PiaLK

Joutilaisuuden, vapaamatkustamisen ja toimettomuuden aika on ohi!

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ehdotti jokin aika sitten, että vastikkeettomat tuet pitäisi terveiltä ja työkykyisiltä poistaa kokonaan. Vaikka ajatus ei ollut se, että ihmisiä pitää jatkossa ikään kuin rangaista työnteolla, väitän että suurin osa suomalaisilta taputti hiljaa mielessään käsiään. Hyvä, että joku viimeinkin puuttuu tähän!

Osallistava sosiaaliturva onkin tulevaisuuden juttu. Meillä ei ole varaa antaa kenenkään kynnelle kykenevän vain levätä laakereillaan, kun muut uurastavat. Vapaamatkustamisen ja toimettomuuden aika todellakin on ohi.

Onneksi ministerin ehdotus ei jäänyt vain puheen tasolle, vaan hallituksen muutama viikko sitten julkaisemassa rakennepaketissa oli myös konkreettisia ehdotuksia, joilla kannusteloukkuja päästään purkamaan.  En kannata kansalaispalkkaa sellaisena kuin sitä on julkisuudessa esitetty. Siksi pidän tervetulleena nyt tehtyä esitystä, jossa sosiaaliturvaan tulee niin sanottu suojaosa. Se on palkkatulon osalta 300 euroa ja asumistuen osalta 400 euroa eli sen verran voi ihminen ansaita menettämättä heti työtuloista maksettavaa sosiaaliturvaa tai asumistukea. Esimerkiksi asumistuen osalta suojaosuuden on kaavailtu olevan kuusi kuukautta.

Suojaosien tavoitteena on saada entistä useampi suomalainen osallistumaan työmarkkinoille edes pienellä työpanoksella. On kuitenkin tärkeää, että kun mallin yksityiskohtia hiotaan, siinä huomioidaan myös ne, jotka ovat esimerkiksi toimeentulotuen varassa. Toimeentulotuen määräytymisperusteet kun ovat erilaiset kuin työttömyyspäivärahan ja asumistuen. Tavoitteena tulee olla, että kansalaiset ovat tässä asiassa samalla viivalla elämäntilanteesta riippumatta.

Toki ratkaisua tulee vielä kehittää myös sitä silmällä pitäen, että 300 - 400 euron työtä tekevät eivät jämähdä ainoastaan halpatyövoimaksi. Esimerkiksi Saksassa on käytössä niin sanottujen ”minitöiden” eli hyvin lyhytkestoisten tai matalasti palkattujen töiden järjestelmä sosiaaliturvan rinnalla. Malli on edistänyt työllisyyttä, mutta se ei ole ollut täysin ongelmaton. Kriitikoiden mukaan monet pienituloiset eivät ole päässeet osallisiksi vahvasta talouskasvusta, vaan ovat jääneet pysyvästi lyhytkestoisten, matalasti palkattujen töiden loukkuun. Työnantajien on helppo pitää palkka matalana ja työsuhde epävarmana, kun työntekijä elää muutoin sosiaaliturvan varassa. Toisaalta Saksan malli on laskenut työttömyyden alhaiseksi ja siten varmasti ehkäissyt monia sen haitallisia lieveilmiöitä, kuten syrjäytymistä. Kysymys kuuluu, miten varmistamme, että nämä osatyöt ovat oikeasti reitti takaisin täysipainoiseen työelämään, eivätkä este sinne paluulle?

Suomessa on monimutkainen sosiaaliturvajärjestelmä, jossa palapelin yhden palan siirtäminen saa aikaan arvaamattomia seurauksia. Sen takia tämänkin ratkaisun kaikkia seurannaisvaikutuksia tulee pohtia todella monelta kantilta. Esimerkiksi osatyökykyiset ovat henkilöitä, joista monet pystyisivät tekemään jonkin verran töitä, mutta eivät siinä tahdissa, jota tämän päivän työelämä edellyttää. 

Voikin hyvällä syyllä kysyä, mikä yhteiskunnassamme on vialla, kun joka vuosi noin 8 000 henkilöä joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien vuoksi. Vuonna 2012 työkyvyttömyyseläkkeellä oli kaikkiaan 250 000 henkilöä, ja heistä yli 115 000 henkilöllä taustalla olivat mielenterveyteen liittyvät ongelmat. Esimerkiksi Ruotsissa mielenterveysongelmista kärsivä pyritään kuntouttamaan mahdollisimman nopeasti takaisin työelämään, kun taas meillä Suomessa asenteet eivät ole yhtä kannustavia. Etenkin masennuksesta kärsivät ohjataan yleensä pitkälle sairauslomalle ja edelleen työkyvyttömyyseläkkeelle. Tämä kertoo ikävää kieltä suomalaisesta työkulttuurista.

Rakennepaketissa sovitut työmarkkinoiden uudistukset ovat kaksi askelta oikeaan suuntaan, mutta matkaa todellisten muutosten aikaansaamiseksi on vielä paljon jäljellä.

 

Pia Kauma (kok)

Kansanedustaja

Espoo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (211 kommenttia)

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Eikse olis vaan helpompi poistaa työehtojen yleissitovuus?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nehän on poistettu ulkomaisilta. Tampereella melkein kaikki rakennusmiehet ovat työttömiä, vaikka kovasti rakennetaan eri puolella kaupunkia.

Juhani Kahela

Sen verran olen itse rakentanut ja nyt olen ollut tekemisissä keskisuurten rakennusyhtiöiden kanssa, että tiedän yhden merkittävän syyn suomalaisten rakentajien työttömyten.. Yksi rakennusliike on jopa saanut laatupalkinnon. Toimitusjohtajan mukaan laatupalkinto oli mahdollinen, kun he käyttävät ulkomaista työvoimaa. Heiltä löytyy osaamista ja työnteon moraalia. näitä ei löydy suomalaisilta. Lisäksi hän maksaa 10 prosenttia ekstraa yli työehtosopimuksen pitääkseen ulkolaiset palkkalistoillaan. Siina missä ulkolainen kiinnittää huomionsa työn laatuun, siinä suomalainen lukee tessiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #78

Onko Suomessa niin huono ammattikoulutus nykyjään?

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #115

Siitä lähtien kun rakennusmestarikoulutus lopetettiin. Sen lisäksi tessien irtisanomispykälien takia roskasakista ei pääse eroon.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #116

Se oli kyllä iso fiba. Mutta eikö sitä ole taas aloitettu.
Nykyisin isolla kerostalotyömaalla näkee vain pari ukkoa, jotka ei siis puhu suomea.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #116

Rakennusalalla suurin osa työsoppareista on kohdekohtaisia ja henkilöstä pääsee eroon viimeistään kun työ on valmis.
Huonoa jälkeä tai hitaan soparin purkaa.

Suomi on kuitenkin oikeusvaltio ja työnantajan väitteen voi aina riitauttaaa oikeuteen ja työnantajan on näytettävä väitteensä oikeaksi.

Eikä täm
Perustu tessiin vaan yleiseen lakiin, joka koskee kaikkia. Eli jos väität, että naapurisi on laiska niin naapurisi varmaan haastaa sinut oikeuteen kuianloukkauksesta. Voit voittaa jutun todistamalla, että naapuri on todellakin laiska

Muuten maksat korvauksia ja sakkoja.

Sama laki suojaa sinuakin ja olette työntekijäsi kanssa yhdenvertaisia lain edessä

Juhani Klaus Vastaus kommenttiin #78

Oletpa "kaima" huumorimiehiä kun tuollaista jamaa puhut.

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #136

Huumoria tarvitaan, jos rakennustyömaalla ei ole ammattilaisia. Valitettavasti niisttä kovin harva on suomalainen. Kokemusta kertyy tälläkin hetkellä, kun rakennutan useamman miljoonan liikekiinteistöä. Kun olen ihmetellyt takennusliikkeen johtajalle, työmaan päällikölle, työmaan valvojalle ja tulevalle vuokralaiselle ulkolaisten suurta osuutta, niin kakilla on sama vastaus. Työn laatu. Tulevalla vuokralaisellani on kokemusta. Ovat olleet mukana yli 50 vastaavassa projektissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #145

Kysyn toistamiseen: onko suomalaisten rakkennustyöläisten ammattikoulutus niin heikko. En minä ole mitään ole nähnyt ulkomaisiakaan rakennusmestareita ohjaamassa työporukan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #136

Tuollaisia legendoja levittämällä perustellaan ulkomaisen halpatyövoiman käyttö.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #78

Puhu sinä Juhani minä pidän hevosta. Minulla on 30-vuoden kokemus rakentamisesta ja tiedän yhtä ja toista siellä vallitsevasta ammattitaidosta ja työmoraalista. Joitakin erkoisossaamista vaativia työsuorituksia lukuun ottamatta, ulkomaalaista työvoimaa käytetään vain ja ainostaa alemman hinnan vuoksi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Lähtökohtana tämäntapaisiin kirjoituksiin on aina se, että työttömiä pidetään työhaluttomina laiskureina. Aivan hyvin tiedetään että työhaluttomia on vain pieni vähemmistö, ja työttömyys ei enimmäkseen ole työttömästä itsestään kiinni, vaan enimmäkseen työnantajista ja poliittisesta tahdosta, jonka senkin toteutuminen on useimmiten kiinni työnantajista. Toki joidenkin työhaluttomuus kasvaa myös silloin, kun työn saanti näyttäytyy mahdottomalta ja työttömyyttä on jatkunut pitkään.

Vastikkeellista työttömyystukea ei ole olemassakaan kuin joidenkin harhaisissa päissä: vastikkeellinen työttömyys tarkoittaa työpaikkaa ja työllisyyttä, ei sen ihmeempää.

Mikä ihmeen hinku teillä kokoomuslaisilla on kyykyttää vähempiosaisia? Kuvittelen, että teiltä puuttuu lähes kokonaan elämänkokemus ja ihmistuntemus. Muuten tuollaista empatiavajausta ei kehtaisi kukaan julkisuudessa päästellä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Eiköhän kokoomus ole juuri madaltamassa kynnystä ottaa vastaan työpaikka. Moni työhaluinen on joutunut kieltäytymään työstä sen takia että työnvastaanottaminen on kalliimpaa kuin työttömänä oleminen. Kokoomuslaisella työpolitiikalla kannustetaan ihmistä ottamaan vastaan työ kuin työ josta pääsee myöhemmin ponnistamaan eteenpäin, eikä passivoitumaan kotiin

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jos kynnys tehdään liian matalaksi, sekin on kyykyttämistä, kun työllä ei elä...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #14

Nyt en ihan ymmärrä mitä tarkoit. Jos kynnys ottaa työtä vastaan johtuu tukimekanismeista jotka rankaisevat taloudellisesti jos teet vaikka edes pienipalkkaista työtä, tai jopa hyväntekeväisyystyötä yritysmuotoisessa paikassa. Eikö silloin noiden rakenteiden purkaminen vähennä kyykyttämistä?

Vasemmisto kyykyttää ihmisiä sillä että he haluavat holhota ihmiset kehdosta hautaan ja estää ihmisiltä omatoimisuuden.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #16

Osuit asian ytimeen: "Jos..."!!!

Mutta kun näin ei ole. Tosiasia on, että Suomessa on noin 750 000 päivittäistyötöntä tänäänkin, koska töitä ei ole. Yksikään työnantaja ei työllistä ketään siksi, että palkat ovat alhaalla. Työvoimaa työllistetään siksi, että työn tulokselle on ostaja.

Suomi elää kotimarkkinoista, ei ulkomaankaupasta. Tämä on tilastollinen fakta. Kakon ajama veronalennus- ja tulnsiirtojenleikkauspolitiikka on ajanut maan tilanteeseen, jossa kotimaista kysyntää ei kyetä hyödyntämään, sitä ei käytännössä ole.

Ainoa reaalinen keino Suomen talousongelmien ratkaisemiseksi on Kakon ajaman uuslibertaarisen "verot on kirosana" -politiikan tunnustaminen munaukseksi ja verotuksen kokonaisuudistus.

Mutta, koska se toimisi, sen toteutumsiesta ei ole pelkoa.

Suoraselkäisyys ja ryhtiliike ovat aina voittaneet tiedon ja järjen. Niin tapahtuu nytkin.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #79

Nimenomaan jos. Moni työtön olisi kykenevä tekemään vaikkapa puutarhatöitä, lumitöitä, kaupassa käyntejä pientä korvausta vastaan ja työn voisi laskuttaa vaikka työosuuskunnan kautta mikäli tämänkaltaisen omatoimisuuden ei annettaisi viedä muuta toimeentuloa.
On olemassa muitakin työmahdollisuuksia kuin työnantajien kautta tapahtuva työ. Oman osaamisen markkinointiin riittää ilmaiset netti sivut ja kauppojen ilmoitustaulut. Jonkun mielestä edellä mainitut työt on paskaduunia, mutta joillekin ne ovat tärkeäpalvelu ja joillekin ne olisi tärkeä henkireikä työttömän arkeen ja mahdollisuus lisätuloon, vaikka pieneenkin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #85

Juuri noin. On olemassa myös mahdollisuus kokonaan palkattomaan työhön. Ihmiset eivät kuitenkaan tarvitse työtä, vaan rahaa. Ongelmana on, että työlle ei löydy maksajaa, koska työn tulokselle ei ole ostajaa.

"Paskaduuni" ei tarkoita "epämiellyttävää työtä" vaan työtä, josta tarjotulla palkalla ei tule toimeen. Jos olisit its työtön, mikä olisi mielestäsi minimipalkka, jolla tekisit töitä? Mitä töitä?

Anna esimerkki todellisuudesta, "tai vaikene iäksi".

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #88

Asia on päinvastoin: ihminen tarvitsee työtä, raha ei ole välttämätön,jos elannon saa muulla tavoin.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #97

Olet väärässä. Kukaan ei tarvitse työtä, jos elannon saa muulla tavoin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #138

Tämä on hyvin mielenkiintoinen keskustelu. Työ sinänsä ihmisen historiassa on ollut olemassa vain silmänräpäyksen verran. Eivät ihmiset ennen töissä käyneet. He vain haalivat ravintoa, rakensivat asumuksia, veistelivät työkaluja, käsittelivät nahkoja, viettivät yhteistä aikaa sekä tutkivat ympäristöään keksien kaikenlaisia systeemejä.

Nuo asiat ovat kaikki sellaisia, joihin ihmisellä on luontainen vietti: ruoan kerääminen ja hankkiminen, pesän laitto, näpertely ja vaikkapa hyödyllisen ja kauniin tekeminen. Tarvikkeiden ja vaatteiden valmistaminen vaatii erityistaitoja. Hyödykkeitä halutaan. Tässä on työn ja bisneksenteon juuri.

Ihminen tarvitsee kyllä tekemistä ja elantoa, mutta työ sellaisenaan kuin me nykyään sen tunnemme, ei ole mikään ihmisen elinehto.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #139

Hienoa, että sinä ja Jonas olette samaa mieltä: termien analysointi on keskustleun avain: mitä se "työ" on.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #139

Riippu miten työ määritellään, minä määrittelen sen käsittämään ihmiselle ominaista yhteiskunnallista suunnitelmallista toimintaa.
Ihminen voi toteuttaa tuotteen esim. rakennuksen, jonka malliakaan ei ole ollut etukäteen olemassa.
Mitä sinä Petra tarkoitat "työllä"

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #138

Jos ei ole raha niin ainakin täällä pohjolassa täytyy tehdä työtä leipäänsä eteen.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #97

Ihminen tarvitsee mielekästä tarpeellista toimintaa. Sanottakoot sitä vaikka työksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #140

Sittenhän työttömiä ei Suomessa ole. Kaikki toiminta on tarpeellista, ja kaikki toimita lienee tekijänsä mielestä "mielekästä", tavalla tai toisella.

Ratkaisit juuri Suomen polttavimman sosiaalisen ja taloudellisen ongelman. Hyvä!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #97

Pelkkä "työ" riittää (jos riittää, nälänhätäalueilla parhaillaan yritetään) pelkkään elantoon vain omavaraistaloudessa. Useimmiten ei pitkällä aikavälillä riitä. Muiden ihmisten tekemisten hyödyntäminen edellyttää rahaa, ei "työtä".

Mutta jotta pääsisimme eteenpäin: Määrittele työ.

Tähän taas odotan vastausta, jotta voisimme jatkaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #148

kts. 176.
Työtä voi vaihtaa työhön tai tavaraan ilmankin rahaa. Minä olen saanut omenoita ihan lahjaksikin.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #88

Tällä hetkellä yrittäjänä saan itselleni noin 5€ tunti, duunia teen kuutena päivänä viikossa.
Toki joitakin kuluja olen saanut firman kuluihin.
Mikäli olisin työttömänä ja saisin tienata vaikapa 300 kuussa extraa niin saattaisin hyvinkin tehdä samansuuntaisella hinnalla lisäduunia. Duunina voisi olla vaikkapa ruohonleikkuu asiakkaan koneella, ikkunan pesu. Käytännössä mikä vain mikä tuo päivään ohjelmaa. Toki tuo hinta määräytyy asiakkaan maksukyvyn mukaan. Jos asiakkaalla olisi mersu pihassa niin silloin on varmaan varaa maksaa käypää hintaa, mutta jos eläkeläiselle joka itsekin taistelee toimeentulon kanssa tekee lumityöt vaikkapa verkkaiseen tahtiin kympillä niin mikä ettei.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #98

Joko siis kokonaistulosi vuodessa ovat alle puolet heikoimmin palkatun työntekijäsi tuoista tai valehtelet. Veikkaan jälkimmäistä. Lasketaanpa:

5,- x 8 h (perinteinen normityöpäivä) x 22,5 (työpäivien määrä kuussa keskimäärin) = 900 euroa/kk. Tuosta sitten vähennetään verot (jos verotettavaa jää). Tämä on alle toimeentulotukirajan (n. 450,- + "kohtuulliset asumiskustannukset").

15 vuoden yrittäjäkokemuksella neuvoni on: lopeta "yrityksesi" ja mene töihin.

Valehtelusta, puutteelisten tietojen esittämisestä ja muusta "filungista" jää kiinni - "yrittäjäkin".

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #151

Aika "reilua" väittää toista valehtelijaksi.

Yrittäjyys voi olla myös vankila josta ei pääse eroon vaikka haluaisikin. Itse en edes halua. Toiselle palkkion antaa raha, toiselle jokin muu ja toiselle näiden yhdistelmä.

On äärettömän helppoa sanoa mene töihin tietämättä ihmisestä sen tarkemmin. Työssä käyn joka päivä ja tuotan peruspalvelua ihmisille joille se on erittäin tärkeätä. Korvaukseni on pieni mutta sillä juuri ja juuri saa elinkeinon itselleen kun tinkii joistakin asioista.

Olen aikoinaan tehnyt yhden konkurssin ja sen jälkeen olen päättänyt että työkkärin ja muiden virkamiesten pompotettavaksi en enää lähde jos vaan jostakin saan elantoa riittävästi.

Asenteesi kuvastaa kieltämättä ylimielisyyttäsi joka on tullut ennenkin esille.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #192

"Aika "reilua" väittää toista valehtelijaksi."

No, 900 euroa kuussa, miinus verot ja asumiskulut jättänee noin 300 euroa rahaa kuussa "käteen", eli noin kympin päivässä. Siitä sitten ruoka, vaatteet jne. Jos muuta ei osoiteta, pysyn kannassani.

" vankila josta ei pääse eroon vaikka haluaisikin. Itse en edes halua."

Sittenhän mitään ongelmaa ei ole. Mistä oikein valituksesi kumpuaa? Siitäkö, että muut eivät halua asua vankilassa?

"Olen aikoinaan tehnyt yhden konkurssin ja sen jälkeen olen päättänyt että työkkärin ja muiden virkamiesten pompotettavaksi en enää lähde jos vaan jostakin saan elantoa riittävästi. "

Mnjaa. Minä samass tilanteessa taas pompotin viranomaisia, ja hyvinhän siinä lopulta kävi.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #233

Hyvä että sinulle kävi omassa konkassasi hyvin. Itselleni ei käynyt kohtuuttoman huonosti mutta ei hyvinkään. Kovin mukavaa oli kun konkurssi raukeaa varojen puutteeseen ja saat takaisin firman jolla ei tee mitään ja olet uudestaan yrittäjä. 2000 luvun alussa firmasta ei päässyt vielä niin hyvin eroon kuin nykyään. Mutta edelleenkään en pärstääni aio näytää tantoille ellei ole ihan viimeinen hätä ja vaihtoehtona nälkäkuolema tai hamppuköysi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #252

"...2000 luvun alussa firmasta ei päässyt vielä niin hyvin eroon kuin nykyään."

"Firmasta" pääsi eroon 2000-luvun alussa aivan samalla keinolla, kuin 1900-luvun lopussa ja muulloinkin: tekemällä asianmukaisen lopettamisilmoituksen.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #88

Taas on varsinainen kaiken tietävä oikeassa olija Jouko Heyno asialla. "Anna esimerkki todellisuudesta, "tai vaikene iäksi"." Tule jo pois tornistasi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #141

Minkkinen pystyi vastaamaan ihan itse, antamaan esimerkin, joten...mistä "tornista"?

Se, että sinä et pysty vastaamaan esittämiini, selkeisiin ja yksinkertaisiin kysymyksiin, ei tarkoita, etteivät muut pysty.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #141

"kaiken tietävä oikeassa olija Jouko Heyno"

Ja sekös sinua harmittaa - kun olet itse yleensä väärässä.

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine Vastaus kommenttiin #85

EI.

Työtä tehdään TES:n mukaista palkkaa vastaan tai ei ollenkaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #79

Jouko Heyno: "Suomi elää kotimarkkinoista, ei ulkomaankaupasta. Tämä on tilastollinen fakta." Eipä taida kotimarkkinat riittää. Riittääkö esimerkiksi laivanrakennusteollisuudelle kotimarkkinat?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #179

Jos et ymmärrä, mitä eroa on Suomella ja korealaisella telakkayhtiöllä, en voi suuremmin auttaa. Kansantlaoustieteen ja kauppaopin eroista kuitenkin:

http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/124129-kans...

Suosittelen lämpimästi.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #181

Heyno, jos teidän kansantaloustieteessänne on fakta että "Suomi elää kotimarkkinoista, ei ulkomaankaupasta", luulen että toisenlaistakin faktaa löytyy kun tutustuu muiden kansataloustieteen asiantuntijoiden käsityksiin vientikaupan tarpeellisuudesta Suomen taloudelle.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #188

Luulla aina sopii, kyllä maailmaan luuloja mahtuu.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #232

Niinpä, niiden jotka tietävät absoluuttisen totuuden, ei tarvitse luulla mitään. Elämä on silloin helppoa. Eräskin poliitikko luuli kerran olleensa väärässä, mutta huomasi erehtyneensä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #181

Heyno, en löytänyt Suomen tasavallan ja korealaisen telakkayhtiön eroa suosittelemastasi puheenvuorosta, mutta luulen että ero on siinä, että Suomi on tasavalta mutta korealainen telakkayhtiö ei ole, vai luulinko taas väärin?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #353

Aika läheltä liippaa. Lisäksi Suomen tasavalta on Suomessa, korealainen telakkayhtiä Koreassa. On niissä muitakin eroja. Mutta hyvä alku kuitenkin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #354

Aika liki meni paitsi, että korealainen telakkayhtiö on Suomessa(kin vielä). Miksi muuten tätä eroa alunperin kysyitkään kun kyse oli siitä riittääkö telakkateollisuudella kysyntää kotimarkkinoilla. Pidät siis faktana sitä, ettei Suomen kansantalous ole riippuvainen viennistä. Vaikka kuinka yritit auttaa, en siltikään ymmärrä taloustiedettäsi. Voisitko selittää tuon faktan niin, että tyhmempikin ymmärtää.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #355

Mielenkiintoista, ettet ymmärrä kysymykseni motiivia. No, väännetään rautalangasta: "Suomi" ei ole sama asia kuin "Suomen telakkateollisuus". "Suomen" pärjääminen on eri asia kuin "Suomen telakkateollisuuden" pärjääminen. "Suomen telakkateollisuus" on pääasiassa korealaista telakkateollisuutta, ja korealainen telakkateollisuus on harvinaisen vähän kiinnostunut Suomen pärjäämisestä. Minä (ja ilmeisimmin suurin osa muista suomalaisista) taas olen. Eikä minua suuremmin kiinnosta korealaisen telakkateollisuuden pärjääminen. Menkööt nurin, telakka-alueet ovat edelleen jäljellä, Suomessa (jos niin halutaan); "Maa pysyy iäti."

Suomi on kansantalous, korealainen telakkateollisuus yritystaloutta. Näiden ero löytyy toki antamastani linkistä.

Fakta lienee selvä: Ylivoimaisesti suurin osa Suomen bruttokansantuotteesta syntyy kotimarkkinoilla, ei vientimarkkinoilla. Suomen kansantalous on siis riippuvainen kotimarkkinoista, ei vientimarkkinoista.

Mauno Koiviston valtaannoususta ja Kalevi Sorsan viimeisestä hallituksesta lähtien kotimarkkinoita on johdonmukaisesti "ajettu alas", tuhottu, mm. leikkaamalla tulonsiirtoja ja julkista taloutta. Tuloksena on mm. noin 750 000 päivittäistyötöntä ja noin 400 000 toimeentulotuen varassa elävää työikäistä. Tämä kaikki kansan tahdosta ja innokkaalla tuella.

Ennen tätä "kansainvälistämistä" Suomessa oli noin 200 asunnotonta, koko maassa. Nyt pelkästään Helsinskijssä useampi tuhat. Vienti on "vetänyt" hyvin koko ajan.

Lähteenä voi käyttää mm. Tilastokeskuksen kansantaloustilastoja:

https://www.tilastokeskus.fi/

Ymmärsikö tyhmempi nyt?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #356

Heyno: ” Fakta lienee selvä: Ylivoimaisesti suurin osa Suomen bruttokansantuotteesta syntyy kotimarkkinoilla, ei vientimarkkinoilla. Suomen kansantalous on siis riippuvainen kotimarkkinoista, ei vientimarkkinoista.”

Kiitos rautalankamallista. Tuli selväksi miten ajattelet, tosin käytit ilmaisua ”lienee selvä”, niin, että et taida enää itsekään uskoa omaavasi tässä asiassa absoluuttista totuutta? Mihin perustuu kompetenssisi? Itse olen täysin amatööri, mutta luettuani tunnettujen tämän alan auktoriteettien tekstejä, huomaan, että esität täysin erilaisia näkemyksiä.

Mitä tulee Suomen riippuvuuteen ulkomaankaupasta ja sen mahdollistavasta vientikaupasta, olet tietääkseni ainoa ”asiantuntija”, joka on sitä mieltä, että riippuvuutta ei ole. Minä puhuin esimerkkinä suomalaisen telakkateollisuuden selviytymismahdollisuuksista kotimarkkinoihin tukeutuen (jos ymmärsit?) enkä Koreasta. Mutta kun nyt otit Korean niemimaan esille, se on hyvä esimerkki, Pohjois-Korea ei halua olla riippuvainen ulkomaankaupasta. Etelä-Koreassa noudatetaan ulkomaankauppaan tukeutuvaa kansantaloutta. Jos haluat Suomen noudattavan Pohjois-Korean mallia, saat minun puolestani pitää omat käsityksesti, minä pidän omani.

Tämä keskustelu alkaa kuitenkin poiketa liikaa Pia Kauman puheenvuorosta, joten en enää jatka sitä täällä. Jos pidät tarpeellisena, voisit kirjoittaa oman puheenvuoron aiheesta ”Suomi ja ulkomaankaupan tarpeellisuus”.

terveisin Matti Villikari

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #362

" Tuli selväksi miten ajattelet, tosin käytit ilmaisua ”lienee selvä”, niin, että et taida enää itsekään uskoa omaavasi tässä asiassa absoluuttista totuutta?"

Fakta ei siis olekaan sinulle selvä? En sanonut, että "lienee selvä fakta". Fakta on fakta. Ongelmia äidinkielessä? Vai pelkkään pikkunokkeluutta?

" Mihin perustuu kompetenssisi?"

No niihin faktoihin, tietysti. Sinunkin käytettävissäsi ovat.

"joka on sitä mieltä, että riippuvuutta ei ole."

En väitä, ettei *mitään* riippuvuutta ole. Kansantaloutemme on myös riippuvainen säistä, puhtaasta ilmasta jne. Mutta se on jo toinen juttu, niin kuin Kipling sanoo. Riippuvuutta on, riippuvainen se ei ole. Jos ero on epäselvä, väännänkö senkin rautalangasta?

"Minä puhuin esimerkkinä suomalaisen telakkateollisuuden selviytymismahdollisuuksista kotimarkkinoihin tukeutuen (jos ymmärsit?) enkä Koreasta."

Minä taas puhuin suomen kansantalouden selviytymisestä telakkateollisuuteen tukeutuen. Eron löydät antamastani linkistä ja tätä edeltävistä viesteistä.

" Mutta kun nyt otit Korean niemimaan esille, se on hyvä esimerkki,"

Totta, parempi kuin uskotkaan:

" Pohjois-Korea ei halua olla riippuvainen ulkomaankaupasta."

Jep. Ja USA on sen saartanut. Kyse ei siis ole pelkästään P-K:n "halusta". Silti se on ollut olemassa yli 60 vuotta. Monella muulla maalla menee huonommin.

"Etelä-Koreassa noudatetaan ulkomaankauppaan tukeutuvaa kansantaloutta."

Juuri näin. E-K:n kansantalous ei ole riippuvainen kotimarkkinoista, niin kuin Suomen kansantalous on. E-K:n bruttokansantuotteesta valtaosa tulee ulkomaankaupasta. Suomen ei. E-K:n kansantalous on riippuvainen USA:n ulkopolitiikasta.

"Jos haluat Suomen noudattavan Pohjois-Korean mallia, saat minun puolestani pitää omat käsityksesti, minä pidän omani."

En halua. Haluan Suomen noudattavan Suomen mallia. Jos sinä haluat Suomen noudattavan Etelä-Korean mallia, saat minun puolestani pitää omat käsityksesi, minä pidän omani.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #181

Heyno, kun menit noin pahasti sekaisin yksinkertaisesta väitteestäni, helpotetaan vielä hieman, eli vaihdan esimerkkiä väitteeseeni: "Ei taida Suomen kotimarkkinat riittää Suomen metsäteollisuudelle". Olisiko tämä väite helpompi hyväksyä?

Kommentissasi 356 toteat mm: ” kotimarkkinoita on johdonmukaisesti "ajettu alas", tuhottu, mm. leikkaamalla tulonsiirtoja ja julkista taloutta. Tuloksena on mm. noin 750 000 päivittäistyötöntä ja noin 400 000 toimeentulotuen varassa elävää työikäistä”

Väität siis, että työttömiä syntyy sen seurauksena, että tulonsiirtoja ja julkista taloutta on leikattu. Höpö höpö. Siis kääntäen, kotimarkkinat ja työllisyys paranevat kun lisätään tulonsiirtoja ja julkista taloutta.

Eikö yrityksillä ole mielestäsi vaikutusta kotimarkkinoihin ja työllisyyteen?

Ajatuksesi muistuttaa Neuvostoliiton talousjärjestelmää, jonka toimivuudesta onkin jo kokemusta, koti(puutarha)markkinat toimivat ja maassa oli aina täystyöllisyys.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #364

"Heyno, kun menit noin pahasti sekaisin yksinkertaisesta väitteestäni, helpotetaan vielä hieman, eli vaihdan esimerkkiä väitteeseeni: "Ei taida Suomen kotimarkkinat riittää Suomen metsäteollisuudelle". Olisiko tämä väite helpompi hyväksyä?"

Kumpikohan tässä nyt on mennyt sekaisin? Keskustelun sisältö on Suomen kansantalous, ei jonkin yrityssektorin menestys. Et ilmeisesti ymmärrä, mikä ero on Suomella ja jollain yrityksellä. Suomi ei ole yritys. Suomi on kansantalous. Yrityksen ja kansantalouden eroista voit lukea sarjassani "Kansantaloutta ilman kyyneleitä".

"Kommentissasi 356 toteat mm: ” kotimarkkinoita on johdonmukaisesti "ajettu alas", tuhottu, mm. leikkaamalla tulonsiirtoja ja julkista taloutta. Tuloksena on mm. noin 750 000 päivittäistyötöntä ja noin 400 000 toimeentulotuen varassa elävää työikäistä”"

Ja juuri näin on. Ja tämä on alan tutkijoilla yleisesti tiedossa. Väännetäänpä rautalangasta: Irtisanomisen seuraus on työttömyys. Peruspäivärahalle putoamisen seuraus on turvautuminen toimeentulotukeen. Ei liene liian vaikeaa tajuta?

"Väität siis, että työttömiä syntyy sen seurauksena, että tulonsiirtoja ja julkista taloutta on leikattu."

Juuri näin. Ja juuri näin on käynyt. Syy on ilmeinen: yleisen ostovoiman väheneminen. Tulonsiirtojen leikkaus on johtanut myös tuloerojen kasvuun, mikä entisestään on pahentanut tilannetta: tuloerojen kasvu on ollut suurempi syy hintatason nousuun kuin vaikkapa inflaatio. Tarkemmin:

http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/138848-kans...

"Siis kääntäen, kotimarkkinat ja työllisyys paranevat kun lisätään tulonsiirtoja ja julkista taloutta."

Juuri näin, koska noilla toimilla yleinen kulutuskyky kasvaa. Olet ymmärtänyt (?) asian.

"Eikö yrityksillä ole mielestäsi vaikutusta kotimarkkinoihin ja työllisyyteen?"

Toki, mutta sekundaari sellainen: kukaan ei perusta yritystä, et edes sinä, jos tiedossa ei ole maksukykyisiä asiakkaita. Voit toki itse yrittää, jos kukkarossa riittää pelimerkkejä. Ergo, ei myöskään työllistetä ketään. Yrittäjälle, joka perustaa yrityksen, jonka tuotteelle ei ole maksukykyistä asiakaskuntaa, ensimmäinen terve liiketoimi on konkurssihakemuksen jättäminen.

Neuvostoliiton vetäminen toistuvasti näihin keskusteluihin paitsi kertoo, ettei kirjoittaja tiedä neuvostotaludesta hölkäsen pöläystä, on analoginen iänikuiselle "natsikortille". Ei ansaitse kommenttia, mutta Neuvostoliiton taloudesta ja sen ongelmien syistä kuitenkin, lue:

http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144410-kans...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #365

Heynon kansatalousteoriassa yritykset eivät kuulu Suomen kansantalouteen! Ajetaan ne alas ja korvataan julkisella taloudella ja tulonsiirroilla niin Suomi palastuu. Et muuten ottanut kantaa yksinkertaistettuunkaan väittämääni.

PS. Missä muualla kuin blogeissasi opetetaan tuota itse kehittämääsi talousteoriaa? Millaisen vastaanoton se on saanut tiedeyhteisössä. Ainakin se on uusi ja erikoinen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #366

"Heynon kansatalousteoriassa yritykset eivät kuulu Suomen kansantalouteen!"

Missä minä tällaista olen esittänyt? Onko sinulla tosiaan ongelmia suomen ymmärtämisessä?

"Et muuten ottanut kantaa yksinkertaistettuunkaan väittämääni."

Mielestäni otin siihen kantaa aivan yksiselitteisesti: "Suomi" ei ole sama asia kuin "Suomen metsäteollisuuus". "Suomen" pärjääminen on eri asia kuin "Suomen metsäteollisuuden" pärjääminen."

Vertaa: ""Suomi" ei ole sama asia kuin "Suomen telakkateollisuus". "Suomen" pärjääminen on eri asia kuin "Suomen telakkateollisuuden" pärjääminen."

Kerro nyt meille kaikille, mitä kohtaa et ymmärrä, niin väännän taas rautalangasta.

Tämä: " Ajetaan ne alas ja korvataan julkisella taloudella ja tulonsiirroilla" on hurjan mielikuvituksesi ja puutteellisen äidinkielentistosi luoma harha, jonka korjaaminen ei kuulu "kompetenssiini". Sitä varten on aivan oma tieteenalansa, eikä se ole kansantlaoustiede tai äidinkielenopetus.

"PS. Missä muualla kuin blogeissasi opetetaan tuota itse kehittämääsi talousteoriaa? Millaisen vastaanoton se on saanut tiedeyhteisössä. Ainakin se on uusi ja erikoinen."

PS:ää sinullekin: En ole itse kehittänyt mitään uutta talousteoriaa. Uutta se siis ei ole, vaan ihan perinteistä. Mutta jotta tietäisit, mitä puhut, kun puhut "minun" kansantalousteorioistani, niin lue nyt vaikkapa aluksi tuo kirjoitussarjani.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #365

Heyno, sinulla taitaa olla puutteita luetun ymmärtämisessä. Jos kerron väitteen "Ei taida Suomen kotimarkkinat riittää Suomen metsäteollisuudelle" autan senverran luetun ymmärtämisessä. että tässä ei samaisteta Suomen metsäteollisuutta Suomen kansantalouteen niin kuin ymmärsit, vaan väitetään, että Suomen metsäteollisuuden koko tuoannolle ei riitä kysyntää kotimarkkinoilla. Turhaa tässä on enää jatkaa kun et pysty ymmärtämään näin yksinkertaista lausetta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #372

"Heyno, sinulla taitaa olla puutteita luetun ymmärtämisessä. Jos kerron väitteen "Ei taida Suomen kotimarkkinat riittää Suomen metsäteollisuudelle" autan senverran luetun ymmärtämisessä. että tässä ei samaisteta Suomen metsäteollisuutta Suomen kansantalouteen niin kuin ymmärsit, vaan väitetään, että Suomen metsäteollisuuden koko tuoannolle ei riitä kysyntää kotimarkkinoilla. Turhaa tässä on enää jatkaa kun et pysty ymmärtämään näin yksinkertaista lausetta."

Toki ymmärrän. Mutta näyttää siltä, että sinulle ei ole oikein mennyt perille, mistä keskustellaan; ei "Suomen telakkateollisuudesta" tai "Suomen metsäteollisuudesta", vaan "Suomesta". Autan sen verran luetun ymmärtämisessä, että kertaan jo kerran rautalangasta vääntämäni: Suomen kansantalous elää kotimarkkinoista. Se, mistä jokin Suomen kansantlaouden osa-alue, eismerkiksi "Suomen telakkateollisuus" tai "Suomen metsäteollisuus" elää, on, niin kuin jo kerran aiemmin totesin, kokonaan toinen juttu.

Minua, ja suurinta osaa muista suomalaisista, kiinnostaa, miten Suomen kansantalous toimii ja tulee toimeen. Se, tuleeko "Suomen telakkateollisuus" tai "Suomen metsäteollisuus" toimeen, ei ole tässä suhteessa ratkaisevaa, se on nk. toisen luokan kysymys.

Siis vielä kerran: Suomen kansantlaouden kohtalonkysymys, se, mistä Suomen kansantalous on ratkaisevasti riippuvainen, on kotimarkkinat.

Tee itsellesi jatkoakin ajatellen palvelus: Ota selvää, mistä keskustellaan, enne kuin alat osallistua keskusteluun. Helpottaa kaikkien oloa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #373

Aivan takuulla ei pidä paikkaansa "se, mistä Suomen kansantalous on ratkaisevasti riippuvainen, on kotimarkkinat." Noin älytöntä väitettä harvoin kuulee. Lue nyt vähän muutakin taloustiedettä kuin "omaa oppiasi"

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #374

Lue: http://pialk.puheenvuoro.uusisuomi.fi/149554-jouti...

Erityisesti kohta:

"Lähteenä voi käyttää mm. Tilastokeskuksen kansantaloustilastoja:

https://www.tilastokeskus.fi/

Ymmärsikö tyhmempi nyt?"

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #375

Minäkö tyhmä - nyt en ymmärrä :D

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #379

Jos noin on, en asialle voi mitään. Tyhmyytesi lienee synnynnäistä, sitä kun ei voine oppia.

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #14

Hyvä Mark. Katsopa vaattettesi alkuperämaata. Kun me suomalaiset ostamme vaatteitamme, niin valinta on osunut niin kauan tuontivaatteisiin, että kotimainen vaateteollisuus on kustannusten takia kuollut. Viimeisimpänä miesten paitavalmistaja Petrifun. Suomalaisella kustannustasolla ei kykene vaatteita valmistamaan kilpailukykyisesti. Asia muuttuisi tietenkin toiseksi, jos esimerkiksi kaikki SAK:n miehet ostaisivat vain suomalaisia paitoja. Meillä olisi monta kilpailevaa paidan valmistajaa. Globaali talous ei tunne käsitettä ei elä palkalla. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin alentaa palkkoja kilpailukykyisiksi, keksiä tuotteita, joiden hintatason voimme määrätä tai ottaa velkaa ja maksaa työttömyyskorvauksia, niin kauan kuin saamme lainaa. Tuotteiden keksijät valitettavasti ovat liikkuvaa porukkaa. Lähtevät Suomesta pakoon helvetillistä verotusta ja järjetöntä työlainsäädäntöä. Lisäksi maasta poisumiseen kannustaa, että markkinat ovat muualla. Tätä maailman muuttumista Yksikään puolue ei ole Suomessa konkreettissti tajunnut. Ay-liike ei tule olemassa olonsa aikana tajuamaan. Kysymys nyt onkin monenko vuoden päästä IMF tulee Suomeen kuten Kreikkaan ja tekee ne muutokset työelämään, jotka itseltämme on jäänyt tekemättä.

Valitettavasti kovin mone kirjoittajan mielipide on valtiomiesten Paasikivi ja Kekkonen kannoista hyvin kaukana. Paasikivi sanoi, että tosiasioden tunnustaminen on kaiken viisauden alku. Kuinka moni kirjoittajista elää ajatuksineen Neuvostoliiton aikaa? Kekkonen sanoi, että Suomen kansa on tyhmää ja joutuu vaikeuksiin. Hänellä oli onneksi valtaa panna tumpelot poliitikot ojennukseen. Tutkimuksen mukaa 80 prosenttia ihmisten kannanotoista verotukseen perustuu kateuteen. Rikkailla on varaa maksaa veroja. Parasta olisi ajattelu, millä kansatalouden kakkua saataisiin kasvatettua. Isommasta kakussa on enemmän jaettavaa. Nykyinen veronkorotushysteria kääntyy itseään vastaan. Esimerkiksi alvin korotus on alentanut kotimaista kysyntää ja sitä kautta lisää työttömyyttä. Autoveron nostolla on saatu autoveron tuotto alenemaan. Omia ehdotuksiani olisi esimerkiksi autoveron alentaminen 10 prosentilla kahdeksi vuodeksi. Satavarnmasti autoveron tuotto kasvaisi nykyisestä. Lisän kaupan vilkastumisen myötä syntyisi lisää työpaikkoja. Toinen ehdotukseni on ottaa käyttöön 50-luvun verottomat asunnot. Muutaman vuoden aikana rakennetuista asunnoista vuokrat olisivat 10 vuoden ajan verovapaat. Toimi 50-luvulla niin miksei nytkin. Ainoa este on kateus. Työllistäisi asiantuntijoiden mukaan 10.000-20.000 rakennusmiestä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #146

Autoveron lasku ei juuri luo työpaikkoja,ainoastaan myyntihenkilöstö lisääntyisi. Ainoa airon valmistaja on Uudenkaupungin tehdas eikä autoveron muutos vaikuta sen valmistusmääriin,lähes kaikki kun menee vientiin.

Vanhat autot sen sijaan työllistvät sitä enemmän mitä vanhempi autokanta on

Jani Vakoniemi

Eduskunnassa voitaisiin ottaa kantaa siihen, että työvoimapoliittisesta koulutuksesta poistetaan tärkeitä koulutuksia, jotka aiheuttavat työttömyyttä ja ahdinkoa ihmisille. Esimerkiksi rakennusalalla nykyään vaadittava TYÖTURVALLISUUSKORTTI on poistettu työvoimapoliittisen koulutuksen piiristä 2013 alusta alkaen. Mistä työtön, jolla on hädin tuskin rahaa ostaa tarvittavat ruoka-ainekset kaivaa yhtäkkiä lähes 150 euroa rahaa työturvallisuuskoulutukseen? Mitä järkeä tällaisilla "leikkauksilla" on? Leikatkaa ne jonninjoutavat "miten haen töitä" koulutukset sun muut merkityksettömät kurssit pois ja lisätkää koulutuksia, joilla on merkitystä työelämässä. Se vähentää aivan varmasti työttömyyskortistosta porukkaa.

Ja toden totta, ärsyttää suunnattomasti, että nämä blogikirjoitukset ovat aina sillä tyylillä kirjoitettu, että työttömät ovat saamattomia ja laiskoja työnvieroksujia.

Päättäjät voisivat lopettaa jaarittelut ja voisivat aloittaa tekemään sitä työtä, miksi heidät on sinne päättäviin elimiin äänestetty.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Et ilmeiseti ole tutustunut kansanäänestyksessä hyväksyttyihin EU-sopimuspapereihin, kun tuollaisia kyselet. Niissä sovitaan yksiselitteisesti "yhteiskuntajärjestelmien yhdenmukaistamisesta". Suomen ongelma on ollut, että meillä ei ole tarpeeksi köyhiä.

Kohta on.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Komppaan Markia,

Aivan! Kunhan nyt vaan kesittyisivät hankkimaan töitä niille tuhansille ja taas tuhansille, jotka oikeasti haluavat saada töitä. Niille helposti työllistettävillle. Koulutetuille ammattihimisille. Innokkaille nuorille.

Niin näitten "vapaamatkustajien", joista suurin osa on jo käytännössä työkyvyttömiä, merkitys kustannuksena jää häviävän pieneksi.

46-vuotiaan KTM:n ja kansanedustaja Uudeltamaalta, joka toimii myös kaupunginvaltuutettuna ja Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana Espoossa, maailmankuva on ehkä hiukan vääristynyt, eikä välttämättä näytä mikä on se oikea ongelma.

-Peace

p.s. Harvoin käytän ad-hominem argumenttia, mutta tässä sellainen on mielestäni paikallaan.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

ALV nollille, palkan sivukulut nollille, työehtojen yleissitovuus museoon, yritystukiaiset romukoppaan ja sääntely minimiin. Johan alkaa tapahtua. Kokonaisveroasteen tulisi olla maksimissaan se 20%, mieluiten alle. Mitä pienempi veroaste, sen parempi.

Ne TE-keskukset ja työvoiman "palvelukeskukset" (eli orjanvälitys) voisi samalla lopettaa kokonaan. Työllistymisen osalta kyseisistä laitoksista on vain haittaa.

Suomen työttömyysongelma johtuu siitä että valtio poliitikkoineen ja virkamiehineen jarruttaa työllisyyttä parhaansa mukaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Johan alkaa tapahtua."

Niin alkaa. Ja ammutaan samalla kaikki köyhät ja työttömät. Siinähän sitä tapahtumaa riittää teikäläisille ihan viihteeksi asti...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Kukaan ole ehdottanut ampumista paitsi Anderssonin Markki. Ilmeisesti "teikäläisten" ajatusmaailmaan kuuluu ihmisten ampuminen?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

Ihminen jonka ajatusmaailmaa ei ole huomannut ampumiset on sekä sokea, että kuuro.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #49

Puhutko nyt Markin ajatusmaailmasta vai minun koska käytin ko sanaa.

Onko Mark sekä sokea, että kuuro kun ei ole huomannut ajatusmaailmamassaan kytevää halua ihmisten ampumiseen?

Vai tarkoitatko sinä sitä että minä en kykene näkemään kokoomuslaisissa halua ihmisten ampumiseen? Sillä vaikka kuinka etsin niin tänäpäivänä en löydä kokoomuslaista joka ehdottaisi ihmisten ampumista. Ainakaan en ole törmännyt sellaiseen mielipiteeseen saati kirjoitukseen. Toki kaipa sellainenkin jostain löytyy jos oikein kaivaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #66

Tarkoitin niitä ihmisiä jotka eivät huomaa mitä ympärillä ja maailmassa tapahtuu.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #9

Kun nuo Juhan ehdottamat jutut tarkoittavat köyhien näännyttämistä hivuttamalla, niin olisi tosiaan armeliaampi ampua

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Vanhan viidakon sananlaskun mukaan jos annat ihmiselle kalan niin ruokit hänet päiväksi. Mikäli taas opetat hänet kalastamaan niin ruokit hänet loppuelämäksi.

Koko homman idea on siinä että mikäli verotus vedetään mahdollisimman lähelle nollaa, niin ihmiset eivät pysy työttöminä koska vapaassa markkinataloudessa kuka tahansa voi pistää putiikin pystyyn ja lisäksi hintojen ollessa alhaalla verotuksen loistaessa poissaolollaan ihmisten taloudellinen toimeliaisuus maksimoituu.

Lisäksi tuosta köyhien ja työttömien ampumisesta: kyseisessä lajissa kunnostautui erittäin hyvin eräs nimeltämainitsematon Josef Stalin, joka sattui olemaan vasemmistolainen kollektivisti. Libertaarit sen sijaan ajattelevat että ihmisellä on oikeus elämään ja koskemattomuuteen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #10

Haukotus.

Eivät kaikki jotka eivät revi vaatteitaan kokoomuksen edessä ole kontallaan Stalinin edessä...

Mustan ja valkoisen välissä on harmaasävyjä ja jopa värejäkin.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #46

Tiedoksi saatettakoot että en ole kokoomuslainen. Olen liian herrasmies kannattaakseni vasemmistopuoluetta.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #50

Herrasmies;-)...no kukapa se kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Koko homman idea on, että vapaa kilpailu hoitaa homman parhain päin. Mutta eihän näin käy vaan tämä ideologia on harha.

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #51

Häh. Vapaa kilpailu. Suomessa siitä ei ole tietokaan.70 prosenttia kansantuotteesta syntyy palkoista. Palkat säädellään täysin keskusjohtoisesti. Voiko muuta väittää. Työntekijä vapaassa markkinataloudessa voi sopia työnantajan kanssa omat työehtonsa täysin vapaasti. Satavarmasti Suomessa ei.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #198

Siksi tuodaankin työvoima ulkomailta Tampeereellekin tunnelia rakentamaan.
Minä puhuin teoriasta joka ei toimi käytännössä.

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #201

Miksei. Suomi edustaa promilea maaipallon väestöstä. Miksei onnistu mellä, jos muuaalla toimii? Kiinassa 200-300 miljoonaa ihmistä nostettiin köyhyydestä keskituloisiksi ilman tessejä. Meillä tesseillä ihmisiä päinvastoin köyhdytetään. Inte ymmärrä logiikkaasi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #204

Kiinassa juu, ja mitkä ovat kustannukset?
Muutenkin kiinalaiset ovat vähän viisaampia, he ostavat maata ja luonnonrikkauksia ympäri maailma. Suomalaiset taas myyvät tai antavat ihan ilmaiseksi.

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #209

Kekkonen jo aikoinaan sanoi, että suomalaiset ovat tyhmiä. Hänellä oli valtaa estää suurimpia tyhmyyksiä tapahtumasta. Nyt suomalaiset voisivat ottaa mallia niistä maista (BRIC), joiden taloudessa on mennyt hyvin. Niissä maissa on vapaasti toimivat työmarkkinat. OECDkin on vuosikausia jankuttanyt työmarkkinoidemme jouston lisäämisestä. Kun IMF ottaa Suomessa ajajan paikan, niin OECDn ehdotukset pannaan toimeen ensimmäisenä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #210

Mitä tarkoitat "mennyt hyvin"? Keiden kannalta?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #10

Siinä vaan on se ongelma, että niitä putiikkeja ei enää enempää tarvita. Tai ehkä sitten, jos ne on täysin erilaisia. Tottakai kehitystä pitää aina olla, pitää avata uusia putiikkeja ja sulkea vanhoja.

Lisäksi putiikkien välisessä kilpailussa voittaa se, jolla on eniten alkupääomaa. Taikka sitten ne, jotka yhdistyvät.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #104

Tarvitaanko niin paljon krääsää ja tekstiilejä?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #117

Ihan totta. Olen samaa mieltä. Vaikka aina kohkataan ostovoimasta, niin aina on hyvä katsoa mitä ostaa. Eikä ihminen kovin paljon tavaraa tarvitse. Helpompi elää kun ei ole liikaa romua nurkissa.

Tässä putiikeilla nyt tarkoitan kaikkia yrityksiä. Isoja ja pieniä, eri toimialojen jne. Sellaisiakin, joilla ei ole toimitiloja.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #10

"Vanhan viidakon sananlaskun mukaan jos annat ihmiselle kalan niin ruokit hänet päiväksi. Mikäli taas opetat hänet kalastamaan niin ruokit hänet loppuelämäksi."

No juu....et sitten tuoreempaa ja vähemmän kulunutta sananpartta vaivautunut keksimään...Eli libertaarien mielestä kaikilla ihmisillä on oikeus elämään, olipa se sitten kuinka lyhyt ja kurja tahansa. Toisin sanoen libertaarien mielestä heillä ei ole siis oikeutta vaatia ihmisarvoista elämää.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #10

Mikä on se itse hyödyntämäsi verotuksella kustannettu toiminto tai palvelu, joka voisi lopettaa, jotta veroja voitaisiin leikata?

Mikä olisi saamasi hyöty, kun joutuisit rahoittamaan saman palvelun "omilla" rahoillasi?

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #171

Työttömyyskorvaukset. Työehtosopimukset voidaan lopettaa turhina. Itse olen aina hankkinut työni, sopinut ehdot ja haistattanut paskat tesseille. Muualla mailmassa ihminen joutuu hankkimaan työpaikkansa itse. Palkkaa hän saa tuotoksensa mukaan. Oleellista on, että valtio ei jaa vastikketonta rahaa. Paljon matkustelleena en ole saanut yhtään ymmärrystä meidän työttömyyskorvaukselle. Yleisin kommennti on, että järjestelmä Suomessa on täysin mätä. Viimeeksi Mauritiuksella. Siellä kansatalous kasva vauhdilla ja olen veikkaillut, että ajavat Suomen ohi 20 vuodessa. Ihan näin vain aluksi. Toiseksi muuttaisin vuosilomalainsäädännön niin, että julkisella sektorilla lomat olisivat samat kuin yksityisellä sektorilla. Voimaan vuoden 2014 alusta ja työvoiman määrä "kasvaisi" vähintään 5 prosentilla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #200

Onneksi kaikki eivät ole kaltaisiasi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #200
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #171

En minä mitään tunnelia tarvitse.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Totta puhut! Esittämääsi mallia toteutetaan mm. Intiassa, ja siellähän keskivertokansalaisen asiat ovat Suomeen verrattuna lähes paratiisimaiset.

Intian malli olkoon tulevaisuutemme! Rautatieasemat julkisiksi käymäläiksi jne.!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Minä taas olen sitä mieltä että varsinkin julkisen sektorin viranomaiset tai kansanedustajat voisivat pitäytyä yhdessä työssä, kansanedustajat esimerkiksi kansanedustajan työssä. Eli kun kansanedustaja ei saisi olla kunnallisvaltuutettuna, eikä muissakaan töissä kansanedustajuuden aikana, se vapauttaisi useita työpaikkoja muille ja samalla kansanedustaja saisi keskittyä siihen kansanedustamiseen, minkä pitäisi olla kokopäiväinen päätyö.

Tuo että kansanedustajat samaan aikaan hoitavat kunnallisvaltuutetun hommia, kaventaa demokratiaa ja estää sitä toimimasta kunnolla! Historian valossa keskushallinto on aina ollut kansalaisten turvana paikallishallinnon sortoa vastaan ja päinvastoin. Nyt kun meillä keskushallinto ja paikallishallinto koostuu samoista henkilöistä, ei kansalaisella ole mitään turvaa rikollista valtiota vastaan.

Mitä taas tulee työttömyyskorvauksen vastikkeellisuuteen, niin kansanedustajiako tässä työttömän pitäisi alkaa palvelemaan, kun oikeita töitä ei löydy? Vai keksitäänkö huuhaa hommia ja laitetaan työttömät vähän niinkuin pakkotyöhön?

Kun tällä hetkellä työtön ei saa tehdä mitään oma-aloitteista järkevää tai yritteliästä hommaa, niin nytkö viranomainen alkaisi määritellä kullekin työttömälle tarpeelliseksi katsomiaan hommia, kun oikeita töitä ei ole? Ja minä kun luulin kokoomuksen olevan yrittäjyyden puolesta puhuja, mutta näyttääkin siltä että sosialismi kummittelee sielläkin!

Kansalaispalkka on oikea suuntaus, eikä holhous- ja kyttäys- ja kyykytysvaltion vahvistaminen, intiassa kokeilu toi valtavat hyödyt! Mutta meillähän kaikki kulkee jälkijunassa, neuvostoliittoa tässä yhä rakennetaan, muodossa tai toisessa! Tehkää nyt jumakauta jotain että työtön voisi saada tehdä oma-aloitteisesti jotain hyödyllistä ja järkevää, kun niitä oikeita töitä ei ole!! Lopettakaa se kansalaisten kiusaaminen ja käyttäkää se työaikanne johonkin edistävään!

Lasse Kosonen

Suomessa ei jäädä sairauslomalle helposti niinkuin ruotsissa ei myöskään vietetä siestaa kuten etelänmaissa. Työhullu kansa ajaa itsensä mielummin (burn outtiin) kuin myöntää että työtä on liikaa. Työantajahan sitä heille kokoajan tuputtaa jotka eivät osaa kieltäytyä.Pelkona vielä ulkoistaminen työttömyys ja ulos työelämästä putoaminen jo on kumma jos tämä ei hermoja saa kiristymään.

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Mark Andersson: Jouni Minkkinen ymmärsi oikein, mihin Kokoomus on tässä pyrkimässä. Tarkoitus on nimenomaan juuri päinvastoin kuin sinä kommentissasi sanoit: tarkoitus ei ole kyykyttää yhtään ketään, vaan nimenomaan saada ihmisille motivaatio ottaa vastaan työtä. Kuten itsekin ymmärrät, työn tekemisessä kyse ei ole pelkästään rahasta, vaan elämänhallinnasta ja siitä, että ihminen kokee olevansa tarpeellinen. Markku Laitinen: kaupunginvaltuutetun tehtävä ei ole mikään työpaikka, josta saisi palkkaa. Se on luottamustehtävä, josta saa kokouspalkkion, joka ei monenkaan henkilön osalta vastaa likimainkaan sitä työpanosta, jota tehtävän hoitaminen edellyttää. On pelkästään hyvä, jos jotkut kansanedustajat jaksavat olla myös kaupunginvaltuutettuina. Sillä tavallahan he näkevät käytännön tasolla, miten heidän säätämänsä lait vaikuttavat ihmisiin. Muistutan vielä, että äänestäjäthän ne valtuutetut valitsevat ja tekevät sitten itse omat päätelmänsä sen suhteen, kannattaako kansanedustajia sinne valtuustoihin valita vai ei.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Politiikkaa tulisi tehdä politiikan tekemisen ilosta. Allekirjoittanut katsoo että politiikan tulisi olla sivutoiminen ja palkaton luottamustehtävä, tällä tavalla päästäisiin "poliittisista broilereista" eroon ja poliitikot näkisivät sieltä norsunluutornistaan hieman tavallisen kansan arkeakin jotta ymmärtäisivät päätöstensä seuraukset.

Samalla tavalla kaikki puoluetuet tulisi yksiselitteisesti lakkauttaa kaikilta puolueilta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pitäisikö kansanedustajienkin elää vastikkeellisella toimeentulotuella?

Pekka Heliste

Työttömiä on TEM tilastojen mukaan 440000 eli avoimiin työpaikkoihin nähden yhtä työpaikkaa kohti on 16 tarjokasta.

Mukana ovat myös ns pätkätyöt..

Tähän saakka on aina löytynyt henkilö jolle työ sopii. Mitään todellista loukkua ei ole olemassa kokonaisuuden näkökulmasta. Yksilötasolla voi olla eroja, mutta joku muu on työllistnyt.

Olen nyt testannut puoli vuotta tällaisen pätkätyön ostamita, vahempani ovat tarvinneet apua mökillä ollessaan ja apua on löytynyt mutaman päivän varoitusajalla.

Ja kun palvelu pelasi iin olen käyttänyt nitä Helsingissäkin.

Mutta mutaman tunnin avusta joutuu maksamaan myös matka-ajat ja kulut. Mutta kun veloitushinta on 15euroa niin eipä tuosta viitsi valittaa

Heikki Kosalainen

Kokoomuksen on vähän huono puhua motivoinnin lisäämisestä, kun on lapannut rekkakaupalla rahaa eurooppalaisille miljonääripankkiireille. Se verran olette motivoineet kyllä, että lähes kaikki kaverini ovat lopettaneet suomalaiset yrityksensä ja perustaneet ne ulkomaille. Pitäkää nyt tunkkinne.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Markku Laitinen: kaupunginvaltuutetun tehtävä ei ole mikään työpaikka, josta saisi palkkaa. Se on luottamustehtävä, josta saa kokouspalkkion, joka ei monenkaan henkilön osalta vastaa likimainkaan sitä työpanosta, jota tehtävän hoitaminen edellyttää."

Myös kansanedustajan tehtävä on luottamustehtävä ja montako näitä luottamustehtäviä pitää yhdellä ihmisellä olla, varsinkin luottamustehtäviä joiden palkkiot maksetaan julkisista varoista?

Ja kyllä ihmisillä on motivaatiota ottaa koulutuksiensa vastaista työtä vastaan, niitä työpaikkoja vain ei ole tarjolla! Eikö kansanedustaja ole perehtynyt edes hiukkasen reaalimaailmaan, pitääkö kaikkea katsoa vain poiliittisen agendan kautta? Ja kokoomuksen työvoiman lisätarjoamisen ja työurien pidentämisen yrittäminen tiedetään, mutta kun ei tiedetä missä ovat ne työpaikat johon tämä lisätarjonta laitettaisiin!

Yrittäisitte tehdä sitä oikeata työtänne ja tehdä lait ja säädökset siten että niitä oikeita työpaikkoja tulisi maahamme lisää. Vapauttakaa edes turhautuneet työttömät siten, että he saisivat vapaasti tehdä jotain hyödyllistä. Siitä se maa lähtee nousemaan, kun ihmisillä on mahdollisuudet käyttää luomisvoimaansa ja yritteliäisyyttään siihen että saisi vapaasti yrittää, ilman uhkaa perusturvan poistumisesta!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Työttömillä on toki motivaatiota ottaa vastaan työtä. Ongelma on ettei sitä löydy mistään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"työn tekemisessä kyse ei ole pelkästään rahasta, vaan elämänhallinnasta ja siitä, että ihminen kokee olevansa tarpeellinen."

Älkää edes viitsikö lähteä tuolle linjalle,olettehan sentään kansanedustaja. Kapitalistisessa järjestelmässä vain työstä saatava raha merkitsee,koska hintamekanismi vaatii sitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten niin valtuutettuna näkee käytäntöä?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Aivan oikein. Jokainen ihminen haluaa olla tarpeellinen ja sen takia useammat haluavat tehdä työtä, joka on yleisesti arvostettua.

Meillä on paljon työttömiä koulutettuja. Voisiko joku koulutettu työssäkäyvä vähentää työmääräänsä ja antaa osan työstään työttömälle?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Miten Kako toivoo, että ihmiset motivoitaisiin vastaanottamaan työtä, jota ei ole tarjolla?

Tilastokeskuksen tilastoista voimmem itse kukin todentaa, että työikäisten päivittäistyöttömyys Suomessa noin noin 750 000 paremmalla puolella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kerrankin joku osaa arvioida työttömyysluvut vain hieman alakanttiin!

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Juha Remes: kaunis ajatus sinällään, että pelkästään politiikan tekemisen ilosta. Näinhän se kunnallispolitiikassa usein onkin. Usein lähdetään vaikuttamaan johonkin omassa lähiympäristössä olevaan asiaan, jota halutaan muuttaa. Lähikouluun tai terveyskeskukseen tai johonkin tienpätkään. Siinä on vain sellainen juttu, että mitä vaativammissa tehtävissä on, sitä enemmän siihen aikaa kuluu. Kunnallispolitiikassa ei tosiaan rikastumaan pääse. Siksi toisekseen, suurissa kaupungeissa, kuten meillä Espoossa, asioita on todella paljon ja kunnallisesta luottamustehtävästä saa aika nopeasti puolipäivätyön, jos sitä tekee tosissaan ja haluaa saada asioita todella eteenpäin. Kansanedustajan tehtävä taas on sellainen, että jos sen tekee kunnolla, niin täyden päivän siihenkin saa kulumaan. Kaikki työt voi tehdä hyvin tai huonosti, olipa niistä saatu korvaus mikä hyvänsä. En kannata puoluetukien poistamista, koska se johtaisi erilaisten korruptiomahdollisuuksien lisääntymiseen. Meillä on kuitenkin puutteista huolimatta melko hyvä ja tasa-arvoinen systeemi.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Ei ole kansalaisten asia tukea puolueita. Puoluetukiaisissa on kyse siitä että valtio varastaa kansalaisilta ja jakelee varastetut rahat puolueille tukiaisina. Oikeasti asian pitäisi mennä niin että mikäli puolue on tukemisen arvoinen niin kansalaiset kyllä lahjoittavat rahaa puolueille vapaaehtoisesti ja lisäksi puolue voi kerätä rahaa jäsenmaksuilla. Puoluetukiaiset ovat yksiselitteisesti kommunismia.

Mitä tulee poliitikkojen palkkioihin, kenenkään ei ole pakko ryhtyä kansanedustajaksi tai kaupunginvaltuutetuksi. Lisäksi kannattaa muistaa miten palkka ylipäätänsä määräytyy: Täydellisen kilpailun markkinoilla palkka vastaa työntekijän rajatuottavuutta. Miten luulet että tämä tuottavuustarkastelu suhtautuu ammattipoliitikkoihin, joiden tuottavuus on pysynyt samana kun muut alat (mm. IT-ala, raskas teollisuus, yms) ovat 12-kertaistaneet tuotantonsa?

Vapailla markkinoilla valtio tekisi itsensä turhaksi ja poliitikkojen kysyntä laskisi, jolloin poliitikot vapautuisivat tuottavampiin hommiin, kukin omalle erikoisalalleen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"ammattipoliitikkoihin, joiden tuottavuus on pysynyt samana"

Miten lasket poliitikon työn arvon ("tuottavuuden")?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei kellekkään muullekaan harrastuksista makseta!

Jos ei ole kansanedustajana, niin silloin harrastelee politiikkaa.
Niin sitä on tehnyt puoluetyötä tekemällä ja istumalla valtuustoissa ja lautakunnissa.

Jo olis aikoihin eletty, jos muutkin rupeaisivat vaatimaan rahaa harrastustoiminnastaan. :-D :-D

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaikki työt voi tehdä niin hyvin kuin osaa. Monesta työstä saa potkut jos tekee huonosti.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Kaksoisedustuksen" ongelman ydin:

" luottamustehtävästä saa *aika nopeasti puolipäivätyön*, jos sitä tekee tosissaan ja haluaa saada asioita todella eteenpäin."

" Kansanedustajan tehtävä taas on sellainen, että jos sen tekee kunnolla, niin *täyden päivän* siihenkin saa kulumaan."

Kellään ei ole puoltatoista päivää.

Pekka Heliste

Itse adiasa Kokkomus kannttaa talouspolitiikkaa, jossa työttömyspidetään korkeana.

Mielipiteiden vaihto Kataisen , korkmanin, Vartiaisen, Soininvaaran ym talouasiantuntijoiden kanssa osoiitti, että Suomen talouspolitiikan suunta perustuu nyt Milton Friedmanin oppeihin.

Friedmanin keskeisiä oppeja on, että yhteiskunnan luonnollinen työttömyys on paljon korkeampi kuin täystyöllisyydessä.

Täystyöllisyys saavutetaan kun työttömiä kuukauden aikana on yhtä paljon kuin avoimia työpaikkoja eli täystyöllisyys on nyt 25000 työtöntä.

Friedmanin opin mukaan työttömyyden luonnollinen taso on sitä korkeampi mitä koulutetumpaa väestö on, koska uuden ammatin opiskelu pitenee silloin.

Friedmanin mukann luonnollisen työttömyyden tason alle ei saa pyrkiä, sillä se johtaa kilpailuun työvoimasta ja se taas johtaa inflaatiooon, mikä on pahinta, mitä Friedman tietää.

Kun luonnollise työttömyyden tasolle ei osata/voida laskea tarkkaa arvoa niin on esitetty arvoita esim Vartiainen 10-15%

niinpä nykyinen 440000 työttömän taso on se,joka halutaan pitää.

Pojat vain eivät ole Piiallekaan kertoneet kaikkea

Työvoimban tarjonta, josta paljon puhutaan = työttömyys

Pekka Heliste

Mitähän varten Piia istut kunnan valtuustossa ?

Lain mukaan kunnan on järjestettävä pitkäaikaistyöttömälle töitä.

Yli 500 päivää työttömiä on n 32000 eli 440000 työttömään verrattuna todella vähän.

Kunnat kuitenkin maksoivat mieluummin 100 miljoonaa euroa sakkoa eivät työllistäneet heitä.

Piia on ilmeisesti nukkunut valtuuston kokoukset kun ei ole puuttunut asiaan.

Ilmeisesti Kokoomuksen kannatuksen tippuinen on saanut Piiankin kirjoittamaan pölhöpopulistisia juuttuja ?

Mainostoimiston kynän jälki näkyi jo nuorten tavoiteohjelmassa , se oli plagioitu kiireessä suoraan persuilta.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Poliitikkojen tuottavuustarkasteluun mukaan vuodesta 1999 lähtien täyspäiväisiksi palkattujen avustajien työpanos. Mitä sen jälkeen jää viivan alle? Teatteri.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Pekka Heliste: miten kunnat voivat tarjota työtä, kun työllistäjiä ei ole. Tarkoitatko Neuvostoliitto-mallista täystyöllisyyttä? Kaikki lakaisemaan luudilla katuja kunnan hommiin?

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Tällaista malliahan valtapuolueet ovat ajaneet jatkuvasti. Kannattaa tutustua mm. Filatovin orjatyölakiin ja Paltamon malliin. Ei se Neuvostoliitto ja taistolaisuus ole Suomesta mihinkään kadonnut. Valitettavasti.

Pekka Heliste

Onkohan sinun luetun ymmärtäminen ajan tasalla ?

En ole ajamassa pakkotyöllitämisä, sitä ajavat Risikko, Kauma, Kokoomus ja Sdp yleisellä tasolla etc.

Laki velvoittaa jo nyt kunnat järjestämään työtä pitkäaiaistyöttömille, senkin minä vain kerroin ja ihmettelin, että jo kunnat eivät kykene järjestämään työtä 32000 niin mistä tässä yhteiskunnassa löytyy töitä 440000 työttömälle ?

PS leppäsen lain avulla työttömät työllistettiin 1980 luvulla ja oikeisiin töihin, muta silloinkin työttömiä oli vain 100000

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Paljon olisi tarpeellista työtä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tietääkö arv. kansaned. olevansa vapaamatkustaja, jänes? Likimain kaikki Suomen virkamiehet, poliitikot yms. työlliset ovat tukityöllistettyjä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Alankomaiden, jossa on yli 16 milj.asukasta, parlamentissa on 150 kansanedustajaa:
Suomi (5,3 milj.asukasta) elättää 200 kansanedustajaa (+avustajat), joista vain pieni osa loppujen lopuksi ratkaisee puoluekurin uhalla, miten puoluetovereiden tulee toimia ja äänestää.

Näistä vapaamatkustajista tulisi päästä eroon ja samalla pienentää edustajien määrä max 130:een ;-)
EU:llehan on jo luovutettu suuri osa suvereenin valtion lainsäädäntövallasta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Olettaisin, että juuri huomenna (tiistaina) keskusta-oikeistolainen liberaalipuolue toivoisi paikkoja olevan enemmän, ja nimenomaan niin, että niitä keskusta-oikeistolaisia olisi enemmän.

Heitin budjettiesityksestä tullee nautittavaa seurattavaa. Ja sitten kiemurtelut anti-europuolueen porskuttaessa kärkipaikalla mielipidemittauksesta toiseen...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Saksan minitöissä on "verotuksellisia kannustimia." Ehkä siitä syystä ne tuppaavat jäämään pidempikestoisiksi kuin muutoin tarvitaan.

Osa-aikainen ja pätkätöiden aikakaudella toivoisin, että juuri tähän pureudutaan. Ei välttämättä niin, että se on hui kauhistus, vaan niin, että niiden tekeminen tulee kannattavaksi ja mielekkääksi.

Tuo 400 euron setti on kyllä askel oikeaan suuntaan.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Vielä oikeampi askel olisi lakkauttaa sääntely kokonaan. Verot ja sääntely ovat pahimmat kitkatekijät työllisyyden osalta. Suomi tarvitsee aimo annoksen Laissez-Fairea jos haluaa pysyä sivistysvaltiona.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sinun reseptisi johtaisi äkkiä kaiken monopolisoitumiseen.
Sitähän varten kaikenlaisia sääntelykeinoja ruvettiin 1930-luvulla keksimään
kun havahduttiin siihen että antaa mennää-periaate ei toimi.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes Vastaus kommenttiin #41

Muuten hyvä, mutta se sääntely on vienyt yhteiskunnan vielä pahempaan lamaan kuin 1930-luvulla. Ylisuuri valtio tarkoittaa ylisuurta lamaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #44

Taloudellinen kasvu edelyttää lamaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #44

Ilman sääntelyä kapitalistinen markkinatalous olisi aikoi sitten loppunut.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Ei näitä huonoja uutisia ja päätöksiä joita hallitus tekee jatkuvalla syötöllä kukaan pysy täysijärkisenä.
Yrittäjien riskit, tiukka riistävä verotus, älyttömän iso ALV prosentti, korostavat sitä ajatusta että kansa on vain resurssi, siinä sitten pitäisi iloita, käy Sveitsissä ja tarkasta siellä mitä on hyvinvointi, terveisin jaloillaan äänestävä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Katsoin tässä heinäkuun työllisyyskatsausta.

Ihmisten pakottaminen töihin vastikkeellistamalla, silloin täytyy myös ottaa huomion tilanne jossa ei vain töitä ole kaikille. Siis työvoimasta on ylitarjontaa markkinoilla. Tämä on ikuisuuskysymys, tätä vastikkeellistamisasiaa on jauhettu jo kymmeniä vuosia. Olen asiaa seurannut pitkään.

Sinänsä tässä on hullunkurista se, että asia yleensä nousee esiin niinä aikoina, jolloin töihin pääseminen on kaikkein vaikeinta, eikä silloin kun se on helpompaa, eli noususuhdanteiden aikana.

Nyt tällä hetkellä on tilanne se, että yhtä työpaikkaa kohden noin 10-17 ihmistä on tarjontaan nähden liikaa, eli eivät voi mitenkään saada töitä, se on mahdottomuus. Näitä ei saada edes pakottamalla töihin, kun ei ole olemassakaan työtä johon he menisivät.

Työnhakijoita on noin 11-18 per avoinna oleva työpaikka. Työttömiä 11 ja kaikkian 18.

http://www.tem.fi/files/37321/HEINA13.pdf

Pientä ihmistä halutaan heti kurittaa ja kepittää, mutta kun on kyse isoista rahoita, niin Kokoomus on etunenässä lappaamassa vastikkeetonta rahaa ulkomaille ja kaiken lisäksi se on käytännössä velkarahaa ja samaan aikaan otetaan syömävelkaa joka vuosi 7000 miljoonaa euroa!

Tässä pitäisi Kokoomusta kepittää ja kunnolla!

Nyt kyllä käy Ruotsia kateeksi, on osannut hoitaa asiat paljon paremmin kuin Suomi. On arvioitu, että noin parin kymmenen vuoden jälkeen Ruotsissa tulee olemaan noin 30% parempi palkkataso. Meillä Kokoomuksen johdolla ryssitään koko talous ja halutaan vielä kepittää heikompiosaisia ja samaan aikaan Ruotsi mennä porskuttaa.

Eräs entinen työkaverini muutti jo Ruotsiin. ;-)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Työstä pitää maksaa palkkaa eikä sosiaaliturvaa!

Käyttäjän RosaWarski kuva
Rosa Warski

"Joutilaisuuden, vapaamatkustamisen ja toimettomuuden aika on ohi!"

- Luovuuden, uusien työmuotojen ja oman ajattelun aika on ohi!

"Esimerkiksi Ruotsissa mielenterveysongelmista kärsivä pyritään kuntouttamaan mahdollisimman nopeasti takaisin työelämään, kun taas meillä Suomessa asenteet eivät ole yhtä kannustavia."

- Esimerkiksi Saksassa mielenterveysongelmista kärsivä pyritään kuntouttamaan mahdollisimman nopeasti takaisin keskitysleirille, kun taas meillä Suomessa asenteet eivät ole yhtä kannustavia.

:)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ai niin ja tosta vapaamatkustamisesta kansanedustajan lienee turha puhua mitään, kun kaikki julkiset kulkuneuvot, bussit, junat ja raitiovaunut sekä niin taksit kuin kotimaanlennotkin taitavat olla ilmaisia!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Toisaalta tämän blogikirjoituksen ajoitus sattuu kummasti lähelle kokomusnuorten ympärillä käytyä hulabaloota. Eikös heilläkin ollut vastaavanlaisia "linjauksia" ;-)

Jaakko Pyykkölä

"Osallistava sosiaaliturva onkin tulevaisuuden juttu. Meillä ei ole varaa antaa kenenkään kynnelle kykenevän vain levätä laakereillaan, kun muut uurastavat. Vapaamatkustamisen ja toimettomuuden aika todellakin on ohi."

Kerro toki, että minne nämä sadat tuhannet työttömät laitetaan töihin sosiaaliturvansa vastineeksi. Ja jos työttömät saadaan töihin, eikö heille silloin kuuluisi maksaa palkkaa eikä työttömyyden ajan sosiaaliturvaa? Vai riittääkö tämä jo nyt laajamittaisesti maassamme harjoitettu 9e kulukorvaus päivässä heille palkaksi?

Kuka määrittelee "kynnelle kykenevyyden", lääkäri? Miltä momentilta rahat tähän työttömien kallonmittailuun otetaan?

Olen ehdottomasti sosiaaliturvan kannustinloukkujen purkamisen puolesta, mutta vallalla tuntuu olevan moralistinen asenne jossa kuvitellaan työttömien vain loikoilevan jollain vihreällä oksalla. Työttömien tempputyöllistäminen ei luo yhtään uutta työpaikkaa suomeen.

Kokoomus voisi vaikka ensiksi nostaa pk-yrittäjien alv-velvollisuuden 8500 eurosta 50 000 euroon ja poistaa näin yrittämisen esteitä.

Kimmo Schneider

Milloinkohan tulee sellainen aika, että Kokoomus käy samalla ärhäkkyydellä itse syiden kimppuun eikä vain seurausten? Oheisessa blogissa ei minun silmääni osunut yhtään kohtaa, jossa olisi ideoitu edes yhtä uutta työpaikkaa millekään sektorille, eikä varsinkaan vientisektorille. Sen sijaan synnytellään taas kerran halpatyöläisten ryhmää maahan missä esim. elintarvikkeiden vähittäismyynnissä vallitsee lähes korporatiivinen diktatuuri. Toisin kun kirjoituksessa mainitussa vertailumaassa Saksassa, missä elinkustannukset ovat Suomea pienemmät.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Minä pohdin usein asioita ihmisten tasavertaisuuden näkökulmalta.
Miten tasavertaista on nurista muutaman satasen toimeentulosta niille, joille töitä ei ole olemassa?
Mutta, jos ihminen haluaa toista ihmistä kurittaa, niin muistuttaisin, että se on jo siinä toimeentulon vähyydessä ja siinä ettei voi tehdä sitä mitä haluaa.
Kannattaa muistaa, että on myös onnekas, jos saa tehdä mielenkiintoista työtä ja saa siitä korvauksen, jolla voi elää mieleistään elämää.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Eikös tämä Kauman linja ole lähinnä aikuiskokoomuksen vahvistukset nuortensa tavoitteisiin?

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Kyllä sinä nyt seisot kuilun reunalla, jonka pohjattomuuden yllä hallitsee tahto, jonka päätökset ovat sen moraalinen mitta. Täydellisen pelokkaan kuluttajan hätääntynyt huuto.

Mites olis ne veroparatiisiasiat? Ja kuinka ulkomaalaisten tekemät pimeät työt? .. tai entä jatkuvasti ulkomaille pakenevat työpaikat?

Suurin ponnin työntekemiseeen on sen tuoma "vapaus", perustellakseen valintaansa työntekijän on selitettävä se itselleen minätunnon ylläpitämiseksi ja toisiin ihmisiin liittymiseksi. Työtä tehdään ja tarvitaan ennen kaikkea siis eksistentiaalisesta ahdistuksesta pääsemiseksi ja elannon saamiseksi ja myös "itsetunnon" ja elämän mielekkyyden kannalta. Minuutta määritellään melko pitkälle duunin kautta ja työnteon asenteen. Asenne perustuu tarvitsevuuteen, siis oikeaan tarvitsevuuteen; "minua tarvitaan", tuon edellä kirjoituksen pitäisi avata hieman noita ongelmia, mitä tulee masentuneiden valtavaan joukkoon. Eiköhän meillä ala olla se miljoona tavalla tai toisella tästä älyttömästä politiikasta kärsivää ihmistä. Tähtäimessä lienee orjajoukko, joka tekee joillekin järjettömäksi muodostuneen kuluttamisen mahdolliseksi tai - kuten on pelottavaa - voi joutua luopumaan jo saavutetuista eduista.

Ahneus on turvan hakemista, eikä kannata olla kateellinen masentuneelle työttömälle, ei ne pysty rohmuamaan ainakaan toistaiseksi sitä hyvää joka on kaapattu ja joka ei millään matematiikalla ole mahdollista saada ansaituksi ihmiselämän aikana. Mutta tämmösillä ehdotuksilla saa kyllä jännitteitä nostetuksi. Olis eri asia, jos sitä työtä olisi tarjolla ja siihen talvisodan henkeen todella osallistuisivat kaikki!!

Käyttäjän kallexvirtanen kuva
Kalle Virtanen

Työttömät menevät töihin, jos töitä on tarjolla. Miksi se on niin vaikea ymmärtää.

Käyttäjän LiisaKrki kuva
Liisa Kärki

No sillä lailla!
"Meillä ei ole varaa antaa kenenkään kynnelle kykenevän vain levätä laakereillaan, kun muut uurastavat. Vapaamatkustamisen ja toimettomuuden aika todellakin on ohi".

” Väitän että suurin osa suomalaisilta taputti hiljaa mielessään käsiään. Hyvä, että joku viimeinkin puuttuu tähän”!

Tuo on todellakin väitteenvarainen juttu sillä kaikki tuntemani ihmiset ovat kommentoineet ehdotusta sanomalla: Mitä v…..ttua??? Lisäksi rouva unohti mainita sen että ne "muut uurastajat" saavat siitä myös palkkaa. Työ on työtä eikä sitä tule teettää palkalla millä hyvänsä eikä ainakaan pääomapiirien sanelemilla ehdoilla. Ellen aivan väärin tulkitse, on tässä loppupelissä kyse yllytyksestä orjuuden kaltaisen toiminnan lisäämiseen ja kiskonnantapaiseen työsyrjintään.

Ymmärtäisin tuon sanoman jos jokaiselle "laakereilla lepääjälle" on tarjota työtä sellaisella palkalla (= minimitulo 1800€/kk) jonka lisäksi ei tarvitse turvautua yhteiskunnan tarjoamiin tukiin. Muutoin se on vain, kirjoittajan poliittisen aseman huomioon ottaen, yllytystä lainvastaiseen toimintaan, eikä sellaista provokaatiota voida katsoa ns. tavalliseksi mielipidekirjoitukseksi..........!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Täällähän me pyöritään ilmaiseksi moittimassa huonoja päätöksiä ja antamassa vinkkejä paremmista, jotta Usaria luetaan ja poliitikot voivat saada sparrausta palkkansa eteen.

Jos nyt kopioin tähän hallituksen edistämän ansaintalogiikan, niin saisimme aikaan julmettua talouskasvua, jos valtio maksaisi tästä ajan käytöstä 10 euroa blogista ja yhden euron kommentista, korotettuna suositusten määrän mukaisella kertoimella. Monet näkyvät käyttävän täällä enemmän aikaa kuin useimmat kansanedustajat työhönsä. Palkkaero huomioiden, kansanedustajien kirjoitusten sisältö on ollut vaarallisen heikkoa suhteessa moniin palkattomiin.

Ei työttömyys ole ongelma, töitä on aivan jumalattomasti koko ajan tekemättä. Palkattomuus on. Se on kohtalokasta yritysten tarvitsemien asiakkaiden ostovoimalle ja sitä kautta työllisyydelle. Teidän hyvin ansaitsevien elättäminen on jo niin kallista, että ei jaksa millään, varsinkin kun olette tehneet työssäkäymisestä niin pirun kallista ja hankalaa.

Oma työura alkoi käytännössä 7 vanhana koulun ohessa ja 40 vuotta jaksoi painaa ylipitkää viikkoa lähes ilman lomia. Työntekijöitä oli parhaimmillaan 15, kun niille vielä saattoi maksaa reilusti palkkaa tehdystä työstä. Enää ei voi. Moraali estää niin työläisen kuin maksavan asiakkaan näkökulmasta. Ellei voi tehdä kunnolla, on parempi jättää tekemättä.

Aletaan sitten uudestaan hommiin, kun saatte tämän mahalaskun viimeistellyksi. Tyhjästähän nyt saisi hyvän hinnan verrattuna valmiiseen ja vähällä vaivalla, mutta kun ei anna luonto periksi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Erityisesti blogin otsikosta ja muutamasta ensimmäisestä kappaleesta mieleeni tulevat ne kuuluisat "prioriteetit". Mitäpä jos ensin luotaisiin edes optio työvoimapulasta ja sitten alettaisiin miettiä joutilaiden potkimiskeinoja sinne työmarkkinoille?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Selkästi talouslama aijotaan vielä kaataa työttömien niskaan..ne pirulaiset sellaisenkin aiheuttanut. Ainiin..töitä tekevät saikin jo rangaistuksen eli palkkojen pienentämisen ja sama tahti jatkuu. Nyt meinataan sosiaaliturvalla saada vielä toiset kilpailemaan näistä töistä!

Tämä toiminta vaatii kyllä poikkeuksellisen korkeaa moraalia.

Peri Ferio

Kaikki eivät pääse töihin oli miten tahansa valkoiset hampaat.

http://villekauppinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/149...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Oletko Pia Kauma muuten ajatellut työtä käsitteenä... tarkoitan, että lasketko työ -käsitteeseen kuuluvaksi aktiivinen puhelinhäirintä, koronkiskonta, luonnon raiskaaminen, ammattivalehtelu mitä lobbaukseksi kutsutaan, ihmisten koukuttaminen ja myrkyttäminen turhilla lääkkeillä... yms... on työtä, mikä olisi paarempi jättää tekemättä, mutta kun systeemissä vaadiaan vain tuloksen tekoa euroina, niin järjen käyttö on vähäistä... ihan vaan, että oletko funtsinnu tältä kannalta?

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Jouni Suonsivu: kysyt, mistä suomalaisille töitä? Niitä täytyy tehdä monelle eri sektorille. Yhtä vastausta ei ole, mutta en usko, että ainakaan uutta Nokiaa ihan vähällä syntyy, ja ehkä ihan hyväkin niin, ettei tulla taas riippuvaisiksi vain yhdestä toimialasta. Jos katsotaan suomalaisia suuryrityksiä, niin niistä etenkin Kone porskuttaa hyvin edelleen, ja siihen on monta syytä. Se on pystynyt hyödyntämään erinomaisesti suuria maailman megatrendejä, kuten kaupungistumista. Lisäksi sitä on johdettu todella hyvin. Laajassa skaalassa sanoisin, että kun Suomen pinta-alasta on 2/3 metsää, tulisi sitä pystyä hyödyntämään uudella tavalla, kuten cleantechiin, uusiutuvaan energiaan jne. Valitettavasti vain metsäsektori lähti uusiutumaan liian myöhäön, joten uuden synnyttäminen kestää vähän turhan kauan. Myös kaivannaisteollisuus on yksi mahdollisuus viisaasti toimittuna. Sitten tietenkin pk-sektori. Meidän pitäisi pystyä, kuten Ruotsi, monipuolistamaan taloutemme rakennetta ja saada palvelutoiminta kukoistamaan. Se paljon puhuttu koulutusvienti pitää saada vauhtiin.Tässä näin alkajaisiksi. Mitään hokkupokkustemppuja ei ole, mutta koska yksinyrittäjiä on Suomessa jo lähes 170000, pitäisi heille se ensimmäisen työntekijän palkkaaminen tehdä houkuttelevammaksi. Siinä auttaa esim. Alv:n alarajan nosto.
Kalle Virtanen: eivät he mene, siinähän se juuri onkin. Jos sosiaalitukina saa hyvin lähelle saman rahan kuin työssä käymällä, niin miksi kannattaisi mennä? Siksi näitä parannuksia nyt ihan aidosti halutaan saada aikaan, että se toisi ihmisille niitä tarpeellisia seteleitä sinne lompakkoon,

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

"Meidän pitäisi pystyä, kuten Ruotsi, monipuolistamaan taloutemme rakennetta ja saada palvelutoiminta kukoistamaan."

Miten tähän auttaa jatkuvat alvien nostot ja muut yritystoimintaa heikentävät uudistuksenne, toimitte hallituksessa niin kuin ette haluaisi yrityksiä Suomessa olevan lainkaan.

Pekka Heliste

Puhut täyttä soontaa.

Avoimia työpaikkoja oli Työllisyyskatsauksen mukaan n 25000 ja työnhakijoita , joilla ei ole työtä n 440000

Eli yhtä työpaikkaa kohti on n 16-17 tarjokasta.

Oletko nukkunut peruskouöun matikan tunnit kun et ymmärrä laskea sen vertaa, että 25000 työpaikkaan ei mahdu 440000 hakijaa ?

Tuossa 440000 hakijan joukossa suurin osa on sellaisessa asemassa, että mitään kannustinloukkua ei ole.
Työstä maksettava palkka on hyvä ja ylittää sos tuet reilusti. Tai hakija ei saa mitään tukea etc

Kannustinloukut koskevat pientä joukkoa pienipalkkaisia ja vähäntuottavua töitä.

Vain täysi blondi ajatteleee, että kaikki 440000 työtöntä työnhakijaa saavat 1500 euroa käteen tukia ja hakevat 1500 euron töitä

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Tällä hetkellä moni pienyrittäjä toimii valtion orjana tilittäessään verovoutina kuluttajilta kerättävät arvonlisät ilman palkkaa valtiolle. Vielä jos jokin kuukausi vaikkapa sairastumisen johdosta tilitykset myöhästyy niin sakkoa tulisi. Mitäpä jos työnantajalle annettaisiin oikeus sakottaa työntekijää työstä joka on jäänyt vaikka sairauden takia tekemättä.

Alv rajan korotus ei tuo suurta lovea valtion kukkaroon mutta mahdollistaisi monelle pienyrittäjälle ihmisarvoisen elämän ja korvauksen myös pakkotyöstä jota valtiolle joutuu rangaistuksen uhalla tekemään. Toinen seikka joka helpottaisi uusien työpaikkojen syntyä olisi sivukulujen poisto ensimmäisen työntekijän osalta ensimmiseltä vuodelta ja kolmannen vuoden loppuun mennessä sivukulut asteittain normaaleiksi. Tietenkin niin että yritys/vastuuhenkilö voi käyttää edun vain vaikkapa kerran viidessä vuodessa jolloin kikkailu estetään pääosin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ketkä ei mene töihin jos työtä on tarjolla? Mutta osapäivätyötä ei aina kannata ottaa vastaan, voi mennä miinuksellekin matkakuluineen.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Tottakai tulee uusia työpaikkoja. Nykyään on jatkuva rakennemuutos meneillään. Monen yrityksen elinkaari on lyhyt. Kun yksi yritys lopettaa, niin kohta toinen aloittaa. Mutta jaksavatko ihmiset tälläistä?

Jotkut ihmiset pääsevät heti töihin kun ovat entisestä työstä "päässeet eroon". Toiset jäävät pitkäaikaistyöttömiksi ja heitä ei työnantajat halua palkata. Ovatko he "vapaamatkustajia"?

Joskus uusia töitä vapautuu eri alalta kuin mihin hakijoilla on koulutusta. Olisiko hyvä räätälöidä ja järjestää koulutuksia siten, että ne vastaavat työelämän tarpeita? En nyt tarkoita normi työvoimapoliittisia koulutuksia, joista ihmiset harvoin työllistyvät. Entä pitäisikö valtion pystyä työllistämään pitkäaikaistyöttömiä? Mitä mieltä Pia olet?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Toivottavasti asiassa edetään siten, että ensin tarjotaan työtä, ja vasta sitten aletaan viemään tukia. Toivottavasti myös siitä työstä saa palkan, joka olisi edes ns. minimi.

Toivottavasti myös selvitetään, onko työtön työkuntoinen, ja sen mukaan mietitään vaikka kuntouttavaa työtoimintaa ensi alkuun, eikä mitään urakkatahtiin tehtävää.

Toivottavasti pystytään järjestämään lyhytkestoista koulutusta niille aloille, joilla tarvitaan työvoimaa. Pois turhat työvoimapoliittiset koulutukset. Niihin on kaikki jo kyllästyneitä. Työnantajat eivät arvosta työvoimapoliittista koulutusta, eikä kurssitettavatkaan usko niiden kautta työllistyvänsä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyllä yritykset arvostavat ilmaisia ammattitaitoisia työharjoittelijoita. Miksi maksaisivat palkkaa kun seuraava kurssitettava on tulossa ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämähän on sitä globalisaatiota, impivaaran vastakohtaa jossa työt menevät sinne missä halvimmalla tehdään, ei Suomi tässä pärjää jos omia työmarkkinoita ei suojella. Valuutta meillä on ainakin väärä mutta katsotaan nyt kun miljoona työtöntä on todellisuutta jatketaanko Kreikan viitoittamalla tiellä sisäisen devalvaation suorittamista.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Lyhennetään työaikaa, jotta töitä riittäisi kaikille.

Joel Leshko

Tuollainen taikatemppu ei toimi lainkaan. Työnantajien kustannusten lisäämisellä ei lisätä työpaikkojen määrää. Päinvastoin, talouden perusta rapautuu entisestään.

Työllisyys on sitä parempi mitä pitemiä työpäiviä ihmiset paiskivat ja mitä suurempi muuttovoitto alueelle on. Tämä on tilastollisesti todennettavissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Poistetaan työnantajat niin töitä riittää kaikille.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vai taikatemppu?
Tilastollisesti et kyllä todistele yhtään mitään. Mikä oli työllisyystilanne kun asteittain siirryttiin 40 tunnin työviikkoon? Siinä sulle tilastoa.

Homma tehtäisiin näin:
1) Työaikoja pudotettaisiin asteittain vaikkapa 1 tunti per viikko viiden vuoden ajan.
Vaikutus: Piakkoin kaikille riittäisi töitä eli käytännössä kaikki voitaisiin panna töihin parissa vuodessa.

2) Alle 2.500 €/kk palkkoja ei alennettaisi, vaan koko ajan seuraavat 10 vuotta alimpia palkkoja nostettaisiin.
Vaikutus: Yhteiskunnan ei enää tarvitsisi tulla väliin paikkaamaan verorahoilla esim. vuokraisäntien saamisia, vaan ihmiset pärjäisivät palkallaan.

3) Yli 2.500 € palkkoja höylättäisiin progressiivisesti.
Vaikutus: Työnantajat eivät menettäisi mitään korkeapalkkaisissa ns. "tärkeissä" tehtävissä olevien työpanoksista. ;>)
Sitävastoin työntekijä jaksaisi paremmin ja pitempään, eikä palaisi nelikymppisenä loppuun.

4) Lääkärit ja hammaslääkärit tekisivät töitä kuten ennen. Heidän palkkoihin ei koskettaisi ennenkuin valtio järjestää koulutuksen tuplaamisen, jottei tarvitse toisten maiden kouluttamia lääkäreitä ja hammaslääkäreitä käydä hattu kourassa tänne anelemaan.
Vaikutus: Tämän kait kaikki ymmärtävät?

______________________________

Vaihtoehto: Sossut ja Sossu-light järjestävät SAK:n kautta asiat.
Neljäsosa työttömistä eduskuntatalon eteen (n. 110.000 kansalaista) riittänee näyttämään mistä päästä kana kusee.

No, tuskin heistä on enää mihinkään - siis Sossuista ja Vassareista, olisihan he itse älynneet tämän jo aikoja sitten.

Henry

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Sitten pitää alkaa tekemään muutoksia niihin kustannuksiin. Niin että kustannukset eivät suurenisi työmäärää / työaikaa kohden, vaikka ottaisikin useampia työntekijöitä.

Aina asiat on selvitettävissä, ja muutoksia ja korjauksia on aina mahdollista tehdä. Jos vaan on halua.

Viittaan nyt Joelin mainitsemaan tilastoon. Tilasto ei kerro sitä, mitä tuotetta työnantajat valmistavat. Luultavasti tämä tilaston työnantaja on valmistanut uutuustuotetta, joka on mennyt hyvin kaupaksi. Sen takia on valmistusta yritetty nopeuttaa. Elikä tämän nopeutuksen takia on teetetty ylitöitä ja uusia työntekijöitä on tullut alueelle.

Tämän jälkeen tuote ei ole uutuus, kysyntä vähenee, työpaikkoja vähennetään. Syynä työn vähenemiseen ei ole työn jakaminen, vaan myynnin väheneminen.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Toimeentulotuki on jo vastikkeellista. Sitä ei voi kovin montaa kuukautta nostaa ennenkun karenssin uhalla pakotetaan johonkin kurssille tai työpajaan. Ja nämä ovat poissa siitä mikä on työttömän tehtävä: työnhaku.

Ja mitä sillekkään tehdä, että työtä ei vain ole yhtä paljon kuin työttömiä?
Mitä sitten kun minä valmistun filosofian, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin ja mahdollisesti uskonnon opettajaksi ja en saakkaan ainakaan mitään yhtään sairaslomitusta vakinaisempaa työsuhdetta jos sitäkään? Haukutteko minut laiskaksi siivelläeläjäksi? Katkaisette työttömyysturvan jos en vastaanota jokaista tarjoutuvaa pätkätyömahdollisuutta, jotka lopulta vaan tekevät minut köyhemmäksi kun menetän työttömyystuen koko kuulta?

Käyttäjän AnuRoininen kuva
Anu Roininen

Työttömät lepää laakereillaan,kun muut paiskivat töitä.Niinkö se muka on?! Kyllä työttömänä olo on raskaampaa kuin työssä käyminen, henkisesti meinaan. Se helvetillinen jatkuva itsensä ruoskinta ja halveksiminen, itsensä alempi arvoisena pitäminen, jatkuva hakemusten täyttäminen ja nöyryytetyksi tuleminen, kun taaskaan ei tärpännyt. Onko kirjoittaja ollut työttömänä ja jos on,niin kuinka pitkään? Ei näytä olevan hajuakaan kuitenkaan asiasta. Kyllähän sitä työtön laakereilla lepää, kun ei mihinkään muuhun ole varaa. Uskoisin että 98 % työttömistä ottaisi vastaan työtä, eikä välttämättä ole edes väliä mitä työtä, jos työtä vaan saisi. Ei sen palkankaan ruhtinaallinen tarvitsisi olla, kuitenkin sellainen jolla toimeen tulisi.
Itse osa-aika työntekijänä ottaisin ilolla vastaan tuon palkkaraja uudistuksen. Tällä hetkellä käteen jää töistä suurin piirtein se, minkä saisin laakereilla lepäämällä, mutta töitä teen ja tekisin mielelläni enemmänkin, mutta alallani ei vain ole kuin osa-aikaisia töitä ja vielä sesonkiluonteisesti. Ja joo,olen tehnyt muitakin kuin oman alan hommia kuten siivoustöitä, mutta jos valtio on minut suht kalliisti kouluttanut alalle,niin toivon toki töitä sieltä ensisijaisesti saavani.
Mutta joo, ongelma ei ole siinä,että etteikö ihmiset töitä ottaisi vastaan vaan ongelma on siinä,ettei niitä ole. Asiasta kuvaavasti kertoo minusta se,että Siwan kassamyyjän paikkaa haki Oulussa 600 ihmistä..

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Täällä Jyväskylässäkin olen kuullut juoruja, että filmtowniin hakenut yli tuhat ihmistä. Mäkkäriin oli ollut enemmän hakijoita kuin Helsingissä lääketieteelliseen. Ihan järjetöntä.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

"Voikin hyvällä syyllä kysyä, mikä yhteiskunnassamme on vialla, kun joka vuosi noin 8 000 henkilöä joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien vuoksi. Vuonna 2012 työkyvyttömyyseläkkeellä oli kaikkiaan 250 000 henkilöä, ja heistä yli 115 000 henkilöllä taustalla olivat mielenterveyteen liittyvät ongelmat."

Jos kansanedustajatasolla esitetään tuo kysymys, on selvää, että asian tiedostaminen on vielä kaukana, liian kaukana ymmärryksestä, saati toimista. Suosittelen vakavaa perehtymistä nykysuomalaiseen elämänmenoon - jopa sosiologit välttelevät todellista, kauhukohtaamista!

Tänään 16.9. klo 12.00, Vantaalla, Variston koulun pihalla, kolme nuorta ryösti ekaluokkalaisen kännykän! Kukaan ei puuttunut tilanteeseen. Vai FB:ssä vanhemmat etsivät syyllistä!

Hienostoelämään tottuneiden on kenties hankala tunnistaa, miten julmaksi yhteiskuntamme on menossa. Mielipiteitä netissä laukomalla ei päästä realityyn, eli ankarimpaan.

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Clint Itäpuu: kysyt, olenko tehnyt koskaan töitä. Vastaus on, että olen tehnyt töitä runsaat 20 vuotta. Olen ollut yritysmaailmassa eri puolilla: kolmessa eri pankissa, yhdessä vakuutusyhtiössä, viidessä teknologian alan yrityksessä, yhdessä elintarvikealan yrityksessä jne. Viimeiset viisi vuotta ennen kansanedustajuutta olin erään koulutusfirman toimitusjohtaja. Aloitin työnteon 80-luvun alussa, ja ensimmäisessä esimiestehtävässäni olin vuodesta 1993 lähtien. Enimmäkseen kansainvälistä kauppaa eli kokemusta on myös muiden kulttuurien kanssa toimimisesta. Usko tai älä, mutta kansanedustajuuskin on ihan täyttä työtä, vaikka ulospäin ei ehkä aina näytä siltä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jaa? Etkö Pia Kauma löytänyt mitään helpompaa kysymystä mihin vastata?
Esim: Mistä saisimme työtä?

Pekka Heliste

Eli olet heinäsirkka, pompit tehtävästä toiseen mahdollisimman nopeasti ettei todellista kykyäsi tai oikeammin niinden puutetta huomata ?

Nykyään työelämässä on paljon tällaisia. Heillä on takanaan hyvä tutnto,he oovat edustavia, he osaavat panna 1000 hevon- p peräkkäin ja pitää tunnin esitelmän, jossa ei sanota yhtään mitään hyödylistä.

Ja kun maa alkaa polttaa jalkojen alla niin äkkiä suhdeverkkoa pitkin uutta tuhoamaan

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Sama kuin kysyisi Helisteeltä "oletko idiootti" ja antaisi samalla implisiittisesti ymmärtää, että näin myös on.

Kauma kertoo työtehtäviensä pitkän listan ja senkin helistin osaa kääntää mahdollisimman nurinkurin. Kaikki asiat kylläkin voi kääntää miten päin haluaa; rakentavan keskustelun kanssa sillä kuitenkaan ei ole mitään tekemistä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tuota pistää vain miettimään. Vain 20 vuotta työelämässä ja noin monessa paikassa olet piipahtanut.

Mitä tulee blogiisi, niin mitä tuohon on sanomista. Kokoomuksen esilletulot asian tiimoilta ovat jo uskonnon puolella. Onhan se tietysi kiva suunnitella, mutta miksi tehdä turhaa työtä asista jota ei yksinkertaisesti voi mallintaa noista lähtökohdista.

Käyttäjän HelenaSaukonp kuva
Helena Saukonpää

...Mikä Suomessa on vialla?? Kuinka voidaan lausua tälläinen kysymys vai onko se vain toteamus kuten esim. rakenneuudistus ja tarkan harkinna tulos jne.jne. bla bla blaa...
Suomessa ei kukaan vapaamatkusta, jos vain Hallitus,jossa Kokoomus on ollut avainasemissa loisi niitä töitä. Hallitukset ovat myyneet halvalla 20 viime vuoden aikana veronmaksajien omistamat eli valtion tuottavat yritykset pois, antaneet avustuksia ja verohelpotuksia isoille yrityksille jotka ovat sitten siirtäneet tuotantonsa halpamaihin jne. ja jäljelle on jäänyt epätoivoisia työttömiä.
Jospa kansanedustajat kokoomuslaisista ruotsalaisiin ,vähääkään välittäisivät Suomen valtion kohtalosta ja sen kansalaisista,asiat tulisi hoitaa juuri päinvastoin kuin on tehty ja opposition mielipiteitäkin kuunnellen asiat asioina.
Jos me maksamme palkkaa hallitukselle ja heidän kansanedustajilleen ja tämä on toiminnan tulos niin suurimpina vapaamatkustajina ovat juuri he!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Nämä puheet vastikkeellisista tuista näyttävät korneilta, kun samaan aikaan viedään päiväraha ihmisiltä, jotka oikeasti tahtoisivat tehdä vapaaehtoistyötä.

Vähän aikaa sitten uutisoitiin tapauksesta, jossa Pirkanmaan TE-keskus eväsi päivärahan naiselta, joka oli palkatta keittänyt kahvia kierrätyskeskuksessa.

Sama ilmiö nähtiin 90-luvun laman aikana. Ihmisiä pompoteltiin milloin missäkin pilipalikoulutuksessa ja työharjoittelussa, mutta jos joku oma-alotteisesti löysi puuhaa aikansa kuluksi, tuet vietiin heti.

Kauniisti kirjoitat ihmisten työkyvyn ylläpitämisestä ja syrjäytymisen estämisestä, mutta todellisuudessa tässä on taas uusi tapa kontrolloida ihmisiä. Vai miksi se ihan todellinen vapaaehtoistyö ei kelvannut 90-luvulla, eikä näemmä nykyäänkään?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Katainen sanoi, että me ollaan kaikki syyllisiä.
Eli se tarkoitti potkut saaneita. Kohta sekin saa muuten potkut.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pia Kauma on hyvä ja repii tästä joutilaisuudesta ja toimettomuudesta:
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=seppo%20saa...

Homma ei ole ns. tutkintojen, kansainvälisyyden tai kokemuksen puutteesta kiinni ;-)
Sen sijaan suomalaisen lainsäädännön, byrokratian, sopimusrajoitusten ja työntekokulttuurin säädelty, deprivoiva ja sairas luonne tulee hyvin esille.
Eikös ne toimimattomatkin lait säädetä eduskunnassa?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Tässä taloustilanteessa ei "mallitoimistojen" kauneus-salongit toimi.
Kokoomus on menettänyt kasvonsa juuri näihin puutereiden peittämiin kiiltokuviin. (himasen-oppeihin)

Meitä "taviksia" on kyllä enempi kuin teitä.
Mieti Pia kummalla puolen seisot.

:)

Noh, valintas oot varmaan jo teheny. :(

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Tuokaa lisää tota itäeurooppalaista halpatyövoimaa kun meillä on tämä huutava työvoimapula.

Kari Kuuva

Voi sentään Jotu taasko meillä on tuo kuuluisa työvoimapula tapeetilla eli se jonka varjolla maahan haalitaan lisää ja lisää vapaamatkustajia paikkaamaan tuota ikuista hopö hopö työvoimapulaa.
Eli tuota samaa hölynpölyhörinää on noilta Arkadianmäen "älyköiltä" saanut kuunnella viimeiset 30 vuotta

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jospa Kauma kertoisi omille ja puolueensa taustavoimille eli työnantajille, että palkkaavat ihmisiä töihin. On nimittäin heidän valintansa, että ihmisiä elätetään verovaroin sosiaaliturvan kautta eikä heidän maksamillaan palkoilla.

Työnantajien harjoittama työsuhteiden ehdoilla spekulointi vain pahentaa tilannetta. Mutta Kauma puuttuu vain sen uhreihin heitä syyllistäen, ei syyllisiin eli työnantajiin.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Tällaista blogia on lähes tuskallista lukea. Useissa kommenteissa yritetään selittää mistä on kyse. Sen näkee myös kaikkien saatavilla olevista tilastoista.
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/indikaattor...
https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_kan...

Ette ole pitäneet nominaalista kokonaiskysyntää riittävällä kasvutrendillä. Se on yksi talouspoliittisista kuolemansynneistä. Sellainen jota ei saa pyytämällä anteeksi. Laittakaa ensin kokonaiskysyntä kuntoon, ruvetaan sitten korjaamaan niitä rakenteita.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Mikäli kaikki työllistyisivät, niin mikä olisi seuraus?

Ainakin hyödykkeiden kohdalla tilanne menisi niin, että kohta hinnat pompsahtaisivat ylöspäin suuren kysynnän takia. Miksi työvoiman kohdalla kävisi toisin.

Työttömiä tarvitaan pitämään palkkataso alhaisena!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Juuri näin, se on kapitalismin laki jota jo Pääomassa selvitetään.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Kuule Pia, kunnioita todeksi ne työttömät ihmiset, niin voit kunnioittaa itseäsikin ja opit tuntemaan itsesi todeksi. Yhteiskunta ei sinänsä edellytä poliitikolta "huorintekemistä", äänestäjät kyllä. Sanansaattajista tulee usein hyviä pappeja tai poliitikkoja, heidän suussa on ns. kuulijoiden korvat. Mä luulen, että tässä pelissä pelaa kyllä moni itsensä "ulos." Kaikki ratkaisut vanhenevat niin nopeasti, että ainoa jota voin pitää totuutena on, että "jokin ei ole nyt kohdallaan" ja tässä valossa nuo ulostulot ovat jotenkin inhimillisiä ts. olette kykenemättömiä hoitamaan maan asioita nykyisessä globaalissa kontekstissa. Kansaa ei voi syyttää mutta miten on kansanedustajien ja hallitusvastuussa olevien laita?

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

"Suojaosien tavoitteena on saada entistä useampi suomalainen osallistumaan työmarkkinoille edes pienellä työpanoksella. - - - Tavoitteena tulee olla, että kansalaiset ovat tässä asiassa samalla viivalla elämäntilanteesta riippumatta."

No jos kerran olet tätä mieltä, niin miksi sitten et kannata perustuloa? Suojaosa on toki pieni askel oikeaan suuntaan, mutta myös jälleen yksi liikkuva osa lisää tähän jo nyt sekavaan ja monimutkaiseen työttömyys- ja sosiaaliturvan rakennelmaan. Perustulo taas yksinkertaistaisi järjestelmää merkittävästi, jolloin paperinpyörityksestäkin vapautuisi ihmisiä tuottavampaan työhön.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä pitäisi vielä lisää tuottaa?

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

Tarkoitin että paperinpyörityksestä vapautuvat virkailijat voisivat tehdä jotakin hyödyllisempää työtä, kuten vaikka auttaa ihmisiä löytämään työpaikkoja tai koulutusaloja, tai toimia vanhusten tai vammaisten avustajina, kouluttautua sairaanhoitajiksi, lähihoitajiksi, ryhtyä yrittäjiksi tms.

jorma Hakkinen

"Meillä ei ole varaa antaa kenenkään kynnelle kykenevän vain levätä laakereillaan, kun muut uurastavat. Vapaamatkustamisen ja toimettomuuden aika todellakin on ohi."

Ihmiskunta on ainakin 10 000 vuotta keksinyt ja kehitellyt erilaisia koneita ja laitteita, jotta vapautuisi "työnteon ikeestä". Ja kun yhä vähemmän tarvitaan ihmistyövoimaa tuotannossa, mitä todistaa mm. massatyöttömyys Suomessa jo yli 20 vuoden ajalta jokaisena niin arki- kuin pyhäpäivänäkin, niin kaikkialla on suuri parku ja äänekäs valitus työn puutteesta. ABB:n silloinen pääjohtaja Percy Barnesvik ennakoi jo 1980-luvulla, että "tulevaisuudessa 25 % työvoimasta riittää tuottamaan kaiken yhteiskunnassa tarvittavan". Kuinkahan suureksi itku ja valitus kohoaakaan täällä työhulluuden Suomessa, mikäli pääjohtaja Barnesvikin visio toteutuu?

Kokoomuslaisten ja mahdollisesti muidenkin tuskaan toisten suomalaisten toimettomuudesta ja laiskottelusta (jota pahetta ovat historian kirjoissa esiintyvien lainattujen lausuntojen mukaan harrastaneet aina muut kuin lausujat aina orjista tehdastyöläisiin ja kehitysmaiden asukkaisiin asti)luddiitit keksivät jo 1800-luvun alussa lääkkeen: Särjetään koneet, niin työtä riittää kaikille. Minä puolestani kannatan esi-isien tapaan tekniikan kehittämistä edelleen, eikä minua lainkaan huolestuta muiden ihmisten toimettomuus tai laiskottelu.

Käyttäjän PiaLK kuva
Pia Kauma

Tapani Pollari: teetkö päätelmäsi ihmisistä pelkästään ulkonäön perusteella? Voi muuten mennä analyysit aika lailla pieleen siinä tapauksessa.
Virpi Kauko: en kannata vastikkeetonta perustuloa tai kansalaispalkkaa tai millä nimellä sitä ikinä kutsutaankaan, monesta syystä. Jos sellaiseen mentäisiin, luulenpa että hakijoiden määräkin kasvaisi verrattuna nykyisen sosiaaliturvan käyttäjien määrään. On totta, että monien sitä hakevien kohdalla byrokratia helpottuisi, mutta lähden siitä, että joku sen perustulonkin joutuisi kustantamaan.En pidä oikeudenmukaisena sitä, että kasvattasimme tietoisesti kustannuksia, kun (veron)maksajia on tulevaisuudessa yhä pienempi määrä.

Pekka Heliste

Olet tässäkin asiassa pihalla. Perustulohan maksetaan kailkille ja syntyy ansio/pääomatuloja niin perustolo kerätään verotuksella poi. Tietyn tulotason jälkeen jää käteen vain nykyistä käteen jäävää tuloa vastaava tulo.

Verotuksen ei siis tarvitse kiristyä tässä

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

Vastustuksesi perustuu siis tietämättömyyteen. Minusta olisi kohtuullista, että kansanedustaja vaivautuisi ottamaan edes vähän selvää asioista joista on päättämässä.

Perustulon ideahan on juuri se, että sitä ei tarvitse hakea vaan se maksetaan automaattisesti kaikille ilman mitään byrokratiaa. Kaikesta, minkä itse ansaitsee, maksetaan sitten veroa. Jo kohtalaisen pienillä tuloilla ihminen maksaa veroja enemmän kuin saa vastikkeetonta perustuloa. Kuitenkin työtä tekemällä jää aina rahaa käteen enemmän kuin muuten.

Perustuloon ei kuluisi verorahoja sen enempää kuin nykyiseenkään monimutkaiseen ja täynnä kannustinloukkuja olevaan sosiaaliturvaan. Sen sijaan veronmaksajien määrä ja verotulot kasvaisivat, koska ihmisten kannattaisi mennä töihin.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Pia, on kunnioitettavaa, että kovasti yrität vastata näihin erilaisiin kannanottoihin ja kysymyksiin. Mikäli aiot jollain tavalla saada kantansa selvitettyä, useille ihmisille on jaksettava vastata ajan kanssa ja aidosti. Ihmiset kyllä huomaavat, mikäli välttelet heidän kysymyksiin vastaamista ja tämä olennaisesti heikentää uskottavuuttasi. Mikäli sinulla on todella tietoa ja ajatusta näihin asioihin, mitään kysymystä ei olisi tarpeellista vältellä.

"Pick your battles" ei toimi tilanteessa, jossa olet esittänyt huomattavan määrän keskustelua aiheuttavia argumentteja, joihin et enää vastaa. Suositan lämpimästi jatkossa kirjoittamaan vain niistä aiheista, joista jaksat keskustella vaikka rautalangasta vääntäen, jotta oma kantasi tulee esille. Jos huomaat, ettei argumenttisi riitä vaan toisenlaiseen mielipiteeseen johtavat argumentit ovat mielestäsi kattavampia ja todellisempia, suositan rohkeutta ottamaan nämä tiedot vastaan ja tarvittaessa muuttamaan näkökantaasi. Ei ole häpeä olla väärässä ja korjata tietämyksensä - Häpeällistä on jättää itsensä tietämättömäksi silloinkin, kun tieto avuliaasti luoksesi tuodaan.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Itse myös odottelen Pian vastauksia kommentteihini. On ikävää, että niihin ei välitetä vastata. Ei edes yritetä.:(

Jos ne on Pian mielestä taviksen jauhamista, niin voi silti yrittää edes jotenkin ystävällisesti vastata.

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

"Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ehdotti jokin aika sitten, että vastikkeettomat tuet pitäisi terveiltä ja työkykyisiltä poistaa kokonaan. - - -
Onneksi ministerin ehdotus ei jäänyt vain puheen tasolle, vaan hallituksen muutama viikko sitten julkaisemassa rakennepaketissa oli myös konkreettisia ehdotuksia, joilla kannusteloukkuja päästään purkamaan. - - - sosiaaliturvaan tulee niin sanottu suojaosa."

Olet rinnastanut kaksi hyvin erilaista, lähes päinvastaista asiaa. Suojaosalla sentään yritetään purkaa kannustinloukkuja (vaikka keino on kovin tehoton perustuloon verrattuna). Sen sijaan työttömyysturvan poistaminen terveiltä ja työkykyisiltä on todella typerä ehdotus. Konkreettinenhan sekin kyllä on.

Ensinnäkin jos työkykyinen ihminen ei tee töitä, niin syy on lähes aina se että työpaikkoja ei ole tarjolla. Kerrohan nyt, miten Risikko tai sinä ajattelette työttömien sitten elättävän itsensä, jos työttömyyspäivärahaa ja asumistukea ei saa? Kerjäämällä? Varastamalla? Hakkaamalla klapeja toisilleen?

Jos taas ihminen tekee töitä, hänellehän pitää maksaa palkkaa eikä tukea.
Jos sosiaaliturvan pitää olla "vastikkeellista", niin mitä se vastike sitten olisi?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Pia

Kysyn vielä, ovatko mielestänne vuokrat kohtuullisia? Kun kuitenkin asumistuenkin joutuu joku maksamaan.

Käyttäjän Putte kuva
Pasi Pennanen

Joutilaisuutta lienee monenlaista. Löytyy niitä, jotka ovat joutilaita vasten tahtoaan, mutta löytyy myös nousukkaita, joiden "ahertaminen" koostuu lähinnä tyhjän jauhamisesta ja kahvinjuomisesta. Yleensä tämä jälkimmäinen ryhmä pitää kaikkein suurinta älämölyä omasta ahkeruudestaan.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Loistavaa logiikkaa: Ensin valtio tekee palkkatyöstä mahdotonta sääntelyllä ja verotuksella. Sitten kun tarpeeksi ihmisiä on säännelty ja verotettu kortistoon, niin valtio alkaa vaatimaan vastiketta sosiaaliturvalle.

Tämähän on sama asia kuin se että joku katkoisi jalkasi, sen jälkeen alkaisi vaatimaan maksua kävelysauvoista, ja lopulta sanoisi että ilman hänen ystävällistä avustustaan et pystyisi liikkumaan ollenkaan.

Tällaisessa vastikkeellisessa sosiaaliturvassa on se pikku ongelma, että kuutamokeikkailun panos/tuotos - suhde on paljon parempi kuin vastikkeellisen sosiaaliturvan, eli toimeentulotukea vastaan tehtävän pakkotyön. Taloustiede tuntee tämän termin nimellä vaihtoehtomarkkinat. Esimerkki Englannista: Paikallinen kuningas (William III) päätti laittaa ikkunat verolle, jolloin paikalliset asukkaat rakensivat talonsa ilman ikkunoita. Vastaavalla tavalla esimerkiksi Viron viinaralli on seurausta veropolitiikasta: Viro muodostaa vaihtoehtomarkkinan Alkon monopolille, jne.

Mikäli Kokoomus haluaa räjäyttää harmaan talouden käsiin ja vähentää verotuloja entisestään, olkaa hyvä vain - mutta älkää sitten valittako verotulojen vähyyttä....

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Suomen kaltaisessa valtiossa asia joka on sallittua politbyroolle ja puolue-eliitille ei ole välttämättä sallittua kadunmiehelle. Mikäli tavalliset ihmiset aloittaisivat massiivisen veronkiertokampanjan (esimerkiksi tekemällä toisilleen kuutamokeikkaa ja pyörittämällä salakapakoita, kasvattamalla omat tupakkansa, valmistamalla omat biodieselinsä, käyttämällä omat oluensa ja siirtymällä luontaistalouteen aikapankki-tyyliin) voisi kokoomuslainenkin herätä kun yritystukiaiset, puoluetukiaiset ja suojatyöpaikat alkaisivat käymään vähiin verotulojen ehtyessä...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Vastiketta vaatimalla silloin kun käytännössä työvoiman tarjontaa on aivan liian paljon osoittaa, että halutaan luoda työtätekevä köyhällistö ja työnatajille puoli-ilmainen työvoima.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Käyn usein Thaimaassa, en ole sielä turistina vaan sukulaisten luona.
Näen paikallista elämänmenoa siis vähän eri näkökulmasta kuin turistit yleensä.

Thaimaassa ei ole juurikaan sosiaaliturvaa samalla tavalla kuin Suomessa.

Näin Bangkokissa skytrain-asemalla maassa istuvan miehen kerjäämässä.
Häneltä puuttuivat molemmat jalat ja toinen käsi. Toinen käsi oli
epämuodostunut.

Kysyin sitten myöhemmin, voiko heille antaa rahaa, kun kerjäävät.
Minulle kerrottiin, että ei kannata antaa missään tapauksessa, koska
kerjääminen on liian helppoa. Heidän pitää mennä töihin.

Hieman ihmetellen tarkensin, kun puuttui molemmat jalat ja toinen käsi.
Minulle kerrottiin, että aina löytyy töitä. On liian helppoa istua kupin
takana ja odottaa, että joku laittaa siihen rahaa.

Näin minulle välittyi toisenlainen näkökulma köyhyyteen. Silloin kun on töitä, silloin voi näin sanoa. Thaimaassa löytyy töitä, jos vain kykenee tai haluaa tehdä. Suomessa tilanne on aivan toinen.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Kyllä Suomessakin niitä töitä on. Edellytyksenä kyseisille töille on se, että ne tekee kuutamokeikkana, eli ilman verokorttia ja palkka suoraan käteen.

Juhani Mäkelä

Thaimaassa on muutenkin yrittäjyyttä tukeva ilmapiiri.
Esimerkiksi: voit laittaa pystyyn elintarvikkeita myyvän kojun ilman byrokratiaa, voit yrittää mielesi mukaan muutenkin kaikilla laillisilla tavoilla, aivan kuten suomessakin. Suomessa tosin on metrikaupalla säädöksiä ja määräyksiä joka rajoittaa yrittämistä.. Meidän turvaksi vai duopolin (kesko/s-ryhmä) aseman turvaamiseksi, en tiedä.

Mieleeni muistuu positiivinen kokemus uudelta vuodelta, jolloin näin kun perhe toi kojun, kävi hakemassa 7-eleven myymistä ja saivat rahaa perheelle.
Suomessa ei toimi koska pelonlietsonta ja hysteria-kulttuuri vaatii lomakkeita ja tarkastuksia ja voitot hupenevat viimeistään verotuksen ansiosta.

Pekka Heliste

Onpahan tullut asuttua alueella vuosia ja voin sanoa, että juttusi on huuhaata. Siellä sosiaaliturva perustuu perheeseen ja ellei sitä ole niin kerjäämiseen.

Eikä tuollaiselle moniraajavammaiselle löydy töitä sielläkään, kun terveitäkin on pilvin pimein.

Taloude ovat suuria , niissä elää suuri joukko. Eli vanhemmat, isovanhempia, lapsia ja jo avioituneita lapsia.
Työttömysturvaa ei tarvita, koska jollakin on töitä ja tuo rahaa talouteen.. Samoin vammaisista vanhuksista etc huolehditaan perheessä

Tätä malliahan nuo. Kokoomusnuoretkin ajavat Suomeen?

Thaimaa ja Aasia ovat muuttumasa ja vaurauden kasvaessa vaatimukset sosiaaliturvasta kasvavat. Thaimaassakin kerätään jo sosiaaliturvamaksuja vahuuden, sairauden, työttömyden varalle, muta jakoperusteista minulla ei ole käsitystä.

Malesia on vauraampi janiinpä tuöntekijät. Jo 1985tarkistivat, että olen maksanut eläke- ja sotumaksut

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Meillä tuo on hoidettu eri tavalla. Monella vammaisella on halu tehdä työtä, joten joillekin on onnistuttu töitä järjestämään.

Yhteiskunnan tehtävä on mielestäni jatkossakin hankkia sopivaa työtä vammaisille, ja tietenkin myös koulutusta ja kuntoutusta.

Tässä kertomuksessasi ei kerrota, miten kyseinen mies asui. Varmasti tarvitsee apua siivouksessa, ruuan laitossa tms.

Juhani Mäkelä

Jos olisit yrittäjä ja saisit valita ilmaisen työntekijän taikka vakituisen välillä, kumman ottaisit? Se että työttömät "kannustetaan" töihin ilman minkäänlaista konkreettista korvausta lisännet vain masennusta yms, kun samaa työtä tekeva luokkatoveri saa oikeaa palkkaa.. Kunnes hänetkin korvataan,,, tämä koska ilmaistyövoimaa hyödyntävät yritykset pystyvät kilpailemaan paremmin markkinoilla.

Hallituksella on selvästi mielikuva, että kymmenet tuhannet irtisanotut ovat työttömiä koska ovat laiskoja.. Ei! Voisiko parempi syy olla se että yritykset, mukaanlukien valtionyhtiöt ulkoistavat työpaikkoja halpamaihin joissa parempi voittosuhde.
Mielenkiinnolla seuraan ryhtyykö katajainen kansa ikinä kapinoimaan. Terve valtio/liittovaltio syntyy terveistä kansalaisista, ei terveistä veroa kiertävistä ja tukia nostavista yrityksistä!

Kaiken lisäksi ihmisen palkkaaminen töihin ei ole kannattavaa ainakaan laillisesti: sillä rahalla jolla maksetaan laillisen ihmisen palkka maksetaan 2,5 pimeän työläisen palkka.

Näin työväen presidentin puolueen ehdotukset kuulostavat... eh utopistisilta

Palveleeko talous ihmistä vai ihminen taloutta?

Juhani Mäkelä

Toimeentulotuki/työttömyystuki ei riitä edes ruokaan/laskuihin. Millä logiikalla siitä pitäisi sitten vielä ottaa liikkumiskustannukset töihin? Bonarina vielä jos työ on fyysistä kasvaa ravinnon tarve, johon ei ole varaa ennestääkään.
Eihän toisaalta hyvin toimeentuleva poliitikko voi ymmärtää köyhien ja työttömien arkea, koska heidän omassa lähipiirissä ei todennäköisesti sitä ole, ainakaan vielä.
En ymmärrä miten ILMAIStyötä voidaan esittää humaanina vaihtoehtona. Se voisi ollakin sitä, jos tuet esim triplattaisiin siltä ajalta kun on ilmaistöissä Oy Yritys Ab:lle.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen
Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Joutilaisuuden, vapaamatkustamisen ja toimettomuuden aika on ohi!"(ei ole tietääkseni hallitus vaihtunut,eikä veronmaksajien elatus velvollisuus heitä kohtaan lakannut??)
Just TAAS niin kokoomuslaista,niin kokoomuslaista.Otappa asioista ensin selvää.Tänään yli tuhat menetettyä työpaikkaa ja satojen kuukausivauhdilla vähenee.POLIITTISET PÄÄTÖKSET JA OSAAMATON HALLITUS.

AIVAN TURHAA tällä kokkareiden lapsellisella sössöllä yrittää muuttaa asioita muuksi kuin mitä ne ovat.Tässä maassa on es.Huostabisnes(mukana sen tason porukkaa ettei uskalleta puuttua)Mielenterveysongelmaisia NUORIA eläkeläisiä ,tuhansittain.Huostabisnes jota veronmaksajien rahoilla pyöritetään tuo messevät tulot isoille ulkolaisille,sekä suomalaisille suuryrityksille.VEROT tietysti paratiiseihin.
Tämä bisnes tuottaa nuoria SYRJÄYTETTYJÄ jotka jäävät vaille koulutusta ja tekevät es.itsemurhan. Toki sivutuotteena myös perheiden hajoamiset,työttömyys,mielenterveys ongelmat jne.Tämä on hallituksen TAHTOTILA jossa päätöksiä on ollut tekemässä nykyään ministeritason ihmiset,että sillä lailla.

Syitä voitte hakea tasan sieltä peilistä ja politiikastanne.Että jotkut kehtaavat...
Halpatyövoima on Suomessa ollut jo kauan ja lisääntyy.SE ON SE MITÄ TE OLETTE HALUNNEET,JOS TOSIASIOITA HUOMIOIDAAN.
Naurettavaa enää tässä jamassa puhua laiskoista tahi työtä vieroksuvista.Koittakaahan tehdä edes YKSI päivä oikeata työtä ja elää näillä kiskuri hinnoilla tässä maassa(ent.valtio nimeltä Suomi)Aika humoristista että juuri risukko on tätä tuubaa taas laukonut suustaan.Kannattaisi miettiä mitä on on aiemmin tehnyt+moni muu.Alkaa kohta keskiluokkakin havahtumaan kun työttömyys alkaa kolkuttaa veronkorotuksineen ovea.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Joka päivä uutiset syytävät yt-neuvottelujen tuloksia, jotka kertovat karua kieltään ihmisistä, jotka vasten tahtoaan singahtavat työtä vailla olevien kastiin. Onhan työnsä menettäminen jokaiselle tragedia, josta ei seuraa vain toimeentulon romahtaminen vaan samaan aikaan syvä ahdistus, häpeä ja syyllistetyksi tuleminen.
Niin nytkin - terve ihminen ja vapaamatkustaa! Kyse ei ole varmastikaan suurimman osan kohdalla ryhtyä vapaamatkustajaksi, suurin osa työttömyyden kurimukseen joutuvista on maksanut jonnekin kassaan maksuja, jotka turvaavat työttömyyden ajalta mahdollisen toimeentulon. Sanon toimeentulon, sillä ei niillä tuloilla enää asuntolainoja maksella, hädin tuskin näinä päivinä ruuan ja muut peruselintarpeet.

Rakentavampaa keskustelua olisi, jos syyllistämisen sijaan etsittäisiin vaihtoehtoja, jotka toisivat valoa oman alansa työllistymiseen.
Toki tietenkin korkeasti koulutettu voisi keräillä tienvarsiroskia tai ulkoiluttaa vanhuksia työttömyysturvansa korvikkeeksi, olisihan se hyvä nähdä joskus kadun varjoisampaakin puolta.

Toisaalta, vähemmän koulutetun voisi tietenkin asettaa reserviksi varakkaiden juhlaillallisten jälkien siivoamiseen. Saattaisi jopa pieni herkkupala pöydän alta löytyä bonukseksi, puoliksi juodun shampanjalasin tyhjentämisestä puhumattakaan.

Vakavasti puhuen, ns. yhteiskunnan parasta tarkoittavat avaukset kuolevat mahdottomuuteensa! Olisi hyvä ensin asettua sen ihmisen asemaan, jolle työttömänä oleminen on parasta, mitä koskaan on tapahtunut tai sen ihmisen asemaan, jolle työttömänä oleminen on katastrofi - elämän loppu!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Pia Kauman otsikko tässä puheenvuorossa oli: "Joutilaisuuden, vapaamatkustamisen ja toimettomuuden aika on ohi! Se on kerännyt tähän mennessä 417 kommenttia, joista ylivoimaisesti suurin osa ei ole ollenkaan sivunnut aihetta.

Kaiketi tällaista vapaasti rönsyilevääkin keskustelua tässä yhteiskunnassa tarvitaan.

Pientä tilastoa, olettaen että peli on tällä palstalla lähes loppunut:

Margareta Blåfield johtaa ylivoimaisesti 90 kommenttia (aplodit)
kakkosena J.Heyno 55 kommenttia
pronssilla Risto Aallonharja 45 kommenttia.

oma suoritukseni jäi 13 kommenttiin.

Kiitokset Pialle kun sait näin hyvän keskustelun aikaiseksi. (mikähän lienee US-Puheenvuoron ennätys?)

Monia epäkohtia Suomen yhteiskunnassa jäi vielä ratkaisematta, mutta onneksi Suomi on vapaa maa, ja sananvapaus on yhteiskuntamme eräs kantava pilari, siis keskustelu jatkukoon uusilla puheenvuoroilla, toivoo Matti.

Niin se vielä piti sanoman, että kun kovin paljon on eri ongelmia, niin olisi helpompi keskustella niistä aihekohtaisesti. Siksi ehdotan, että pysytään edes suurinpiistein otsikon mukaisissa asioissa. Jos joku asia hiertää kovasti, US-Puheenvuoro ja Vapaavuoro antaa sen esilletuomiseen erinomaiset mahdollisuudet (tämä ei ole maksettu mainos, vaikka toivoisin).

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Ihan kuin Kauma tietäisi, mitä työnteko on, tai ylipäätään kukaan hänen puolueessaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset