puolella: oikeus (2 krt, lääkärin väärä oletus), ei oikeutta, oikeus palveluihin viim. 4,5 kk
- synnytys: uhkasi muodostua maksulliseksi (jäi UVI:lla päätöksen venytys kaksi viikkoa lyhyeksi tältä osin). Lasku olisi TAYS:n taksoilla ollut 3 700 euroa pelkästään synnytyksestä.
- äitiyspäiväraha: ei oikeutta

Näin siis vanhimman lapsen kanssa.

Yhtälö on sikäli mielenkiintoinen, että ETA-alueen ulkopuolelta tullut vaimoni on ulkomaalaislaissa _puolisonani_ ETA-alueen kansalaiseen rinnastettava henkilö. Näin ollen ETA-sopimuksien mukaan oikeus sosiaalipalveluihin olisi pitänyt olla automaattinen. Vastaavasti syntymätön lapsi oli ETA-alueen kansalaiseksi rinnastettava synnytykseen asti, mutta heti syntyessään Suomen kansalainen. Lakien sosiaaliturvaosuudesta kuitenkin löytyi lain porsaanreikä, jolla nämä palvelut voitiin evätä.

Kyllä. Ketutti. Itse asiassa ketuttaa vieläkin, kun muistelee. Ja näyttää olevan EDELLEEN ONGELMA keskimäärin 10 pariskunnalle vuodessa:

http://www.hs.fi/m/kotimaa/a1423286961015

Meillä tämä Kelan yhdessäoloehto tuli siis täyteen 23. raskausviikolla. Äitiyspäivärahan suhteen olisi pitänyt oleskella (Kelan tulkinnan mukaan ei vain anoa oleskeluoikeutta) Suomessa 180 päivää ennen lapsen syntymää. Eli ei oikeutta. Synnytyksen maksullisuuden osalta "synnytystä edeltävä karenssiaika" oli lyhempi - muistaakseni 60 päivää. Neuvolapalveluihin taas oli oikeus heti, kun oleskelulupa oli hyväksytty.

Luonnollisesti suomalaisilla naisilla, jotka ovat naimisissa ulkomaalaisen kanssa ei näitä ongelmia sosiaaliturvan osalta ole. Tasa-arvoista? No EI OLE. Kyse on sentään Suomen kansalaisen synnyttämisestä.

Arvioni on, että maksut olisivat meidän kohdallamme olleet PSHP:n nykytaksalla yli 10 000 euroa mm. aasialaisilla vauvoilla yleisen bilirubiini-hoidon (joka on sananmukaisesti valohoitoa) vuoksi. Samoin kahden vuodepaikan pito synnytysosastolla (edellisestä syystä) reilun viikon ajan ei sekään liene todellisilla laskutuskuluilla ole ilmaista? Siitä kun tuli reippaanlainen lasku jo normaaleilla asiakasmaksuillakin. Pari päivää tästä tosin johtui siitä, että lääkäri ei ehtinyt uloskirjata perjantaina, niin kotiutuminen siirtyi maanantaille.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

960 euroa kuukaudessa 8 tunnin päivät(tosin 12 tuntisia tekivät).Siitä verot ,paljonko jää??Eli lopputulos on:toimeentuloluukku,ja kelan as.tuki,joka nostaa vuokrat pilviin.Näillä pennosilla ei suomessa elä kukaan,ei maalla ei kaupungissa.Suomessa ei ole minimipalkkaa,kuten saksassa 8 euroa ja siksi tuollaisia palkkoja maksetaan työntekijöille mm.hesassa,missä tuokin oli tapahtunut.Ei sillä näitä on ympäri suomen samanlaisia juttuja.Nämä ulkomaalaiset joita selkä vääränä raijataan suomeen,ovat hyvä kohde tähän hyväksikäyttöön:ei kielitaitoa,eli ei ymmärrystä mihin sopimukseen ovat puumerkkinsä laittaneet.

Se reservi joka jo ennen ja jälkeen 1990 otetuista odottaa takuueläkkeitään,koska epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka tuotti sellaisen tuloksen,saa jatkoa.Heitä on tulossa 10 000.Nuoret mielenterveyspotilaat eivät maksa,eivätkä 700 000 työtöntäkään.Eli kuka siis maksaa?No tietysti te,keskiluokka ynm.,jolla on vielä kupattavaa,ja suomalaiset luopuvat omasta sosiaaliturvastaan/terveydenhoidostaan ja lastensa tulevaisuudesta.Leikkaukset ja veronkorotukset joita keksitään lisää,tehdään siksi,jotta halpatyövoima saadaan elätettyä,ja voidaan sitten työvoimapulan iskiessä ottaa käyttöön.Se työvoimapula on ollut viimeiset 30 vuotta,ja varsinkin eu kolhoosin aikana vain lisääntynyt.

Nyt vain ovat ihmismäärät moninkertaiset joita ne vähäiset työssäolevat joutuvat elättämään siihen huutavaan pulaan saakka.

Suomalaistenkaan ansiot eivät yllä tuollaisiin summiin,joita kokoomus tarjoilee,osa-aika,pätkä,määräaikaisten,nollasopimusta,keikkahommia jne.kaikenlaista hantti ja sekalaista työtätekevien.Kyllä se sos.luukku ja kelan as.tuki ovat ne tulonlähteet.

Sossunluukku kutsuu niin suomalaisia alle ja yli 50 vuotiaita(ammatista ja koulutuksesta riippumatta),kuin näitä eu politiikan ihmisiäkin,joita on suomeen haalittu ja kutsuttu.Leipäjonoissa ei vielä tosin näy kuin suomalaiset lapsineen.

Tuo 1700 tarkoittaa sitä,että suomalainen tuo eu alueen ulkopuolelta aviopuolisonsa suomeen,ja joutuu todistamaan että saa elätettyä kumppaninsa.Tämä ei koske siis näitä eu pakkopolitiikan kautta suomeen tulevia,tulleita,ja laittomasti maahan tunkeutuneita.Kun lapsia on tullut satoja ilman vanhempiaan,voitte lisätä porukkaa pari vanhempaa,ja pari lasta lisää.Tämä suomalainen kun tulee ,hänellä on puoliso,kielitaito,ammatti ja duuni.Asuntokin taitaa olla,koska eivät he tyhjän päälle tule sos.turvalla ja kelan as.tuella elämään.Ei mene fyrkkaa niihin kielikoulutuksiin jne.maan tavatkin ovat tuttuja,ja verkostot valmiina.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kysytäänpä toisin päin:

Paljonko suomalainen täällä saa ansaita, jos ulkomailta kaksoiskansalainen, suomalainen, perheenjäsen muuttaa Suomeen kustantamaan mm. vanhempiensa loppuelämää.

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Heikki. Sinulla varmaan on vastaus omaan kysymykseesi?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Otsikko on harhaanjohtava. Rakastuminen ei maksa mitään. Nyt on kysymys siitä, että ei käytetä avioliittoa keinona saada maahanmuuttaja Suomeen veronmaksajien elätettäväksi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Esim. 1980-luvun lopulla Yhdysvaltoihin saattoi päästä opiskelemaan (perhe mukanaan), jos pystyi näyttämään dokumentein toteen, että aikuista kohden oli käytettävisssä n. 10.000 US$/v ja lasta kohden n. 5.000 US$/v. Näin ollen 2 lapsen perheeltä edellytettiin n. 30.000 US$/v. Toki sai elää säästäväisemmin todellisuudessa.

Kyse saattoi olla vaikkapa kotimaassa nostetusta lainasta, myydystä omaisuudesta, ansiotuloista, stipendeistä tai kaikista yhdessä.

Sen sijaan vastaukseksi ei kelvannut se, että aikoi elättää perheen paikallisen sosiaalturvan tai oman lupauksen avulla ns. edullisempaan hintaan 500 US$/kk.

Mikko Mielonen

Miksi 1700€/kk? Eikös se yksi edellisen hallituksen kokoomusministeri tokaissut, että eihän Suomessa ole edes ihmisiä, jotka ansaitsevat alle 2000€/kk!!!

Reijo Jokela

"Kuinka paljon ulkomaalaiseen rakastuminen saa maksaa"?
Eihän nuo kustannukset miksikään ole muuttumassa, vaan kysymys tulee asettaa "KENELLE ulkomaalaiseen rakastuminen saa maksaa".

Jari Rahtu

Virhe korjataan virheellä. Ajatelkaa perhettä, jossa isä ja pienet lapset Suomen kansalaisia, mutta äiti ETA-maan ulkopuolelta muuttamassa Suomeen. Kuinka monen mielestä on kohtuullista, että äidille ei myönnetä oleskelulupaa? Mitä sitten, jos on yhteistä omaisuutta, kuten yhteinen asunto Suomessa?
Nykyäänkin selvitetään parin yhteinen historia.
Jos näitä kommentteja lukee, niin tulee vaikutelma, että kaikki suomalaiset perheet huolehtivat taloudellisesti toisistaan. Taitaa Kela olla melko usean sponsori.

Toimituksen poiminnat