PiaLK

Perustulon sijaan vastikkeellista sosiaaliturvaa

Eduskunnassa on syksyn aikana käyty keskustelua perustulosta. Perustulon mukaan nykyinen sosiaaliturva korvattaisiin summalla, joka jaettaisiin kuukausittain kaikille kansalaisille. Vaikka esillä on ollut keskenään ristiriitaisia teoreettisia malleja, vastaisi perustulo lähtökohtaisesti suunnilleen nykyisiä minimietuuksia.

 

Kaikissa esillä olleissa malleissa tuloverotusta korotettaisiin. Kokonaisveroasteella mitattuna Suomi on kuitenkin jo tällä hetkellä Euroopan Unionin korkeimmin verotettuja maita. Korotuksen sijaan veroastetta tulisi pikemminkin alentaa.

 

Perustulon kannattajat väittävät, että uusi malli kannustaisi ihmisiä yrittäjyyteen ja työllistymiseen. Kaikille vastikkeettomasti maksettava tuki kuitenkin vain lisäisi syrjäytymistä, yhteiskunnan kahtiajakautumista ja vapaamatkustamista. Lisäksi se merkitsisi työn ja toimeentulon yhteyden katkaisemista myös periaatteellisella tasolla. Rajoitettujen resurssien maailmassa perustuloa ei voida myöskään pitää kustannustehokkaana sosiaalipolitiikkana. Kun tukea tällä hetkellä maksetaan kaikkien kansalaisten sijaan vain sitä tarvitseville, tulevat nykyiset syyperusteiset etuudet perustuloa halvemmaksi. Myöskään kansalaisten tukea ei perustulolle näytä olevan, sillä asiaa kannattava kansalaisaloite sai viime vuonna vain reilut 20 000 allekirjoitusta eikä näin ollen päätynyt eduskunnan käsiteltäväksi.

 

Vaikka sosiaaliturvajärjestelmämme on byrokraattinen ja kankea, ei perustulo siis olisi taloudellisesti eikä moraalisesti kestävä ratkaisu. Sen sijaan vastikkeellinen ja osallistava sosiaaliturva voisi sitä olla. Tätä tultaisiin lähtökohtaisesti tarjoamaan terveille ja työkykyisille työttömille. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän maaliskuisen väliraportin mukaan osallistava sosiaaliturva voisi koostua esimerkiksi aktiivitoimista, joita toteuttaisivat kunnat, järjestöt ja seurakunnat. Näitä olisivat niin julkisen sektorin avustavat tehtävät, työpajatoiminta, työtoiminta kuin päivätoimintakin. Suomessa aktiivisiin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin osallistuu vain 30 prosenttia työttömistä, mikä on vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. EU:n komissio ja OECD ovatkin suositelleet Suomelle toimenpiteitä tämän osuuden kasvattamiseksi.

 

Esimerkiksi Paltamossa vuosina 2009–2013 toteutetussa työllisyyskokeilussa työttömyysprosentti saatiin pudotettua seitsemästätoista neljään. Siinä ihmisille haettiin yksilöllisiä ratkaisuja, joiden kautta työllistymisen kynnystä saatiin madallettua. Toisaalta kokeilu osoittautui lopulta kalliiksi: vajaan neljän tuhannen asukkaan kunnalle annettiin vuosittain neljä miljoonaa euroa, joista saatiin takaisin vain puolet säästyneinä sosiaalietuuksina. Kustannuksia nostivat varsinkin henkilöstömenot, joita vaadittiin kokeilun pyörittämiseen.

 

Myös vuoden alussa voimaan tullut muutos, jossa työtön voi ansaita kuukauden aikana 300 euroa menettämättä heti tukiaan, on tervetullut uudistus. Terveiden ja työikäisten ihmisten toimeentulon tulee jatkossakin perustua ensisijaisesti omaan työhön. Kun julkisen sektorin osuus hipoo jo 1990-luvun lamavuosien tasoa ollen tällä hetkellä noin 58 prosenttia kansantuloa, on selvää, ettei julkisia menoja voida entisestään kasvattaa luomalla etenkään automaattisesti kaikille lankeavia, perustulon kaltaisia etuuksia.

 

Suomen tie uuteen kasvuun käy vain ja ainoastaan työn ja yrittäjyyden kautta. Siksi nimenomaan osallistavan ja aktivoivan sosiaaliturvan kehittäminen on kestävä tie parantaa suomalaisten hyvinvointia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (215 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Helpoin tapa parantaa tilannetta työttömien osalta olisi nostaa tuota 300 euron suojattua ansainta mahdollisuutta. Se ei lisäisi byrokratiaa, mutta toimisi aktivoivalla tavalla ja vilkastuttaisi myös kulutuskysyntää.

Matias Härkönen

Ei tuotakaan rajaa voi ikuisesti nostaa. Jos työttömyystukia saisi vaikka sen 1000€/kk ja töitä saisi tehdä toisen tonnin edestä, niin aika moni tekisi varmaan vain töitä sen muutaman viikon tonnilla ja ottaisi toisen tonnin ilmaiseksi. Näin saisi kahden tonnin tulot helposti tekemällä vain vähän töitä.

Jouni Nordman

Kansantaloudellisesti tämä lisä tonni toisi ostovoima, joka taas loisi lisää töitä palvelualoille, joka taas tekisi joillekin vakituisia töitä. Eli Suomen tämän hetken negatiivinen kotimaan kulutusta voisi auttaa kummasti, sillä tämä maa ei tule taloudellisesti nousemaan muuten kuin työntekoa lisäämällä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Kokoomus kannattaa jo neuvostoliiton mallia. Oltiin oleviinan töissä ja valtio oli maksavinaan siitä palkkaa.

Eiköhän mennä Pia takaisin markkinatalouteen ja ruveta oikeisiin töihin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Kaikille vastikkeettomasti maksettava tuki kuitenkin vain lisäisi syrjäytymistä, yhteiskunnan kahtiajakautumista ja vapaamatkustamista."

Sanoilla on merkillinen voima. Tällä hetkellä meillä maksetaan työttömyyskorvausta, työmarkkinatukea, toimeentulotukea, asumistukea jne. joiden edellytyksenä usein on, ettei vahingossakaan erehdy tekemään palkkatyötä. Ne eivät ole passivoivia?

Jos taas (samansuuruisen) tuen nimi on "perustulo", väki päättää yhtäkkiä sankoin joukoin passivoitua?

"Kun tukea tällä hetkellä maksetaan kaikkien kansalaisten sijaan vain sitä tarvitseville, tulevat nykyiset syyperusteiset etuudet perustuloa halvemmaksi."

Jos keskituloinen palkansaaja saa perustuloa X euroa, ja samanaikaisesti häneltä kerätään sama X euroa takaisin veroina, kuinka monta euroa kustannukset kasvavat?

Ei mut se verotus... No, jos keskituloinen maksaa X euroa enemmän veroa, ja samanaikaisesti häntä laskennallisesti hyvitetään X euron verran perustulolla, kuinka paljon enemmän veroja hän maksaa?

Lisäksi, kaksi edellistä toimenpidettä on helposti toteutettavissa verottajan tietojärjestelmän kautta. Nykyinen sosiaaliturva taas vaatii niin KELA:ssa kuin kuntien sosiaalitoimessa melkoisen paperinpyörittäjien armeijan syynäämään "työtön, työtön, työtön" -liplappusia. Ehkä sellainen manuaalinen paperien syynääminen on jollain kierolla tavalla kustannustehokasta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja vielä se kustannussäästö kuitteja ja papereita pyörittävistä byrokraateista! Pääsisivät viimeinkin sosiaalialan koulutuksen saaneet koulutuksensa mukaiseen työhön siitä paperien pyörittämisestä.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Viktor

Taisi Taloussanomat antaa melkolaisesti kyytiä perustulolle. 25-50% tukee oikeutetuista ei edes hae tukea. Mitenköhän valtiolla riittäisi varoja maksaa pahimmassa tapauksessa lähes tuplana lisää toimeentulotukea?

http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt+paljastuivat...

Elias Duerr

Järki ja kansanedustaja kohtaavat.

Tuo myyttinen, kuolematon taisto, joka juhlistaa ihmiskunnan päättäväisyyttä osoittamalla kerta toisensa jälkeen, ettei ihminen pelkää taisteluun syöksymistä pienimminkään varustein ja mahdollisuuksin!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ööh... eli siis kirjoittaja hylkää vielä kokeilemattoman perustulomallin "periaatteen tasolla", eikä ainakaan esitä mitään laskelmia tai muita perusteluja hylkäämiselle, mutta kannattaa mallia, jota on jo ainakin Paltamossa epäonnistuneesti kokeiltu?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ei Pia Kaumalta voi saada mitään faktatietoa tai edes lähteitä mihin ajatuksensa perustaa. Tyypillista kokoomus politiikkaa.

Käyttäjän villejalovaara kuva
Ville Jalovaara

Blogistilla ei ilmeisesti ole kokemusta työttömänä olemisesta. Jos olisi niin tietäisitte, että aktiivinen työhaku käy päivätyöstä. Ei siinä jää risusavotoille tai muulle "vastikkeellisille sosiaaliturvalle" aikaa. Itse työnhaussa yhteiskunta voisi kyllä oikeasti auttaa niin lyhytaikaisessa kuin pitkä-aikaistyöttömyydessä enemmän. Nythän se on lähinnä Internetin käyttöä itse kotona tai kirjastoissa, kun TE-toimistojen resursseja on vähennetty niin merkittävästi. Jospa aloitettaisiin kehittämällä ja lisäämällä niitä?

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Vastikkeellinen sosiaaliturva on vain yksi kokoomus vetoisen hallituksen keinoista toteuttaa Suomessa palkkojen alennus.

Kunkin palkkatyössä olevan rinnalle alkaa ilmestymään palkattomia työntekijöitä, ilman palkkatyöhön liityviä oikeuksia, kuten lomat ja eläke kerttymät.

Tavoittena on saada nämä "vastikkeelliset" myös osakeyhtiöihin. (kts Timo Heinosen laki aloite, http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/la_...)

Tämä on yksiselitteisen tavoitteellista politiikkaa, vaviskaa palkansaajat, se sattuu myös teihin.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Minusta vastikkeellisten osallistuminen tuottavaan työhön ei ole lähtökohtaisesti absoluuttisesti huono ajatus, mutta siihen liittyy työmarkkinavaikutuksia, jotka ovat paradoksaalisia.

Minusta on kansantalouden kannalta parempi jos ihmiset osallistuvat oikeasti tuottavaan työhön.

Mutta on erittäin epäoikeudenmukaista jos osa ihmisistä tekee samoja töitä ilman palkkaa tulonsiirtojen varassa. On yksityisen sektorin kilpailun suhteen haitallista, jos vastikkeelliset työntekijät voivat vaikuttaa yrityksen kilpailukykyyn siten että vain harvat yritykset hyötyvät. Sekä on työmarkkinoiden kannalta haitallista, jos tulonsiirtojen varassa työskentelevät työntekijät syrjäyttävät työmarkkinoilta normaalissa työsuhteessa olevia työntekijöitä.

Paradoksaaliset vaikutukset perustuvat työnkysynnän vähenemiseen samalla kun osallistujan työllistymismahdollisuudet kokemuksen ja osallistumisen kautta paranevat.

Näistä tekijöistä huolimatta minusta on mahdollista järjestää vastikkeellinen tukijärjestelmä yhteiskuntaa ja sen osallisten asioita edistävällä tavalla, mutta se voi olla erityisen vaikeaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onkohan porvaripuolueet ajatellut loppuun asti asioita?

Nämä varmaan on myös innoissaan porvarien ilmaistyöstä? Liekö edm.äänestäjiä?

Kyllä kannatti opiskella ja ottaa opintolainoja ja maksaa niitä sitten ilmaistyöllä takaisin .

AKAVA
Viime vuonna työttömiä korkeasti koulutettuja valmistui kortistoon Uudellamaalla neljännes enemmän kuin vuotta aiemmin.

Ilmiö on vaivannut akateemisia piirejä jo useamman vuoden, eikä helpotusta ole heti näkyvissä. Päinvastoin, taantuvan talouden oloissa lähes ainoat koholla olevat käyrät liittyvät työttömyyslukujen kasvuun.

JK. Perintätoimistoille alkoi kulta-aika. Maksamatta jäävät opintolainat kun menee perintätoimistoille tai voudin kautta ulosmitattavaksi.
Vai onko päättäjät miettinyt tuleeko valtio vastaan yhtään ?

– Heinäkuussa voi mennä 50 000 korkeasti koulutetun työttömän raja rikki. Se on uusi, vaikkakin kyseenalainen ennätys, Akavan ekonomisti Heikki Taulu arvioi.

Taulun mukaan syitä on useampia. Työmarkkinat hiljenevät perinteisesti kesä-heinäkuussa, toisaalta korkeakouluista ja muista opinahjoista valmistuvat tuovat oman lisänsä työnhakijoiden rivistöön.

Esimerkiksi insinöörejä on työttömänä reilut 6 000 koko maassa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #79

Perintätoimistoille tulee kulta-aika . Opintolainat kun jää maksamatta ja pankit siirtää ne perintätoimistoille tai ulosmitattavaksi voudeille.

Onko päättäjät ajatellut mitenkään ,tuleeko valtio vastaan siinä,ettei noin käy?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vastikkeellinen sosiaaliturva on vain yksi Keskusta/kokoomus/RKP vetoisen hallituksen Jo 1994 lähtien . 2008 sitä tiukennettiin vielä 20%-40% tuen leikkauksella jos orjatyö ei kelpaa. Paltamokokeilu oli osa sitä Hyssälän kokoaman Satakomitean suunnitelmaa .Orjatyötä tukea vastaan .
1992 EU-sopimuksessa jonka Aho allekirjoitti ,luki jo tuosta .Toteuttaminen on tapahtunut pikkuhiljaa siitä asti .
Kananen "Näin Suomi päätti:"huonot työehdot-matalat palkat" tutkimuksessaan .Haulla löytyy. Koski palvelualoja.Mutta nykyään jo kaikkia aloja.

Köyhät kyykkyyn .

TOIMEENTULOTUKI
Rikoksen uhri voi menettää toimeentulotuen - Demokraatti: Epäkohta järjestelmässä

http://www.talouselama.fi/uutiset/rikoksen+uhri+vo.....

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Työllisyys ei kohene työttömien aktivoinnista, vaan yrittäjien mahdollisuuksien parantamisesta. Perustulo on tehokas ratkaisu yritystoiminnan parantamiseen.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Juuri niin. Yrittäjän tärkein toimintaympäristö on laaja joukko potentiaalisia, ostovoimaisia kuluttajia. Vasta tästä pisteestä alkaa se markkinakilpailu.

Otto Valtakoski

Aamen. Mutta Kaumaa ei kiinnostakaan mikään kaikkien kannalta järkevä ja eettinen ratkaisu, vaan mahdollisimman laajan orjatyövoiman luonti Suomeen. Hän toki yrittää peittää sairasta, sosiopaattista mieltään tämän blogin kaltaisilla lässytyksillä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Minä voisin vastikkeeksi omasta sosiaaliturvastani ilmoittautua vapaaehtoiseksi Espoossa järjestettävään katupäivystykseen, jossa tarkkaillaan vääränväristen ihmisten lastenvaunuja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos Pia Kaumalla on näin huonot perustelut mielipiteilleen, taitaa olla niin, että joka kerta, kun hän avaa suunsa, Kokoomuksen kannatuksesta häviää ainakin puoli prosenttiyksikköä!

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Kaikkea uutta ei kannata heti ampua alas ja varmaan monillekin saattaisi olla ponnahduslauta,jos ei muuta niin itsensä kehittämiseen elämässä eteenpäin tai muutoin elämänolosuhteisiin.

Mutta miten sovittaa ja kehittää sos.taloud. niin ettei siitä tulisi "pakkoleimaa + rangaistusta",sillä perustulolla ei eletä ?

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Kiitos kommenteista. Lars-Erik ja Matias. Olen samaa mieltä, suojaosaa kannattaisi nostaa. Mutta kuinka korkealle, on juurikin se kysymys, jota pitää vielä selvittää, että tämä on vielä järkevää. Ville. Olen ollut työttömänä lyhyehköjä ajanjaksoja elämässäni. Tiedän miltä tuntuu lähettää kymmeniä työpaikkahakemuksia, saamatta niihin edes vastausta. Se on erittäin lannistavaa. Pekka. Minulla taisi olla itse asiassa aika hyvät perustelut. Sekö sinua tässä harmittaa? Jussi. Lähtökohta on tietenkin, että jokainen tekee sellaisia töitä, joihin pystyy ja kykenee. Jos lastenvaunujen tarkkailu on sinun parasta osaamisaluettasi, niin sitten varmaankin kannattaa keskittyä siihen. Jukka. Palkkojen alennuksesta ei tässä ole kysymys eikä siihen kannattaisi edes pyrkiä. Varsinkin nyt, kun kulutus on pitkälti juuri kotimaisen kysynnän varassa, on ostovoiman tasosta pidettävä huolta: ei palkanalennuksia, mutta ei myöskään veronkorotuksia etenkään ansiotuloihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ajatusmallisi on hyvin kummallinen. Suomessa pitäisi pyrkiä byrokratiaa ja julkista sektoria pientämään. Et huomioinut ollenkaan sitä säästöä, joka syntyisi nyt pyöritetystä turhasta byrokratiasta. Et myöskään huomioinut sitä, että perustuloa tarvitsemattomilta se verotettaisiin pois. Sen jälkeen veroasteella ei ole mitään merkitystä, jos säästö julkisen sektorin kuluista byrokratian ja sen pyörittäjien määrässä olisi suurempi.

Lisäksi perustulomallissa kannattaisi aina ottaa työtä vastaan, lyhyemmäksikin ajaksi. Eli työtekijä ja työnantaja kohtaisivat merkittävästi paremmin kuin nyt.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Karseaa ajatella, miten siellä Kauppakorkeassa on neljännesvuosisata sitten matematiikkaa opetettu, jos KTM ei kykene käsittämään, miten perustulo ja verotus saadaan nivelletyksi toisiinsa. Olihan tuossa tosin VVM Urpilaisen talouspoliittisena avustajanakin henkilö, joka ei ymmärtänyt Sipilän osinkoveromallia. Joten ei tuo matematiikka taida muutenkaan olla suurimpien hallituspuolueiden vahvinta osaamisaluetta. VVM (tuleva PM) Katainen oli aikanaan Uutisvuodon prosenttilaskutehtävässä täysin ulkona, kunnes Lehtomäki asetti kertaluokan kohdalleen.

Kuten toteat, hyöty saadaan siitä, että monimutkaista tukijärjestelmää yksinkertaistetaan ja asiakkaiden, käsittelijöiden ja paperien pyörittelyä vähennetään. Loppu on sitten pelkkää matematiikkaa, jolla tuen ja veron tasapaino asetetaan kohdalleen.

Fantastista!

Monethan pyrkivät antamaan (tuleville) poliitikoille vastikkeellista tukea. Vaikka siitä vastikkeesta ei ääneen saa puhuakaan. Puoluetuki taas voidaan ajatella perustulona. Tosin sitä ei edes minkään veromenettelyn kautta palauteta yhteiskunnalle, vaikka puolue hankkisi muita tuloja kuinka paljon tahansa. Tuleeko ehkä siitä tämä monen poliitikon käsitys, että perustulo laiskistaa mutta vastikkeellinen tuki saa yrittämään?

JK. Solakivi taisi muotoilla tämän saman vähän eri sanoin.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ehkä alkuun kannattaisi selvittää, millaisia vaikutuksia suojaosan nostolla on ollut. En tiedä selvitetäänkö tätä, mutta ehkä siihen olisi aihetta. Tämän hallituskauden aikana suojaosaa tuskin keritään nostaa, vaikka haluttaisiinkin.

Suojaosuudella ja sen mahdollisella nostamisella voi olla ollut yllättäviä vaikutuksia, jotka näkökulmasta riippuen voidaan kokea kielteisinä tai myönteisinä. Esim. lisäisikö se ns. nollasopimuksia ja siten rajoittaisi vakituisten työpaikkojen syntymistä. Mikä sen suhde on muihin sosiaalietuisuuksiin ja lisäisikö se ehkä halua elää niiden varassa vai aiheuttaisiko se merkittävästi muun turvan heikkenemistä.

Yleisesti ottaen koko sosiaaliturvajärjestelmä kaipaa uusimista. Ei siitä ole kauan kuin asiaa pohdittiin laajasti komiteassa ennen nykyisen taloustilanteen syntyä. Ehkä tuollaisen sosiaalikomitean paikka olisi jälleen vaalien jälkeen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Suojaosan, ja sen nostamisen ongelma on siinä, että se edelleen tarkoittaa kahta (tai useampia) eri järjestelmää, joiden välistä koordinaatiota hoidetaan käsityönä. Siis, meillä on armeija virkamiehiä syynäämässä, ylittyykö suojaosa, jos ylittyy niin kuinka paljon, ja mitä siitä sitten seuraa.

Tämä ongelma olisi vältettävissä sillä, että vedettäisiin henkselit päälle nykyiseen tukiviidakkoon, ja siirrettäisiin koko roska pyörimään kuukausitasolla pyöritettävään verojärjestelmään. Nollatuloilla saisi "veronpalautusta" X euroa kuussa, siitä ylöspäin tuo "veronpalautus" vähenisi, kunnes jossain vaiheessa siirtyisi maksamaan veroja.

Järjestelmän kulmakerroin (veroasteet eri tulotasoilla) ja vakiotermi (suurin "veronpalautuksen" määrä) olisivat sitten poliittisesti päätettäviä asioita. Näin järjestelmä jakaisi tukea tarvitseville, ja olisi kaikissa tilanteissa sellainen, että työn vastaanottaminen, myös lyhytaikainen tai matalapalkkainen, olisi aina kannattavaa. Samalla järjestelmä yksinkertaistuisi, ja vaatisi vähemmän kallista byrokratiaa.

Ongelma? Kyseistä negatiivisen tuloveron järjestelmää kutsutaan myös poliittisesti värittyneellä termillä "perustulo", joka saa melkoisesti tarkoitushakuista väärinymmärrystä osakseen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olet ollut työttömänä mutta et sosiaalitoimiston kyykytettävänä toimeentulotuella. Siinä on ISO ero . Tutustuppa Stvm 1994 päätöksiin .Mitä tehtiin työttömien tuille .Mitä ehtoja toimeentulotukeen ja mitkä kaikki tuet heiltä vietiin mitä muut saa.
Otetaan tulona huomioon ja vähennetään toimeentulotuesta.
Lapsilisät
Lapsiperheidentuet
Kotihoidontuet
Elatusapu isän maksama
veronpalautukseet
isovanhempien antamat rahat lapsille
ym. VAIN toimeeentulotuen perusosa käteen .
Nyt päälle orjatyötä? Miksi?

Jos toimeentulotukea saava (150 000:ta -13 työtöntä) saisi tekemättömästä työstä edes 500e/kk tuen päälle niin ettei sitä vähennetä pois.Eikö yrittäjien olisi helpompi maksaa edes se jos ammatti ihmisen palkkaamiseen ei ole varaa?
Tuo koko summa toimeentulotuki+500e menee täysin kulutukseen Alveja myöden.
Joten summa palautuu verokirstuun ja hyödyttää yrittäjiä myös.
Kun ostovoima kohenisi.
Vain Ojalan laskuopilla ynnättynä .

Jk. koko perhe kärsii .ostovoima kulutuksesta on pois ei vain tuolta työttömältä vaan koko perheeeltä.Etenkin lapset.Ne ketkä ei universaalista lasten oikeutta lapsilisiä saakkaan .Sekä koulukiusatut työttömien lapset jotka kulkee kirpparivaatteissa kiusattavana .(Kallis lasku tulevaisuudessa kun syrjäytyvät )Mitään ei opittu -90 lamasta?

Kun se on noin hyvä ehdotus voisitteko eduskunnassa näyttää mallia ja kaikki 200 kansanedustajaa tehdä vuosi tuolla systeemillä töitä? Meidän veronmaksajien ja velkojen takia?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

480e/kk toimeentulotuella ja Ilmaistyölläkö se kulutus kohenee ja kulut pienenee?
150 000 toimeentulotukea saavan-13 ja muiden työttömien palkkatyöstä tulevat verot on pois verokirstusta? N.350 000:n työttömän korvaukset sosiaaliturvasta? N.miljoonan ostovoima hävinnyt työttömyyden irtisanomisien takia.

MOT 2009 ilmaista työtä teki 350 000. 2010 jo 450 000:ta.
Työharjoitteluna,työttömien aktivoimisena ,opiskelijat ym.

Olisi mukava nähdä kun kok/RKP/kepun korkeastikoulutetut työttömät insinöörit ym. ottaa vastaan 9e/pv työtä maatilojen sikaloissa .

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2011/03/01/...

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Pia, väitätkö ettei palkkakustannukset laske, jos yrityksessä töitä tekee ilmais "työntekijä". Se kaikki tehty palkaton työ näkyy suoraan tuloksessa viivan alla.

Tottakai se houkuttaa yrittäjiä ja yritykset alkavatkin kilpailla orjamarkkinoista eikä tuotteillaan tai palveluillaan.

Mielestäni kenenkään ei pitäisi suostua tällaiseen toimintaan, vaikka rangaistuksena on työttömyyskorvauksen menettäminen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jep. Yritykset saisivat ilmaisen työvoiman ja kulut lankeaa veronmaksajille.

"Mielestäni kenenkään ei pitäisi suostua tällaiseen toimintaan, vaikka rangaistuksena on työttömyyskorvauksen menettäminen."

Allekirjoitan tämän.

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Suojaosa tulisi koskea myös toimentulotukea. Tällä hetkellä meillä on varsin absurdinen tilanne, missä asumistuen riittämättömyyden takia kaikki yksinasuvat joutuvat myös hakemaan toimeentulotukea. Sikäli kun suojaosa ei ulotu toimentulotukeen asti, harvojen keikkojen taskurahat viedään toisesta taskusta pois seuraavassa toimeentulotukipäätöksessä. Tämä todellakin lannistaa ihmisten halua vastaanottaa työkeikkoja. Tämä jos mikään todella passivoi motivoituneita ihmisiä.

Toinen asia on KELA:n masentavan hitaat käsittelyajat, mikäli on ilmoitettavaa, ja kuinka vahingollista on katkea tukien maksamisen siksi ajaksi. Jotta tästä ei tulisi vahinkoa, tulisi olla suojaosana se sama bruttosumma, mikä työmarkkinatukena maksetaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Talousarvio 2014
Vastaanottotoiminnan asiakkaille
maksettavat tuet (arviomääräraha)
Momentille myönnetään 10 000 000 euroa.
Määrärahaa saa käyttää ulkomaalaiselle kansainvälistä
suojelua hakevan vastaanotosta annetun lain (746/2011)
(vastaanottolaki) ja säilöönottoyksiköstä annetun lain
(116/2002) perusteella myönnettävän:
a)- vastaanottorahan,
b)-käyttörahan ???
c)-toimeentulotuen maksamiseen.

2013 Toimeentulotukea sai 250 000 kotitaloutta 720 milj.
Niistä 150 000 työtöntä
Talousarvio 2013
Stvm

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

PK:
"Vaikka sosiaaliturvajärjestelmämme on byrokraattinen ja kankea, ei perustulo siis olisi taloudellisesti eikä moraalisesti kestävä ratkaisu. "

mutta järjestelmä, joka mahdollistaa varakkaammille verosuunnittelun ja pääomaa verotetaan kevyemmin kuin työtä on erittäin taloudellisesti ja moraalisesti kestävä ratkaisu - uskokaa nyt!!!

Käyttäjän AkuAhoniemi kuva
Aku Ahoniemi

Pia Kauma - ei näköjään ymmärrä mitä eroa on palkkatyöllä ja ilmaisella orjatyöllä. Kokoomuksen sosiopaattisen talouspolitiikan kannattajana hän ei myöskään ymmärrä, että työttömät haluavat päästä töihin, jotta he tienaisivat rahaa - eivätkä suinkaan etsimään palkatonta puuhastelua. Työttömät eivät tarvitse ohjattua palkatonta harrastustoimintaa, vaan he tarvitsevat työtä josta maksetaan heille oikeasti palkkaa.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Vastikkeellinen sosiaaliturva hämärtää käsitystä siitä, mikä on palkkaa työstä ja mikä on sosiaaliturvaa. Käsitteet ovat jo nykyisellään sekaisin esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa lisätuloja hankkivilla toimeentulotuen asiakkailla.

Kuntouttavilla töillä ja työkokeilulla teetetään jo nykyisinkin töitä, joihin muuten pitäisi palkata työntekijä tai teettää ne olemassaolevalla henkilöstöllä. Yritysten kilpailuetuun liittyviä säädöksiä kierretään sillä, että pajat edelleensijoittavat harjoittelijoita hanttihommiin kuntiin ja yrityksiin.

Halutaanko todella tällaisen halpatyövoiman osuutta entisestään kasvattaa?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Koska olemme ihan omilla päätöksillä, ei luonnonlakien voimalla, rakentaneet talousjärjestelmän jossa ihminen ei selviä ilman "rahaksi" kutsuttua numerojanaa - on täysin järjetöntä moralisoida ihmisten synnynnäisestän oikeudesta toimeentuloon osana yhteisöä. Syyttömänä syntymäänsä jokainen meistä on suomalainen. Jos ja kun emme vastaa toistemme perusturvasta kun talousjärjestelmät sakkaavat, niin turha meidän on kutsua itseämme saman kansan edustajiksi.
Ihminen joka vaatii vastikkeita toisen kansalaisen perustoimeentulosta, vielä johonkin moraaliin ja oikeuteen vedoten - on vain petturi, omaan hiileensä puhaltaja.
Kun jonakin päivänä näitä omakermap-rseitä on riittävästi, lakkaa myös suomalaisuus olemasta...valtio saattaa tosin elää vielä hetken.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Mikä sitten on ihminen joka vaatii toisia elättämään itsensä panematta itse tikkua ristiin muiden edestä? Vasemmistolainen toki, mutta olisiko muita titteleitä?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tarkoitatko esim. maatalous ym. muita tukia saavia jotka muiden verovaroilla saa elantonsa?
Vai työntekijöitä jotka tekee yrityksen tuloksen ,tuotteet joita yritys myy?
Heidän työpanoksestahan se yrittäjäkin elantonsa saa ja hiukan "kinkkua" leipänsä päälle.
Ellei itse pyöritä nyrkkipajaansa jolloin saa koko tuoton itselleen.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Pylkkönen: "Mikä sitten on ihminen joka vaatii toisia elättämään itsensä panematta itse tikkua ristiin muiden edestä? Vasemmistolainen toki, mutta olisiko muita titteleitä?"

On. Heitä kutsutaan pakastevirkamiehiksi, palkintovirkamiehiksi, puoluepoliittisiksi byrokraateiksi, miten vain. Näitä puoluepoliittisin perustein eritasoisiin valtion ja kuntien virastoihin nimitettyjä entisiä puolueaktiiveja loisii yksityisyrittämisen vaikeuttajina nykyisin n. 600.000, kun vielä 80-luvun lopussa heitä oli reilut 200.000. Tuolla aikavälillä väkiluku ei ole kuitenkaan kolminkertaistunut.

Mitä he siis viroissansa muuta tekevät kuin saavat palkkaa ja mahtavat eläke-edut yhteiskuntamme byrokratisoittamisesta?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Byrokratia tulee kalliiksi ja julkisella sektorilla on tingittävä kustannuksista eikä tehdä niitä lisää.

Perustulo on varmaan juuri tästä syystä järkevä ratkaisu ja työnteon suojaosan nosto n. 500 €, jolloin saadaan työttömiä työelämään edes osittain. Kaikilla työttömillä ei ole edes työkykyä kokopäivätöihin. Jollain EU-rahalla voi sitten tätä kuntouttavaa työtoimintaa harrastaa ja siihen joku porkkana kuten se 9 €/ päivä. Moni varmaan lähtisi. Kunnat ja maatilat ovat hyvä kohde tälle toiminnalle.

Yksi säästö olisi myös nyt juuri julkisuudessakin esille otettujen virkamiesten vuosilomat, joka on 2 kk vuodessa. Sitä olisi syytä leikata. Palkkaerokaan ei näinä päivinä selitä tämän etuuden tarpeellisuutta.

Miettikää siellä Arkadianmäellä miten säästetään kuluissa eikä tehdä niitä lisää.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Vastikkeellista sosiaaliturvaa kutsutaan ansiotuloksi.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Varmasti kaikille sopii että sitä ruvettaisiin kutsumaan siksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten maataloustukeakin . Ei mitään eroa siinä eikä luopumistuessa .Verovaroista kuten toimeentulotukikin .
Samasta sosiaali ja terveysministeriön budjetista valtion verokirstusta.

Luopumistuki 56v 7v varmistamaan luopujan toimeentulon .Tukena kokonaan verovaroista maksettuna.7 vuotta 63v eläkeikään asti. Vastiikkeettomasti.

Jäikö tuo huomioimatta ? Kuten -09 eläkeiän korotuskin porvarihallitukselta?

Käyttäjän OlliOrimaa kuva
Olli Orimaa

Jos katsotaan, että työmarkkinat Suomessa on suhteellisen meritokraattiset, niin työttömille on jokin tekijä joka vaatii korjaamista, jotta he voivat pärjätä työmarkkinoilla. Syitä on monia: koulutuksen puute, terveys, haitalliset asenteet, työtä tukevien taitojen puute. Nämä on asioita, joiden johdosta työnantajan perspektiivistä ko. henkilö ei ole palkkaamisen arvoinen.

Nykyinen tukijärjestelmä haittaa työttömän kehittymistä paremmaksi työntekijäksi ja työttömyysturvan vastikkeellistaminen estää sen kokonaan.

Työttömiä täytyy kuntouttaa holistisesti sekä kannustaa vastaanottamaan ja kokeilemaan kaikenlaisia pätkä- ja osa-aikatöitä.

Tuloksena on Suomeen taitavasti työntekijöitä, kannattavampaa yrityksiä ja uusi mahdollisuuspainotteinen hyvinvointiyhteiskunta syyllistämiseen, byrokratiaan ja pakottamiseen keskittyvän yhteiskunnan sijaan.

Lopetetaan työntekijöiden säännöstely, Kelan byrokratiasirkus ja tempputyöllistäminen tilastojen siivoamisesta. Valitaan vapaampi, mahdollistavat Suomi.

Valitaan perustulo.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Puhut puppua vasten tietoa . Jos vähänkin olet uutisia seurannut -10 lähtien mitkä yritykset on irtisanonut väkeä eniten ,niin et puhuisi noin. Täysin amattitaitoista työväkeä joilla usealla jo pitkä työura takana.
Työttömyyden pitkittyessä n.40v eteenpäin olet jo pudonnut toimeentulotuelle eikä yritykset työllistä iän takia.
Tämä joukko on veroja maksanut muiden tukiin vuosia. Nyt ottavat vain omansa mitä ovat maksaneet .Siksihän veroja maksetaan sosiaaliturvaan jos työt loppuu.

Juuri valmistuneilla ei ole työkokemusta ,mutta ei se ilmaistyöllä tule nuorille.

Vasta valmistunut suunnittelee tulevaisuuttaan ja perheeen perustamista .
Onpa hyvä alku sille ilmainen orjatyö. Ei ihme ettei lapsia tehdä enää suomessa.Ei siihen kyllä kannustetakkaan .Ei ainakaan näillä konsteilla.

Jorma Harkonen

Kokoomuksesta löytyy näitä ideologiansa sokaisemia "sasilaisia" samassa mitassa kuin aikoinaan löytyi toisen äärilaidan taistolaisia. Vihreiltä löytyy perustulolle hyvät perustelut joihin tämänkin kokoomuslaisen kannattaisi tutustua.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Minulla ei ole riittävää asiantuntemusta voidakseni luotettavasti ja vastuullisesti kirjoittaa aiheesta, eikä riittävää tahdikkuuttaa sosiaalisesti vaikean kysymysken käsittelemiseen.

Asiasta kirjoittaminen on hurjan hankalaa sillä näihin sanoihin sitoutuu niin epämääräisiä mielikuvia ja sosiaalisia signaaleja, sekä samoista sanoista kirjoittavat ihmiset tarkoittavat aivan eriasioita.

Jotkut vastustavat sosialismia ja perustelevat vastikkeellisen sosiaaliturvan sillä. Jotkut haluavat tämän EU:sta tulevan ajatuksen Suomeenkin esim. liittovaltiokehityksen tukemiseksi, haluavat harmonisoida Suomen työttömyysturvan EU:n kasnsa. Eräät ajattelevat kansantaloudellista tehokkuutta ja sitä kautta Suomalaisten tulevaisuutta, ja pyrkivät löytämään työttömyyskustannuksia alentavia vaikutuksia vastikkeellisuudesta, taikka vaihtoehtoiskustannuksia helpottavia ja kannustinloukkuja pienentäviä vaikutuksia. Jotkut ajattelevat (pragmaattisesti) työttömien omaa tilannetta, pienet velvollisuudet voivat auttaa ylläpitämään terveyttä ja työkykyä. Sitten on vielä ne jotka ajattelevat niitä työtehtäviä, joita kukaan ei tee, kun niillä ei ole markkinoilla hintaa kysyntää vastaamattoman tuotoksen vuoksi, eli nähdään vastikkeellisessa sosiaaliturvassa mahdollisuus teettää sellaista työtä joka ei ole markkinoilla kannattavaa. Viimeisenä mainitaan vielä ne, jotka näkevät että työttömiä täytyy jotenkin rangaista. Hirveän monta asiaa saman sanaan kietoutuneena.

Kiteytetysti vastikkeellinen sosiaaliturva omaa yhden perusteen olla halvempi kuin perustulo, sillä sillä tavalla voidaan vaikuttaa myös työnmäärään perustuviin vaihtoehtoiskustannuksiin, eikä pelkästään rahanmäärään perustuviin vastaaviin.

Eli jos lähtökohtana on että normaalien tukien saamiseksi täytyy tehdä kuukaudessa 30 tuntia jotain, ja perustulossa perustulon saa tekemällä kuukaudessa 0 tuntia jotain, luonnollisesti siirtymä vaihe tilaan, jossa tekee vaikka 80 tuntia jotain työtä kuukaudessa, on lyhyemmän matkan päässä vastikkeellisesta tuesta kuin perustulo. Perustulon pääargumentti on samanlainen, mutta liittyy rahallisiin vaihtoehtoiskustannuksiin ajallisten sijaan.

Minusta vastikkeellinen sosiaaliturva oikein toteutettuna on mahdollisesti hyvä tapa ratkaista kasnantaloudellisia ongelmia. Se ei minusta välttämättä ole hyvä tapa ratkaista työttömien ongelmia, mutta maailmassa jossa rahaa voi käyttää rajoitettuja määriä, täytyy etsiä ratkaisuja, jotka perustuvat kustannustehokkuuteen.

Perustuloa kannatetaan samoilla argumenteilla, byrokratian karsiminen, kannustinloukkujen purkaminen. Perustulokin voisi olla vastikkeelista, esimerkiksi niin että summasta saa vain 80% jos ei tee mitään, ja valtio järjestää niile jotka eivät muuten töitä löydä, aktiivitoimia, joihin osallistumisesta saa sen lopun 20%, jonka kaikki työelämään osallistuvat saavat. Tuon tämän sen esille havainnollistaakseni, että perustulo ja vastikkeellisuus eivät ole toistensa vastakohtia.

Perustulossa ongelmana on että se täytyisi periä rikkaimmilta tulonsaajilta veroina takaisin, mikä tarkoittaisi korkeampaa veroastetta. Tämä heikentäisi taloudellista dynaamisuutta siltä osin. Mutta vastaavasti byrokratian purkaminen parantaisi taloudellista dynaamisuutta. Minusta on perusteltavissa väite, että byrokratia tulee kalliimmaksi, ja siten veroasteen korotus voikin muuttua veroasteen laskemiseksi.

Perustulossa on sellainenkin ongelma että yksinkertainen perustulo ei ratkaise kaikkia ongelmia. Perustulon rinnalle tarvittaisiin joka tapauksessa vähintään lapsilisä, sillä ei ole varaa maksaa jokaiselle lapselle sellaista perustuloa, joka riittäisi elämiseen kuten aikuisilla, taikka maksaa jokaiselle aikuiselle sellaista perustuloa, joka riittäisi vaikka heillä olisi 5 lasta. Lapsilisä siis tarvitaan, on yhdentekevää kutsutaanko sitä lasten perustuloksi vai lapsilisäksi, sillä se on kuitenkin lapsilisä. Nykyinen lapsilisä sallii erilaisia täsmällisempiä sisältöjä, kuten lasten määrän huomioon ottamisen, ja siksi rakenteeltaan se on minusta parempi tähän tarkoitukseen.

Vastavasti asumistuella on mahdollista vaikuttaa asuntomarkkinoihin laadullisesti sen säädösten sisällön perusteella, jolloinka vaikutuksia ei tarvitse asettaa pelkästään tuensaajan henkilökohtaisten valintojen ja kysynnän varaan. Käytännössä markkinamekanismi on minusta välttämätöntä huomioida, ja on aiheellista kyseenalaistaa asumistuen sisällön suhteellinen dynaamisuus - voi olla mahdollista perustella, että suoralla perustulolla toteutuva kysyntä johtaa parempaan lopputulokseen kuin asumistuen tarkempia säädöksiä omaava kysyntävaikutus.

Entä jos perustulosta huolimatta lapsiperhe ajautuu jotenkin tilanteeseeen, jossa varat eivät riitä? Tähän tarkoitukseen pitäisi kuitenkin olla viimesijainen turvaverkko, eli sosiaaliturva.

Nykyisessä järjestelmässä on jo kaikki perustulon elementit, mutta toteutus ei taida olla paras mahdollinen.

Vastikkeellisen sosiaaliturvan ongelma on minusta että nykyinen tukiviidakko on epädynaaminen ja epäselvä. Se pitäisi pyrkiä korjaamaan ja selkiyttämään. Nykyinenkin järjestelmä sisältää jo vastikkeellisia elementtejä, kuten kulukorvauksen. Tuki on parempi, kun osallistuu, ja pienempi kun jättää osallistumatta. Vastaavasti työmarkkinatuki oikeus voidaan ottaa pois jos ei ostallistu johonkin. Minusta se on sanktioperusteista vastikkeellisuutta.

Jyrki Paldán

"Kaikissa esillä olleissa malleissa tuloverotusta korotettaisiin."

Miksi?

Miten ihmeessä perustulo maksaisi enemmän kuin nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä tuhansine virkamiehineen, byrokratioineen ja täysin päättömine tukineen(esim. kymppitonnin eläkkeet)? Olen yrittänyt tivata tähän vastausta jo jonkin aikaa mutta mitään konkreettista ei ole sattunut eteen.

"Kaikille vastikkeettomasti maksettava tuki kuitenkin vain lisäisi syrjäytymistä, yhteiskunnan kahtiajakautumista ja vapaamatkustamista."

Mihin tämä perustuu? Mikään toteutuneista perustulokokeiluista ei viittaa mihinkään tämänsuuntaiseenkaan. Vastikkeellinen sosiaaliturva puolestaan ajaa syrjäytymiseen, kahtiajakautumiseen ja vapaamatkustamiseen todella tehokkaasti. Työtön ei välttämättä uskalla ottaa vastaan pätkätöitä, osa-aikatöitä tai edes tehdä vapaaehtoistöitä tukien menettämisen pelossa. Myöskin kaikki pienimuotoinen yrittäminen on tehty täysin mahdottomaksi. Kaikki energiakin saadaan mukavasti kulumaan virkamiesten kanssa riitelemiseen, huomisesta huolehtimiseen ja byrokratiaan. Eipähän jää turhaan energiaa laatia liiketoimintasuunnitelmaa, kehittää ammattitaitoa harrastelemalla tai etsiä niitä töitä.

Vastikkeettomissa perustulokokeiluissa ihmisten aktiivisuus on taas noussut.

"Rajoitettujen resurssien maailmassa perustuloa ei voida myöskään pitää kustannustehokkaana sosiaalipolitiikkana."

Päinvastoin, rajoitettujen resurssien ja rajattoman yksityisomistuksen maailmassa perustulo on välttämättömyys.

"Kun tukea tällä hetkellä maksetaan kaikkien kansalaisten sijaan vain sitä tarvitseville, tulevat nykyiset syyperusteiset etuudet perustuloa halvemmaksi."

Progressiivinen vero huolehtii tehokkaasti että perustulon nettosaajia eivät ole kaikki. Pääomatulot täytyisi vain saada samaan progressioon ansiotulojen kanssa.

"Sen sijaan vastikkeellinen ja osallistava sosiaaliturva voisi sitä olla. Tätä tultaisiin lähtökohtaisesti tarjoamaan terveille ja työkykyisille työttömille. Tätä tultaisiin lähtökohtaisesti tarjoamaan terveille ja työkykyisille työttömille. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän maaliskuisen väliraportin mukaan osallistava sosiaaliturva voisi koostua esimerkiksi aktiivitoimista, joita toteuttaisivat kunnat, järjestöt ja seurakunnat."

Vai että työllistämistoimia julkiselle puolelle. Voidaankin näppärästi kysyä itänaapurista neuvoa. Heillä on pitkä historia suunnitelmataloudesta ja "työllistämistoimista". Mutta eikös sen julkisen sektorin pitänyt olla jo nyt liian suuri?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ohessa viite kanadalaiseen 40 vuotta vanhaan kokeiluun.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mincome

Wikipedian teksti on lyhyt yhteenveto ja siinä on sitten viitteitä lisätiedoista kiinnostuneille. Tuon perusteella voisi kuitenkin väittää, että kokeilun tulos oli kokonaisuutena perustulon kannalta myönteinen.

Työn tekeminen väheni (marginaalisesti) sellaisissa ryhmissä, joissa valitut vaihtoehtoiset ratkaisut voi tulkita kokonaisuuden kannalta jopa positiivisiksi. Pienten lasten äidit jäivät kotiin ja nuoret suorittivat koulunsa loppuun.

Kokeilulla oli jopa myönteisiä terveysvaikutuksia sekä tapaturmien, väkivallan että mielenterveysongelmien kannalta.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

...ja kyseisen kokeilun kaikki dokumentit pistettiin hyllylle pölyttymään kolmeksikymmeneksi vuodeksi, kun öljykriisi iski. Vasta 2000-luvun alussa tutkijat kiinnostuivat tutkimaan miten aikanaan kävi...

Aika paljon juuri sitä hyvää, mitä yhteiskunta tarvitsee.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Minusta on ironista, että vaihtoehtoiskustannukset mainitseva wikipedian artikkeli mincome projektista ei tuo esille mitkä olivat järjestelmän vaihtoehtoiskustannukset, eli mikä oli se baseline johon tietoja verrattiin. Onko tilastollinen vertailu tehty olosuhteisiin, joissa oli käytössä joitakin tulonsiirtoja? Varmaankin nämä tiedot selviävät kun lähtee tutkimaan lähteitä, mutta minusta on suorastaan hullunkurista ettei näitä tietoja tuotu esille heti alkuun.

Jyrki Paldán

Kuuluisan Mincomen lisäksi perustuloa on eri muodoissa kokeiltu mm. Alaskassa, Brasiliassa, Namibiassa ja Intiassa.

Uusin kokeilu Intiasta on skaalaltaan suurin ja toteutukseltaan paras. Siinä kahdeksan kylän jokaiselle asukkaalle myönnettiin vastikkeeton perustulo, joka riitti elämän perustarpeiden tyydyttämiseen. Tulokset olivat lähes pelkästään positiivisia. Kylät kehittyivät ennätysvauhtia, tuottavuus nousi, ihmisten aktiivisuus lisääntyi, uusia yrityksiä syntyi tuplavauhtia, ihmiset olivat ahkeria investoimaan yhteisiin projekteihin, asukkaiden terveys parani, koulunkäyntiaktiivisuus kolminkertaistui ja tyytyväisyys nousi. Työnteko muiden alaisuudessa ei juurikaan noussut, mutta lisääntynyt kysyntä ja tasa-arvoinen vaihdantatalous mahdollistivat kaikille itsenäisen yrittämisen ja työskentelyn.

https://www.opendemocracy.net/openindia/stuart-wei...
http://www.soas.ac.uk/news/newsitem84314.html

"Over one in five of the basic income villages increased their work activities, twice as many as in the control villages, and most of the villagers attributed the new farm or new business activity to the provision of the grants."

"Production and economic activity have increased;"

Esimerkki yleisesti tunnustettu tapa kehittää alueita houkuttelemalla niihin investointeja jää täysin jälkeen positiivisilta vaikutuksiltaan. Niin jäävät myös perinteiset ruoka-avustuksetkin.

Suomi kehittyneenä teollisuusmaana on tietysti täysin erilainen kohde, mutta täydellisen perusteeton propaganda perustulon passivoivasta vaikutuksesta on halventavaa. Mikään käytännön kokeilu tai havainto ei vahvista tuota väitettä ja useat ovat sen kanssa täydellisessä ristiriidassa.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

"Työn tekeminen väheni ... ryhmissä, joissa valitut vaihtoehtoiset ratkaisut voi tulkita kokonaisuuden kannalta jopa positiivisiksi." Tämähän se peikko juuri on perustulon vastustajille! Kuten myös: "Kokeilulla oli jopa myönteisiä terveysvaikutuksia sekä tapaturmien, väkivallan että mielenterveysongelmien kannalta."

Terve, tasapainoinen, kohtuullisesti toimeentuleva proletariaatti, joka näkisi edessään avoinna houkuttelevan tulevaisuuden, jossa ei sairauden, työttömyyden, edes pysyvän vammautumisenkaan seurauksena olisi täydellinen elämän katastrofi, vaan turvallisessa yhteiskunnassa vain erilainen asema kuin ennen. Sehän vapauttaisi tavikset ajattelemaan vapaasti omilla aivoillaan. Ei enää olisi varmasti äänestämättä jättävien syrjäytettyjen / syrjään vetäytyneiden massoja.

40 vuotta sitten, ollessani itsekin nuori, maailma näytti mahdolliselta. Kasvun rajat tunnettiin, ja olisi pitänyt olla vain vähän muutosvastarinnan kitkaa siihen, että ihmiskunta kokonaisuudessaan olisi ryhtynyt toimimaan rationaalisesti ekologiseen lokeroonsa sopeutuen ja ihmisarvon kaikille jäsenilleen antaen.

Kissan viikset! "Parempi väki" on pitänyt jatkuvasti huolen siitä, että hauraat valtiot eivät pääse kehittymään tällaiselle tasolle, missä me Pohjolan hyvinvointiyhteiskunnissa elämme. Että meidän "surkeistommekaan" ei periaatteellisella tasolla salli ihmisten yhdenvertaisuuden toteuttamista sen enempää kotimaassa kuin muuallakaan, koska sen pitää riippua kynsin hampain kiinni omissa pienissä "saavutetuissa eduissaan", jotka perustuvat pelkästään heikoimpien julmaan sortoon vähemmän kehittyneessä maailman osassa.

EU:n kohta USA:n kanssa allekirjoitettava TTIP-sopimus lopettaa demokratian meiltäkin, jotka sellaista olemme teoriassa satakunta vuotta saaneet maistella. Korporaatiovalta sanelee pian kaikki ehdot niin luonnonympäristön säilymiselle kuin ihmisyksilöiden itsemääräämisoikeudelle, lähtien siitä, että emme saa tietää, mitä syömme. Orwellin maailma on toteutumassa pahempana kuin hän osasi koskaan kuvitella.

Pia Kauman mukaan Paltamon mallin "[k]ustannuksia nostivat varsinkin henkilöstömenot, joita vaadittiin kokeilun pyörittämiseen". Niinpä. Kun tarvitaan erillistä henkilökuntaa pyörittämään sellaista, minkä pitäisi olla normaalia ihmisyhteisön elämää! "[O]sallistava sosiaaliturva voisi koostua esimerkiksi aktiivitoimista, joita toteuttaisivat kunnat, järjestöt ja seurakunnat." Vapaaehtoisuuteen pohjautuva osallistuminen voisi ratkaista helpostikin vaikkapa evankelis-luterialisen kirkon ahdingon sen jäsenkadon aiheuttaman tulojen menetyksen vuoksi. Se estetään viranomaistoimin, kun ilmi selvä vapaaehtoistoimintakin kielletään työttömältä. Perustulo vapauttaisi jokaisen tekemään itselleen tärkeältä tuntuvaa työtä, millä elämän saralla kukin haluaisi. Se mitätön promilleryhmä ihmisistä, joka jättäytyisi omasta halustaan rakentavan toiminnan ulkopuolelle, ei häiritsisi yhteiskunnan sen enempää taloudellista kuin henkistäkään kasvua ollenkaan niin paljon kuin nyt pakkopassivoitujen edunsaantiehtojen täyttäjien turhautuva joukko.

Leena Kymäläinen

Minua ihmetyttää suuresti tämä kaumalaisten stereotyyppinen näkemys työttömistä. Akateeminen työttömyys kasvaa vauhdilla. Sinne maatiloilleko heidät pitäisi lähettää kuokkimaan 9 eurolla päivässä? Tämä orjuus on jo täyttä totta. Kutsutaanpa sitä sitten työkokeiluksi tai kuntouttavaksi työtoiminnaksi. Nyt työnantajat ovat vielä keksineet esim. Että pitkältä sairauslomalta leikkauksen jälkeen töihin palaava voidaan panna työkokeiluun, jossa hän "kokeilee" omia töitään. Palkkaa ei vain tarvitse maksaa, sillä työntekijä saa kuntoutuskorvauksen.

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Eikö Kokoomuksessa ole puhuttu jo iankaiken että "työnteon pitää olla aina kannattavaa". Eikö siellä ollakkaan sitä mieltä?

Perustulo voisi olla rahamääränä täysin sama mitä nytkin tukina jaetaan. Järjestelmää siinä vain muutettaisiin (joustavammaksi ottaa pientäkin työtä vastaan). Onhan siitä ollut erilaisia malleja liikkeellä, mutta eikö olisi edes tutkittavan arvoinen asia? Edes sovellettuna?

Valitettavasti kun ei näitä uusia hyviä ehdotuksia nyt paljoa ole pyörinyt tässä. Ja pikaisesti pitäisi jotain tehdä.

Miten estät että vastikkeellinen työt.turva ei söisi oikeita työpaikkoja? Kun katsot tuota työttömien määrää, tarkoitan.

Tai miten vastikkeellinen työt.turva kasvattaisi varsinaisten työpaikkojen määrää. Paltimossakin se malli tuli kalliimmaksi kuin muuten, ja se oli vain pieni kokeilu.

Muuten kyllä kannatan esim.työpaja ym toimintaa, on niistä aina joillekkin apua hyvinkin, mutta kokonaiseksi työttömyysongelmanratkaisuksi?..

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

"Perustulo voisi olla rahamääränä täysin sama mitä nytkin tukina jaetaan.". Sehän se ongelma perustulon kannalta onkin, että jaettujen tukien suuruus on monen asian summa. Esimerkiksi helsinkiläinen kolmen lapsen työtön yksinhuoltaja saa tukia moninkertaisen määrän verrattuna lieksalaiseen yksinelävään työttömään. Tämän takia perustulo ei mitenkään voi korvata kaikkea nykymuotoista sosiaaliturvaa, vaan perustulon lisäksi tarvittaisiin mm. asumistukea ja harkinnanvaraisia tukia (miten esim köyhä vanhus selviäisi isoista sairaala- ja lääkekuluista).

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Totta, ei ole ihan ongelmaton malli (<--niitäkin useampia, mutta siksi en täysin pidäkkeettömästi kannata), mutta rajatusti hyvinkin voisi olla käyttökelpoisia kohtia. Eli pitäisi tutkia kovaa vauhtia tarkemmin.

Eikä teilata ja sivuuttaa koko juttua täysin nokkiinsa heti, itseäni vähän kismittävillä perusteettomalla tavalla kuten vaikka että ..kaikki muuttuisivat vain täys lusmuiksi heti silloin, ja alettaisiin jakamaan vain vastikkeetonta rahaa.

Jyrki Paldán

Yksinhuoltajille tai asumistukeen ei missään nimessä tarvittaisi mitään erityisjärjestelyitä. Perustuloa jaettaisiin jokaiselle Suomen kansalaiselle, alaikäisten osuus vain vanhemmille. Suuruutta hieman ikään suhteutettuna kompensoiden. Se korvaisi helposti kaikki lapsilisät yms. harkinnanvaraiset turvat.

Asumistukea ei nykyiselläänkään missään nimessä pitäisi maksaa. Se on erittäin haitallinen harkinnanvarainen maksu. Se on suora varainsiirto veronmaksajilta useimmiten varakkaille kiinteistönomistajille tai yrityksille, ja samalla se puhaltaa asuntomarkkinoille valtavan kuplan. Ellei päättömiä jopa tuhanteen euroon yltäviä asumistukia maksettaisi kenellekään, tulisi niin hinta- kuin vuokratasokin alas rymisten. Asuntopula pitää hoitaa järkevällä rakennuspolitiikalla, kehittämällä joukkoliikennettä ja erityisesti kaavoituksella, ei puhaltamalla siitä kuplaa asumistukien muodossa.

Ainoa hyvä ja tärkeä huomio ovat sairaala- ja lääkekulut, jotka täytyy hoitaa harkinnanvaraisina.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen Vastaus kommenttiin #172

Olen kanssasi samaa mieltä, mutta siksi olisikin ensi arvoisen tärkeää, että asumispula (pula kohtuuhintaisista asunnoista erityisesti pääkaupunkiseudulla) hoidettaisiin päiviltä pois enne kuin edes suunnitellaan mitään perustuloja. Todellista tahtoa sen hoitamiseen en ole havainnut.

Käyttäjän MattiOlkinuora1 kuva
Matti Olkinuora Vastaus kommenttiin #175

Aina löytyy jotain mikä "pitäisi hoitaa ennen jotain toista". Aika heikko argumentti.

Työn tuottavuusvaatimusten ja työn tuottavuuden epäsuhta ei sillä korjaannu, että Helsinki saa kaavoituksensa kuntoon.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Kauma hyvä, perustulo auttaisi myös meitä yrittäjiä startti- ja kasvuvaiheessa kun firma syö kaikki rahat. Luulisin jopa että perustulolla saataisiin enemmän uusia yrityksiä kuin tekes - rahoilla.

Menisin vielä pidemmälle ja yhdistäisin perustuloon myös lainamahdollisuuden. Jokainen saisi vaikka 10-15k lainan/takauksen valtiolta opintoja tai yrittäjyyttä varten. Maksu voisi tapahtua vaikka vähentämällä perustuloa 10% kunnes laina on maksettu. Sitten voisi nostaa taas uuden satsin ja yrittää uusiksi.

Tuet ovat isoja Suomessa, mutta niillä ei silti pysty tekemään mitään elämää eteenpäinvieviä investointeja. Ja verotuksen kovuuden takia yksityistäkään rahaa ei juuri ole tarjolla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olisi ihan varteenotettava ajatus - jos ei muuten niin kokeiluna - antaa asianosaiselle (esim. työttömälle) mahdollisuus päättää itse osallisuudestansa: sen laadusta ja määrästä. Siis saamaansa etuutta vastaan.

Tämä siksi, että kunkin ihmisen erityistilanne on yksilöllinen ja ihmisen tulevaisuuden valoisammaksi muuttamiseen tarvittavat ratkaisut taitaa ko. ihminen osata punnita parhaiten itse - omalta kantiltaan viisaimmin.
Tämä (linkin idea) olisi ollut ko. ajankohtana ja tilanteessa parhaiten räätälöity ratkaisu: tutkimusta ja korkeakouluopetusta saatua etuisuutta vastaan (väliaikaisesti), josta aiemmin oli maksettu palkkaa po. työnantajan toimesta.
http://www.google.fi/url?q=http://www.ts.fi/uutise...

Tosin siihen ei koskaan tullut perusteltua vastausta keneltäkään. Se vain oli kielletty. Kuolonkankea järjestelmämme näet on.
Piakkoin Turun yliopisto polkaisee käyntiin uuden "varojenkeräyskampanjan"... :D

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

"Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän maaliskuisen väliraportin mukaan osallistava sosiaaliturva voisi koostua esimerkiksi aktiivitoimista, joita toteuttaisivat kunnat, järjestöt ja seurakunnat". Haluan tietää, mitä se auttaa esim. työtöntä matematiikanopettajaa tai irtisanottua IT-alan yrittäjää, että hänelle keksitään joku leikkityöpaikka, sen sijaan, että hän etsisi oman alansa töitä. Jos työttömyyden voisi ratkaista laittamalla ihmiset rakentelemaan hiekkalinnoja, niin tämä olisi loistava idea. Valitettavasti työmarkkinat perustuvat siihen, että kaikkea työtä ei kannata tehdä. Sellaisen työn teettäminen, joka tulee kalliimmaksi kuin siitä saatavat hyödyt, maksaa maltaita yhteiskunnalle. Paljon enemmän kuin perustulo koskaan.

Pia Kauma jättää siis kertomatta, että hänen mallinsa johtaisi suurempiin kuluihin yhteiskunnalle kuin mitä perustulo edes pahimmassa tapauksessa. Pia Kauma toivoo, että "Terveiden ja työikäisten ihmisten toimeentulon tulee jatkossakin perustua ensisijaisesti omaan työhön." Tämä toteutuu parhaiten perustulossa joka, toisin kuin nykyinen järjestelmä, ei kannusta pienituloisia jättäytymään työmarkkinoiden ulkopuolelle, mutta ei myöskään keksi keinotekoisia leikkityöpaikkoja, jotka luovat kyllä illuusion täytyöllisyydestä, mutta oikeasti tulevat maksamaan yhteiskunnalle moninkertaisesti.

Lisäksi jos ajatuksena on luopua siitä periaatteesta, että KAIKKI ovat oikeutettuja yhteiskunnan tukeen absoluuttiselta hädältä, niin tämä on askel kohti uudenlaista sääty-yhteiskuntaa, jossa erotellaan ihmisiä epätasa-arvoisesti.

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Leena. Onko joku puhunut maatiloilla kuokkimisesta, kun kyseessä ovat akateemisesti koulutetut? Kyllä tässä maassa töitä riittää, jos halua on niitä jakaa uudella tavalla. Pekka. Yrittäjän sosiaaliturva onkin asia, johon pitää löytää ratkaisu. Nykyisellään on liian iso riski monelle jättäytyä pois ansiosidonnaiselta ja ryhtyä yrittäjäksi. Tähän voisi rakentaa mallin, jossa työttömyystuet jäisivät pikku hiljaa pois yrittämisestä saatujen tulojen kasvaessa. Jyrki. En ole ihan varma, olisiko Brasiliasta tai Namibiasta meille sosiaaliturvan malliksi, mutta ainahan vaikutteita voi ottaa yllättävistäkin maista. Juho. Kuulostaapa perin teoreettiselta tuo malli, jossa perustulo ja verotus sovitettaisiin yhteen. Miten minusta tuntuu, että keskituloinen sen kuitenkin tuntisi omassa kukkarossaan, siis maksaisi korkeampana veroprosenttina. Ja perustulon tasoa vain nostettaisiin, kun se ei kuitenkaan olisi koskaan riittävän korkea aina jonkun mielestä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Tähän voisi rakentaa mallin, jossa työttömyystuet jäisivät pikku hiljaa pois yrittämisestä saatujen tulojen kasvaessa."

Hyvä edustaja Kauma. Tulitte juuri yhdellä virkkeellä kuvanneeksi koko perustulon perusidean. Poistakaa vain virkkeestä sana "yrittämisestä", niin saatte sen koskemaan kaikkia.

Tukien jakojärjestelmäksi ehdotan verottajaa, koska se jo nykyisellään saa tiedot kaikkien tuloista.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Niinpä! Akateemiset, työttömät tohtorit voisivatkin vaikka mennä mainitulle ex-maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk) tyttären hallinnoimalle sikatilalle töihin ja samalla tekemään empiiristä tutkimusta siitä Väyrysen Paavon vanhasta pohdinnasta, voiko vitutukseen kuolla. Saataisiinpa asiasta myös lisää tutkittua tietoa.

Työttömyyspäivärahan lisäksihän siitä saa 9,- päivässä kulukorvausta matkoihin ja eväisiin. Enemmänkin, jos matka on oikein pitkä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Se, että väität perustulon ja verotuksen yhteenliittämisen olevan teoreettinen vailla toteuttamisen mahdollisuuksia, osoittaa vain, että et ymmärrä matematiikan yliopisto-opintojen ensimmäisiäkään peruskursseja. Solakivi tuossa esittikin, miten se käytännössä tapahtuisi.

Vaikka suurin osa poliitikoista ei ilmeisesti tiedä lainkaan, mikä ero on funktion ja sen derivaatan jatkuvuudella, on verotuksessa ollut mahdollista toteuttaa progressiivinen tuloverotus. Ei ole mitään estettä, etteikö veronpalautusta voisi jatkaa yhtä hyvin verotettavan tulon nollapisteen negatiivisellekin puolelle.

Voi jumalan pyssyt ja puukuulat, millä matematiikan taidolla meidän talouttamme yritetään pitää pystyssä. Mutta jatka vain samaan tahtiin. Ehkä äänestäjillekin lopulta selviää, mitä neroja se kykypuolue on riveihinsä haalinut.

Jyrki Paldán

"Voi jumalan pyssyt ja puukuulat, millä matematiikan taidolla meidän talouttamme yritetään pitää pystyssä."

Höpsis, kyllä varmasti matematiikantaitoa löytyy meidänkin pättäjiemme takaa. Esimerkiksi EK ja Libera ovat sitä pullollaan.

Siellä miettivät huippuälykkäät päänsä puhki matematiikkaa ja taloustieteitä hyödyntäen miten rikkaat saisivat itselleen vieläkin enemmän varallisuutta ja yhteiskunnallisia etuoikeuksia. Tämä tieto siirretään lobbauksen muodossa kansanedustajille, jotka syöttävät sen kansalle taitavan semantiikan ja PR:n avulla. Täydellinen ketju rautaisia asiantuntijoita siis.

Eikös se näin tapahdu?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tulihan se sieltä. Korkeastikoulutettuja, yrityksille täysin ammattitaitoisia orjatyöläisiä.
Kuten muutkin. Amattien kirjo kattaa kaikki alat työttömissä.
On terveyspalveluihin ,majoitusyrityksiin.yms
Siitä vaan valitsemaan parhaat päältä omaan yritykseen . Henkilöstö kulut jää pois kokonaan ,lomia ei ole jne..

Miten pitkälle tuo on mietitty?
Onko tulevaisuudessa kaikki työt vastiikkeelista sosiaaliturvaa vastaan ?
Ensin sanotaan irti väki.Otetaan takaisin edm. tavalla.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

”Onko joku puhunut maatiloilla kuokkimisesta, kun kyseessä ovat akateemisesti koulutetut?”

Olisi syytä puhua. Maa-aineksen itsenäinen käsivarainen kaivaminen ja siirtäminen soveltuu erinomaisesti juuri akateemisesti koulutetuille. Työ vaatii loogista ajattelukykyä, ja sitä tehdessä voi miettiä niitä muita asioita. Näin ihmiset muualla Euroopassa, paremman työllisyystilanteen maissa, juuri tekevät, mutta se ei ilmene suomalaisten palvomissa tilastoissa, koska asiaankuulumattomia koulutuksia ei tietenkään tarvitse ilmoittaa.

Jyrki Paldán

Entäpä siitä Kanadasta?

Pointti oli yksinkertaisesti että mikään toteutuneista perustulokokeiluista ei viittaa millään mittarilla passivoitumiseen. Parhaimmissa tapauksissa aktiivisuus ja toiminta on noussut valtavasti ja huonoimmissakin hieman. Kaipaan siis edelleenkin perusteluita väitteeseen perustulon passivoivasta vaikutuksesta, koska mikään tosielämän havainto tai kokeilu ei viittaa siihen.

"Miten minusta tuntuu, että keskituloinen sen kuitenkin tuntisi omassa kukkarossaan, siis maksaisi korkeampana veroprosenttina."

Tottakai jos varakkailta ei uskalleta verottaa. Pientuloisilla ei ole mistä ottaa ja jos rikkaiden ansiopusseihin pelätään koskea, on pakko ottaa keskituloisilta. Verotus onkin nykyisin rukattu vähän kuin Gaussin käyrän muotoon. Köyhiltä ja rikkailta ei juuri mitään, keskituloisilta lähes kaikki.

Mistä me löydettäisiin eduskunta, jolla olisi selkärankaa tehdä verotuksesta aidosti progressiivinen, jotta keskiluokan verotusta voitaisiin mahdollisesti vähän höllentää varakkaampien kustannuksella?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Jos Kokoomus oikeasti ajaisi työn ja yrittäjyyden lisäämistä, puolue juoksisi liput hulmuten perustulon taakse. Nykyjärjestelmää puolustamalla ja samaan tukien rahallista määrää romuttamalla puolue ajaa Suomea ja suomalaisia vain syvemmälle suohon.

Onneksi suomalaiset yrittäjät ovat ja äänestävät Kokoomuksen sijasta Keskustaa tai jopa Perussuomalaisia (YLEn tuorein kannatuskysely vahvistaa tämän).

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Keskustasta tämä lähti . -91-95 ja -07-11 Kesk,kok,Rkp,Krst/vihr.

2011 30 PS:n Hakkaraisen aloite ilmaistyöstä nuorille.
Ei palkkaa . (omalle sahalle?)

Joten "työväenpuolue" Yrittäjä PS:t paljasti karvansa porvarina.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
"Onneksi suomalaiset yrittäjät ovat ja äänestävät Kokoomuksen sijasta Keskustaa?"

Paltamokokeilu /ilmaistyö toimeentulotukea vastaan 2008
Tuista 20%-40% pois jos ilmaistyö ei maita-08

Liisa Hyssälä/J.Rehula
Satakomitea
Vanhasen/Kiviniemen hallitus -07-11
Kepu,kok,RKP,Vihr.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Palataan vanhoihin 50-luvun kunnallisiin vanhainkoteihin missä perseaukinenkin vanhus saa ruuan ja lämmön.

Kaiken tästä ylimenevän korjaa pinesmiehet. Rikas yksityinenhän ei näitä kuntapalveluja tänäänkään tarvitse.

Verovaroja vain tänään yksityiset hoitolaitokset rokottavat.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Suomen taloustilanne on heikko. Olisi mielenkiintoista tietää, mistä Kokoomus aikoo leikata voidakseen järjestää työttömien askartelu- ja puuhakerhoja? Esimerkiksi lasten iltapäiväkerhoja samalla karsitaan monissa kunnissa.

Osallistava sosiaaliturva on hyvin kallista, se edellyttää paljon valvontaa ja byrokratiaa. On kyseenalaista, voiko osallistavalla sosiaaliturvalla saavuttaa lainkaan taloudellista hyötyä koska jos jokin toiminta on kannattavaa, siitä kannattaa maksaa työntekijälle korvaus. Lähes kaikki kannattava toiminta edellyttää koulutusta ja motivaatiota. Ilmaiseksi työskentelevä ei välttämättä ole kovin motivoitunut.

Pakkotyöllä voidaan ehkä kaivaa kanavia kuten Stalinin Neuvostoliitossa aikoinaan mutta Suomen kaltaisessa jälkiteollisessa yhteiskunnassa ei ole yhtä otollisia projekteja tarjolla. Luulisin, että tähän kokeiluun ei ole suuressa mittakaavassa yksinkertaisesti varaa vaikka tällainen järjenköyhä hanke joskus tulisi hyväksyttyä poliitikkojen toimesta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Viime vaaleissa kokoomus mainosti itseään työväenpuolueena, onko mainos seuraavissa vaaleissa orjatyöväenpuolue vai pakkotyöväenpuolue?

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Toteat itsekkin tekstin alussa että "..vastaisi perustulo lähtökohtaisesti suunnilleen nykyisiä minimietuuksia."
Kuinka se sitten yhtäkkiä olisi poikkeuksellisen erilainen, syrjättävä ja vapaamatkustamista lisäävä muutos?

Aika aikoihin eletty kun Kok. ajaa suurimpana veronmaksajien rahoista maksettuja jonkinsortin suur-työ-kommuuneja.
Jotka usein vielä nakertaisi samoilla markkinoilla pienyrittäjien kanssa.

Pia K:
"Esimerkiksi Paltamossa vuosina 2009–2013 toteutetussa työllisyyskokeilussa työttömyysprosentti saatiin pudotettua seitsemästätoista neljään."

Kyllä tilastoja kaunistettua sillä saisi. Yhteys oikeaan työllistymiseen on ollut kokeiluissa heikko.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Kokoomuksen kommunistit laittavat miekkansa tuppeen vasta, kun nauttivat Kremlin muurien sisällä omistamiensa korporaatioiden (lue: kolhoosien) ilmaistyövoimalla tahkotusta tuloksesta.

Demarit ovat äärioikeistoa näihin pelleihin verrattuna.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Minusta koko keskustelu voidaan heittää roskakoriin siihen saakka kun ollaan määritelty tarkkaan tavoitteet joita sosiaaliturvajärjestelmältämme haluamme. Erilaisia malleja heitellään ilmaan vailla kysymyksenasettelua: Mitä tuloksia haluamme?

Itse määrittelisin tavoitteet näin:

1) Mahdollisimman moni osallistuu aktiivisesti tuottavana yksilönä yhteiskunnan toimintaan ansiotyössä, yrittäjänä tai vapaaehtoistyöntekijänä

2) Mahdollisimman moni pyrkii kehittämään osaamistaan sekä tiedollista pääomaansa

3) Kaikille turvataan kaikissa tilanteissa tulotaso joka mahdollistaa aivan välttämättömimpien tarpeiden hankkimisen tai vaihtoehtoisesti tarjotaan välttämättömimmät tarpeet palvelutuotantona

4) Kaikille turvataan kaikissa tilanteissa itse ansaitsemistaan tuloista vähintään 55%.

5) Yhteiskunnan näkökulmasta toivottavasta toiminnasta saa aina palkinnon verrattuna ei-toivottavampaan toimintaan

6) Pitkäaikainen toimettomuus alentaa elintasoa

Tulisiko muuta? Pääpointti on se että mallia on turha miettiä ennenkuin tietää mihin se on tarkoitettu. Insinööri suunnittelee ensin koneen ja ihmettelee sitten mitähän kummaa sillä voisi tehdä. Tuotekehittäjä kysyy ensin mikä se ongelma on ja rupeaa sitten vasta miettimään keinoja sen ratkaisuun. Nyt meillä on kone joka takoo kaikkia turpaan ja jota vanhukset puolustavat ilmeisestä patologisesta muutosvastarinnasta johtuen.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

The effect of the people agreeing that there must be central planning, without agreeing on the ends, will be rather as if a group of people were to commit themselves to take a journey together without agreeing where they want to go: with the result that they may all have to make a journey which most of them do not want at all.

Käyttäjän pvehvila kuva
Pekko Vehviläinen

Onpa luokatonta argumentointia kansanedustajalta: "Perustulon kannattajat väittävät, että uusi malli kannustaisi ihmisiä yrittäjyyteen ja työllistymiseen. Kaikille vastikkeettomasti maksettava tuki kuitenkin vain lisäisi syrjäytymistä, yhteiskunnan kahtiajakautumista ja vapaamatkustamista. Lisäksi se merkitsisi työn ja toimeentulon yhteyden katkaisemista myös periaatteellisella tasolla. Rajoitettujen resurssien maailmassa perustuloa ei voida myöskään pitää kustannustehokkaana sosiaalipolitiikkana."

Me perustulon kannattajat pyrimme perustelemaan väitteemme, sekä mallein että viittaamalla jo tässäkin ketjussa esitettyihin eri kokeiluihin: voisitko edes yrittää asia-argumentein kumota esimerkiksi vihreiden perustulomallia? (http://www.vihreat.fi/node/910)

Yhteiskuntahan maksaa lähes vastikkeetta (työttömyyskorvausta pitää hakea, ja lisäksi suostua nöyrryttävään eri sosiaalitukien hakuviidakkoon) tällä hetkelläkin perustuloa, paitsi että järjestelmien pyörittäminen itsessään on huomattavan tehotonta ja kallista, sen kannustinloukuista nyt puhumattakaan. Eikö nykyinen järjestelmä nimenomaan syrji pienituloisia? Oletko oikeasti sitä mieltä että ihmiset Suomessa haluavat "vapaamatkustaa" eivätkä lähtökohtaisesti osallistua mielekkääseen toimintaan? Tämäkö "vapaamatkustaminen" ratkaistaan sillä, että ihmisille sanellaan tai pakotetaan kunnan tai julkisyhteisöjen toimesta töitä?

Mitä ihmettä tarkoitat "... perustuloa ei voida myöskään pitää kustannustehokkaana sosiaalipolitiikkana?" Kustannustehokkainta sosiaalipolitiikkaa olisi tietenkin se, ettei sitä tuettaisi yhteiskunnan toimesta lainkaan, ja mitähän siitä sitten mahtaisi seurata? Näin typeränä en tietenkään voi väitteen esittäjänä pitää, vaan ehkä tuo blogin päättävä lause "Siksi nimenomaan osallistavan ja aktivoivan sosiaaliturvan kehittäminen on kestävä tie parantaa suomalaisten hyvinvointia." kertoo että uskot todellakin valtion ja sen sosiaalibyrokraattien tietävän yksilöä paremmin mihin hänen tulee aikansa käyttää, ja haluat että Suomeen luodaan valtion ja julkisyhteisön ylläpitämät pakkotyömarkkinat?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Perustulon hyödyt ainakin katoaisivat sen sileän tien mikäli asumistuki ja toimeentulotuki säilytettäisiin kuten Vihreät näemmä esittävät.

Yksi perustulon hyvistä puolista olisi tuoda markkinalogiikka mukaan esimerkiksi ihmisten asunnonvalinnassa. Nyt tilanne kasvukeskuksissa on kestämätön: töitä olisi vaikka kuinka mutta työkuntoisia/intoisia ei ole. Eikä kenelläkään ole varaa muuttaa kaupunkeihin joissa talot on asutettu työkunnottomilla/työinnottomilla joilla ei ole mitään intressiä minimoida asumiskustannuksiaan.

Perustulo antaisi ihmisen valita: enemmän rahaa syrjemmässä tai vähemmän rahaa keskustassa. Kalleimmille tonteille sillä ei tietenkään pitäisi olla mitään asiaa.

Käyttäjän pvehvila kuva
Pekko Vehviläinen

"Perustulon hyödyt ainakin katoaisivat sen sileän tien mikäli asumistuki ja toimeentulotuki säilytettäisiin kuten Vihreät näemmä esittävät."

Pekka, olipa asiallinen argumentti, osaatko perustella? Ilmeisesti tarkoitat että perustulo pitäisi olla könttäsumma joka jaetaan kaikille samanlaisena. Ja koska asumistuki ja toimeentulotuki säilytettisiin, niin säästöjä ei syntyisi? Vihreiden mallissa ehdotetaan näin: "Ne toimivat perustulon lisänä tarpeen mukaan. Näiden tukien taso ja laajuus pitää arvioida uudestaan, jotta ne kohdistuisivat oikeudenmukaisesti."

Eli jos perustulo rysäytettäisiin kaikille saman suuruisena, ja muut tukijärjestelmät otettaisiin pois, tarkoittaisi se markkinataloudessa sitä, että väestöä jouduttaisiin pakkomuuttamaan sekä esim. yksihuoltajien tai muiden erikoisryhmien toimeentulo nykytilanteeseen verrattuna heikkenisi ennestään. Tämän takia vihreät ehdottavat että muiden tukijärjestelmien taso ja laajuus pitää arvioida uudestaan.

Itse kannatan muiden tukijärjestelmien poistoa pitkällä tähtäimellä jos ja kun perustulo saadaan riittävän korkealle tasolle, ja silloin tuo ehdottamasi valinnanvapaus asuinpaikkakunnan suhteen voisi tuollaisenaan toteutua.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #60

Älä käsitä väärin, kannatan kyllä perustuloa. Enkä tuomitse ajatusta siitäkään että asumisen hintaan sidotut tuet - asumistuki ja toimeentulotuki - säästettäisiin tosin riittävällä, vähintään 50% omavastuulla höystettynä väliaikaisesti. Mieluummin kuitenkin perustulo maksettaisiin kaikille samansuuruisena.

Pakkomuuttoihin ei tarvitse ryhtyä. Kaikille ihmisille vain tehdään selväksi että keskusta-asumisella on oltava vaihtoehtoiskustannuksensa. Nyt tälläisiä ei ole esimerkiksi toimeentulotuen asiakkailla ja sen vuoksi tavan työläisillä ei ole enää varaa asua kasvukeskuksissa.

Perustulon on tarjottava jotain myös maksajille, ei vain saajille.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #62

Löysin -60 luvulta lääkkeen tähän ongelmaan .Niin perustuloon kuin toimeentulotukeen .

Ihan yksinkertainen iän ajan toiminut.
Yritetään saada TYÖTÄ kaikille . Näin jokainen hankkisi itse elantonsa itselleen ja perheelleeen . Työstä tietysti tulisi työehtosopimusten mukainen palkka ja siitä pidätettäisiin verot kuten nytkin.

Niillä veroilla palvelut toimisi ja vanhuksista ja lapsista pidetäisiin huolta.
Yksinkertainen resepti.
Nyt vain tarvitaan niitä työpaikkoja ja palkanmaksajia.

Toimeentulotuet,työttömyyskorvaukset säästyisi muihin palveluihin .Tai velkoihin .

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #110

Täystyöllisyyden saavuttaminen markkinaehdoilla on nykyisillä globaaleilla markkinoilla täysin utopistinen tavoite ilman omaa itsenäistä elvytyspolitiikkaa(joka puolestaan todennäköisesti johtaa täydelliseen taloudelliseen katastrofiin kansainvälisen luottamuksen puutteen vuoksi).

Euroopan rahapolitiikka yhdistettynä nykyisiin markkinavoimiin tekee täystyöllisyydestä yhä kauemmas lipuvan utopian. 60-luvulla talous oli vahvasti paikallista ja rahapolitiikka oman keskuspankin alla. Samat keinot eivät valitettavasti toimi nykyisin ellemme halua ryhtyä lähes täysin omavaraisiksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Perustulo kaikille? Rikkaille ja hyvätuloisille?
Entä muut tulonsiirrot joita he saavat mitä muut ei saa?
Entä verot?
Ei perustulolla työtön ja köyhä pysty asuntoja valitsemaan pelkällä perustulolla .Kuntiinko niiden pitäisi muuttaa mistä varmasti ei työtä löydy?
Lainaus:
"työinnottomilla joilla ei ole mitään intressiä minimoida asumiskustannuksiaan."

Älä huoli. Kyllä kela/sossu siitä on pitänyt huolen ettei yhtään euroa ,yhtään neliötä ole kuin juuri se mikä on asumiskustannuksista ja neliöistä laskettu mihin he saavat asumistukea ja vuokraan rahan .
Viimekädessähän se asunnon omistajahan asumistuesta hyötyy .Kun maksaa niillä asunnon lainoja ja korkoja.
Vuokra kun nousee ,nousee asumistukikin .Siihen ei yksikään hallitus puutu.
Asuntosijoittajien takia.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #109

Kato kun niiltä rikkailta se otetaan lisääntyneenä verona pois. Mene lukemaan perustulosta vähän lisää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #127

Eiköhän sitä "perustuloa" ole työtönkin maksanut -09-14 nyt pois jo verokirstusta.6 Mrd (5x1,2 Mrd) kelamaksun poiston takia?
("Työllisyyden" takia)

VM/HE 2009 Kelamaksunpoiston korvaava rahoitus:
-Energiaverossa
-Makeis ja juomaverossa
-1%Alvi kaikkeen kulutukseen.
Nyt se yritysten maksama energiavero poistettin ja mentiin kansan taskuille.
Edustuslounaiden verovähennys 50% palautettiin .
Binesenkelivero n.200 milj-12-14=400milj. (Työllisyyden" takia.

Nuo kaikki kerätään myös työttömän kulutuksessa ,välillisinä veroina.
Tästä 480e/kk+9e/pv

"Perustuloa" juu .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #127

Keneltähän niitä "perustuloja" on otettu viimeiset 1992-2014 ?
Ne kaikki verovapaudet,verohelpotukset,tulonsiirrot korvataan muilla veroilla takaisin valtion kirstuun .

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

"...Kaikille vastikkeettomasti maksettava tuki kuitenkin vain lisäisi syrjäytymistä, yhteiskunnan kahtiajakautumista ja vapaamatkustamista..."

Mielipide joka ei perustu mihinkään järjelliseen logiikkaan joka olisi johdettavissa nykyisestä järjestelmästä tai ihmisten käyttäytymisestä.

"...Rajoitettujen resurssien maailmassa perustuloa ei voida myöskään pitää kustannustehokkaana sosiaalipolitiikkana..."

Rajoitettuja resursseja ovat työ, koulutus ja luonnonvarat. Epäilen kuitenkin että kirjoittaja tarkoittaa resursseilla "rahaa" josta vallitsevan ideologian mukaan olisi puutetta. Raha on hallinnollinen (virtuaalinen) järjestelmä eikä siitä voi koskaan olla pulaa.

"...ei perustulo siis olisi taloudellisesti eikä moraalisesti kestävä ratkaisu..."

Tällaisia moraaliasetelmia meille tosiaan on opetettu jo lapsesta pitäen. Ne perustuvat kuitenkin täyteen ymmärtämättömyyteen kansantaloudesta ja yhteiskunnan toiminan perusteista. Moraali ei tosiaan ole toimiva argumentti vaatia "veroasteen" laskua yhteiskunnassa jossa kaikki on toisistaan riippuvaisia ja yhteisö halutaan pitää vakaana.

Voi voi voi...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kaikki Kelan tuet on sosiaaliturvaa.Kaikki ne on vastiikkeettomia .Paitsi toimeentulotuki 2005 lähtien .
Myös luopumistuki 56v on vastiikeetonta tukea verovaroista 7 vuotta kunnes on eläkeikäinen.
Tuo tuki vain on 2x suurempi käteen kuin toimeentulotuki. Vaikka on pääomatuloja ja omaisutta esim.metsää.

Tuohan luopui itse työnteosta. Muut sanoi irti yrittäjät ja yritykset.

Lama,vienti ei vedä,tilauksia ei tule,palkkamaltti vei ostovoiman ,kulutus tyssäsi tämä kaikki on työttömien syy.
Rangaistukseksi ilmainen orjatyö ,veroista joita he maksoi työssä ollessaan työttömyydenkin vuoksi kelan kirstuun sosiaaliturvaksi itselleenkin.
toimeentulotukea ja työmarkkinatukea.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kaikki vastiikkeettomat tuet kelasta oli ilmaisia . Samoin terveyspalvelut ennen kuin porvarit tuli enemmistöksi eduskuntaan .1991 lähtien .
Oli rahaa maksaa vaikka isoikäpolvi oli lapsia? Miksi? Koska veroja maksettiin tulojen mukaan progresiivisena verona. -90 jälkeen aloitettiin veroratkaisuilla viedä veropohjaa alas verovapauksilla. Sitä on jatkettu siitä asti.
Samoin suunnitelmallisesti viedä kohti heikompaa sosiaaliturvaa ja yksityistämistämistä varten kuntien palveluita alas. Leikkaamalla kuntien valtion osuuksia rajulla kädellä -90 luvulla. Jatkettu joka hallituskaudella.
Kummasti vain kelpaa sosiaaliturva kelasta myös porvareillle.Lapsilisinä,kelakorvauksina ym. vastiikkeetomina.

Kohti USA:n tapaan vakuutus sairaanhoitoa varten .
2-3 pienipalkkaista työtä jolla juuri ja juuri tulee toimeen .

Juuri sosiaaliturvan takiahan ihmiset maksavat veroja. Kyselyn mukaan suurinosa maksaisi enemmänkin jotta sosiaaliturva pysyisi.

Ja jos Suomalaisten veroilla ylläpidetystä sosiaaliturvasta riittää EU/Sengelmaiden ihmisillekin jaettavaksi vastiikkeettomasti kelan tukia niin kyllä on ihme jos ei oman maan kansalaisille ?

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

Laskinpa tässä aikani kuluksi että kun nyt olen ollut kahden vuoden aikana eri pituisissa jaksoissa vuoden verran työttömänä, olen saanut bruttona työttömyyskorvausta Pia Kauman kuuden viikon palkan verran (olettaen ettei Pia Kaumalla ole kansanedustajan työn lisäksi muita tuloja). Siitä sitten vielä 20% veroa pois.

Yllä mainitun yhtälön suoritettuaan Pia Kauma voikin sitten miettiä, kuinka leveästi tuolla rahalla eletään Tampereella ja pitäisikö minua ehkä jotenkin rangaista tällaisesta vapaamatkustamisesta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Niin kauan on turha lässyttää töistä,kun ei niitä ole.Sama mitä ammattikuntaa edustat.Eikä kokoomuksen ja sos.dem.politiikalla tule.Totuus on se,ettei suomessa ole korjattu systeemiä nykyaikaan,ei sos.turvan,ei te politiikan,ei terveydenhoidon eikä minkään muunkaan osalta.Tarkoituksellinen työpaikkojen hävittäminen,on osa alasajoa jota on toteutettu viimeiset 20 vuotta EU suomen luomiseksi,joka kohdiltaan.
Tällä rangaistaan yrittämisestä ja halutaan pitää sossujen ja luukkujen mahtia yllä.Huostabisnes takoo lasten selkänahasta veroparatiisien salaisille tileille rahaa,kas vain,ei kiinnosta lasten oikeudet ketään,eduskunta ja hallitus on hiljaa.Tietysti,tunkion on parasta olla tonkimatta..
Aikoja sitten kelan piiriin olisi ollut siirrettävissä kaikki ttt.as.t jne tuet,sekä as.tuki järjestelmä pois nykyisessä muodossaan.Nämä vartiaiset ynm.herrat ja narrit korkeine ja ylisuurine palkkioineen,pois kaikki edut.Kuten myös mepeiltä ja kansanedustajilta,ministereiltä jne.

Maksakoon omasta ylisuuresta tyhjän jauhamisesta saamastaan palkasta kulunkinsa.Tarkoituskaan ei ole ihmisten työpaikkojen luominen,eikä heidän hengissä selviämisensä.Lapsetkaan eivät paina mitään kun rahaa pitää päästä takomaan.Realisimia on se ,kun tajuaa ettei Suomi ole enää muuta kuin eun kuppauksen kohteena oleva konkurssipesä.Sieltä repivät vieläkin ne ,jotka kehtaavat.Oksettavaa opportunistien ja naftaliinista kaivettujen ukkojen ja akkojen etujen ylläpitoa,nuorison ja lasten elämien hinnalla.Politikoinnilla on tuhottu tulevaisuus ja turvattu roistojen selustat.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Jos perustuloon olisi jokainen oikeutettu ja se korvaisi kaikki nykyiset tukimuodot, niin uskon sillä olevan pelkkiä positiivisia vaikutuksia. Ihmiset voisivat perustaa yhden henkilön yrityksiä yms.

Perustulo pitäisi kuitenkin olla niin pieni, että sillä pysyisi hengissä, mutta ei esimerkiksi olisi varaa ryypätä. Toisaalta passivoiva vaikutus ei haittaisi, koska perustulo tulisi kaikille. Nykyinen järjestelmä aiheuttaa närää, koska toisen verorahoilla voi jäädä laakereilleen makaamaan.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Juuri näin. Ennen kaikkea asumislisän poistumisella olisi tervehdyttävä vaikutus pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla, riippuen tietysti kenen näkökulmasta asiaa katsoo, mutta asuntojen korkeat hinnat eivät viime kädessä hyödytä ketään eikä toisaalta tuossa maailman mahtavimmassa metropolissa, Helsingissä, asuminen ole mikään yleisesti tunnustettu ihmisoikeus.

Asuntojen reaalihintoihin tulee kyllä muutoinkin korjausliike alaspäin, Euroopan kilpailukyvyttömimmän periferian hitaalla näivettymisellä ja ostovoiman kuihtumisella, jota odotellessa jokainen voi pelata aamukahvin ääressä YT-bingoa suosimallaan Pravda-julkaisulla.

Jari Leino

Vastikkeellinen sosiaaliturva tarkoittaa oikeiden työpaikkojen kanssa kilpailevien orjatyömarkkinoiden luomista (tai siis ylläpitämistä) ja suoraa tulonsiirtoa veronmaksajilta näitä erilaisia orjia/harjoittelijoita/työkokeilijoita jne. käyttäville yrityksille ja kunnallisille organisaatioille.

Minun kehittämäni perustulomalli minimoi byrokratian, poistaa kaikki kannustinloukut JA viime kädessä vielä jopa kannustaa ihmisiä siirtymään pois perustulolta, kun vakituinen työpaikka on löytynyt.

http://jarileino2011.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1772...

Käyttäjän pirjoviitasaari kuva
Pirjo Viitasaari

Olen aiemmin suhtautunut perustuloon hyvinkin varautuneesti ja suhtautunut asiaan, kuten tämän puheenvuoron kirjoittaja. Olen kuitenkin käynyt harkitsemaan asiaa uudelta pohjalta.

Jospa koko nykyinen hyvin monimutkanen sosiaaliturvarakenne muutettaisiin kaikkineen. Se tarkoittaisi esim. asumistuista ja ansiosidonnaisesta päivärahasta luopumista. Itse asiassa luopumista kaikista nykyisistä tukimuodoista. Perustulon tulisi olla nykyisen esillä olleita summia suurempi, mutta jos se olisi ainut tukimuoto, niin siihen olisi varaa. Verotus tulisi muuttaa samalla kokonaan toiselle pohjalle kuin nykyisin. Perustulon päälle tienatusta eurosta tulisi jäädä merkittävä osa tienaajalle.

Perustulo mahdollistaisi pienyritysten syntymisen, koska yrittäjäksi ryhtyvän ei tarvitsisi jäädä kokonaan tulottomaan tilaan.

Poliittisesti koko nykyisen sosiaaliturvan korvaaminen perustulolla lienee täysi mahdottomuus. Perustulon lisääminen uudeksi kulueräksi nykyisen tukiviidakon päälle, olisi sen sijaan järjettömyyttä.

Aleksi Sahala

Miksi kaikki ovat niin kovin huolissaan "ilmaisen" rahan syrjäyttävästä vaikutuksesta? Eikö tuolla perusteella myös perinnöt pitäisi maksattaa vastikkeellisina? Sadan tuhannen euron perintöhän voitaisiin maksaa vaikkapa tuhannen euron kuukausierissä, mikäli perijä vastaanotta osallistavan työpaikan. Myös arpajaisvoitot voitaisiin laittaa maksatukseen tällä tavoin.

Itseäni suorastaan kammottaa ajatus vastikkeellisesta sosiaaliturvasta. Suosittelen lämpimästi kaikkia vastikkeellisuuspaasaajia tutustumaan englantilaiseen Workfare-ohjelmaan ja siihen, kuinka pahasti se on mennyt pieleen (mm. tapaus Tesco). Tällä hetkellä ohjelmaan eivät enää halua osallistua edes kaikki yritykset, koska pelkäävät leimautuvansa orjatyöllistäjiksi ja joutuvansa sabotaasin kohteiksi. Käynnissä on myös muutamia oikeudenkäyntejä ihmisoikeusloukkauksista.

Jos haluatte oikeasti tehdä jotain työllisyyden eteen, alentakaa eläkeikää ja karsikaa työnantajan (etenkin pienyrittäjien) harteille kasautuvia työntekijämaksuja. Lisäksi purkakaa yliopistojen rekryestot, jotka vain jarruttavat maisterien työllistymistä mm. humanistisilla aloilla. Koulutusta vastaavat pätkätyöt voittavat kyllä työttömänä olon.

Jyrki Paldán

"Miksi kaikki ovat niin kovin huolissaan "ilmaisen" rahan syrjäyttävästä vaikutuksesta? Eikö tuolla perusteella myös perinnöt pitäisi maksattaa vastikkeellisina?"

Aivan, ja pääomatulot myös.

Eikö se ole huolestuttavaa että rikas voi yritysomistuksilla tienata miljoonia liikauttamatta evääkään kun kerran jo 500€/kk passivoi ja syrjäyttää? Miksi en ole kuullut kenenkään ehdottavan heille pakkotyötä passivoimisen ja syrjäytymisen estämiseksi?

" Suosittelen lämpimästi kaikkia vastikkeellisuuspaasaajia tutustumaan englantilaiseen Workfare-ohjelmaan ja siihen, kuinka pahasti se on mennyt pieleen (mm. tapaus Tesco)."

Workfarea on kokeiltu myös monessa muussa maassa ja tulokset ovat aina olleet katastrofaalisia. Yksityiselle puolelle valtion pakkotyöläisiä ei siis voida laittaa. Julkisella puolella pysymisen tuloksia voi taas käydä kysymyssä vaikka itänaapurista. Siellähän kokeiltiin NL:n aikaan hieman muokattua versiota "vastikkeellisesta sosiaaliturvasta".

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Kauman kirjoitus on niin totaalisen kujalla olevan ihmisen jargonia, ettei sitä voi kunnolla kommentoida. Kokeillaan nyt kuitenkin:

"Tätä tultaisiin lähtökohtaisesti tarjoamaan terveille ja työkykyisille työttömille."

Lähtökohtaisesti? Kenelle muille sitten, sairaille ja työkyvyttömille vai?

Eikö Kauma ymmärrä, että työstä maksettavaa korvausta ei sanota sosiaaliturvaksi, vaan palkaksi, millä ihmisen tulisi säädyllisesti elää ja tulla toimeen. Mikä tässä ei mene KTM:n jakeluun? Ei luulisi vaativan kovinkaan kummoista älyllistä ponnistusta sisäistää ja ymmärtää tätä.

Kauma voisi edes sen verran vaivautua perehtymään faktoihin, että sanasta "vastikkeellinen sosiaaliturva" on luovuttu ja puhutaan vain osallistavasta sosiaaliturvasta. Sekin tosin täyttää Amnestyn määritelmän orjuudesta. Mutta se ei kai haittaa, eihän?

Toivon Kaumalle pitkää työttömyyttä hänen omassa maailmassaan. Palataan sitten uudelleen asiaan.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Poliitikot ovat Suomen pahimpia loisia (ja tietenkin myös valehtelijoita) ja nämä Kauman kaltaiset erityisen todellisuustajuttomat ovat sieltä pahimmasta päästä. Suomessa pitäisi olla jokin taho joka pystyisi kurittamaan poliitikkoja näiden toimiessa väärin ja moraalittomasti.

Poliitikothan ne nimenomaan loisivat verorahoilla, esim. tuhlaavat niitä hyödyttömiin "avustajiin", torkkupeittoihin, taksikyyteihin, yksityiskoneisiin, kaikenlaisiin etuihin, Linnan juhliin ja ties mihin kissanristiäisiin. Joskus poliitikot myös varastavat kansalta muutaman miljardin lähettääkseen rahat jonnekin hevon kuuseen toiselle puolelle maailmaa.

Tällaisen edellä kuvatun toiminnan takia on harvinaisen härskiä, että poliitikkojen keskuudessa ylipäätään vielä kehdataan vaatia kansalaisia hyväksymään "kovia päätöksiä", joiden maksajiksi joutuu ne samat huonoimmassa asemassa olevat kansalaiset, jotka myös kärsivät niistä eniten.

Suomessa on edelleen valloillaan tsaarinaikainen järjestelmä, johon kuuluu sellainen ajattelutapa, että kansakunnan eliitin on säännöllisin väliajoin kuritettava rahvasta, jotta tämä pysyisi ruodussa. Tällaisesta höykytyksestä ja kansan kiusaamisesta tässä pakkovastikesonnassakin on kyse. Tsaarinajan Venäjällä oli myös yleistä, että hyökätään hevosilla mielenosoittajien kimppuun ja historia toistaa itseään tältäkin osin.

Pakkovastiketyö lisää työttömyyttä eikä suinkaan vähennä sitä, mistä kasvavat työttömyystilastot kertovat karua kieltänsä. Jos yhtiö saa ilmaistyöntekijöitä niin silloin toisilla yhtiöillä on suuri vaara joutua konkurssiin kun nämä eivät voi enää kilpailla ilmaistyöntekijöitä hyväksikäyttävien yhtiöiden kanssa. Sitten myös verotulotkin vähenevät.

Onhan se suojatyöpaikassa olevien, tavallista kansalaista ymmärtämättömien ja tähtitieteellistä palkkaa nostavien idioottipoliitikkojen hyvä vaatia "kovien päätösten" hyväksyntää kun ei itse päätöksistä kuitenkaan joudu kärsimään. Sitä, että tarvitseeko mitään "kovia päätöksiä" oikeasti tehdä, ei tietenkään koskaan kyseenalaisteta vaan hoetaan näitä samoja opittuja fraaseja pyhänä totuutena niin kuin primitiiviset alkuasukkaat, jotka toistelevat kuin huumaantuneena saarnaajien iskulauseita.

Näiden "kovia päätöksiä" ja "kylmiä realiteetteja" ihannoivien saarnaajien puheenvuorot eivät perustu mihinkään avarakatseiseen ja inhimilliseen järkiajatteluun vaan tunnustukselliseen - eli taloususkonnolliseen - ajatteluun, josta reaalitodellisuuden ymmärtäminen on hyvin kaukana. Esim. tämä "tuet passivoivat" hokema ja muut vastaavat valheet ovat juuri niitä tyypillisiä ajatuksettomasti hoettuja fraaseja, joihin taloususkonnollinen "ajattelu" perustuu.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jos työtön menee tai laitetaan töihin, hän ei ole enää työtön. Ja työstä kuuluu saada palkka jolla tulee toimeen ilman sossua.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Asia on juuri noin yksinkertainen mutta ei tunnu menevän jakeluun. Ihmettelen (kauhulla), jos näin yksinkertaisen asian ymmärtäminen tuottaa vaikeuksia, miten ihmeessä tuollaiset ihmiset pystyvät Arkadianmäellä oikeisiin ja todellisiin päätöksiin?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

En myöskään ihmettele miksi kunta tasolla asiat menee päin konkurssia. Näin ainakin Espoossa. Kokoomus on täälläkin saanut talouden kuralle.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Se on kuule Seppo niin, että lähestulkoonkaan kaikki eivät tule ilman sossua toimeen, vaikka ovat olevinaan ihan oikeati työssä. Ja juuri tuolla toisaalla esitin ihan yksinkrtaisen ratkaisumallin,, jolloin työnantaja ei pääse hyötymään ansiottomasti työttömän palkkaamisesta ja työtön meneekin oppisopimuksen kaltaiseen suhteeseen työantajalle hyödytäen myös omaksi hyväkseen sen ajan, jonka hän on vähäisemmällä palkalla työssä.

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

Kauma perustelee kielteistä kantaansa prustuloon ettei se olisi moraalin kannalta kestävää. Miten se on moraalin kannalta kestävää, että juuri kun tarvitsisimme hyvinvointivaltion rahoitukseen kaikki mahdolliset verotulot, rikkaat vievät toisten työllä ansaitut rahat verottajalta turvaan. Eikö Kaumaa yhtään huoleta tällainen moraalivaje? Mitä isänmaallisuutta se tällainen on ?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miten on moraalin kannalta kestävää pakoittaa ihmiset orjatyöhön? Maaorjat tulevat takaisin. Myös koulutettu porukka on pulassa Kauman kaltaisten päättäjien vuoksi.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kauma on pahuksen oikeassa siinä, että moraalisesti se ei ole oikein missään tapauksessa.
Rikkaat vievät omalla atyöllään ansaitseimiaan rahoja piiloon, etteivät kaikki AY-liikkeen jarrumiehet ehdi heiltä niitä ryöstämään. Vai pitäisikö yrittäjän sijoittaa omat rahansa ja palkata sitten nykyisenlaista työvoimaa, ilman, etttä hänelle jää siitä mitään hyötyä itselleen? Tämä on sellaista ajattelua, jollaista ei nykyyhteiskunnassa enää luulisi kuulevan, mutta meillä näkyy olevan vieläkin niin paljon takapajuisia kansalaisia, että he eivät osaa nähdä omaa mapaansa pidemmälle. Kaikki pitäisi saada nyhdettyä vain omaan laariin ja edelleen se työnantja on kaiken pahan alku ja juuri, jojta pitäisi saada ryöstettyä mahdollisimman paljon. Tulkaahan nyt jo tälle vuosituhannelle ajatuksinenne.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Onko tämä ainut vaihtoehto vai voidaanko tehdä kenties muutakin ?

http://vapaakulkija.wordpress.com/2014/10/06/kuka-...

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Asiassa on vaan niin monta eri puolta, että se pitäisi suunnitella hyvin asiantuntevalla taholla, eikä jättää sen systeemin rakentamista yksin poliitisen päätöksenteon varaan, tai siitä tulee vaan yksi lenkki tähän sosiaalisten etuuksien kuttamakerään lisää. On myös mietittävä sitä, miten samasta työstä voidaan maksaa työttömälle eri hinta kuin varsinaiseti sitä työtä tekevälle. Onko päiväraha suhteutettava johonkin normipalkan ja päivärahan väliin, vai meiten siitä tehdään kaikille oikeudenmukainen. Täytyisi myös pohtia työnantajille maksettavia kannustin palkkioita, jos työtön menee kokopäiväisesti tekemään työtä saamatta itse siitä juurikaaan taloudellista hyötyä. Miksi ei silloin esim kunnalliselle sektorille palkattaisi oikeasti lisää työntekijöitä, jos kerran heidän työstän kuitenkin maksetaan lähes(tai ehkä pienipalkkaismmilla aloilla)aivan yhtä paljon, mutta työntekijä saisi vaan ilmaista työtä.
Olen itse ollut joskus työssä puolen vuodenjakson pelkällä peruspäivärahalla, luomassa eräälle uudelle Kiinteistönvälitysfirmalle toimistoruttinit. Sain jatkaa vielä peruspalkalla toiset puoli vuotta, kunnes markkinointijohtajan vaimo palasi äitiyslomalta ja vei minun paikkani ja sai valniiksi suunnitellut systeemit. Firma sai työllistämistuen ja minä sain valtiolta palkan, jotenei se m inusta ihan oikein mennyt, mutta olihn se tietysti mukavampaa kuin olla kotona möllöttämässä. Ironisinta tässä kaikess oli se, että useimmat toiminnot olivat aluksi mun varassani ja olin samaan aikaan koko toimiston vstaava, mutta kuitenkin osa ihmisistä kohteli minua kuin jotain kummajaista. Tosin ne olivat, niin kuin tavallisestikin yleensä on, niintä alemmassa portaassa oleiva ja NAISIA. Yksikään mies ei ollut ollenkaan ylimielinen, eikä tyly. Ja, minä puolestani tein työtä ihan kuin olisin ollut omassa firmassani työssä.
Tämä on vain yksi esimerkki siitä, mitenn ämä hommat voi hoitaa, mutta luulen näiden samojen ongelmien olevan samansorttisia kaikkialla.
Itse maksoin työharjoittajoilleni peruspalkan ja pidin heitä sen verran yliaikaa, että he pystyivät hyödymtämään sen sitten siirtyessään useimmat vakituiseen palvelukseen johonkin isompaan firmaan tai takaisin ansiosidonnaiselle.
Monethan pitävät vaan sen ajan, että saavat sen korvauksen ja sitten vaan tylysti ulos ja uutta orjaa sisään.
Kyllä tähän pitäisi ehdottomasti liittää työnantajaillekin tiettyjä velvollisuuksia, eikä vain pelkkä hyöty, puoli ilmaiseksi ja sitten vielä huonolla kohtelulla.
Ei tätä ja oppisopimuskoulutusta voisi jollain tavalla miettiä yhdistettäväksi, jolloin työnantjan velvollisuudet olisi helpompi määritellä ja myöskin motivoituneempia ihmisiä hakeutuisi näihin työkohtisiin. Jos tämä tuntuu liian pitkälle sitoutumiselle, niin jonkin ammatin opiskelunhan voisi jakaa useammassa firmassa tehtäviin osiin ja ne tentittäisi ja työmäyttö suoritettaisi tässä samaisessa kokeessa.
Joka tapauksessa se olis oiva apu myös esim vanhusten hoidossa, jossa resurssipula on iänikuinen ongelma. Otetaan näitä työttömiä, esim jo valmiiksi perushoitajia, joita voi erikoiskouluttaa tooimimaan vaativammissakin tehtävissä.Pitääkö se sairaanhoitajan tai esim. fysiotrapeutin olla koulutettu jossain tietyssä laiatoksessa, jossta vasta hän sitten pääsee, oettelemaan samoja asioita käyaatännössö. Mutta tämä ei tietysti rajoittaisi myös uudelle alalle hakeutumista, jos perusopinnot olis suoritettu. Mielestäni tässä olisi ajatusta nykyaikaiselle kin, joiden opetusohjelmaan voisi sisällyttää enemmän työssäopimisjaksoja, jolloin silläkin lailla näitä auttavia käsiä olisi enemmän köytössä ja pidemmälle koulutetuilla olsisi vastaavasti enemmän aikaa tehdä vaativampia hommia, jolloin se homma toimisi kaikkien kannalta sujuvasti.
Tää oli aan yksi esimerkki, mutta monilla aloilla tällainen koulujen ja työyhteidöjen yhdessätekeminen voisi tuoda hyin toimiessaan lisää resursseja molemmille.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Tuo, että sinne tänne lisätään pieniä lisiä, jotka sitten verotetaan toiselta kautta pois, on jut niitä säätöjä, joista pitäisi ehdottomasti luopu. Koko sosiaalisen puolen sektoti on sellainen kuttamakerä, että siitä ei kukaan saa oikein tolkkua ja jos sitä nyt aletaan tilkitä kaiken maailman tilkkeilä, niin aina vaan hullummaksi menee. Erottakaa se väestö, joka voidaan jo suosiolla luovuttaa ja jotka ovat jo itse luovuttaneet ja poimikaan joukostane, joilla on vielä potentiaali aj mahdollisuuksia ja antakaa heille tilaisuus. Karu totuushan on, että kaikki ei pystytä pelastamaan ja kaikki eivät ede halua tulla pelastetuksi, mutta, jos edes osa näistä ihmisistä voitaisi palauttaa työelämään, niin silloin jäisi enemmän aikaa näiden ulkopuolelle putoavien hoitoon ja mahdollisesti pitkässä juoksussa rahaakin säästyisi, kun tuolla toisaalla esittämällni koulutussysteemillä voisi kevyemmin kouluttautua työelämän uusia vaatimuksia vastaaviin ammatteihin. Eikä kukaan sano, etteikö näin voitaisi toimia myö silloin, kun halutaan hallitusti lisätä kasvavaan yritykseen työntekijöitä. Turvallisempaakin se olisi, koska tämän työharjoittelun/oppisopimusjakson aikana työnantja saisi muodostettua kuvan atyöntekijästä voisi näin päätellä onko hänestä jääään yrityksen palvelukseen pidemmäksi kin ajaksi. Purkakaa ne hemmetin sässynät ja rakentakaan ihan alusta uusi systeemin, mistä yleisen sekaannuksen sijaan on kummallekin osapuolelle hyötyä ja sen lisäksi vielä taloudellista hyötyä valtiolle ainakin kahdella tavalla - jäisi resursseja oikeisiin tehtäviin ja säästöjä syntyisi, koska tämä systeemi ei työllistä samassa määrin ohjaavaa henkilöstöä työkkärissä.
MINÄ EN IHAN OIKEASTI YMMÄRRÄ, MITEN KUKAAN EI AJATTELE NÄITÄ PITKÄLLÄ TÄHTÄIMELLÄ, VAAN YRITTÄÄ SUMPLIA AINA VAAN VÄHÄN JOTAIN PELKÄSTÄÄN SILMÄN LUMEEKSI?

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Rouva Kaumalle iltasatu luettavaksi:
16.1 Fazer aloittaa yt-neuvottelut
16.1 Margariinivalmistaja Bunge Finland Oy aloittaa jo neljännet YT:t
16.1 Lappeenranta aloittaa YT:neuvottelut
16.1 Olvi aloitti 90 työntekijää koskevat yt-neuvottelut
17.1 Polarica irtisanoo 19
17.1 Pohjola Vakuutus aloittaa yt-neuvottelut
20.1 Nurminen aloittaa yt:t
20.1 Moventas Gears vähentää 65 työpaikkaa
21.1 Viking Line aloitti yt-neuvottelut Suomessa
21.1 Lappeenrannan ja Varkauden lentokentillä yt-neuvottelut
22.1 Yt-pommi Suomeen ja Ruotsiin: 870 työpaikkaa vaarassa
24.1 Järkyttävä yt-pommi: Itella vähentämässä yli 1200 työpaikkaa
25.1 Stora Enso aikoo sulkea paperikoneen Veitsiluodossa – 90 henkilöä
25.1 Basware käynnistää yt-neuvottelut
27.1 Satakunnan ammattikorkeakoulu vähentää yli 60
27.1 Pyhätunturi Oy irtisanoo ja lomauttaa
28.1 Ikkunayhtiö Fenestra jätti konkurssihakemuksen – Suomessa 335 henkilöä
29.1 Wärtsilältä yt-pommi: 1000 henkilöä lähtee, Suomesta 200
29.1 KYMP Oy aloittaa yt-neuvottelut
30.1 Ahlstrom leikkaa odotettua enemmän: 400 saa potkut
31.1 Aurinkomatkat lopettaa Turussa ja Tampereella – 30:lle potkut
3.2 Stockmann valmistautuu vähentämään 200 Suomen varastoista
3.2 Reittiverkostoa karsitaan – Flybe Group selvinnee 450 ihmisen vähentämisellä.........

Kaikki takaisin omiin paikkoihinsa teidän systeemillä ?

Lista jatkuu täällä:

http://vapaakulkija.wordpress.com/2014/08/29/katai...

Eikä loppua näy, kun kykypuolue on menettänyt olematoman kykynsä!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eiköhän se alkanut jo -07-11 Hallituksen aikana?
Poistettiin kelamaksu yrittäjiltä -09 1,2 Mrd ."Työllisyyden" takia .
Nyt sitä on jo 6 mrd pois verokirstusta-09-14

-09 Tuetaan "Kreikkaa" 1,6 Mrd "Työllisyyden" takia (EU:n isoja pankkeja)
Tuetaan muitakin EU:n maita "Työllisyyden" takia.
Nokian jätti irtisanomiset .Tiedettiin jo joulukuussa-10 mitä oli tulossa.
Siitä lähtien "työllisyyden" vuoksi irtisanomiset vyörymään . Eikä loppua näy.
Varallisuusveron poisto-05 "työllisyyden"takia
Perintöveronpoisto-07 "työllisyyden ja investointien" takia
Kelamaksun poisto "työllisyyden" takia
jne
yritystuet noussut 50% 10v aikana. 5mrd/v. HS

Eikä työpaikkoja vain löydy .Paitsi orjatyönä?

Tuota kelamaksun poiston korvaavaa rahoitusta on työtönkin maksanut toimeentulotuestaan jo-10-14
Alveissa, makeis ja juomaverossa,energiaveroissa.
Nyt vielä tuon päälle pitäisi ilmaiseksi tehdä työtä?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.Ja ettei tärkein unohtuisi.

SE työtön maksaa työmarkkinatuestaan 703e/kk VEROA 20%.

Monellako teistä menee tuo vero ja kuinka suuresta palkasta?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Itellaa ei kannata unohtaa, siellähän on jo vuosia ollut YT-neuvottelukierre käynnissä.
Tai siis kai kulkee kohta nimellä Posti, tuohonkin nimi hässäkkään on poltettu paljon rahaa, samoin kuin huonoihin tietojärjesteliin. Itellan kapulat olivat floppi, aina jotain häikkää. Itella myös on polkenut hintoja ja käyttänyt alihankijoina sellaisia jotka eivät välitä työehdoista. Tämö on karu totuus.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Listaa saa täydentää kommentein, jotka siirrän jatkumona itse blogiin, kunhan kerkeän (poistan silloin kommentin)

Kiitos
Hämis

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ennen kuin porvaripropakanda uppoaa enemmän on hyvä lukea totuus näistä linkeistä.

Koska tarkoitus on vain tekosyyllä saada ilmaista orjatyövoimaa yrityksille. Eikä se siitä muutu millään selityksillä muuksi.

20 vuotta porvarienemmistä eduskuntaa VAIN FAKTAA /KELA asiantuntija,joten eiköhän me uskota siihen :

Väliinputoaminen Kelan etuuksissa Kela-halli 21.11.2013
Yrjö Mattila, Kelan tutkimusosasto
http://www.slideshare.net/kelantutkimus/5-mattila-...

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/241723-eu-hanke...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Työmarkkinatuen varassa elävien ongelmia vastausten perusteella:
-• - Uusia vaatteita ei ostettu
-• - Vaikeuksia suoriutua laskuista ja vuokran maksusta
• - 76 prosenttia vastaajista oli joutunut turvautumaan toimeentulotukeen, vaikka saikin työmarkkinatukea
-• - 52 prosenttia vastaajista oli ollut leipäjonossa
-• - 28 prosenttia vastaajista oli hakenut apua kirkon diakoniatyöstä
-• - terveydenhuollosta moni oli joutunut tinkimään
-• - neljännes yksin asuvista vastaajista oli joutunut olemaan nälässä

• Kysely tehtiin ennen työmarkkinatuen korotusta

• Puolison tulojen vaikutus työmarkkinatukeen poistettiin vuonna 2013.
Samoin -12 tehtiin toimeentulotukeen korotus ,myös yksinhuoltajille ensimmäisen kerran 20 vuoteen . Tukeen joka oli laskettu 1994 hintojen mukaan riittävän elantoon kuukaudeksi.
eli 1994-2011 toimeentulotukea saavat maksoi tuosta samat Alvit kuin muutkin elannostaan .

www.yle.fi "toimeentulotuki pysynyt samana 20 vuotta".

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

-60 luvulla kun aloitin työharjoitteluni sain palkkaa 80% ammatti- ihmisen palkasta. Työpanokseni takia ei jouduttu palkkaamaan siihen ammatti- ihmistä. Samoin oli joka alalla. Ei raha silloinkaan kasvanut puussa -60 luvun aikoihin. Ammatin sain ja työurani aikana yhteiskunnalle velkani maksoin . Nyt olen jo nettomaksaja . Se eläkepommi joka on rasitteena kun en enää tuota.Mutta enköhän maksanut siitä että nyt voin viettää eläkepäiviä hyvällä omallatunnolla?

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Perustulosta luulisin kaikkein eniten hyötyviä olevan pienituloiset yrittäjät, sillä heillä on käsittääkseni heikoimmat mahdollisuudet muihin tukiin. Siten se myös kannustaisi yrittäjyyteen oletettavasti. Juhani Perttu kommentoikin #8 aiheesta jo aikaisemmin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Porvarithan siitä on pitänyt huolen ?

http://yle.fi/uutiset/suomeen_syntynyt_yrittajien_...

Metka kun annetaan kuva että VAIN työtön saa vastiikeetonta toimeeentulotukea.
Sitä saa:
Vangit
eläkeläiset
yrittäjät
opiskelijat
mamut
työttömät
sengelmaista tuleet
paperittomat
virolaiset/Romanialaiset keikkatyöläiset
varusmiehet
esim.tulipalossa tms omaisuutensa menettänyt

Eli tulottomat jotka tarvitsevat elantoonsa apua.

Kriteerit millä sitä annetaan on niin kovat ettei niitä tuosta vain anneta.
Ehto on se että olet tuloton ja köyhä.
Eikä tulosi saa olla kuin toimeentulotuen verran kuukaudessa.
Omaisuus ja säästöt "syöty"!

Eli peruslakiin kirjattu perusturva elantoon .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Köyhyyden poisto oli -07-11 Hallitusohjelmassakin.

Suomen tavoite on, että köyhyydessä eläisi vuoteen 2020 mennessä 150 000 ihmistä vähemmän kuin vuonna 2010.

Köyhien määrä on kuitenkin pysynyt lähes ennallaan. Köyhyysriski koskettaa arvion mukaan noin 900 000 suomalaista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Voiko perustuslain pykäliä muutella miten se sopii porvari puolueiden suunnitelmiiin miten vain ?

Suomen perustuslain mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Lisäksi jokaisella on oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella. Julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaaliturva.

Muutettu versio vastiikkeelliseksi 2010. Keskusta,kokoomus,RKP,Vihreät
(hallituspuolueiden enemmistöäänillä)

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2010/20100108

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Toimeentulotuki

Toimeentulotuki on viimesijainen toimeentuloturvan muoto.

Eikö se silloin oli se viimeinen tuki muoto kun Yritys irtisanoo ja palkkatuloja ei enää tule omaan ja perheen elantoon ?

Palkkaa irtisanomisen jälkeen tuskin enää tulee tilille?
Kun omat varat on mennyt eikä tuloja eikä työtä ole?
Se tosiaan on viimeinen tuki jos hengissä aikoo olla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vastikkeita” on nytkin

”Vastikkeellisuus” samoin kuin ”sosiaalituki” ovat varsin laajoja käsitteitä – liian laajoja tähän keskusteluun. Nykyisinkin työttömyysturvan saamisen edellytyksenä on monta ”vastiketta”:

- työttömän on oltava työmarkkinoiden käytettävissä ja osallistuttava työvoimaviranomaisten määräämiin kursseihin ja muihin toimiin eikä hän saa aiheetta kieltäytyä tarjotusta työstä tai muista palveluista.

-Kieltäytyminen johtaa helposti karenssiin, joista tehdään tuhansia päätöksiä vuosittain. Vuonna 2012 tehtiin työttömän ”moitittavan menettelyn” vuoksi noin 90 000 karenssipäätöstä, ja suuri osa näistä päätöksistä eväsi työttömyysturvan käytännössä kokonaan.

-Työttömyysturvatilastosta nähdään, että marraskuussa 2013 yhteensä 75 000 työttömyysturvan saajaa osallistui erilaisiin palkattomiin toimenpiteisiin (koulutukseen, työelämävalmennukseen, kuntouttavaan työtoimintaan ym.) mikä oli runsas viidennes kaikista työttömyysturvan saajista.

Palkaton työ työttömyysturvan ”vastikkeena” ei ole Suomen työttömyysturvassa ja työvoimapolitiikassa uusi asia, mutta jos hallitus aikoo todella yleistää sen koskemaan kaikkia työttömiä, sillä on edessään monta poliittista, juridista, taloudellista ja käytännöllistä pulmaa.

-Tuskin kukaan uskoo, että esim.
-Turun STX-telakalta irtisanottu ansiosidonnaista työttömyysturvaa saava levyseppä voidaan käden käänteessä laittaa avustamaan vanhusten kotipalvelua, vieläpä ilman palkkaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vuoden 2010 talousarviossa vuodelle 2011 oli laskettu että työmarkkkinatuista säästyy 4 milj. -11? Montako karenssipäätöstä? suuri osa näistä päätöksistä eväsi työttömyysturvan käytännössä kokonaan.

2milj. siirretiin siitä turkistuottajien lomittajiin (verovaroista palkat)
2 milj. maahanmuuttajien kotiuttamiseen.

VM /Stvm

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Työttömiä 1994 ennätys Suomessa 535 000:ta Porvarihallitus.

Kansalta leikattiin ,veroja kiristettiin .Työttömiltä vietiiin kelan tuet
(mitkä muut saa vastiikkeettomasti)leikattiin työttömyyysturvaa,omavastuuosuus sisällytettiin toimeentulotukeen vuokrasta. Leipäjonot syntyi katukuvaan ja on yhä hyvinvointi Suomen kaunistuksena.

Mutta päättäjillä se huoli vasta oli kuten videosta näkyy.
Kuppi maistuu,on lohta,riekkoa ja lakkoja laavulla rakovalkean loistaessa.
Laulu maittoi ja päättäjä konttaan varvikossa "väsyneenä" huolista.
Kansa kai nämäkin kinkerit maksoi:

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/yrittajat_to...

Eli mikään ei ole muuttunut .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kokoomuksen ja EK:n työvoimapulaan (1,8 milj)

Täydennystä:

Maatiloille orjatyövoimaa 9e/pv /Yrittäjien elvytystä

Nyt jysähti: Kesko vähentää 230
http://www.uusisuomi.fi/raha/72792-nyt-jysahti-kes...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Kaikille vastikkeettomasti maksettava tuki kuitenkin vain lisäisi syrjäytymistä, yhteiskunnan kahtiajakautumista ja vapaamatkustamista. Lisäksi se merkitsisi työn ja toimeentulon yhteyden katkaisemista myös periaatteellisella tasolla."

Väitteitä ilman perusteluita. Kirjottajan kannalta on oleellisen tärkeää uskottavat perustelut. Lukijoihin vaikutetaan hyvillä perusteluilla, ei huonoilla väitteillä.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

Toivoisin teidän lukevan tämän kommentin, ja siinä esitettyä ideaa, sekä
kommentoida idean positiivisia että sen negatiivisia vaikutuksia.

-lisähuomiona kommenttiini(ISOILLA KIRJAIMILLA kirjoitetut sanat eivät ole huutoa, vaan niiden tarkoituksena on kiinnittää lukijan huomio kommentin pääpointteihin).

Mielestäni köyhimmän kansanosan(eli henkilöt, jotka olevat tällä hetkellä nykyisen sosiaaliturvan varassa/tulevan perustulon varassa)työntekoa koskevaa verotusta, ja heidän TYÖNTEON VARSINAISTA VAIKUTUSTA kyseisen henkilön OSTOVOIMAAN kuukausitasolla tulisi tarkastaa/se tulisi nostaa mukaan keskusteluun eduskunnassa, kun puhutaan perustulosta;

Ehdotetut toimenpiteet:

-Ensimmäistä tienattua 300e ei tulisi verottaa kuin minimaalisesti(esim.5-10%),
eikä se saisi vaikuttaa negatiivisesti jo oleviin perustuloon/sosiaalisiin etuihin.

Seuraisi tästä seuraavaa:

-tienattu rahamäärä tulisi suoraan kulutukseen "pakollisten menojen" päälle.

-köyhän kansanosan työmotivaatio pieneenkin työhön kasvaisi valtavasti, koska
tienatun rahan voisi käyttää suoraan mm. vaatteisiin, ravintoloihin jne...

(nämä jäävät nyt kokonaan tekemättä).

-tämä siis loisi suoraan myös lisää yritystoimintaa kyseisille aloille(eli lisää työpaikkoja, verotettavia yrityksiä, alv-tuloja valtiolle ostomäärien kasvaessa).

Ystävällisesti,
Petri Rundelin, Oulu

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

En varsinaisestti itsekään kannata perustuloa, vaikka byrokratia vähenisikin;
kannatan toki yhtä tulonlähdettä köyhimmille.

Pienen työmäärän tekemisen kannattavuuden nostamista pientuloisille, sekä
pienyritttämisen aloittamisen helpottamista byrokraattisesti.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kauma ei oikein tajua mistä puhuu:
- Perustulon myötä byrokratia vähentyisi valtavasti.
- Perustulo on ikuinen strattiraha yrittäjälle.

Henry

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

" Perustulo on ikuinen strattiraha yrittäjälle."

Tuo on muuten kova juttu, on aikaa oikeasti keskittyä liikeidean toteuttamiseen ja suunnitteluun.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Voiko perustulon ja vastikkeellisuuden yhdistää? Eli saat sitä, jos olet töissä, kuntoutuksessa, opiskelet, tms.

Kohonnut vero ei kai sinänsä haittaa, koska sillä peritään takaisin maksettua perustuloa. Plusmiinusnolla joillekin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin miksi ei. Siinä on vain taas se ongelma, joka tosin on helpolla ratkaistavissa: Virkamiehet alkavat taas selittämään, että heillä on harkinnanvarainen oikeus määritellä nämä asiat ja moni, joka on todellisuudessa työkyvytön, joutuu ihmeellisiin rakoihin.
Eli virkamiesten ei tule olla se elin, joka päättää yhtään mistään mitään. Heidän kuuluu tehdä laskelmia, tutkia niitä asioita, joita heille on tehtäväksi annettu valtuuston ja lautakuntien toimesta. Työkkäriksi riittäisi nykyiset tietokonejärjestelmät ja muutama virkamies, jotka koordinoivat erilaisia kursseja.

Kunnissahan kunnanvaltuustot, jotka ovat korkein päättävä elin, ovat korkeamille virkamiehille pelkkiä kumileimasimia. (Pitkä tarina).

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Valitettevasti sinä Pia olet kirjoituksen perusteella täysin vieraantunut todellisuudesta.

Nykyinen järjestelmä on todella passivoiva ja sen ainut tarkoitus on makuuttaa työttömiä kotona ja mitään ei saa tehdä itse jos haluaa saada päivärahaa.

Pätkätyön tekemisestä ja yrityksen perustamisesta rangaistaan. Jos otat vastaan yhden päivän työn seuraava maksatuksesi siirtyy Kelan byrokratian vuoksi kol mella viikolla. Työtä ei siis kannata ottaa vastaan jos haluaa syödä.

Yrityksen perustaminen leikkaa kaiken sosiaaliturvan kokonaan ja aloittavan yrittäjän pitää elää pyhällä hengellä.

Kummassa tapauksessa uskot ihmisen ennemmin perustavan yrityksen ja ottavan vastuun omasta elämästään?

A: Nykyisen mallin mukaisessa järjestelmässä jossa kaikki sosiaaliturva katkeaan yrityksen perustamiseen ja on tultava toimeen ilman tuloja.

B: Perustulojärjestelmässä jossa yrittäjä saa edes jonkinlaisen toimeentulon siihen asti kunnes yrittäjä pystyy maksamaan itselleen palkkaa. Yrityksen kassavirran saaminen positiiviseksi voi kestää useamman vuoden ja yrittäjänkin pitää tänä aikana syödä ja maksaa laskut.

Minulla on 30-vuoden kokemus yrittämisestä ja olen myös joutunut elämään vuosia ilman tuloja. En suosittele ketään kokeilemaan.

Nykyisessä järjestelmässä pätkätyön tekeminen tai yrittäminen huonontaa taloudellista tilannetta, perustulossa kaikki itse tekeminen parantaa taloudellista tilannetta. Mietippä vielä kerran kumpi järjestelmistä syrjäyttää ja passivoi.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Kokoomus on nyt saanut huseerata päähallituspuolueena. Miltä tilanne näyttää vaalikauden lopussa? Holhouksen, byrokratian ja pykäläviidakon kasvaminen sekä oikeudenmukaisuuden rapautuminen.

Kauma ehdottaa lääkkeeksi orjatyötä. O tempora, o mores.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Työttömyys tuskin ratkeaa sillä, että työttömät pakotetaan kantamaan hiekkaa kasasta A kasaan B ja seuraavana päivänä kasasta B kasaan A.

Jos poliitikot pystyisivät työllistämään kaikki suomalaiset niin työttömyyttä ei olisi. Valitettavasti poliitikot eivät pysty luomaan yhtään todellista työpaikkaa. He pystyvät halutessaan luomaan edellytykset, joissa yrittäjät pystyvät menestymään ja luomaan pysyviä työpaikkoja.

Toistaiseksi halua ei ole esiintynyt, vain kaikenlaista tempputyöllistämistä ja ihmisten pomputtelua luukulta toiselle.

Voiko poliitikko todella nukkua yönsä hyvin kun hän kertoo ylpeänä että työttömyys on laskenut dramaattisesti ja samalla suomalaiset kantavat hiekkaa kasasta toiseen?

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki Vastaus kommenttiin #131

Suosittelen lukemaan Lauri Vahtren kirjan Absurdin suurvalta (WSOY 2010). Olemme luisumassa kohti samaa absurdiutta, mihin Neuvostoiittokin luisui ennen romahtamistaan. Tosiasiat eivät kiinnostaneet ketään, mutta tilastollisella kikkailulla saatiin kaikki näyttämään paratiisilta.

"Jokaiseen suureen ongelmaan on löydettävissä yksinkertaisen nerokas, väärä ratkaisu" -Lauri Vahtre.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin, Kokoomuksen lähtökohta ei tunnu olevan, että luotetaan ihmisiin. Ihmisiä tulee kontrolloida ja pakottaa. Omatoimisuus, jos se ei koske rikkaiden veronkiertoa, on jotakin epämääräistä huijaamista, josta tulee rangaista. Työtön on perusominaisuuksiltaan laiska ja huono. Ottamatta huomioon sitä, että työttömien määrä lisääntyy irtisanomisten myötä koko ajan. Siis ihmiset tässä näin huononevat ja heitä pitää siitä rankaista.

Osallistava sosiaaliturva voisi olla parhaimmillaan ihan hyvä ratkaisu joillekin työttömille. Sellaisille, jotka ovat jämähtäneet paikalleen ja lamaantuneet koska työtä ei vain löydy ja sitä ei jaksa edes hakea. Silti se ei voi ikinä olla järkevä suurimmalle osalle työttömiä kokonaisratkaisuksi kuten Kokoomus tuntuu haluavan koska suurin osa työttömistä menisi ihan mielellään töihin, jos saisi töitä. Lisäksi osallistava malli synnyttää kustannuksia, jotka tässä tapauksessa suuntautuisivat hyödyttömästi sellaisiin, jotka eivät tarvitse aktivointia vaan oikeaa työtä. Työttömyysongelma ei ratkea rankaisemalla työttömiä. Työttömät eivät ole pääasiallisia syyllisiä tähän taloudelliseen tilanteeseen. Pia Kauma on voinut vaikuttaa varmasti enemmän kuin yksikään työtön, miksi hän ei hae vikaa itsestään?

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Pia, olet väärässä. Suomessa tuetaan ihmisiä ei tarpeen mukaan, vaan kautta linjan. Jopa täysin hyvin toimeentulevia tuetaan. Jos joku on joskus tullut toimeen hyvin, häntä tuetaan myös sen perusteella, ettei hänen elämänlaatunsa laskisi (ansiosidonnaisuus). Suomen on ensisijaisesti lopetettava tämä hölmöily. Puhun nyt eläkkeistä, oli ne kansanedustajien eläkkeet, tai sitten ilmarisen ansiosidonnaiset, mutta rikkaille ne eläkkeet menee. Pois. Sitten pois ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset - koska näitä maksetaan veroista, vaikka ei kassaan kuuluisikaan! Eli pakko olla kassassa, ja pakko käyttää kassaa ja olla työtön, että saa rahansa takaisin. Ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset on vain tukea rikkaille, jotta ei tarvitse työttömyyden iskiessä myydä sitä BMW:tä ja kuulla vaimon nalkutusta - todellista hätää siinä ei ole. Tai entäpä asuntolainan korkojen lyhennys veroista? Jos on varaa ostaa 200 000 euron kämppä, niin ei kai sellaista kaveria tarvi nyt tukea vielä siihen päälle? Ei se ole hädässä! Pitää maksaa ne korot ihan itte. Ja myös pois kaikki kotitalousvähennykset, koska ne on vaan rikkaiden keittiöremppoja oikeasti. Kyllä ne vanhatkin kaapit ihan hyviä oli. Ei se ole oikeaa hätää, ne kuuluu maksaa omilla säästöillä, ja vain sellaisella säästävällä ja vahvalla henkilökohtaisella taloudella jotain oikeaa arvoa saadaan. Perustulo nimenomaan kannattaa siihen omaan taloudelliseen ajatteluun ilman sataatuhatta bonarijärjestelmää ja vähennystä. Se ei ota osaa eikä arpaa säästitkö eläkettä, olitko kipeä, oletko työtön, raskaana tai mitään. Se on joku hikinen muutama huntti käteen, että tolla on laskettu joku nominaalinen yksiö sulle ja muutama porkkana, koita elää. Ja se jos mikä kannustaa eteenpäin, miettimään omat sijoitukset, eläkkeet. Perustulon avulla voimme lopettaa palkan progressiivisen verotuksen, koska progressio on täysin jo hallittu siinä perustulossa. Matalapalkkaiset maksaisi vähemmän veroa, kuin ne saisi perustuloa jopa. Samalla kannattaisi ajaa muuten pääomatuloihin verotuspäivitys, että niistä menee myös kunnallisvero. Kyllä niin on, että mitä ikinä tuloja taloon tulekaan, pääoma vai palkka, niin pitäisi olla ihan samalla prosentilla. Muuten ihmiset kikkailee.

Mutta sitä mä vaan mietin, että matalapalkkaisuus tai nykyinen tempputyöllistäminen, niin onko näissä järkeä, koska verotuloja siitä ei synny? Pitäisi saada Suomeen ihan oikeaa työtä, josta tulee niitä tulojakin. Ei työ ole arvokasta työn takia, vaan sen rahan ja tuottavuuden takia. Work smart, not hard! Käpyjen kerääminen on ihan turhaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

EK/porvarit poistaa "työvoimapulaa" maataloudesta 9e/pv+toimeentulotuki:

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/kesko-ja-neste...

28.9-14
TE

MTK innostui työttömien saamisesta maatiloille

MTK innostui työttömien saamisesta maatiloille
Työttömiä pyritään kokeilussa työllistämään maatiloille. MTK:n johtajan mielestä on loistavaa...........

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten kepun ja Tiilikaisen 300e työttömille joka vaihtui 9e/pv+toimeentulotuki orjatyöksi yrittäjille.

On se hyvä kun "VAIN" 40 senttiä leivästä saava yrittäjä saa nyt ilmaiseksi leipojia siihen leipään.
Työttömistä jotka maksaa välillisillä veroilla ALVIT toimeentulotuestaan elantonsa hankkimisesta. Näin myös hänen verot hyödyttävät tuottajia 100%:ti.
Nyt hän saa jopa "lämpimäisiä" kotiin vietäväksi.Yhden leivän..

ISSUU - Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 06/2013 by ...
issuu.com/mageena-pro/docs/ylehti6_2013_netti
3.1.2014 - Linjaus on ankara työttömälle, sillä työstä syrjäytyminen sisältää suuren, .... Maatilan emäntä leipoi ja myi sivuelinkeinonaan leipiä myyntiin, kunnes .... uuden työvoiman rekrytoinnissa apuna oppisopimusta ja työharjoittelua.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

-Kiristyksiä työttömyysturvaan 5 • Vuonna 1994 työttömyysturvan peruspäivärahan saantikriteerejä (työssäoloehto ja enimmäiskesto) muutettiin yhdenmukaiseksi ansiosidonnaisen päivärahan kanssa. • Työttömät, jotka eivät enää olleet oikeutettuja varsinaiseen työttömyyspäivärahaan, alkoivat saada työmarkkinatukea, pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi • Pitkäaikaistyöttömät joutuivat työvoimaviranomaisten tehostettujen aktivointitoimenpiteiden kohteeksi • Työttömyysturvan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen ostovoima heikkeni inflaation
Leikkauksien ja osin lisääntyneen työttömyyden seurauksen köyhyys (tulot alle 60 % mediaanituloista) alkoi kasvaa • Erityisesti yksinhuoltajat kovilla View slide

”Lama-ajattelu” jäi päälle vaikka talous koheni 6
2008 alkoi uusi lama, leikkauksia jatketaan 7

• Perusturvan alhaisuus on viime vuosina herättänyt päättäjissäkin keskustelua •?????

Kelan tutkimus
Sosiaaliturvan välistäputoajat.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Puheenaihe: Vastikkeellisen sosiaaliturvan kokeilu kävi kalliiksi

2009. Valtion rahoittamassa projektissa työttömät tekevät töitä sosiaaliturvan vastikkeeksi.

KOTIMAA | 16.8.2013 YLE
Ken ei työtä tee, sen ei syömänkän pidä.
Ei sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) ehdotustaan sosiaaliturvan vastikkeellisuudesta vanhan sananlaskun moraalilla perustellut, vaan syrjäytymisen ehkäisyllä. Mutta aina tuo ajatus vilkkuu taustalla aiheen noustessa poliittiseen keskusteluun. Sisältyyhän se jo itse käsitteeseen: taloudellisen turvan vastikkeeksi on annettava jotain.

Ajatus ei ole uusi.

- Vastikkeellista sosiaaliturvaa on kokeiltu kainuulaisessa Paltamon kunnassa 2009 alkaen.

Valtion rahoittamassa hankkeessa kunkin henkilön

- työttömyysturva, asumistuki ja muut etuudet

-paketoitiin työllistettävän palkaksi.

He tekivät kunnallisessa työvoimata-lossa ja sen osoittamissa työpaikoissa työtä sen mukaan, mitä työehtosopimus tuntipalkaksi kullekin määrää. Yhdelle se oli 4,5 tuntia, toiselle täysi työpäivä. Tavoitteena oli luoda työpaikkoja, ehkäistä syrjäytymistä ja toivon mukaan säästää verovaroja.

Kokeilu sai alusta asti ristiriitaista palautetta.

Vuoden lopussa päättyvää kokeilua ovat seuranneet Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) tutkijat. Loppuraportit ilmestyvät talvella, mutta joitakin tuloksia tutkijat uskaltavat jo valottaa.

Puhtaasti taloudelliselta kannalta vajaan neljän tuhannen asukkaan kunnan kokeilu on ollut pettymys.

Valtion vuosittain sijoittamista vajaasta neljästä miljoonasta eurosta vain puolet on saatu takaisin säästyneinä sosiaalietuuksina. Mallin kustannuksia nostavat ennen kaikkea henkilöstömenot, koska järjestelmä ei toimi ilman palkattua henkilökuntaa.

Työvoimatalon työpajojen ja palvelujen tuotoista on kertynyt parisataa tuhatta euroa, mikä vastaa yhtä prosenttia kokeilun budjetista. Se ei oikein täytä tuottavan työn kriteeriä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Valtion vuosittain sijoittamista vajaasta neljästä miljoonasta eurosta vain puolet on saatu takaisin säästyneinä sosiaalietuuksina. "

Nyt ne menisi yrittäjien pussiin .Kuten työstä saatu tulos.
Veronmaksajien maksamana.

Anne Pylkkönen

Tuolla jossain ylempänä kirjoitettiin että nykyinen yhteiskuntäjärjestelmämme
"... on kone joka takoo kaikkia turpaan".
Ihan näin huonosti asia ei kuitenkaan ole.

Tämä kone ei tao turpaan ainakaan taloudellisesti Pia Kaumaa, tuskin Lasse Männistöä kuten ei myöskään Laura Rätyä, vain joitakin Pia K:n ehkä hyvinkin tuntemia nimiä mainitakseni.

Jokohan k.o. henkilöt ovat miettineet, montako tonnia seuraavan uuden virkanimityksen yhteydessä palkkaa päätettäisiin korottaa, viisi, kuusi - vai riittäisikö kolme???

*

Sieltäpä vihreältä oksalta jolle on kivunnut puoluepoliittisten "meriittien" avulla, on kiva katsella "kansaa" ja pyytää että ottaisivat kovempaa turpiin ettei moraali menisi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Työttömiltä,irtisanotuilta tukia pois ? Mutta:

http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset...
Vastiikeetonta tukea .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Rikkaat alkaa saamaan asumistukea

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014060618375288_u...

Käytännössähän tuo tarkoittaa sitä että virallisesti tulottomat superrikkaat yrittäjät ja sijoittavat saavat jatkossa halutessaan asumistukea.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

#147

Koska nuo asumistuet saa vuokranantaja (koska ne vähennetään toimeentulotuesta ja takuueläkkeestä.otetaan tulona huomioon ja vähennetään noista)Saa nuo vastiikkeettomana kelan kirstusta verovaroista 12x vuodessa.Jatkuvasti.
Olisiko ne myös syytä tehdä vastiikkeelliseksi?
Vanhusten ulkoiluttamista tms.
Nythän on niin että vanhukset ei pääse ulos . Eläimillekkin on EU:ta määräys siitä ja eläintenhyvinvointitukikin . Mutta ei vanhuksille.
Käsipareja tarvittaisiin siihenkin. Tekemätöntä työtähän on vielä paljon .

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Tero, Välimäen Kapa ja muut. Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ollut syyllistää työttömiä. Monet heistä ovat hyvin vaikeassa tilanteessa. Mitä pidempään ilman töitä, sitä vaikeammaksi tilanne menee monellakin tapaa. Itsekin olen ollut työtön, joten tiedän, millaista se on.

Olen sen kannalla, niin kuin aiemmin totesin, että tuo 300 euron suojaosuus, jonka nyt voi tienata menettämättä heti tukiaan, on sellainen hanke, jonka vaikutuksia kannattaa seurata tarkasti. Kannustaako se työttömiä ottamaan vastaan töitä, ja johtaako se heidän kannaltaan toimeentulon elämisen kannalta hyvään kierteeseen? Minusta se on sen väärti, että uudelle toimintatavalle kannattaa antaa mahdollisuus.

Yrittäjän sosiaaliturvan kehittäminen on asia, jonka ainakin itse laittaisin tulevaan hallitusohjelmaan, ketkä ikinä nyt siellä hallituksessa ensi kaudella istuvatkaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Suojaosa 300e ei koske toimeentulotuen saavaa työtöntä.

Kuten kepun ja Tiilikaisen 300e työttömille joka vaihtui 9e/pv+toimeentulotuki orjatyöksi yrittäjille.

Vehkaperä kesk
Arvoisa puheenjohtaja:
. Siksipä keskustan eduskuntaryhmän tekemä 300euron lakialoite on tervetullut edistämään sitä ajatusta, että työn tekeminen ja työn vastaanottaminen olisi aina kannatettavaa. Työtön voisi siis ansaita enintään 30 euroa sovittelujakson aikana menettämättä korvauksiaan.???????

Tukea maksetaan se määrä, jolla asiakkaan tukeen oikeuttavat menot ylittävät käytettävissä olevat tulot ja varat. Yleensä toimeentulotuen asiakkaalla on tuloja, esimerkiksi työttömyysturva tai sairauspäiväraha.
-Myönnettävä toimeentulotuki on tällöin vastaavasti pienempi.
Kela 2014

-Ja nythän on niin että kunnat on kuralla. Heille on annettu harkintavalta päättää tuista. 100e on tullut mahdolliseksi saada ilman että sitä vähennetään . Mutta harkinnan takia sitä ei monikaan kunta jätä vähentämättä.
Risikko itse sanoi-10 sosiaalitoimistoja olevan "mahdotonta" valvoa ?
Miksi? Jos Ohjeet ja lait on annettu niille.
Mutta jos käsittelijöille on ohjeeksi annettu suoraan Stvm:tä ministeriltä
"Aina tukia käsitellessä lasketaan vähentävästi"?
On selvää että tuet mitä kelan sivuilla lukee ei käytännössä päde.

Tuo verhous 300e toimeentulotuen päälle on täyttä puppua millä yritetään saada läpi tuo ilmaistyö.

Jos niin olisi kuka sen maksaisi? Veronmaksajien veroista Kela?
Vai yrittäjät?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
"Kannustaako se työttömiä ottamaan vastaan töitä...

Mitä töitä?
7.10-14 Neste ja Kesko irtisanoo yht.500henk.

Elokuun 2014 työllisyyskatsaus: 29 200 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuotta aikaisemmin
23.9.2014:

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli elokuun lopussa yhteensä 319 400 työtöntä työnhakijaa. Se on 29 200 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisestä kuusta 31 000:lla. Tiedot ilmenevät TEM:n Työllisyyskatsauksesta.

Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 4 600 enemmän kuin edellisen vuoden elokuussa eli yhteensä 43 800. Nuorten työttömyyksistä päättyi ennen kolmen kuukauden työttömyyttä tammi-elokuussa keskimäärin 67,7 prosenttia, mikä on 5,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 91 900, mikä on 15 900 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Vastaat ohi ja tuntuu siltä, että et ymmärrä saamasi palautetta, ei kukaan syytä sinua työttömien syyllistämisestä. 300€ suojaosuus on oikea suunta, mutta edelleen pelkkää kosmeettista näpertelyä. Ongelma ei ole pitkäaikaistyöttömät, vaan heidän asioitaan pyörittävä raskas ja tehoton byrokratia. Jos kerran olet ollut työtön, sinun olettaisi ajavan byrokratian purkamista ei sen lisäämistä.

Asenteesi, että ihmisille ei voi maksaa katteetonta rahaa perustuu ilmeisesti asenteeseen kuin tosiasioihin. Sosiaalipummeja on ja tulee olemaan aina, sille me emme voi mitään, mutta sen vuoksi ei pidä romuttaa koko systeemiä. Valtaosa työttömistä menisi varmasti töihin, mutta kun työttömäksi yleensä joudutaan töiden puutteen vuoksi, ei sosiaali- ja työttömyysetuuksien. Siksi "vastikkeellinen sosiaaliturva" kuulostaa hölmöläisen puuhalta; olet työtön ja siksi me laitamme sinut töihin jota ei lähtökohtaisesti ole. Mutta emme maksa sinulle palkkaa, koska sosiaalitoimisto. Yritä nyt oikeasti ymmärtää, että se täyttää orjuuden ja/ tai pakkotyön määritelmän. Työstä saatava korvaus täytyy olla palkka, ei toimeentulotuki tms.

Kuinka ikinä kukaan kuvittelee, että pakolla motivoiminen olisi tehokas tai järkevä tapa motivoida ketään? Kokeilkaa säädyllistä palkkaa, jolla tulee toimeen. Vastikkellinen sosiaaliturva on perse edellä puuhun kiipeämistä. Eriasia on sitten se, jos olet tarkoituksenhakuisesti luomassa Suomeen orjamarkkinoita, silloin ymmärrän hyvin, mutta en hyväksy. Jos kuvittelet toimivasti "isänmaan parhaaksi", olet vain sinisilmäinen hölmö. Tuskin haluat olla kummassakaan leirissä?

"300 euron suojaosuus, jonka nyt voi tienata menettämättä heti tukiaan, on sellainen hanke, jonka vaikutuksia kannattaa seurata tarkasti. Kannustaako se työttömiä ottamaan vastaan töitä, ja johtaako se heidän kannaltaan toimeentulon elämisen kannalta hyvään kierteeseen? Minusta se on sen väärti, että uudelle toimintatavalle kannattaa antaa mahdollisuus."

Kannattaisiko mielummin seurata tarkasti niitä, jotka kiertävät verovaroja Caymansaarille?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tuet muualla
Ylen MOT-ohjelma selvitti joidenkin Euroopan maiden myöntämän sosiaaliturvan määrän turvapaikan saaneille perheille vuonna 2013. Esimerkkitapauksena oli kahden työttömän aikuisen ja kolmen lapsen muodostama perhe, joka on tullut maahan äskettäin. Tukia myönnettiin seuraavasti:
1. Suomi 2 283 € / kk
2. Ruotsi 2 143 € / kk
3. Saksa 1 935 € / kk

Tein laskelman tuon mukaan .
Työtön toimeentulotukea saava esm.perhe saa 1792e/kk 5henk.
Erotus MOT:n laskemaan selittyy 3:n lapsen lapsilisä vähennyksellä joka vähennetään tuesta.
ero esim.perh. ja työttömän perh. välillä on n.480e/kk.
Joka on paljon 5:n hengen työttömän perheessä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tuon laskelman mukaan työttömältä 5heng. perheeltä viedään toimeentulotuesta
vuodessa 5 620e elannosta?
Lapsilisien vähennysten takia. Jonka muut tuloja saavat saavat vastiikkeettomasti.

Ei ihme että työttömät maksivat -94-05 Hornetit mitkä -90 luvulla tilattiin.
-05-14 otetuista lapsilisistä löytyy nyt rahat kai uusiin "hornetteihin"?

Lapsen toimeentulotukeen on sisälletytty "lapsilisä" -94 hintojen mukaan .
Mutta tämänpäivän hinnoilla ja Alveilla ne on pahasti jäänyt jälkeen .
Ei kukaan jolla lapsia on usko että
lapsen elantoon riittää n.270e-370e/kk.1kk/17v,vaatteisiin ,ruokaan ,koulutarvikkeisiin ym.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ilmaisen orjatyöntekijän lapsetn.270e-370e/kk/sijoitetun lapsen saama tuki elantoon:

Vuosi sitten helsinkiläisiltä sosiaalitoimistosta saatu tieto, että Helsinki maksaa 1200,-/kk/lapsi, siis kulu- ja hoitokorvaus yhteensä. Lisäksi tulee lapsilisä.

En tiedä, ovatko korvaukset nousseet tälle vuodelle.

Ja tiedoksi vain, että ei Helsinki mikään ainutlaatuinen tapaus ole maksujen suhteen. Nuo sosionomin ilmoittamat summat ovat minimihintoja, jotka siis joka on kunnan on maksettava VÄHINTÄÄN. Maksu määräytyy lapsen kotikunnan mukaan.

Niin että jos helsinkilä on 3 sijoituslasta 3x1200e=3600e,-/kk.
IL

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olisiko yrittäjillä peiliinkatsomisen paikka?
Päättäjien ja työnantajien puheet eivät oikein päde.Etenkin työttömien kohdalla.
"työhaluttomuus" on tuulesta temmattu ,ilmaistyön tekijöiden saamiseksi.

Jos niitä vapaita työpaikkoja on työttömälle mihin nyt heitä sijoitetaan niin miksi ne ei ole haettavissa työehtosopimuksien mukaisella palkalla?

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014100818728521_u...

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Kun asioita katselee laajemmalla perspektiivillä, alkaa ihmettelemään, miksi kokoomuslainen kannattaa vasemmistolaista politiikkaa. Ei hän kannatakaan, vaan tämä asia on pieni päätös siinä muiden pienten päätösten ketjussa, jolla meitä valmistellaan Euroopan Yhdysvaltoihin ja TTIP -vapaakauppasopimukseen.

Alimmaisena olevan linkin blogissani perustelen asiaa tarkemmin.

Sitaatti:

"...Juuri loppuraporttinsa valmiiksi saanut Työelämäosallisuuden kehittäminen sosiaalihuollossa -työryhmä esittää tilalle lakia työikäisten sosiaalisesta kuntoutuksesta. Se tulisi voimaan vuoden 2017 alusta.

"...Uusi laki jakaisi kuntoutettavat kahteen ryhmään: työelämään pyrkiviin ja niihin, jotka eivät työelämään kykene.

Työelämään pyrkivillä sosiaaliseen kuntoutukseen osallistuminen olisi velvoittavaa samaan tapaan kuin kuntouttava työtoiminta on nyt. Heillä kuntoutus edistäisi työelämävalmiuksia. Aika näyttää, eroaako se kuntouttavasta työtoiminnasta muutenkin kuin nimeltään.

Osallisuutta edistävää sosiaalista kuntoutusta järjestettäisiin niille, jotka eivät työelämään kykene. Siihen osallistuminen perustuisi vapaaehtoisuuteen, ei pakkoon. Kuntoutus voisi Pöyhösen mukaan olla vaikkapa vapaaehtoistyötä, ja siinä järjestöt ovat tärkeitä toimijoita.

Julkisuudessa ja etenkin sosiaalisessa mediassa on kohta vuoden verran kohistu osallistavasta sosiaaliturvasta. Se ei kuitenkaan varsinaisesti liity tähän lakiuudistukseen.

”Mutta totta kai, kaikki liittyy kaikkeen”, Pöyhönen toteaa. Pöyhönen on lojaali entiselle ministerilleen. Hän ei kerro, että osallistavan sosiaaliturvan kehittäminen alkoi vähän yllättäen silloisen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok.) aloitteesta. Ensin Risikko puhui julkisuudessa sosiaaliturvan vastikkeellisuuden lisäämisestä, kunnes muutti käsitteen osallistavaksi sosiaaliturvaksi. Kohderyhmät ovat pitkälti samat kuin kuntouttavassa työtoiminnassa nykyään, ja tarkoituksena on muun muassa lisätä sosiaaliturvan yleistä hyväksyntää yhteiskunnassa.

Osallistavan sosiaaliturvan työryhmä kokoontui ensimmäisen kerran alkuvuodesta. Kesällä hankkeeseen valittiin kuusi kokeilukuntaa. Monet niistä toteuttavat kokeilun osana kuntouttavaa työtoimintaa. Syyskuussa mukaan otettiin vielä kolme järjestöä. Kokeilut päättyvät jo vuoden lopussa, ja loppuraportin on määrä valmistua helmikuussa. Silloin pitäisi selvitä, mitä osallistavalla sosiaaliturvalla oikein tarkoitetaan..."

Jos Pia Kauma ei kansanedustajana tulossa olevasta lakimuutoksesta tiennyt, ihmettelen. Kansanedustajathan lakeja ovat laatimassa. Kokoomuslaisena hän on varmasti hyvin perillä myös siitä, kuinka verovaroin toteutettavat työvoimapoliittiset toimenpiteet eivät ole kovinkaan yrittäjäystävällisiä: varsinkin pienemmillä paikkakunnilla ne aiheuttavat usein markkinahäiriöitä. Muiden yrittäjien on vain sopeuduttava, kunnes häirikkö poistuu tukirahojen loppuessa. Yleensä siihen menee aikaa noin vuosi. Miten kilpailet yrittäjän kanssa, joka voi saada työpanoksensa ilmaiseksi? Suomalaisesta halpatyövoimasta on tehty jopa vientituote (muitakin esimerkkejä hyväksikäytöstä löytyy tarvittaessa). Kokoomuslaisena Kauma tietää myös sen, että kun kotimainen ostovoima sisäisen devalvaation seurauksena hiipuu koko ajan, tarkoittaa se pienten ja keskisuurten yritysten hidasta kuolemaa. Mikä ei ainakaan lisää työllisyyttä.

Mutta eihän Kokoomus loppujen lopuksi olekaan kiinnostunut kotimaisen pienyrittäjän arjesta kun tähtäimessä ovat suuremmat finanssipoliittiset asiat: liittovaltio ja vapaakauppasopimus. Nykyinen hallitus pitää osallistavan sosiaaliturvan kehittämistä kuitenkin niin tärkeänä, että se mainitaan erikseen pääministeri Alexander Stubbin kuusisivuisessa pätkähallitusohjelmassa.

Kokoomus ei ole ainoa syntinen, aktiivista työllisyyspolitiikkaa ovat kannattaneet ainakin myös SDP ja Vasemmistoliitto. Idea on demareiden ajatuspajasta ja aktiivipolitiikka on uudelleenherätelty henkiin Tarja Filatovin ollessa työministerinä v. 2006. Sekin huomioon ottaen Kauman kirjoitus on merkillinen. Osallistavan sosiaaliturvan arkkitehteina ovat puolestaan häärineet Risikko (kok), Ihalainen (sdp) ja Rauman sosiaali- ja terveysjohtaja Antti Parpo. Paltamon kalliin ja epäonnistuneen täystyöllisyysmallin yhtenä taustapiruna toimi puolestaan Anne Huotari (vas)..."

http://karilaurila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177426...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Työtön 9e/pv ja kok "työnteon mahdollisuuksia ja kannustavuutta parannettaisiin"?

Toimeentulotukea saavat perheet eivät käytännössä saa noin 100 euron lapsilisää, koska se vähennetään kokonaisuudessaan perheen toimeentulotuesta. Katainen ymmärtää ongelman, mutta ei muuttaisi käytäntöä suoraan.

– En muuttaisi kuitenkaan järjestelmää tältä osin. Haluan löytää keinoja, miten yksinhuoltajaperheissä työnteon mahdollisuuksia ja kannustavuutta parannettaisiin sekä tuloloukko-ongelmat pystyttäisiin karsimaan. Toimeentulotuessa, joka on viimekätinen tukimuoto, tulosidonnaisuus pitää säilyttää, sanoo Katainen lehdille.

Katainen säilyttäisi hyvätuloisten lapsilisät ennallaan.

– Periaatteessa ajatus hyvätuloisten lapsilisien leikkauksesta kuulostaa hyvältä, mutta sillä ei paljon säästöjä kerättäisi, hän perustelee.
US 28.1.2011

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Valitettavasti en pysty kaikkiin kommentteihin vastaamaan, kun niitä on niin paljon, mutta olen kyllä lukenut kaikki. Kiitos niistä. Erityisesti niistä, joissa on todella pohdittu asiaa eikä vain keskitytty ampumaan alas ajatuksia vain sen takia, että esittäjänä on kokoomuslainen poliitikko.

Kari Laurila kysyy, enkö ole lainsäätäjänä tietoinen asiaan liittyvistä lakihankkeista. Vastaus on: kyllä olen ja erityisesti kokoomuslainen ministeri Paula Risikko ansaitsee kiitoksen osallistavan sosiaaliturvan eteenpäin viemisestä. Tuossa kirjoituksessanihan juurikin toin esiin muutamia asioita, joita STM:n väliraportissa esitettiin. Viittauksesi TTIP-vapaakauppasopimuksen kritiikkiin antaa viitettä poliittisesta taustasi, mutta mikäpä siinä, se on ihan ok. Poliittisesti virittyneitä ovat olleet myös mm. Välimäen Kapan ja Pekka Pylkkäsen kommentit. Kun aletaan puhua Cayman-saarten veroparatiiseista päästään vasemmistoliiton lempiaiheeseen paitsi viime eurovaaleissa, myös eduskunnan täysistunnoissa. Vihreiden esittämässä perustulomallissa ja vasemmistoliiton perustulomallissa molemmissa lähdettiin siitä, että tuloverotus nousee nykyisestä merkittävästi. Jos halutaan, että ihmisille jää enemmän rahaa käteen, on verotusta päinvastoin alennettava.

Juho: olet ymmärtänyt verotuksesta tehtävän kotitalousvähennyksen väärin. Sillä kannustetaan ihmisiä tekemään remontteja ja ostamaan palveluita eli työllistämään suomalaisia. Olisihan se tietenkin hienoa, jos ne pystyisi säästöillä teettämään, mutta Suomessa hyvin harvalla on niin hyvä tulotaso, että pystyisi säästämään palkastaan suuria summia. Meillä on kansainvälisesti katsottuna pienet tuloerot ja keskituloisilla - edelleen - kansainvälisesti katsottuna korkea verotus, josta ei perusmenojen jälkeen jää säästöön paljoakaan. Ja vielä: omistusasunnon korkojen verovähennysoikeus on antanut suomalaisille mahdollisuuden edes yhdentyyppisen omaisuuden kartuttamiseen: oman asunnon. Minusta se on ihan hyvä juttu. Edelleen vertaan järjestelmäämme vaikka ruotsalaiseen tai tanskalaiseen, jotka ovat asunnonomistajalle paljon epävarmempia järjestelmiä.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Liittovaltiospekulaation ohitit. Myönnätkö, että näiden pienempien päätösten (sisäinen devalvaatio on kyllä isompi juttu) tavoitteena on tasoittaa tietä liittovaltiokehitykselle?

Jos ymmärsit poliittisen taustani vasemmistolaiseksi, enempää ei voi väärässä olla.

Olen sitoutumaton mutta äänestäisin Perussuomalaisia jos vaalit pidettäisiin nyt.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Kyllä ne tuloerot on ihan jäätäviä oikeasti. Siivooja ehkä bruttoaa 1700e/kk, kunnallislääkäri 6000e/kk, joku trafin työntekijä (tyhjäntoimittaja) 4000e/kk, YLEn toimitusjohtaja 10000e/kk, ilmarisen toimitusjohtaja 40000e/kk. Mutta se alin siivoojakin maksaa palkastaan lähes täyden mediamaksun sekä vielä noi ilmarisen eläkkeet, joita se ei koskaan näe.

Ja en mä halua ostaa taloa tai rempata sitä tässä taloudessa just nyt. Jos mä vaikka haluan ostaa 200 000 eurolla UPM:ää ja asua vuokralla, niin sen täytyy olla ekvivalentti sijoitus sen omistusasumisen kanssa - eli osakelaina pitäisi yhtälailla pystyä vähentämään sitten verotuksesta. Vähintä mitä voitaisiin tehdä on, että vuokran voisi vähentää verotuksesta, koska silloin vuokralla asuminen olisi taloudellisesti järkevämpää omistamisen suhteen. Omistanen on vähän tyhmää, ellei ole 100% varmuutta työpaikan säilymisestä seuraavat 25 vuotta. Täällä teollisuudessa sellaista takuuta ei kukaan voi antaa - eri asia jos on kunnallinen lääkäri. Vuokralla asumisessa ei olisi mitään vikaa, sitä ei vain palkallisille tueta yhtäläisesti kuin omistusasumista. Mutta uskon, että kaikki hyötyy siitä, että ihmiset muuttaa vuokralle lähemmäs töitään, kuin että väkisin asuvat siellä ostamassaan kartanossa ja ajavat 100 km eri suuntiin töihin aamulla. Siinä elämistavassa ei ole mitään tulevaisuutta, ja kyllä tein pitäis se tietää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
"kotitalousvähennyksen. Sillä kannustetaan ihmisiä tekemään remontteja ja ostamaan palveluita eli työllistämään suomalaisia".

Eli rikkaille tulonsiirto. Takuueläkkeellä olevalta vie pienestä eläkkeestä siivouspalvelut mummoilta viimeisetkin rahat.

Sehän "Fantastinen" uudistus. Esim."Pation rakentamiseen"(J.Katainen)
Harvalla eläkeläismummolla on patiota. Vuokra asunnossa työttömälle patio on haave,toimeentulotuella.
TYöllistää? Ulkolaisia hoivapalveluja.Totta. Verovaroista.
Kuten ulkomaalaista firmaa ja niiden "työttömiä" loma-asunnon pation rakentamisessa. Verovaroilla.
Sehän muutettiin porvarien taholta koskemaan myös ulkomailla teetetystä työstä.
Eli työllistää,muttei täällä.
Yleensä noissa "hyviä" tarkoittavissa päätöksissä on omalehmä ojassa lähinnä.

Kuten Ruuan Alvin alennus. Söi eläkeindeksi joka vei kaikista kelan tuista indeksikorotuksen .Lapsiperheille 1.3.2011 40 senttiä.Työttömille 0e.
Maksetatavaksi tuli
Energiaveron korotus
makeis ja juomavero
1%Alv korotus kaikkiin muihin
1,2 Mrd kelamaksun poiston korvaavaan rahoitukseen .
Niille työttömillekkin 9e/t
jo-10-14

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

# 166.

Kulutustutkimus/ Tilastokeskus.

Remonttitöistä tehtävien vähennysten osalta tuloryhmien väliset erot olivat pienempiä. Vähennyksen käyttö yleistyy viidennestä tulodesiilistä alkaen ja kasvaa voimakkaasti yhdeksännen ja kymmenennen kohdalla. Suurituloisimman desiilin kotitaloudet käyttävät vähennystä 2-3 kertaa useammin kuin viidennestä kahdeksanteen desiiliin kuuluvat keskituloiset kotitaloudet. (Kuvio 2.)

Niilola ja Valtakari arvioivat, että kotitalouksien suurituloisin kymmenes saa itselleen noin puolet kaikille kotitalouksille vähennysten kautta tulevista veroetuuksista.

-Näillä talouksilla olisi varaa ostaa tarvitsemansa palvelut ilman verotusetuakin; hyvätuloisimpien talouksien osalta kotitalousvähennysjärjestelmän yhteiskunnallinen mielekkyys pohjautuu

"työllistämistavoitteisiin". Niinpä. Kuten tämänkin "hyvää" tarkoittava työn teettäminen ,tulottomilla.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

En ole minkään puolueen jäsen. Jos kommenttini on mielestäsi poliittisesti värittynyttä, se johtuu omasta väristäsi.

"Erityisesti niistä, joissa on todella pohdittu asiaa eikä vain keskitytty ampumaan alas ajatuksia vain sen takia, että esittäjänä on kokoomuslainen poliitikko."

Vai niin. Ei se mitä olet, vaan mitä sanot. Minun osaltani keskustelu on ohi. Et kuuntele.

Jyrki Paldán

"Kun aletaan puhua Cayman-saarten veroparatiiseista päästään vasemmistoliiton lempiaiheeseen ..."

Näenkö unta vai laukooko kansanedustaja oikeasti tämmöistä soopaa?
Jäikö minulta jotain pahasti ymmärtämättä vai tarkoittaako tämä tosiaan "argumenttisi on invalidi, koska vasemmisto on samaa mieltä"? Riippumatta puoluekannasta, veronkierto veroparatiiseihin on yksi suurimmista kansantaloutemme riippakivistä. Paljon pahempi kuin nykyisenkokoinen julkinen sektori.

"Jos halutaan, että ihmisille jää enemmän rahaa käteen, on verotusta päinvastoin alennettava."

Valitettavasti Susanna Koski(kokoomusnuoret) meni jo möhläisemään että 75% kotitalouksista on verotulojen nettosaajia. Veroluontoisten varainsiirtojen alentamisesta siis seuraa että 75%:lle talouksista jää entistä vähemmän käteen. Tarkoitit siis varmaankin että varakkaammille ihmisille jää enemmän rahaa käteen. Voisit vain seuraavalla kerralla tuoda sen selkeämmin ilmi, ettei vain kenellekään jää väärää käsitystä asiasta.

"Meillä on kansainvälisesti katsottuna pienet tuloerot ja keskituloisilla - edelleen - kansainvälisesti katsottuna korkea verotus, josta ei perusmenojen jälkeen jää säästöön paljoakaan."

Mutta rikkaiden verotus on keskitasoa tai jopa matalaa. Ellei rikkaisiin uskalleta koskea on luonnollisesti keskiluokalta pakko ottaa kaikki. Köyhillä kun ei ole mistä ottaa. Mitä jos otettaisiin ne pääomatulot siihen saman ansiotulojen progressioon mukaan että saataisiin oikeudenmukainen verotus ja niille keskituloisille hieman hengähdystilaa?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ai että työtön??Just,just..300 ns."suojaosa"(herrojen lounaan hinta)vähentää saman verran as.tukea ja kun vuokrat nousivat juuri sopivasti,nousikin oma osuus vuokrasta,outoa,eikö?
Tämäkin temppu tehtiin huijauksen varjolla äänien kalastelua.Suojaosasta ei siis hyötyä ollut kuin lammaslaumalta ääniä kalastettaessa.JOS se olisi ollut vaikuttamatta as.tukeen,olisi asia ollut ehkä toinen.Älkääkä unta nähkö että sossutanttojen luukulle menee kukaan nöyryytettäväksi vapaaehtoisesti,perheille seuraukset tramaattisia.es.Huostabisnes on seurausta kokoomuksen ja sdp:n yhteisestä perheitä halveksivasta politiikasta.SITRA(eduskunnan alaisuudessa toimiva rahoittaja jne."itsenäisyyden rahasto"?????hah,hah) edesauttamassa sijoituksineen bisnestä.

Suomessa on ilmaistyötä teetetty jo 1990 eteenpäin,älkää kuvitelko etteikö ihmiset muista tai tiedä.90 perustetut pajat nuorille eli samaa touhua jonka nimi "uudistettiin"nuorisotakuuksi.90 Luvun toiminta laajeni koskemaan kaikkia ikäryhmiä ja ammatti ihmisiä,koska maa ajettu konkurssiin.Nämä löpinät ilmaistyön teettämisestä ovat täyttä skeidaa,systeemit ovat käytössä olleet jo joka tasolla,moni vaan ei tiedä eikä muista.Sama koskee muutakin valehtelua mitä esitetään uutena asiana.

Te jotka saatte tuhansia euroja tarinoinnista rahaa,eli saman kuin osa-aika,nolla,pätkätyöläinen (SIIS OIKEASTI TYÖTÖN)vuodessa.Kokoomus ei aja ihmisten asiaa,katainen ja sdp hyvä esimerkki,sossukokoomus ja sdp.Jaeltiin rahaa kreikkaan jne.kun kataisen mielestä sdp niin vaati,sitähän se aikuinen mies itki tentissäkin,"kun sdp vaati"takuita joustoluottoon,eihän hän muuten olisi kreikalta mitään....

Sen verran joustavaa oli ,ettei suomelle tule latiakaan takaisin,veronmaksajien rahat varastettiin kuten 1990.Sama suuntaus on menossa,EU on vain tullut mukaan ryöstöhommiin.Nyt konkurssiin 90 ajettu Suomi myydään velkaorjaksi uusilla konsteilla,EUn opeilla.Ihmetellä täytyy ettei herätystä tapahdu.EUlla ei tee mitään,kuppaaminen on sen periaate jota kokoomus eupääministereineen ajaa ainoana tavoitteenaan.Suomi EI ole ollut ikinä historiansa aikana näin ala-arvoisessa asemassa kuin nyt nämä sekoomus hallitukset ovat saaneet aikaan.

Minusta on halveksittavaa etteivät edes ministerit tiedä missä Suomi menee,hyvä esimerkki sos.ja muut ministerit es.Risikko,Huovinen Räty jotka kannattavat huostabisnestä,halveksivat perheitä jne.Tämäkin saasta olisi tutkittava perin pohjin,vaikka isot herrat eivät sitä hyväksykkään.
Kaltoikohtelut,seksuaaliset hyväksikäytöt,lääkitykset,perheistä erottaminen jne.jne.

SDP guzenina vielä aikanaa yritti huostabisnekseen puuttua,mutta ministerin pesti lopettikin perheiden asioista välittämisen tykkänään.Edes lasten kaltoinkohtelusta huostabisneksessä ei ole tullut mitään ulos,sitäkin vastustettiin selvityksen tekoa.Salailu ja rikokset ovat tutkimatta satojen lapsien kohdalla ,edelleen sama tahti jatkuu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Nyt kyllä puhut puppua. Kyllä nuo kaikki oli aloitettu -07-11 Porvarihallituksen aikana.
Huostaanotot? Attendo,muutama päättäjäkin ym.hyvä bisnes joka on räjähtänyt käsiin.
Miksi? Porvarien 1994 leikkauksista työttömiltä kaikki kelan muut tuet pois.
Siihen päälle työttömyyys ja toimeentulotuki.
Mitään apua ei anneta köyhimmille. Ei käy mielessä että se työttömänkin lapsi on tuleva veronmaksaja ja veroja maksava palkansaaja.Ehkä yrittäjä.
Ellei köyhyys vie huostaanottoon,syrjäytymisen ,huumeisiin tms.
Suomi oli -90 laman jälkeen 11 rikkain valtio-03-09 .Mitään korjauksia ei tehty ,niille keltä eniten leikattiin .
-09 omien pankkien pelastamisen jälkeen, jo vuorossa taas pankit. Nyt vain EU:n suuret pankit. Nekin perusteltiin työllisyyden vuoksi.Kuten joka veronpoisto tai verohuojennus hyvätuloisille.Suomen piti tehdä rahaa tuolla lainaamisella,kehui Katainen ja Vanhanen?
Koskahan ne "hyvät" tuotot saadaan ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jaettiin rahaa sossu/kok?
Porvarihallituksen sopimuksia mitä oli tehty
-09-10-11 ei yksi SDP 42:la edustajalla voi niitä kumota. Porvarienemmistö eduskunta -91 lähtien .
Miksi? Kansa on tilannut vaalipäivänä -91-03-07-11 -15?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Koko Ilmarisen kymmenhenkinen johtokunta saa yhteensä noin miljoona euroa kuluneelta kolmivuotiskaudelta. Bonukset maksetaan vuoteen 2016 mennessä yhtiön sijoitustoiminnan onnistumisen mukaan. Johtajien lisäksi Ilmarisen lisäbonusjärjestelmän piirissä on 40 henkilöä.

Suomen suurimman eläkeyhtiön Varman palkkioselvitys ei paljasta lisäbonusten suuruutta. Toimitusjohtaja Matti Vuorian ansiot voivat kuitenkin Helsingin Sanomien mukaan kasvaa parhaimmillaan noin puolella miljoonalla eurolla.

Kummassakin eläkeyhtiössä lisäbonusjärjestelmää on päätetty jatkaa ainakin vuoden 2015 loppuun asti. Bonusten ohella eläkejohtajat saavat aikanaan tavallista työeläkettä korkeampaa eläkettä.

Työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma aloittavat tänä vuonna johtajiensa palkitsemisen lisäbonuksilla, jotka maksetaan palkan ja tavallisten bonusten päälle, kertoo Helsingin Sanomat. Työeläkejärjestelmän varoista maksettavat lisäpalkkiot pulitetaan vuosien 2010–2012 saavutuksista.
(siis hetkinen?!!!)

HS:n mukaan Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas saa 268 680 euron lisäbonukset. Kolmen vuoden aikana Sailaksen peruspalkka oli 1,5 miljoonan euroa, jonka päälle hän sai 387 000 euron kannustinpalkkiot.

http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2013/08/12/hs-...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

http://www.taloussanomat.fi/raha/2014/05/02/hs-pal...

Näihinkin tarvitaan eläkeiän nostoa .
Kuten maatalous ja yritystukiin .
9e/pv ilmaistyötä tekeviltä,ansiosidonnaisilta työttömiltä,5e/"Virolaisilta" ,yli.milj.eläkeläisiltä veroja niihin ei kierry.
Kuten ei 1,8 mil."työvoimapulan" poistajiltakaan .
(ulkomaiselta halpatyövoimalta)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Omaishoitajia on 250 000:ta. Vain 36 000:ta saa omaishoidontukea Kelasta?
Juuri STT omaishoitajat säästää valtiolle 3 Mrd/v.
Nyt heidän maksuja korotettiin 18 000e:la? Veronoikaisua ei tehty vaikka Häkämiehen (kok)vaalilupaus oli tuo-07. Eläkeläisten ja omaishoitajien veron oikaisu.-03 Hysälä (kesk) 300e/kk lisää eläkeläisille.(vaalilupaus)
Tuli. -06 6 euroa. Mutta kelasta kohta hyvä eläke itselle.
85v-vanhus hoitaa toista 85v-vanhusta.Ilmaiseksi? Tehtävä kuuluu kunnille.
Eläinten hyvinvointitukia maksetaan n.300milj./v.
Turkistarhaajien-Maatilayrittäjien lomittajat verovaroista?
Yrittäjät saa jo ilmaista työvoimaa veronmaksajien piikkiin.
Verotietojen mukaan edm. yksikään ei seiso Hurstin leipäjonossa .Mutta työtön,eläkeläinen,lapsiperheet,omaishoitajat kyllä.Jono vain kasvaa kertoi kirkon työntekijä.
4milj/kg /v EU:n ruoka-apua ? Onkohan Arkadianmäelle valittu väärät ihmiset?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Missä on työpaikat?
Hyvä esim. mikä on vieläkin voimassa. Joka kaupunki käyttää Virolaisia rakennusmiehiä urakoihinsa.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusi...

Nämä saavat myös toimeentulotukea,lapsilisät ja kotihoidontuet kotimaahansa. Myös työtömyyskorvauksen ½v jos työt täällä loppuu. Kukahan Virossa vahtii onko ne vielä "Työttöminä" kun kotimaassaan on?
Kela ja sossuko? Kuten täällä.
EU:n sopimus.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

# 177

Tämän takiahan tuo pääätettiin . Nyt on sama tilanne.

RT: Rakennusalan työttömien määrä voi nousta yli 50 000:een ensi talvena
TALOUS 21.04.2009
Rakennusteollisuus RT ry:n tuoreen suhdannekatsauksen mukaan talonrakentamisen jo nyt heikko tilanne synkistyy ilman pikaisia korjausliikkeitä edelleen johtaen yli 50 000 rakentajan työttömyyteen ensi talvena.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus erään porvaripäättäjän vaalimainoksesta 2011:

”Yhteiskunnan todellinen sivistystaso mitataan siinä, kuinka se kohtelee heikoimpia jäseniään”.

Olen 100% samaa mieltä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

# 162 Pia Kauma

"Sosiaalinentuki"!

Pienituloisten/tulottomien.Nyt myös hyvätuloisten:

Asumistuki valuu rikkaille
31.1.2014 Keskisuomalainen

-Kansalaisten perusturvaa parantava asumistuki on kääntynyt markkinataloudessa heikommassa asemassa olevien köyhdyttämisvälineeksi, rahastusautomaatiksi rikkaille.

Vuokrasäännöstelyn purkamisen jälkeen miljardeja euroja on siirtynyt rikkaimman tuloluokan taskuihin, kuka tietää, josko osa myös veroparatiiseihin. Sen jälkeen kun tuo säännöstely purettiin, yhteisistä verovaroistamme kustannettua asumistukea on maksettu yli 17 miljardia euroa. Tulonjakotilastojen mukaan siitä yli puolet on ohjautunut ylimmälle tuloluokalle ”piiloteltuna” ja hiljaisena tulonsiirtona.

On käsittämätöntä, että tästä tulonsiirrosta kansakuntamme rikkaimmille ovat sekä poliittinen eliitti että muutkin etujaan puolustavat aivan hiljaa.(Kansan "edustajat")

Kenen taskuun ovat oikeasti menneet vuoden 2005 jälkeen tapahtuneet asuntojen neliöhintojen lähes 50 prosentin nousut? Myös vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen kuukausivuokrien hyppääminen pilviin muistuttaa osaltaan järjettömästä ahneudesta ja on Rousseaun tarkoittamaa rikollista ja siksi rangaistavaa toimintaa.

Kun pankkipiireistä tulleen viestin mukaan inflaatiolta voivat suojautua vain rikkaimmat, on outoa, miksi yhä sokeasti uskotaan vapaan markkinatalouden teorioihin sekä sen ihmeelliseen taikavoimaan. Kilpailukyky on yksinkertaistettuna kykyä ”myydä muita halvemmalla”. Silloin rakennemuutos ja jatkuva kilpailukyvyn lisääminen johtaa uusiin irtisanomisiin. Se näkyy myös asumistuen saajien määrän kasvuna.

Vuonna 1998 yleistä asumistukea saaneita oli alle 140 000 ruokakuntaa, viime vuonna noita ruokakuntia oli lähes 200 000. Asumistukien koko määrä tarkoittaa
-yli 700 000 henkilön köyhdyttämistä sekä samalla
-noin 700 miljoonan euron tulonsiirtoa rikkaimmalle tuloluokalle vuosittain.

Summa vastaa lähes kahden vuoden tuomioistuinten ja oikeusavun kustannuksia tai on yli kaksi kertaa suurempi kuin eduskunnan, tasavallan presidentin sekä valtioneuvoston kustannukset yhteensä. Tähän, koko poliisitoimen kustannusten suuruiseen tulonsiirtoon rikkaimmille meillä ei kansakuntana yksinkertaisesti ole varaa. Järjestelmää on muutettava.

Asiaan puuttuminen vaatii asioiden laajempaa ymmärtämistä sekä sen oivaltamista, että vapaa markkinatalous on teoreettiselta pohjaltaan murtumassa. Kaikkine välineineen se tuhoaa kansantaloudet ja yhteiskuntarakenteet yksittäisten eliittiryhmien hyväksi.

Tiivistettynä kahteen mietelmään: ”Rikkaimman suurin taloudellinen hyöty on siinä, että köyhin yhteiskunnan jäsen kykenee elättämään itsensä omalla työllään” ja ”silmittömän ahneuden ainut toimiva vastavoima on pelko menettää koko omaisuutensa”.

Yrjö A. Palosuo

yhteiskuntatieteiden tohtori

Kuopio

JK.Toimeentulotuessahan tuo asumistuki otetaan tulona huomioon ja vähennetään tuesta.
Kuten myös takuueläkkeestä.
(ei siltä jolla on omaisuutta ja pääomatuloja?)
kela

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus 185:
" Asumistukien koko määrä tarkoittaa
-yli 700 000 henkilön köyhdyttämistä"

3.9.2009
YLE/STT
Suomessa on 700 000 köyhää

-Köyhyys lisääntyy Suomessa. Tulojen perusteella köyhäksi luokiteltuja on jo yli 700 000. Vielä pari vuotta sitten köyhyysrajan alapuolella eli 100 000 ihmistä vähemmän.

Pekka Heliste

"Esimerkiksi Paltamossa vuosina 2009–2013 toteutetussa työllisyyskokeilussa työttömyysprosentti saatiin pudotettua seitsemästätoista neljään."

Tämä johtui siitä, että Paltamon kokeilussa työttömän tuet laskettiin yhteen ja hänelle maksettiin tuki palkkana.Kunta voitti tossa, kun tuesta maksettiin nyt veroa,toimnetulotuki ja moni muu tuki on veroton.

Työlliseksi luetaan taas , kun tekee yhden tunnin palkallista työtä kahdessa viikossa

Eli kyse oli tempputyöllistämisestä

Käyttäjän MattiOlkinuora1 kuva
Matti Olkinuora

Paltamon mallissa tukien yhteissummasta ei tullut bruttopalkkaa vaan nettopalkka, jonka päälle laskettiin vielä jokin lisäkorvaus, eli palkan päälle tulivat verot ja työn sivukulut.

Pekka Heliste

Paltamon kokeilun jälkeen työttömyys nousi entiselle tasolle ja hieman korkeammaksikin.

Nimittäin paikallinen Veijon Esso meni konkurssiin kun paikalliset työttömät menivätkin juomaan aamukahvinsa työpajalle ja turinoimaan sinne eivätkä Veijon Essolle.

Mikäs sen mukavampi kuin, että kunta järjestää lämpimän turinapaikan ja tarjoaa kahvit, pullat ja ruuatkin ja maksaa palkkaakin

Pekka Heliste

Eniten paltamon kokeilu työllisti virkamiehiä, laskin loppuraprtin lopusta projektiin osallistuneiden virkamiesten määrän ,sekosin tosin jossain 100 paikkeilla.

On varmaan ollut kiirettä kun on joutunut matkailemaan Kainuuseen ja talvella on voinut lasketella ja kesällä pelailla golfia

Mutta Kokoomushan onkin virkamiespuolue ja se haluaa Suomeen lisää virkamiehiä

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tulin siihen tulokseen että 200 eduskuntaan valitun "maan ja kansan "edunajaa" ovat täysin hakoteilla .
Ongelmahan EI ole työttömissä. 85% varmasti ottaisi palkkatyön vastaan. 15% ehkä olisi sairaita tai moniongelmaisia.
Nyt ongelma on siinä että Suomesta on hävinyt EU/-90 jälkeen
-Palkamaksu halukkuus.
Olisiko vihdoinkin se vastiikkeellisuus siirrettävä sinne mihin ne "työllisyyden" vuoksi rahat on valunut?
(työttömiähän ei tule ellei yritykset sano irti työntekijöitään)
Työttömän sanktiot /karenssit (tuen maksun lopettaminen)olisi siirrettävä yrityksille. Tuntuva summa joka irtisanotusta.Eiköhän into irtisanomisiin vähenisi?

Kotimaa

-Jopa sadattuhannet suomalaiset työskentelevät yrityksissä palkatta tai vaillinaisella palkalla, kertoo Sunnuntaisuomalainen. Lehden mukaan tukityö tai harjoittelu johtaa vain harvoin työllistymiseen, vaikka sen pitäisi lain mukaan näin tehdä.

Harjoittelijoina ja tukityöllistettyinä työskentelee Suomessa ainakin 115 000 ihmistä – tai 400 000, jos mukaan lasketaan myös toisen asteen opintoihin kuuluva pakollinen harjoittelu.

Tukityön vuonna 2009 päättäneistä 49 349 henkilöstä vajaa kolmannes oli kolmen kuukauden kuluttua työssä avoimilla työmarkkinoilla, siteeraa Sunnuntaisuomalainen Työ- ja elinkeinoministeriön raporttia. Vielä heikommin työllistytään yleisimmästä nuorille kohdennetusta aktiivitoimesta, työmarkkinatuen työharjoittelusta.

–Työharjoittelun jälkeen työllistyneiden määrä oli vain 12,3 prosenttia. Silti harjoittelua tarjotaan tarjotaan nuorille jatkuvasti, lehti kirjoittaa.
Muut asiasanat:
työllisyys, työharjoittelu, Kotimaa

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sanotaan ettei työttömistä löydy osaajia joillekkin aloille?
Mihin hävisi -60 luvulla ollut täsmäkoulutus?
Yritykset itse kouluttiva työntekijänsä tarpeittensa mukaan .Maksaen palkkaa siltä ajalta 80% ammatti työntekijän palkasta.
Lokomo-Valmet-Tampella ym.(konepajakoulut)Työskentely vanhojen konkareiden kanssa he oppivat noilta käytännön niksit jotka nyt häviävät eläkkeille jäävien mukana.
(Itse harjoittelin eri alalla ja sain arvokasta oppia jota ei kirjoista löydy.) Työntekijänä,myöhemmin yrittäjänä hyödyin tuosta jaksosta eniten .

Palkkatuloista tuli verot valtion verokirstuun .(kulutukseen)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Osakeyhtiöiden maksama yhteisöverokanta 24.5% laski 20% -14 alussa.
Eilen uutisissa kerrottiin ettei mihinkään ole investoitu eikä lähi tulevaisuudessa ole suunnitelmissakaan .

ETLA Discussion Papers, tutkimuslaitos Suomen taloudessa (ETLA) 1267
Abstrakti (Käännetty): Raportissa tarkastellaan sijoitustoimintaa Suomessa toimialoittain ja investoinneista, ja tekee kansainvälisiä vertailuja. Investointiaste (kiinteät investoinnit suhteessa BKT) laski Suomessa vuonna 1990-luvun alussa.

Aikana maailmanlaajuisen rahoitus-ja talouskriisin 2008-10 investointiaste laski Suomessa kuten se teki useimmissa muissa kehittyneissä maissa. On kuitenkin joitakin maakohtaisia ​​piirteitä Suomen tapauksessa.

-Investoinnit laskivat jyrkästi, lähes 40%, eli selvästi enemmän kuin muissa EU-maissa. Lisäksi ensimmäisen vuosikymmenen aikana 21. vuosisadan investointeja koneisiin ja laitteisiin on ollut huomattavasti alhaisemmalla tasolla (suhteessa BKT: hen) kuin useimmissa muissa Länsi-Euroopan maissa.

2009 EK/Hallitus
Suunnitelmissa on vielä osinkoverouudistus.
Joka vaalien takia jätettiin tälle hallitukselle.

Stub kertoi seuraavan hallituksen laskevan veroja työnantajapuolelta
500 Milj.
Sipilä ehdottanut n.3-5 mrd tukea (velalla?)"työllisyyden" vuoksi
200 000 työpaikkaa syntyisi?
"työpaikkaa"? Kuten Vanhasen hallituksen Shokeista?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #193

lainaus 193:
"Sipilä ehdottanut n.3-5 mrd tukea (velalla?)"työllisyyden" vuoksi"

Sipilän Suomi olisi kallis kokeilu
-Valtiovarainministeriö laski: miljardimenot mutta tuloksista ei mitään takeita.

Mielipidemittausten valossa keskustan puheenjohtaja on vahva ehdokas Suomen seuraavaksi pääministeriksi.
@ilmedia.fi

-IL listasi, mitä kaikkea seuraavaksi pääministeriksi povattu Juha Sipilä (kesk) on suomalaisille luvannut. Suurin lupaus on peräti 200 000 työpaikkaa luova kasvurahasto.
Valtiovarainministeriö laskelmien mukaan Sipilän tähänastiset lupaukset aiheuttaisivat miljardien lisämenot, joiden kääntyminen julkisen talouden eduksi olisi epätodennäköistä.

-Keskustan ehdottama kasvurahasto tietäisi virkamiesarvion mukaan 3 – 5 miljardin euron lisäme‑
noja. Valtion pitäisi myydä omaisuuttaan ottaa lainaa eläkeyhtiöiltä ja sijoittajilta. Lainasta vielä maksettaisiin selvästi korkeampaa korkoa kuin muusta valtion velasta.

– Ei ole mitään takeita siitä, että rahasto voisi generoida näihin menetyksiin nähden perusteltavissa olevan määrän kestävää talouden kasvua ja sitä kautta liikkumavaraa velkaantuvaan julkiseen talouteen, IL:n haltuunsa saama muistio tyrmää.

-Valtion Infra Oy vaatisi sekin lisää rahaa. Virkamiehet ihmettelevät, mistä se tulisi. Jos taas lisärahaa ei tule, virkamiehet kyselevät, pystyisikö uusi yhtiö tosiaan rakentamaan teitä halvemmalla kuin nykyinen liikennevirasto.
Epämääräistä
Kotikunta-maakuntamallin hahmotelmat ovat niin epämääräisiä, etteivät virkamiehet pysty niistä laskelmia tekemään. Juha Sipilän hellimä ajatus ICT-menojen roimasta leikkauk‑
sesta kuitenkin tyrmätään.

– Esitetty satojen miljoonien säästöpotentiaali kuntien ICT-toiminnoista ei ole realistinen.
Kuntien tehtävien siirtäminen maakunnille heikentää virkamiesten mukaan kuntien vaikutusmahdollisuuksia.
– Mallissa ei myöskään esitetä uusia ratkaisuja nykyisen aluekehityksen ongelmiin erityisesti kaupunkiseuduilla, virkamiehet moittivat.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus 185:
"Asumistukien koko määrä tarkoittaa
-yli 700 000 henkilön köyhdyttämistä sekä samalla
-noin 700 miljoonan euron tulonsiirtoa rikkaimmalle tuloluokalle vuosittain.
Stvm:n budjetista

Maatilayrittäjien eläkkeet+(lomittajat) 790 milj.-13 (piilotuet)
VM/Stvm

-13 Toimeentulotukea 250 000 kotitaloudelle 720 milj.
(työttömiä tuosta oli 150 000)
VM/Stvm

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

16.5.2010
13 miljardia maamiehen patjantäytteeksi!

-"Maaseudun tuki ohjautuu maatiloille
Suurin osa maaseudun kehittämistuista kanavoituu maatiloille, vaikka maatalouden kehitys ja maaseudun kehitys ovat erkaantuneet toisistaan suuressa osassa Suomea.
Maatalouden ja maaseudun kehittämiseen käytettiin Suomessa 2000-2006 noin 13 miljardia euroa EU:n ja kansallisia varoja. [...]"
Mittasuhteiksi on hyvä ottaa vaikka valtion talousarvio, kuluvalle vuodelle 50 miljardia.

-Tuolla 13 miljardilla pystyisi maksamaan toimeentulotuen valtionosuuden 50 % seuraavaksi 65 vuodeksi. Jostakin syystä toimeentulotukea tavataan silti pitää maataloustukia suurempana menoeränä.

-Ei olekaan ihme, että maanviljelijöiden tulot ovat kasvaneet peräti 76 prosenttia ja ennestäänkin vauras luokka on onnistunut lähes kaksinkertaistamaan tulonsa vain 15 vuodessa.

-Työttömien tulot ovat samalla pudonneet viidenneksellä.
-Viljelijät ovatkin nyt Suomen ylivoimaisesti parhaiten palkattu väestönosa.

Ero tilastokakkoseen,
- yrittäjiin, on noin 6000 euroa ja
-tavallisiin palkansaajiin jo noin 20 000 euroa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun peruspäiväraha on
700e/kk-20% veroa=562e/kk.
Kela-13

siihen asumistuki
lapsilisät
lapsiperheiden muut tuet
kelan muut tuet mihin on oikeutettu (mitä muutkin saavat)

Eikä niitä vahennettäisi kuten nyt.VAIN toimeentulotukea saavalta.
-94 laki.

Erotus mikä tarvittaisiin vuokraan ja sähköön olisi huomattavasti pienenpi .Periaattessahan muutkin saavat nuo muut tuet nytkin .Miksei siis työtönkin ole niihin oikeutettu?

Nythän lasketaan tuloksi
+Peruspäiväraha
+asumistuki
+lapsilisät
+kelan muut tuet
+veronpalautus
+elatusmaksut
Ja ne vähennetään toimeentulotuesta.

Menoina lasketaan
-Vuokra
-sähkö
-lääkärin määrämät terv.hoitokulut

Käteen n.460e/kk yhdelle.
Lasten toimeentulotuki (kun sekin on työtön?)
n.260e-370e/kk iästä riippuen .0-6v 7v-17v

Nuorilla alle 20v.tukiin vaikuttaa vanhempien tulot.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Koska peruspäiväraha on laskettu niin pieneksi että sillä ei voi tulla toimeen ilman ettei joudu turvautumaan toimentulotukeen . Jossa on nuo säännöt.
Kun nuo tuet lasketaan yhteen jos on lapsiperhe ja jaetaan ne elantoa tarvitsevien kesken (henkilömäärän mukaan) tulot ei riitä vuokraan ,sähköön.
Vaihtoehto on toimeentulotuki/ja sen laskemistapa.

Pelkkä lapsilisä tulottoman perheen lapselle n.120e/kk ei tosiaan riitä lapsen elantoon ym.mitä lapsi tarvitsee. .

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Ei mennyt putkeen tämä idea.
70 henkilöä on kommentoinut ja heistä 56 (80%)suhtautuu negatiivisesti, 12 (27,1%) neutraalisti ja 2 (2,9%)positiivisesti Pia Kauman kantaan.

Painotuksellisesti homma jatkuu. Epäileväisesti suhtautuvien puheenvuorot keräsivät 549 suositusta (96,5%), neutraalisti 19 (3,3%) ja myönteisesti suhtautuneet kommentit...1 (0,2%).

Ehkä Pia Kauman kannattaa vielä tarkentaa ajatustaan, mikäli haluaa vakuuttaa lukijakuntaa kannastaan?

Pekka Heliste

Kauma kalastelee persujen ääniä

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Voi olla. PS:n on yrittäjäpuolue. Minkä voi nähdä eduskuntakokoonpanosta.

Mutta mikäli lukemieni asiakirjojen perusteella ymmärsin oikein ,eipä tuolla enää päätetä edes omista laeista niin ettei siihen ole EU:n lupaa.
1992 EU-sopimuksesta alkoi tuo kehitys jo -93 .Sitä on jatkettu näihin päiviiin asti.
Lopullinen päätösvalta siirtyi Lissabonin sopimuksen 2008 kautta EU:n .
Kansahan siitä ei saanut päättää. Itse pääministeri oli pois äänestyksestä. Kuten 20 edustajaa.
Sopimuksen sisältö kokonaisuudessaan ei varmasti ollut selvillä yhdelläkään edustajalla kun nappia painoi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #210

US.
10.10-14

Tilannetta varjostaa kuitenkin heikko kotimainen kysyntä.

-Vaikka uusien tilauksien virta jatkaisi nousua ja teollisuus hieman piristyisi viennin vedolla vuoden loppua kohti,
-kotimaisesta kysynnästä riippuvaiset palvelualat ja
- kauppa kärsivät pitkään heikosta ostovoimasta.
esim.
Seppälä
Anttila
Kesko
pienyritykset.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

..ja lukujen tarkistus: 56 negatiivisesti= 78,6%, 12 neutraalisti=17,1%, 2 positiivisesti=2,9%

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Äänikalastus ja myönteisyyttä etsittiinkin ehkä vain yrittäjien taholta?

Kävi samoin kuin Jaana Pelkosen (kok) nuorten pakottamiseen pakkotöihin, täällä .

Ja sikatilallisen valituksen kun nuoria ei saa tilalle töihin työttömyyskorvauksilla.
Itse pyrki Mepiksi mutta ei päässyt.

Nyt edm.tilallinen saa niitä työntekijöitä 9e/pv veronmaksajien maksamana.Päättäjien pakottamana .Kiristetyillä sosiaaliturvan ehdoilla.

Kansa mokoma (joka tuli pilaamaan keskustelun)kun ei ollut samaa mieltä kun nuo kansanpalvelijat ovat Arkadianmäellä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK. Siis se kansa joka maksaa myös päättäjien "toimeentulopalkkiot".
(vastiikkeettomasti) Mikäli vertaamme tuloksiin mitä on aikaan saatu.

Verokirstu on aivan sama. Kansan yhteisistä varoista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tähän on nyt tultu työpaikan epävarmuuden takia. Nuorten näkökulma lähinnä.Näin uskoisin ,koska isoikäpolvi ja heidän lapsiinsa oli jo juurtunut vanha tapa "ahkeruus, vastuullisuus ja tunnollisuus."
Mutta kun nuoria on seisotettu työkkäri/sossuluukulla.Tarjottu ilmaistöitä,ei varmasti kun saa työpaikan "kunnioita" sitä kuten ne joilla se on ollut vuosia.

Juuri nyt työhön liittyvissä arvoissa korostuvat edelleen perinteiseksi mielletyt ahkeruus, vastuullisuus ja tunnollisuus. Mutta kun suomalaisilta tiedusteltiin, minkälaisena työntekijänä he näkevät itsensä tulevaisuudessa, muutos nykytilanteeseen oli selvä: vastaajat ajattelivat olevansa vähemmän tunnollisia, lojaaleja ja vastuullisia.

– Tulokset heijastavat työkulttuurissa tapahtuvaa muutosta. Yritysten tilanne on heikentynyt ja uutiset huonosta taloustilanteesta synnyttävät epävarmuutta työpaikoista. Tällöin lojaalius työnantajaa kohtaan vähenee. Samalla itseä kuvaaviksi arvoiksi halutaan liittää sellaisia, jotka sopivat murroksessa menestyvän työntekijän identiteettiin, tutkimuspäällikkö Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitosta arvioi.

US 9.10-14

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

# 214

Heikki Niskakangas, Aalto-yliopiston vero-oikeuden professori:
Hän pitää pääomatuloverotuksen ylivoimaisesti suurimpana ongelmana juuri verovapaita osinkoja:

”Listaamattomasta yhtiöstä saatu osinkotulo on Suomessa verovapaata tuloa tietyin edellytyksin (90 000:een) 60 000;een euroon saakka.

-Sille ei ole mitään perusteita ja eikä sellaista ole missään muussa maassa.”

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Rahaa Suomen rikkaille!

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/lisaa_rahaa_...

(480e/kk+9e/pv +Hurstin "parasta" ennen Koo-kaupan/S-marketin -30%.)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

http://www.uusisuomi.fi/raha/109504-90-000-%E2%82%...

Toisenlaisilla veroratkaisuilla köyhyys (700 000 henk.)helpottuisi.
Tarvitaan se on vain poliittinen arvovalinta halutaanko köyhyyden vähenevän.
Mieti .
Yrittäjän IRTISANOMAT
Työn vähyyden takia,nyt ilmaiseksi tekeen niitä töitä
mistä on irtisanotu ?

9e/pv matkakuluihin
460e/kk elantoon
Orjatyön vastineeksi?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

23.1.2011
YLE.fi
Suomeen syntynyt yrittäjien köyhälistö!

-Joka viides yksinäisyrittäjä elää köyhyysrajalla. Köyhien yrittäjien määrä on vakiintunut nykyiselle tasolleen 2000-luvulla. (kesk/kok)

Lama lisäsi yrittäjien määrää myös sosiaalitoimistoissa.
(Toimeentulotukea/pienyrittäjät)
köyhyys ei ole vain työttömien ongelma.

Tilastokeskuksen tiedot piirtävät karua kuvaa
suomalaisen pienyrittäjän tilanteesta.

-Etenkin yksinäisyrittäjien tilanne on heikko.

-Joka viides yksinäisyrittäjä jää tuloissa köyhyysrajalle tai sen alapuolelle. Pienyrittäjien liitossa ihmetellään,

- mihin päättäjien lupaukset ovat kadonneet.

- Jos kouluarvosanoilla nykyhallitusta arvioi, niin arvosana asettuu vitosen tai kuutosen tietämille, arvioi Suomen pienyrittäjien puheenjohtaja Harri Jyrkiäinen.

- Kansanedustajat voisivat katsoa peiliin ja kysyä, mitä he ovat tehneet pienyrittäjien aseman eteen, puuskahtaa yrittäjä Martti Ollila.

Tiedot yrittäjien tulotilanteesta ilmenevät Tilastokeskuksen tiedoista. Tuoreet vuoden 2009 luvut julkaistaan keskiviikkona. Tilastokeskuksesta kerrotaan, että suuria muutoksia tulotilastoissa ei ole tapahtunut ja esimerkiksi yksinäisyrittäjien asema ei ole parantunut.

Pekka Heliste

Ongelma on, että yrittäjiksi on houkuteltu/pakotettu enemmän kuin markkinat vetävät.

Yrittäjyys onnistuu vain jos markkinat ovat riittävät, mieluiten kasvavat.

Pienyrittäjän asemaa toki voidaan parantaa, mutta se on vain tekohengitystä, yrittäjien määrä kasvaa ja taas ollaan tilanteessa, jossa kaikki ovat köyhiä

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Sehän on kok motto. Ala yrittäjäksi. Nytkin tuhansia yrityksiä mennyt nurin . Pizzerioita,kampaamoja ym. joka kadunkulmassa ennestäänkin. Lama ,ostovoima hävinnyt väärillä ratkaisuilla .Edessä on laudat oviin .
Sittenhän se riemu vasta alkaakin. Mistään et saa mitään ja velat on niskoilla.
-03-10 "elvytettin" ronskilla kädellä EK:n ja etenkin pörssiyhtiöitä.
Kun olisi pitänyt pitää huoli pienyrittäjistä ja katsoa että kuluttajien ostovoima säilyy.
Nuo kaksi yhdessähän pyörät pitää pyörimässä. Pienyrittäjät työllistää suurimman osan palkannsaajista,keltä verotulot tulee verokirstuun.
Palkkatuloista progressiivisena+ välilliset verot kulutuksessa Alvit .Joista tulee verotuloja 30% osuus kirstussa.

Vaalirahat ?="Sen lauluja laulat,kenen leipää syöt"!

Suurimmat lopparithan on :
EK
Perheyhtiöt
Eläke ja vakuutus yhtiöt
pankit

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #220

JK. Lisäksi pienyrittäjien tuet verrattuna suuryritysten tukiin on "pullonpalautusrahoja" noiden tukiin nähden .
Samoin verotus aivan liian kova.Jälkiverot syö kenen tahansa pienyrittäjän työmotiivin .
Näinä epävarmoina aikoina yritys on riski investointi. Ellei ideana ole uusi "hakaneula".

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

#220 #221
Ei olisi tarvittu Himasen kirjaa tulevaisuudesta.700 000e,kuten porvarihallitus tarvitsi.
Vain talonpoikaisjärkeä ja poliittista tahtoa ,miettiä mihin yhteistä kakkua jaetaan .Meidän kaikkien hyödyksi.Niin pienyrittäjien,palkansaajien kuin työttömienkin.
Puhumattakaan lapsista ja eläkeläisistä .Joiden elanto riippuu verotuloista.

Hannu Rainesto

Tässä Pian jutussa kuten teidän kommentoijien ja lähes kaikessa ajattelussa on sama perustava, tietämättömyyteen perustuva virhe. Ei ymmärretä mitä kapitalismi on, ei ymmärretä miten raha syntyy, ei sitä ymmärrä Kokoomuksen eduskuntaryhmä, eikä juuri kukaan muu kuin joku harva kapitalisti. Uusi ennen näkemätön arvo/raha jota voidaan sitten lopulta jakaa, kunhan ensin sitä laitetaan kasvamaan uutena pääomana uutta varallisuutta ja tavaranvaihtoa markkinoilla, ja että verotetaan siitä se osa joka jää valtion kassaan uudeksi jakovaraksi!

Tämä peruskuvio tulee opetella niin ei joudu toistuvasti höynäytetyksi eikä kukaan pääse puhumaan soopaa edes itse sitä ymmärtämättä. Piahan tähän nyt syyllistyy, se lukee suoraan tuossa kirjoituksessaan!

Perustulo on sosiaalipolitiikkaa, sitä mikä pitää kansan rauhallisena. Sen poistaminen on minusta hyvä asia, saanhan sitten joukkoja joita johtaa pelastaan oman elämänsä kapitalistien ja porvarien kynsistä!

Toimituksen poiminnat